«Να μην αποκλειστεί κανείς παραγωγός από την έκτακτη στήριξη στον τομέα του ελαιολάδου που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία»


Reading time: 7 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 23 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να μην αποκλειστεί κανείς παραγωγός από την έκτακτη στήριξη στον τομέα του ελαιολάδου που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η άδικη και προβληματική κυβερνητική απόφαση για την στήριξη του τομέα της ελαιοπαραγωγής, αφού εκτός του αποκλεισμού της μεγάλης πλειοψηφίας των ελαιοπαραγωγών που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του κατ’ επάγγελμα αγρότη, είναι ασφυκτική η προθεσμία των μόλις 10 ημερών (17-27 Νοέμβρη) για την υποβολή της αίτησής στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα λόγω μεγάλης επιβάρυνσης εμφάνισε δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα πολλές αιτήσεις να μην οριστικοποιηθούν.
Επιπλέον, όπως σας επισημάναμε ήδη, υφίστανται και οι στρεβλώσεις που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας, με την διαφοροποίηση της αποζημίωσης ανάλογα με το αριθμό των στρεμμάτων, καθώς με την απόφαση σας, ο παραγωγός με δέκα στρέμματα αποζημιώνεται με 30 Ευρώ το στρέμμα και λαμβάνει 300 Ευρώ ενώ ο παραγωγός με 11 στρέμματα λαμβάνει 600 Ευρώ, ήτοι από 55 περίπου Ευρώ το στρέμμα.
Επειδή πρόκειται για μία άδικη και προβληματική απόφαση όπως υποβλήθηκε προς έγκριση στην Ε.Ε και,
επειδή (ορθώς) στην ενίσχυση των παραγώγων για βρώσιμη ελιά μάλλον δεν θα υφίσταται αποκλεισμός
και διαχωρισμός τους σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη και
Ερωτάσθε κε Υπουργέ:
-Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε ότι θα λάβουν την ενίσχυση όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, που ως τέτοιοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους, ανεξάρτητα από τα συμπληρωματικά εισοδήματα τους από άλλη πηγή;
-Θα φροντίσετε και πώς, ώστε να μην αποκλειστεί κανείς δικαιούχος, ακόμη και σύμφωνα με την απόφαση σας, από τις δυσλειτουργίες του συστήματος;».

«Παράταση προθεσμιών για κτηματολόγιο και αναβίωση προθεσμίας για τακτοποίηση αυθαιρέτων».

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά παράταση προθεσμιών για κτηματολόγιο και αναβίωση προθεσμίας για τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι επιβεβλημένη η παράταση της προθεσμίας για διόρθωση των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, πέραν της 31-12-2020 που εκπνέει η νομοθετημένη προθεσμία, προκειμένου να αποφευχθεί η οριστική και ανεπανόρθωτη βλάβη στις περιουσίες φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικού αλλά και δημοσίου δικαίου.

Την ίδια ώρα, δεν υπήρξε συγχρονισμός των προθεσμιών με την δυνατότητα της τακτοποίησης αυθαιρέτων και χιλιάδες ιδιοκτήτες τους αλλά και οι επιστημονικοί σύλλογοι των μηχανικών ζητούν την αναβίωση της προθεσμίας για τακτοποίηση των κτισμάτων τους, καθότι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην επιλεγείσα βάσει του άρθρου 51 του ν. 4170/2020  και καταληκτική  ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2020, με δεδομένες μάλιστα τις διαμορφωμένες συνθήκες της πανδημίας που ήταν απαγορευτικές.

Επειδή η πανδημία του Κορωνοϊού και οι περιορισμοί της κυκλοφορίας των πολιτών, η αναστολή μέρους της λειτουργίας των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων των λοιπών διοικητικών υπηρεσιών και φυσικά των ίδιων των Γραφείων Κτηματογράφησης καθιστούν αναγκαία μια – τελευταία – εκ νέου παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών.

