Να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τo Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Ιουνίου 2022 by energinews (admin)

Στη Βουλή συζητήθηκε χθες (Δευτέρα απόγευμα) το θέμα της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και η αντιμετώπιση των προβλημάτων  για την άμεση έναρξη του έργου ύστερα από ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, που έχει ως εξής:

«Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, αποτελεί ένα αναγκαίο  έργο για την απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης που όμως έχει καθυστερήσει υπερβολικά και αδικαιολόγητα η έναρξη κατασκευής του.

Μάλιστα ολοένα και δυσχεραίνεται η απονομή της δικαιοσύνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Κρήτης, ελλείψει δικαστικών αιθουσών (μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021), στον νομό Ηρακλείου αλλά και λόγω και της γενικότερης καθυστέρησης ως προς την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου  προς την προηγούμενη Κυβέρνηση έθετα την αναγκαιότητα κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου, αφού οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις έχουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται εργαζόμενοι, δικηγόροι και πολίτες.

Με άλλη  επίκαιρη  ερώτηση μου, ο Υπουργός Υποδομών στις 06-03-2020 είχε δεσμευτεί επίσης ότι  εντός α’ εξαμήνου 2021 θα ξεκινούσε η κατασκευή του έργου.

Επειδή η προκήρυξη του διαγωνισμού έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα πολύ, αφού αναμενόταν από Μάιο του 2021 και ήδη βρισκόμαστε στο Μάιο του 2022

Επειδή το έργο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, έχει συσχετιστεί να γίνει με διαδικασία ΣΔΙΤ με το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων και μετά την ενημέρωση που είχαμε στο Ηράκλειο από τον Δήμο, την Περιφέρεια και τον Δικηγορικό Σύλλογο, η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει παραχωρηθεί το οικόπεδο για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου στα Χανιά

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να γίνει άμεσα «εντός δέκα (10) ημερών» η παραχώρηση οικοπέδου για το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων;

2.Αν δεν μπορείτε να το πετύχετε, είστε διατεθειμένος να προκηρύξετε άμεσα το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου μόνο του αφού το διαχωρίσετε από αυτό των Χανίων;»

 

Ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Καραγιάννης απαντώντας στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

1ον Ήλθε σε επικοινωνία με το ΤΑΧΔΙΚ, ΕΤΑΔ, τον κ. Βλαστό και το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ για την άμεση παραχώρηση του οικοπέδου στα Χανιά.

2ον Συνεδρίασε η επιτροπή ΣΔΙΤ όπου ενέκρινε το έργο πακέτο Δικαστικά Μέγαρα Ηρακλείου – Χανίων και την  αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου

3ον Τα κτίρια θα είναι σύγχρονα και ενεργειακά αναβαθμισμένα και θα βελτιώσουν τις συνθήκες απόδοσης της δικαιοσύνης.

Ο κ. Κεγκέρογλου στην δευτερολογία του, τόνισε την ανάγκη για τήρηση των υποσχέσεων και των χρονοδιαγραμμάτων για να μην έλθουμε μετά από καιρό να συζητούμε πάλι «γιατί δεν προχώρησε το έργο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου»

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα παραχωρηθεί το οικόπεδο και εντός του καλοκαιριού θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα τρία (3) έργα.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/Z4MBwIsVpPI

Να γίνει άμεσα η αναθεώρηση του τιμολογίου του 2011 για τις αποζημιώσεις.

Το αίτημα της αναθεώρησης του τιμολογίου του 2011 για  να καλύπτεται το κόστος επισκευής, αποκατάστασης ή ανέγερσης νέων κτηρίων, μετά τις καταστροφές από τους σεισμούς συζητήθηκε χθες στη Βουλή, μετά από ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, που είχε ως εξής:

«Όλοι πλέον στην Κυβέρνηση έχουν αποδεχθεί αυτό που ζητούσαμε από την πρώτη μέρα εδώ και καιρό για την επικαιροποίηση του τιμολογίου του 2011 για την επισκευή και αποκατάσταση ή ανέγερση  κτηρίων μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Π.Ε Ηρακλείου αλλά  7 (επτά) μήνες τώρα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ιδιαίτερα μετά το τελευταίο κύμα ακρίβειας υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στο πραγματικό  κόστος και στις τιμές που προβλέπει το τιμολόγιο του 2011.

Επειδή η γενικότερη αναθεώρηση του τιμολογίου φαίνεται ότι είναι διαδικασία που θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα και υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη για έκδοση ΚΥΑ

Επειδή υπάρχει διστακτικότητα στους σεισμοπαθείς για την κατάθεση του φακέλου επισκευής, αποκατάστασης ή ανέγερσης κτηρίων με το ισχύον τιμολόγιο, αφού έχουν κατατεθεί κάτω από 200 φάκελοι από τα 7.500 κτήρια που επλήγησαν

Επειδή η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να συμπεριλάβει και αυτούς που έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν φάκελο μέχρι την επικαιροποίηση του τιμολογίου

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

  1. Γιατί δεν προβαίνετε στην απλή διαδικασία καθορισμού με ΚΥΑ οριζόντιου ποσοστού ενιαίας προσαύξησης (π.χ. +50%) επί του τιμολογίου του 2011 για τον υπολογισμό της δικαιούμενης ενίσχυσης;
  2. Προτίθεστε να προβλέψετε την ισχύ της ενιαίας προσαύξησης και για τους φακέλους που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν μέχρι τον καθορισμό και την ισχύ της;
  3. Προτίθεστε να εξετάσετε την επιστροφή του ΦΠΑ στους σεισμοπαθείς για το κόστος επισκευής, αποκατάστασης ή ανέγερσης;»

Ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Καραγιάννης αποδέχτηκε την ανάγκη για την αναθεώρηση του Τιμολογίου και αφού επεσήμανε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που μελέτησε το θέμα, ανακοίνωσε ότι:

1ον Δεν θα γίνει οριζόντια αύξηση του τιμολογίου αλλά θα επισημανθούν οι συγκεκριμένοι κωδικοί που έχουν επηρεαστεί από την ακρίβεια για τους οποίους θα γίνει αναθεώρηση και αύξηση των τιμών.

2ον Αύριο (Σήμερα Τρίτη) συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή κρατικής αρωγής και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και θα αφορούν τους φακέλους που δεν έχουν εγκριθεί

Ο Βουλευτής στη δευτερολογία του ζήτησε οι ανακοινώσεις για την αναθεώρηση να γίνουν άμεσα και κυρίως να έχουν αναδρομικά χαρακτηριστικά και να αφορούν όλους τους πληγέντες από τους καταστροφικούς σεισμούς, αφού η επισκευή ή η αποκατάσταση ή η ανέγερση θα γίνει με τις ακριβές τιμές.

Είναι λάθος να μείνουν στο παλιό τιμολόγιο όσοι ήδη υπέβαλαν φάκελο, είναι άδικο γιατί η ευθύνη είναι του Υπουργείου καθαρά και όχι των πληγέντων πολιτών.

 

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/56RPo-L3xDk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.