ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ #ΠΟΝΑΩ_ΡΕ


0
(0)

ΠΟΝΑΩ ΡΕ!

Με μήνυμα κατά της βίας που παρατηρείται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα σε χώρους αναψυχής, εργασίας και εκπαίδευσης ξεκινάει σήμερα στις 20:00 η ψηφιακή καμπάνια του Δικτύου Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής. Κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας αναδεικνύεται το σλόγκαν “Πονάω ρε” η φράση που αναφώνησε ο νεαρός πολίτης στην Νέα Σμύρνη τη στιγμή που δέχθηκε την απρόκλητη βία του αστυνομικού οργάνου. Και μαζί του πονέσαμε και εμείς.

Η καμπάνια εστιάζει σε τέσσερις μορφές βίας: στην αστυνομική, στην βία που δέχονται οι γυναίκες, οι φοιτητές των Πανεπιστημίων αλλά και στη βία που υφίστανται οι νέοι και οι νέες που καθημερινά χάνουν ή απειλούνται να χάσουν την εργασία τους.

Η αστυνομική αυθαιρεσία στη χώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αλλά μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η συγκυρία. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αναλογία πολιτών και αστυνομικών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και η ελληνική Κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά εν μέσω πανδημίας να προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς ικανοποιώντας το συντηρητικό της ακροατήριο. Την ίδια στιγμή στη χώρα οι καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας φαίνεται να αυξάνονται κατά 75% συγκριτικά με προηγούμενα έτη.

Η ελληνική Κυβέρνηση επενδύει στα παραπάνω παραβλέποντας το γεγονός πως 1 στους 3 νέους-νέες βρίσκεται χωρίς εργασία, οι μαθητείες και οι πρακτικές που λειτουργούν ως τρόπος εισόδου στο επαγγελματικό πεδίο αμείβονται πενιχρά, ενώ ήδη εδώ και αρκετό διάστημα έχουν παγώσει και το πλαίσιο της τηλεργασίας είναι εντελώς ασαφές επιφέροντας νέα προβλήματα στην εργασιακή καθημερινότητα. Όσον αφορά τα Πανεπιστήμια, η συζήτηση γύρω από αυτά περιστρέφεται ανεπαρκώς γύρω από τα ζητήματα φύλαξης, παραβλέποντας την ελλιπή χρηματοδότηση τους και το γεγονός πως εδώ και ένα χρόνο παραμένουν κλειστά χωρίς καμία αναφορά σε ένα πλάνο επανόδου!

Λαμβάνοντας ως αφορμή τα περιστατικά της επικαιρότητας, το ελληνικό κίνημα #metoo καθώς και στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, άλλη μία μορφή βίας που πονάει την ελληνική κοινωνία είναι η βία κατά των γυναικών. Το φαινόμενο κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό με το 24% των γυναικών να έχουν υποστεί σωματική βία, το 6% να έχει υποστεί σεξουαλική και από τα περίπου 5.000 περιστατικά βιασμών ετησίως στην Ελλάδα να ακολουθούν τη νομική οδό μόλις 150. Οι μορφές βίας κατά των γυναικών δεν περιορίζονται σαφώς μόνο στα προαναφερόμενα και εκδηλώνονται ως ενδοοικογενειακή, σεξουαλική, συναισθηματική και οικονομική βία.

Αποτελεί χρέος μας σαν νέα γενιά να αντισταθούμε, να μην ανεχτούμε και μην επιτρέψουμε καμία μορφή βίας. Πολλαπλασιάζουμε το μήνυμα μας υπενθυμίζοντας την ανάγκη κανένας – καμία – κανένα να μην πονέσει ξανά. Μαζί με τα θύματα πονάμε και εμείς.

link για τελικά videos:

https://we.tl/t-Qtm7f30gbw

link για insta stories:

https://we.tl/t-V5a242tTLc

ΔΗΛΩΣΗ Α.ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Δήλωση Α.Λοβέρδου, Τομεάρχη Εξωτερικών Κινήματος Αλλαγής για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι καταδικαστέα και αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει εξαπολύσει διωγμό κατά των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και όλες οι περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις είναι ψευδεπίγραφες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

Σχόλιο Γραφείου Τύπου

Επιτέλους η Κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των νέων Covid κλινικών στα Νοσοκομεία. Όπως είχαμε προτείνει. Κάλιο αργά παρά ποτέ!