Επειδή είναι γνωστή  η δυσλειτουργία που αντιμετώπισαν για αρκετές ημέρες οι ενδιαφερόμενοι της ψηφιακής πλατφόρμας δηλώσεων αυθαιρέτων, η οποία δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στον μεγάλο όγκο των υποθέσεων των τελευταίων ημερών κοντά στην λήξη της προθεσμίας και

επειδή φημολογείται ότι θα προχωρήσετε, ύστερα από αίτημα των τραπεζών και των funds  σε ρύθμιση του θέματος της τακτοποίησης των εξ’  αδιαιρέτου αυθαιρέτων κτισμάτων ή των διακριτών κτισμάτων σε εξ’ αδιαιρέτου οικόπεδα αλλά μόνο για όσα αλλάζουν χέρια, ύστερα από πλειστηριασμό και όχι για τους σημερινούς ιδιοκτήτες και

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Προτίθεστε να παρατείνετε την προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο όπου ανά την επικράτεια, η προθεσμία αυτή λήγει στις 31.12.2020, ή  έληξε εν μέσω της δύσκολης αυτής περιόδου του 2020 και δεν είχε δοθεί παράταση, ώστε να αποφευχθεί η οριστική και ανεπανόρθωτη βλάβη στις περιουσίες φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικού αλλά και δημοσίου δικαίου;

 

-Προτίθεστε να εξετάσετε την αναβίωση της προθεσμίας για τακτοποίηση αυθαιρέτων για όλους ανεξαιρέτως  τους ιδιοκτήτες ή αληθεύουν οι φήμες για ρύθμιση του θέματος της τακτοποίησης των εξ’  αδιαιρέτου αυθαιρέτων κτισμάτων ή των διακριτών κτισμάτων σε εξ’ αδιαιρέτου οικόπεδα αλλά μόνο για όσους τα αποκτήσουν ύστερα από πλειστηριασμό όπως ζήτησαν οι τράπεζες και τα funds;».

«Ανάλγητη και απαράδεκτη η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε καταστήματα και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με Κυβερνητική απόφαση».

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι είναι ανάλγητη και απαράδεκτη η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε καταστήματα και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με Κυβερνητική απόφαση και ζητά:

-πρωτοβουλίες προκείμενου η ΔΕΗ και οι πάροχοι να μην προβαίνουν σε καμία διακοπή της ηλεκτροδότησης σε κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις και να προχωρήσει άμεσα η επανασύνδεση σε όσους τυχόν έχει διακοπεί

-ευνοϊκή ρύθμιση, πέρα από τα ισχύοντα για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των lockdowns».

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών αλλά και δημοσιεύματα, πραγματοποιούνται διακοπές ηλεκτροδότησης σε κλειστά καταστήματα καφέ και εστίασης αλλά και επιχειρήσεις, που έχουν κλείσει με Κυβερνητική απόφαση, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Μάλιστα στη κατεύθυνση αυτή, 50 Σωματεία από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας ζητούν από την Κυβέρνηση άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πάροχοι και η ΔΕΗ να  κόβουν το ρεύμα στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, με απόφαση της κυβέρνησης και δεν έχουν έσοδα.

Επιπλέον,ζητούν ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές τους, ώστε να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν μετά την άρση του lockdown.

Επειδή ο κόσμος του επιχειρείν έχει ανάγκη από ουσιαστικά μέτρα στήριξης αλλά και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν τουλάχιστον στη διατήρηση και συνέχιση της δραστηριότητας τους.

Επειδή είναι ανάλγητο και συνάμα  απαράδεκτο η ΔΕΗ και οι πάροχοι να προβαίνουν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προκείμενου η ΔΕΗ και οι πάροχοι να μην προβαίνουν σε καμία διακοπή της ηλεκτροδότησης σε κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις και να προχωρήσει άμεσα η επανασύνδεση σε όσους τυχόν έχει διακοπεί;

-Προτίθεστε να εισηγηθείτε ευνοϊκή ρύθμιση, πέρα από τα ισχύοντα για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των lockdowns;».

«Να εφαρμοστεί επιτέλους ολοκληρωμένο το Μεταφορικό Ισοδύναμο και άλλα μέτρα στήριξης των νησιών και για την Κρήτη».

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ύστερα από την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, προκειμένου να εφαρμοστεί επιτέλους ολοκληρωμένο το Μεταφορικό Ισοδύναμο και άλλα μέτρα στήριξης των νησιών και για την Κρήτη.

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:

«Πολύ έγκαιρα, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, είχαμε επισημάνει την άνιση μεταχείριση της Κρήτης σε σχέση με τα άλλα νησιά ως προς την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Αυτό ξεκίνησε από την πιλοτική εφαρμογή  επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν εντάχθηκαν στο μεταφορικό ισοδύναμο μόνο κάποιες από τις εμπορευματικές μεταφορές και δεν συμπεριελήφθησαν οι μετακινήσεις των κατοίκων του νησιού αλλά ούτε οι μεταφορές καυσίμων.