Όμως δεν αρκεί. Επιβάλλεται να προχωρήσει και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών-και ιδιαίτερα των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές-ώστε να ανασάνει το ΕΣΥ. Δεν μπορεί την ώρα που έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να μη μετέχει με πλήρη ένταξη στην προσπάθεια.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, σχετικά με την επίταξη των γιατρών, δήλωσε:

Η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι μια αποτυχία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε επίπεδο οικονομίας.

Απέτυχε η ΝΔ, απέτυχαν τα «έξυπνα μέτρα» που ήθελε να εφαρμόσει και πριν καν τα εφαρμόσει έρχεται να τα πάρει πίσω, με εκκωφαντικό τρόπο. Από τις αρχές Μαρτίου 2020, λέγαμε για την σημασία των μαζικών τεστ στον πληθυσμό και τότε μας ειρωνευόταν ο κ. Γεωργιάδης και οι υπόλοιποι Υπουργοί και έλεγαν πως λαϊκίζουμε, έναν χρόνο μετά θέλει να κάνει όσα τεστ έκανε στο χρονικό διάστημα ενός έτους σε λίγες εβδομάδες. Θα ζητήσουν συγγνώμη για αυτή την καθυστέρηση;»

Σχετικά με την κατάσταση των ΜΕΘ ο κ. Χρηστίδης ανέφερε ότι «Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους, την έχουν χάσει εκτός ΜΕΘ, δυστυχώς, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία COVID, μονοθεματικά, αγνοώντας τα υπόλοιπα ζητήματα περίθαλψης και νοσηλείας και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό και οι νοσηλευόμενοι είναι τεράστια.

Η κυβέρνηση έρχεται στο και πέντε να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που έπρεπε να το έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό.

Εμείς το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό το θέμα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Παράλληλα έχει αφήσει τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του ΕΣΥ, με τα χειροκροτήματα. Χρειάζεται το επικουρικό προσωπικό που δουλεύει σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία να μονιμοποιηθεί και η Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά και χορήγηση σε αυτούς του Δώρου Χριστουγέννων για το 2020 ως ελάχιστη, έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.».

Όσον αφορά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, ο κ. Χρηστίδης είπε: «Ο Μητσοτάκης μπορεί να οραματίζεται την επόμενη δεκαετία. Στην πράξη, όμως, σκοντάφτει σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Ως τώρα η Κυβέρνηση δρα βλέποντας και κάνοντας και αυτό είναι εμφανές στη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην υγεία και την οικονομία.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ»

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Γερουσία της Βουλής κατά την κοινή συνεδρίαση Επιτροπών Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τον κατώτατο μισθό.

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να στηρίζουν ενεργά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθών, ιδίως όταν η κάλυψη από συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι χαμηλή, με τη θέσπιση στα εθνικά κανονιστικά πλαίσια ρητών κριτηρίων για την επάρκεια των κατώτατων μισθών και ενδεικτικών τιμών αναφοράς, όπως το 60% του ακαθαρίστου διαμέσου μισθού ή το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού, με ενισχυμένο ρόλο για τους κοινωνικούς εταίρους.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

Στην Ελλάδα με τους περισσότερους «φτωχούς εργαζομένους» στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα όπου η φτώχεια «χτυπάει κόκκινο», η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μονόδρομος.
Ένας «δίκαιος μισθός» πρέπει να καλύπτει τις βασικές οικονομικές ανάγκες, να λειτουργεί αναπτυξιακά, να αποκλείει τους κινδύνους φτωχοποίησης ή αποκλεισμού και να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες του εργαζομένου. Γι’ αυτό, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού, ώστε το όριο της σχετικής φτώχειας να γίνει το κατώτατο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται από τους ίδιους τους μισθωτούς (δια των συλλογικών τους οργάνων) και τις επιχειρήσεις (δια των συνδέσμων τους), όπως προτάθηκε με σχετική τροπολογία από το Κίνημα Αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να επανέλθει η αρμοδιότητα στους Κοινωνικούς Εταίρους και μέσω των διαπραγματεύσεων να υπογράφουν Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπως καθορίζονται από το άρθρο 8 του ν.1876/1990. Επιπλέον, πρέπει να καταργηθεί η διάταξη του ν.4093/2012 που προβλέπει ότι το πεδίο εφαρμογής της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. περιορίζεται σε μη μισθολογικούς όρους.
Μόνο όταν όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα κηρύσσονται υποχρεωτικές και θα είναι καθολικές και δεσμευτικές, μόνο τότε θα υπάρξει ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας, αποκρούοντας φαινόμενα κοινωνικού ή μισθολογικού ντάμπινγκ και θέτοντας τις βάσεις για ισόρροπη ανάπτυξη.
Οι μισθοί, όπως και η παραγωγικότητα, θα πρέπει να συγκλίνουν αντί να αποκλίνουν από τον μέσω ευρωπαϊκό όρο, ώστε να μην υπάρχουν στην Ελλάδα φτωχοί εργαζόμενοι, άνθρωποι που υποαπασχολούνται και υπο-αμείβονται και στερούνται των στοιχειωδών για να ζήσουν, να κάνουν οικογένεια, να επιμορφωθούν.
Απαιτούνται ίσες ευκαιρίες για όλους και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα απασχόλησης και φτωχοποίησης-περιθωριοποίησης.

ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

Το μολύνουμε, το ρυπαίνουμε, το σπαταλάμε και αδιαφορούμε. Ξεχνάμε ότι η ζωή ξεκίνησε από αυτό και το σημαντικότερο, ξεχνάμε ότι η ζωή μπορεί να εξαφανιστεί εάν δεν το σεβαστούμε.

Άλλη μία «Παγκόσμια Ημέρα Νερού» και άλλη μία «ελληνική ημέρα αδιαφορίας» παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδίδει το 24% της παγκόσμιας νοσηρότητας και το 23% των θανάτων σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται και με το νερό.

Από τη Φουκοσίμα και το Τσερνόμπιλ μέχρι τα τοξικά απόβλητα και από την Κλιματική κρίση μέχρι τον Αμαζόνιο, τις αποξηράνσεις και τα γιγαντιαία φράγματα το νερό δεινοπαθεί. Είναι γνωστό εξάλλου ότι 2.1 δις άνθρωποι παγκοσμίως ζουν χωρίς ασφαλές νερό και σχεδόν 700 παιδιά κάθε ημέρα πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με κακής ποιότητας νερό και έλλειψη υγιεινής.

Δυστυχώς σε αυτό το καταθλιπτικό διεθνές πλαίσιο η Ελλάδα πρωτοπορεί και πάλι. Τεράστιες απώλειες νερού σε πεπαλαιωμένα δίκτυα, νιτρορρύπανση και ευτροφισμός, απόρριψη αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων χωρίς επεξεργασία, καταπατήσεις και τσιμέντωμα πάσης φύσεως υγροτόπων, καταστροφή της υδρόβιας βιοποικιλότητας.

Τα παραδείγματα δεκάδες. Ενδεικτικά σημειώνουμε την καταστροφή του ποταμού Ασωπού με ότι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον και την υγεία αλλά και τις ανεκμετάλλευτες ποσότητες επεξεργασμένων υδάτων που εκβάλλουν στην Ψυττάλεια και θα μπορούσαν να αρδεύσουν μεγάλες εκτάσεις της Αττικής.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμμέτοχο στα θεωρητικά ευχολόγια Κυβέρνησης και Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε θα δεχθεί την εμπορευματοποίηση των υδάτων που δρομολογεί η νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Απαντά με συγκεκριμένες προτάσεις και θα συνεχίσει.

Για εμάς το νερό πρέπει να είναι φυσικό αγαθό, δημόσιο και προσβάσιμο σε όλους, καθαρό, ποιοτικά ελεγμένο και αυτονόητα διαθέσιμο για τους υδρόβιους οργανισμούς.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΤΑΞΕ ΑΛΜΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Ομιλία Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην ψηφιακή περιοδεία στην Κρήτη

ΣΗΜΕΙΑ

Α) Αντί να πάρουν στοχευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή, εξασφαλίζοντας ένα σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα, επέμειναν σε οριζόντια και λανθασμένα περιοριστικά μέτρα. Που όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά εξάντλησαν την υπομονή των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα.
Δυστυχώς το κατά τον κ. Μητσοτάκη τελευταίο μίλι, είναι μακρύς δρόμος. Με μια κουρασμένη και απογοητευμένη κοινωνία, που χάνει την εμπιστοσύνη της όταν βλέπει ακόμη και την προσπάθεια καπελώματος των ειδικών από την Κυβέρνηση.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Μόνο το 4-4,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση που παρέχει ασφάλεια. Το ΕΣΥ είναι σε βαθύ κόκκινο. Επιτέλους η Κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των νέων Covid κλινικών στα Νοσοκομεία. Όπως είχαμε προτείνει.