Στο ίδιο πλαίσιο, φαίνεται να κινείται και η σημερινή κυβέρνηση, αφού σύμφωνα και με την καταγγελία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, η επιλεξιμότητα για την Κρήτη είναι στο 25 τοις 100 % σε σχέση με τα άλλα νησιά, αφού μπορούν να ενταχθούν στις εμπορευματικές μεταφορές περίπου μόλις 2000 ΚΑΔ ενώ για τα υπόλοιπα νησιά είναι 8.000 ΚΑΔ.

Επειδή η πρόβλεψη του Συντάγματος για στήριξη των νησιών οφείλει να ισχύει και για την Κρήτη και

επειδή δεν έχει εφαρμοστεί για αυτήν κανένα  άλλο μέτρο στήριξης λόγω νησιωτικότητας όπως π.χ μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.

Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να θεσμοθέτησε την ολοκληρωμένη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και για την Κρήτη και πότε;
  2. Ποια άλλα μέτρα από αυτά που έχουν εφαρμοστεί στα άλλα νησιά (μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ κλπ) προτίθεστε να εφαρμόσετε και στην Κρήτη, προκειμένου να αντισταθμιστεί το μόνιμο μειονέκτημα της θαλάσσιας απομόνωσης και του αρνητικού οικονομικού αντίκτυπου που έχει σε κάθε επιχείρηση σε κάθε οικογένεια και σε όλους τους καταναλωτές κατοίκους ή επισκέπτες του νησιού;».

«Μισό ΝΑΙ του Υπουργού Υγείας για τη δημιουργία 12 κλινών ΜΕΘ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Υγείας,  προκειμένου να δημιουργηθούν άμεσα νέες ΜΕΘ αλλά και για να προχωρήσει η ανακαίνιση και η αναβάθμιση του παλαιού κτιρίου Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, αφού τόνισε ότι η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη να επανέλθει στο επίκεντρο των πολιτικών ο άνθρωπος, η υγεία του και το περιβάλλον του και συγκεκριμένα για την Ελλάδα να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό κράτος και να αναγεννηθεί το ΕΣΥ, το οποίο τα πολλά τελευταία χρόνια έχει υποστελέχωση και έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας:

  1. Την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της μελέτης και της υλοποίησης του έργου της ανακαίνισης και αναβάθμισης του παλιού κτιρίου του Βενιζέλειου Νοσοκομείου που έχει επιφάνεια περίπου 2000 m,
  2. Την άμεση και κατά προτεραιότητα αναδιαρρύθμιση μέρους των χωρών του παλαιού κτηρίου του Βενιζελείου Νοσοκομείου που κενώθηκαν από την μεταφορά των κλινικών στο νέο κτίριο, ώστε να δημιουργηθούν τουλάχιστον 12 νέες κλίνες ΜΕΘ.

Τεκμηριώνοντας τις μεγάλες ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ στην Κρήτη και σε διπλάσιο σχεδόν αριθμό, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ από τις 55 που λειτουργούν σήμερα, ανέφερε:

α) τον νησιώτικο χαρακτήρα της Κρήτης, τα νοσοκομεία της οποίας εξυπηρετούν και άλλα νησιά

β) το γεγονός ότι ο πληθυσμός των 650.000 μόνιμων κατοίκων σχεδόν διπλασιάζεται από τον Μάιο έως των Οκτώβριο.

Ο Υφυπουργός, κύριος Κοντοζαμάνης ενημέρωσε για την δρομολόγηση της δημιουργίας τεσσάρων (4) κλινών ΜΕΘ από την δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την πρόταση να αυξηθεί αυτός ο αριθμός σε 12, αποδεχόμενος την τεκμηρίωση του βουλευτή ότι υπάρχουν σήμερα ανάγκες αλλά θα υπάρχουν και μετά τον κορωνοϊό στο νησί αλλά και τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό.

Ως προς την ανακαίνιση συνολικά της παλαιάς πτέρυγας του Βενιζελείου Νοσοκομείου, ο κύριος υφυπουργός ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, ενημερώνοντας ότι έχει ήδη υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/ku79ScY0ajM

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.