Όμως δεν αρκεί. Επιβάλλεται να προχωρήσει και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Β) Τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 στην Οικονομία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Ο κ. Μητσοτάκης έταξε άλμα δεκαετίας αλλά σκοντάφτει στην καθημερινότητα σε κάθε δυσκολία.

Οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού αποδεικνύονται ήδη εξωπραγματικές.

Το ίδιο και οι εκτιμήσεις για τον Τουρισμό.

Η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης επαυξάνουν τις αρνητικές εξελίξεις, την ύφεση, το ιδιωτικό χρέος, το νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία είναι υπαρκτή.

Γ) Η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωτοπορήσει και στη μετά covid εποχή, αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της και αυτό που ήδη είναι, με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες, πραγματοποιώντας το ποιοτικό άλμα. Προϋπόθεση, να κερδίσει το χαμένο χρόνο σε σχέση με αυτά που το κεντρικό κράτος όφειλε αλλά δεν έδωσε στο νησί και η κυβέρνηση να στηρίξει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά

Σε μια δύσκολη για την επικοινωνία μας εποχή, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής για να συζητήσουμε τα κρίσιμα θέματα του σήμερα και του αύριο, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Είμαστε πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων, της επιστήμης, συνδιαμορφωνουμε μέσα από τον διάλογο τις θέσεις, τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες μας και ιεραρχούμε τις ανάγκες των περιφερειών και των νόμων.
Θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας.

Φίλες και Φίλοι,
Πριν έρθω στα θέματα της Οικονομίας και της ανάπτυξης, είναι αναγκαίο να αναφερθώ στο μείζον θέμα που απασχολεί την ζωή μας.
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία -εδώ και ένα χρόνο -τόνισα πως πρόθεση μας δεν είναι να ασκήσουμε αντιπολίτευση, πως εχθρός μας είναι ο ιός.
Ταυτόχρονα με συνέχεις παρεμβάσεις, με επεξεργασμένες προτάσεις για όλα τα θέματα, αγωνιστήκαμε για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση έμεινε στα μεγάλα λόγια. Πράξεις δεν υπήρξαν.
Επέλεξαν την πολιτική του lockdown ακορντεόν που έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Δεν διδάχθηκαν τίποτα ούτε από την μαύρη εμπειρία της Θεσσαλονίκης.
Αντί να πάρουν στοχευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή, εξασφαλίζοντας ένα σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα, επέμειναν σε οριζόντια και λανθασμένα περιοριστικά μέτρα. Που όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά εξάντλησαν την υπομονή των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα.
Δυστυχώς το κατά τον κ Μητσοτάκη τελευταίο μίλι, είναι μακρύς δρόμος. Με μια κουρασμένη και απογοητευμένη κοινωνία, που χάνει την εμπιστοσύνη της όταν βλέπει ακόμη και την προσπάθεια καπελώματος των ειδικών από την Κυβέρνηση.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Μόνο το 4-4,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση που παρέχει ασφάλεια.
Το ΕΣΥ είναι σε βαθύ κόκκινο. Επιτέλους η Κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των νέων Covid κλινικών στα Νοσοκομεία. Όπως είχαμε προτείνει. Μπορώ να σας το επιβεβαιώσω, εδώ στον Ευαγγελισμό το προσωπικό είναι εξαντλημένο.

Όμως δεν αρκεί. Επιβάλλεται να προχωρήσει και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών-και ιδιαίτερα των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές-ώστε να ανασάνει το ΕΣΥ. Δεν μπορεί την ώρα που έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να μη μετέχει με πλήρη ένταξη στην προσπάθεια. Πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά, στον όποιο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τώρα πριν να είναι αργά. Επιμένουμε ότι έπρεπε να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι ευπαθείς ομάδες και δεν καταλαβαίνουμε πως έκαναν αυτό το σχεδιασμό να αφήσουν απ’ έξω νεφροπαθείς, διαβητικούς. Πρέπει να υπάρξει και πλήρη διαφάνεια και είναι αποκρουστικό να εμβολιάζονται κυβερνητικά στελέχη και της αυτοδιοίκησης εκτός σειράς εμβολιασμού.

Φίλες και Φίλοι,

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 στην Οικονομία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Ο κ. Μητσοτάκης έταξε άλμα δεκαετίας αλλά σκοντάφτει στην καθημερινότητα σε κάθε δυσκολία.

Οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού αποδεικνύονται ήδη εξωπραγματικές.

Το ίδιο και οι εκτιμήσεις για τον Τουρισμό.

Η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης επαυξάνουν τις αρνητικές εξελίξεις, την ύφεση, το ιδιωτικό χρέος, το νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία είναι υπαρκτή.

Ήδη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυρίως στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, πληρώνουν μεγάλο τίμημα , κινδυνεύουν με εξόντωση και εκπέμπουν δραματικό SOS. Οι Τράπεζες αφέθηκαν ασύδοτες με τους πόρους του ΤΕΠΙΧ II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, να χρηματοδοτήσουν τους μεγάλους και καλούς πελάτες τους.

Η Κυβέρνηση εμμένει σε μέτρα που στηρίζουν μόνο τους λίγους και ισχυρούς.

18.589 μεγάλες επιχειρήσεις πήραν το 2020 5,3 δις ευρώ.
450.000 μικρές επιχειρήσεις μόνο 2,2 δις ευρώ.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται.

Θα επισημάνω ορισμένα σημεία για τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα δεν προσφέρουν προοπτική για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Απλά κρατούν το κεφάλι αυτού που κινδυνεύει να πνιγεί έξω από το νερό , προσωρινά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταφέρουν τις υποχρεώσεις-οφειλές λόγω της πανδημίας για το 2022.Αυτες είναι περίπου 1,5 δις ευρώ. Όμως το σύνολο των οφειλών σε εφορείες και ταμεία φθάνει στα 145 δις ευρώ, Πως θα πληρωθούν με τέτοια κρίση και ύφεση; Πως θα αγοράσουν νέα stock οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και εστίασης ;
Έπρεπε να υπάρχει γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις και κούρεμα οφειλών. Αυτό που προτείνουμε
Και επιδότηση του 100% των εισφορών όταν ανοίξουμε ,για να αντέξουν οι επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης βέβαια.
Δεν υπάρχουν νέα προγράμματα ρευστότητας. Ακόμη και η επιδότηση των παγίων γίνεται με voucher ,που προσέξτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για οφειλές προς το δημόσιο και ταμεία. Το κράτος δίνει με το ένα χέρι και παίρνει με το άλλο.
Όσον αφορά την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Γέφυρα, για να έχει νόημα πρέπει να μη αφεθούν ασύδοτες οι τράπεζες να θέτουν πρόσθετους όρους. Αν κάνουν ότι με τα φυσικά πρόσωπα θα είναι δώρον-άδωρον.
Χρειάζεται για την τόνωση της ρευστότητας ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την εστίαση και το λιανεμπόριο, που το 70% θα είναι απευθείας ενίσχυση. Όπως πρέπει να ισχύσει και για όλες τις προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Αναγκαίο είναι επίσης να συνεχιστεί η αναστολή των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας όπως επίσης και η αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου ως το τέλος του έτους. .
Βέβαια δεν ακούσαμε πάλι τίποτε για τους εργαζόμενους και τους αγρότες .

600.000 εργαζόμενοι βρίσκονται με αναστολή εργασίας και 534 ευρώ.
Πολλοί από αυτούς ζουν για μήνες με τα 534, αλλά οι υποχρεώσεις τρέχουν. Πως θα τα βγάλουν πέρα; Έχουμε προτείνει να καλυφθούν με το 100% του μισθού τους από το κράτος (όριο 1000 ευρώ)και να γίνει ρύθμιση και κούρεμα των υποχρεώσεων τους.
350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ μένουν ακόμη και εδώ και μήνες χωρίς καμία κάλυψη. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.
Επίσης απαιτείται απολογιστική στήριξη του αγροτικού τομέα και όλων των παραγωγών όλων των καλλιεργειών χωρίς να θίγονται τα δικαιούμενα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Π.χ Εμείς επιμένουμε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης ελαιοπαραγωγών λόγω Κορωνοϊού πρέπει να περιλάβει με επιπλέον χρηματοδότηση, όλους τους ελαιοπαραγωγούς.

Οι Προτάσεις που και σήμερα καταθέτουμε είναι απαραίτητες για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. την χρήση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Φίλες και Φίλοι,

Έρχομαι στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί υπάρχει ένα ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο.

Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

Δεν αφορά τους πολλούς, αλλά μόνο τους ήδη μεγάλους.

Δεν συνδέει τις επενδύσεις με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Συνοδεύεται από παρεμβάσεις που προωθούν την φθηνή και απαξιωμένη εργασία.

Σχέδιο από το οποίο απουσιάζει κάθε ουσιαστική αναφορά για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις κοινωνικές υποδομές, την μείωση των ανισοτήτων.

Υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις του.

Είμαστε σήμερα εδώ για να τις επικαιροποιήσουμε και να τις ιεραρχήσουμε με βάση τις ανάγκες κάθε Περιφέρειας

Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Στόχος δικός μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.

Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.

Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτό είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση.

Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.

Το μότο μας είναι «Παράγουμε και εξάγουμε».

Λέμε όχι στο μοντέλο εισαγωγές – κατανάλωση.

Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες.

Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορούν τους πολλούς.

Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :

Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.

Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.

Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.

· Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

· Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους

· Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.

Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, το μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.

Φίλες και Φίλοι,

Η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωτοπορήσει και στη μετά covid εποχή, αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της και αυτό που ήδη είναι, με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες, πραγματοποιώντας το ποιοτικό άλμα.

Προϋπόθεση, να κερδίσει το χαμένο χρόνο σε σχέση με αυτά που το κεντρικό κράτος όφειλε αλλά δεν έδωσε στο νησί και η κυβέρνηση να στηρίξει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού.

Π.χ Την απόδοση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης για το ελαιόλαδο Κρήτης και την επίτευξη συνεργασιών σε Παγκρήτιο επίπεδο για την προώθηση του στην εσωτερική και κυρίως τη διεθνή αγορά.

Με συνδυασμό των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν είναι:

Η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού
Το οδικό σύστημα Κρήτης και όχι μόνο τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, χωρίς διόδια που δεν νοούνται σε κλειστό αυτοκινητόδρομο νησιού και με την συντήρηση να χρηματοδοτείται από την αξιοποίηση των παραχωρούμενων υποδομών.
Οι υποδομές των μεταφορών που αφορούν το διευρωπαϊκό δίκτυο και τις συνδυασμένες μεταφορές. Λιμάνια κ.λπ.
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης
Πρόγραμμα προστασίας ακτών και βιώσιμης αξιοποίησης τους
Υλοποίηση των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.
Κανείς οικισμός χωρίς διαχείριση υγρων αποβλήτων.
Οι βασικές υποδομές και τα εγγειοβελτιωτικά έργα του πρωτογενή τομέα για εξασφάλιση υδάτινων πόρων και την χρηστή διαχείριση τους.
Σύγχρονες υποδομές μεταποίησης και τυποποίησης τροφίμων
Οι ενεργειακές Κοινότητες φορέων και ευρείας κοινωνικής βάσης.
Επιχειρηματικές ζώνες, ανοικτά εμπορικά κέντρα, δίκτυα και συμπράξεις επιχειρήσεων
Συμπράξεις του ΙΤΕ και των Πανεπιστημίων με όλους τους φορείς της ανάπτυξης ΟΤΑ, Επιχειρήσεων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών κ.λπ. για την εισαγωγή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Κοινωνικές Υποδομές, σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός υγείας, πρόνοιας, ανοικτής φροντίδας
Προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν άμεσα με θετικές δράσεις, είναι:

Η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης
Η δημιουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι
Η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφές. Να ισχύσουν στην Κρήτη όσα εφαρμόστηκαν στη Θεσσαλία για τις καταστροφές από τον Ιανό.
4. Το έντονο πρόβλημα με τους δασικούς Χάρτες . Οι δασικοί χάρτες να αξιοποιηθούν ως εργαλείο προστασίας του πραγματικού δάσους αλλά και βιώσιμης αξιοποίησης και ανάπτυξης των υπολοίπων εκτάσεων. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με βάση τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν οι οποίοι έχουν πολλά λάθη και δημιουργούν τεράστια προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με ταλαιπωρία και δαπάνες των πολιτών και μάλιστα με προθεσμίες εν μέσω πανδημίας. Επιβάλλεται να προηγηθεί η διόρθωση των εξόφθαλμων λαθών που σχετίζονται π.χ με εντατικές καλλιέργειες, ήδη αποχαρακτηρισμένες εκτάσεις , «δασωμένους» αγρούς και σωρεία άλλων αστοχιών, με υποβολή αντιρρήσεων από τους ιδιώτες χωρίς την καταβολή παράβολου και με εξέταση τους από τις Δασικές Υπηρεσίες χωρίς την παραπομπή τους στις επιτροπές αντιρρήσεων.

Φίλες και Φίλοι,
Όσον αφορά τον τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης οι θέσεις μας για άμεσες παρεμβάσεις είναι:

1) Μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στο 6%. Για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά μας.

2) Τα νησιά μας, πρέπει στους χώρους του Τουρισμού να γίνουν COVID FREE. Προτείνουμε, από την 1η Μαΐου, να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού μετά από τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, σε όλους τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα θα απασχοληθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις.

3) Να σχεδιάσουμε την κρουαζιέρα από την αρχή. Να ενισχύσουμε τα Home Ports -από όπου ξεκινούν οι κρουαζιέρες- και να δημιουργήσουμε νέα.

4) Φυσικά στήριξη του Τουρισμού, σημαίνει απαραίτητα και στήριξη των εργαζόμενων σε αυτόν.

Δεν ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζουν εδώ και μήνες με επίδομα ανεργίας και ότι πολλοί από αυτούς -ιδιαίτερα με ελαστικές μορφές απασχόλησης και χωρίς καμία κάλυψη.

Είναι αδιανόητο το ότι η κλαδική τους σύμβαση στον επισιτισμό και στα τουριστικά καταστήματα δεν κηρύχθηκε υποχρεωτικά εκτελεστή επί 2 χρόνια, μέχρι που πρόσφατα έληξε.

Επιβάλλεται ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα -και εν όψει της νέας περιόδου-να υπάρξουν ειδικά μέτρα για τους ξενοδοχοϋπάλληλους.

Με επιδότηση εργασίας για την επαναπρόσληψη τους.
Με πλήρη τήρηση των νόμων και των κανονισμών.
Με εφαρμογή των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων τους. Και ως πρώτο μέτρο στηρίζουμε το αίτημα της Ομοσπονδίας για να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Και ως το «άνοιγμα» -όπως ήδη τονίσαμε-να καλυφθούν στο σύνολο τους με το σχετικό επίδομα ανεργίας.

Φίλες και Φίλοι,

Το δικό μας Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης:

Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.

Πρώτα και κυρία στο κράτος.

Με στόχο την αποκομματικοποίηση του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών.

Την διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του.

Την ουσιαστική αποκέντρωση του.

Αλλά και στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επανένταξης των ανέργων.

Επιτάχυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
Που κλείνει κάθε πόρτα φοροδιαφυγής. Που δημιουργεί βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.

Αλλά αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Στρατηγικός μας Στόχος είναι η Πλήρης Απασχόληση και προτείνουμε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ώρα να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης.

Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Ζητάμε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει.

Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια Προοδευτική Διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια νέα Αλλαγή στην Ελλάδα, που μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κάνει πράξη.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 22.3.2021

Πανδημία: Επίταξαν τους γιατρούς, τώρα είναι η ώρα των ιδιωτικών κλινικών

Η Κυβέρνηση στο “και πέντε” προχώρησε στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των νέων Covid κλινικών στα Νοσοκομεία, μία λύση που έχουμε προτείνει επανειλημμένα κι έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Τώρα, που τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία COVID, μονοθεματικά, αγνοώντας τα υπόλοιπα ζητήματα περίθαλψης και νοσηλείας και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό και οι νοσηλευόμενοι είναι τεράστια, η επίταξη μόνο ιδιωτών γιατρών, δεν αρκεί. Η κυβέρνηση επιβάλλεται πια να προχωρήσει και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών – και ιδιαίτερα των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές – ώστε να ανασάνει το ΕΣΥ. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να μη μετέχει με πλήρη ένταξη στην προσπάθεια, ενώ γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους, την έχουν χάσει εκτός ΜΕΘ. Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Εργασία: Αύξηση του κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις

Στην Ελλάδα, όπου η φτώχεια «χτυπάει κόκκινο» και ζουν οι περισσότεροι «φτωχοί εργαζόμενοι» στην Ευρωζώνη, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μονόδρομος. Ένας «δίκαιος μισθός» που θα καλύπτει τις βασικές οικονομικές ανάγκες, θα λειτουργεί αναπτυξιακά, θα αποκλείει τους κινδύνους φτωχοποίησης ή αποκλεισμού και θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες του εργαζομένου είναι μία κοινωνικά δίκαιη διεκδίκηση που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα απασχόλησης και φτωχοποίησης-περιθωριοποίησης. Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα πρέπει να διαμορφώνεται από τους ίδιους τους μισθωτούς (δια των συλλογικών τους οργάνων) και τις επιχειρήσεις (δια των συνδέσμων τους), όπως έχει προταθεί με σχετική τροπολογία από το Κίνημα Αλλαγής, επανέφερε σήμερα ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης. Περισσότερα ΕΔΩ.

Ανησυχία για την ψυχική υγεία των μαθητών

Διανύοντας το τρίτο κύμα πανδημίας, με τα περισσότερα σχολεία κλειστά για ένα χρόνο, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Έχουμε πει τόσα πολλά για την ύλη, για την παράταση του σχολικού έτος, για την ποιότητα και την ποσότητα της τηλεκπαίδευσης, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία μας επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Μελέτες και έρευνες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνουν τις αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες στους μαθητές: Άγχος, ψυχική εξάντληση, αίσθημα ρουτίνας, πλήξη, μοναξιά, φόβο, θλίψη, θυμό. Η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης είναι εξαιρετικά χρήσιμη μεν αλλά κουραστική και ψυχοφθόρα δε, για μαθητές και καθηγητές, χωρίς την αντίστοιχη αποδοτικότητα, ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Τα μαθησιακά κενά τεράστια και ο χρόνος που χρειάζονται για να αναπληρωθούν πάρα πολύς. Αυτά διαπιστώνει με ερώτησή της η αρμόδια ΚΤΕ Παιδείας, Χαρά Κεφαλίδου σε ερώτησή της στη Βουλή. Περισσότερα ΕΔΩ

Νέα Γενιά: Διαδικτυακή καμπάνια #ΠΟΝΑΩ_ΡΕ

Με μήνυμα κατά της βίας που παρατηρείται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα σε χώρους αναψυχής, εργασίας και εκπαίδευσης ξεκινάει η ψηφιακή καμπάνια του Δικτύου Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής. Κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας αναδεικνύεται το σλόγκαν “Πονάω ρε” η φράση που αναφώνησε ο νεαρός πολίτης στην Νέα Σμύρνη τη στιγμή που δέχθηκε την απρόκλητη βία του αστυνομικού οργάνου. Και μαζί του πονέσαμε και εμείς. Η καμπάνια εστιάζει σε τέσσερις μορφές βίας: στην αστυνομική, στην βία που δέχονται οι γυναίκες, οι φοιτητές των Πανεπιστημίων αλλά και στη βία που υφίστανται οι νέοι και οι νέες που καθημερινά χάνουν ή απειλούνται να χάσουν την εργασία τους. Αποτελεί χρέος μας σαν νέα γενιά να αντισταθούμε, να μην ανεχτούμε και μην επιτρέψουμε καμία μορφή βίας. Πολλαπλασιάζουμε το μήνυμα μας υπενθυμίζοντας την ανάγκη κανένας – καμία – κανένα να μην πονέσει ξανά. Μαζί με τα θύματα πονάμε και εμείς.

 

Περισσότερα στη σελίδα της Νεολαίας

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.