«Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης παλαιών οφειλών σε βιώσιμη ρύθμιση χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, όταν αυτές δεν εντάχθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις με αποδεδειγμένη ευθύνη των ασφαλιστικών φορέων».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Mε ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να δοθεί η δυνατότητα ένταξης παλαιών οφειλών σε βιώσιμη ρύθμιση, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, όταν αυτές δεν εντάχθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις με αποδεδειγμένη ευθύνη των ασφαλιστικών φορέων.

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:

«Υπάρχουν πάρα πολλοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν υποβάλλει αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονταν και κατόπιν  έγγραφης ενημέρωσης από τον ασφαλιστικό φορέα, προέβησαν σε ρύθμιση της οφειλής τους (όπως αυτή προσδιορίστηκε από τον φορέα) σύμφωνα με τα ισχύοντα, την οποία εξυπηρετούν κανονικά, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν.

Σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων από αυτούς, όταν κατέθεσε αίτημα συνταξιοδότησης, αίφνης ενημερώθηκε από τον ΕΦΚΑ ότι έχουν και άλλες οφειλές, οι οποίες τότε δεν φαίνονταν στο πληροφοριακό σύστημα, με προφανή υπαιτιότητα των ασφαλιστικών φορέων που υπάγονταν, χωρίς ωστόσο να τους δίνεται η δυνατότητα ένταξης της οφειλής τους στην υφιστάμενη ρύθμιση ή σε άλλη ευνοϊκή ρύθμιση, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Επειδή ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν ούτε να συνταξιοδοτηθούν άλλα ούτε και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικούς τόκους και προσαυξήσεις και έχουν αποσταλεί και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Επειδή ο λάθος υπολογισμός έχει γίνει με υπαιτιότητα των ασφαλιστικών φορέων και όχι του ασφαλισμένου και

Επειδή έχω καταγγελίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα ένταξης παλαιών οφειλών σε βιώσιμη ρύθμιση, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις στην περίπτωση που δεν εντάχθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις με αποδεδειγμένη ευθύνη των ασφαλιστικών φορέων;».

Σε τελικό στάδιο η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του ιστορικού και διατηρητέου κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στον Βασίλη Κεγκέρογλου

Mε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου προς τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών, ζητούσε άμεσες ενέργειες για να τρέξουν οι διαδικασίες αποκατάστασης του ιστορικού και διατηρητέου κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Θραψανού

Το Υπουργείο Πολιτισμού με την απάντηση του, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού,  που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αφού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και παρουσιάζει έντονες φθορές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου και έχει κριθεί ακατάλληλο για χρήση.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ενημερώνει τον Βουλευτή ότι το μνημείο εντάχθηκε σε πρόγραμμα που αφορά στην αποκατάσταση 40 μνημείων της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και του Αρκαλοχωρίου, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Επιπλέον, τονίζει ότι  έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Μινώα Πεδιάδος και Πολυτεχνείου Κρήτης με αντικείμενο την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Ερευνητικές εργασίες και διερεύνηση βέλτιστων λύσεων αποκατάστασης- ενίσχυσης του σχολείου Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021».

Το σχέδιο της Προγραμματικής βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από τους συμβαλλόμενους φορείς ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης το κόστος της εκπόνησης του αντικειμένου της θα ανέρχεται στο ποσό των 172.747,50 €.

Όσον αφορά στην προεκτίμηση του κόστους υλοποίησης του έργου της αποκατάστασης του μνημείου, αυτό θα προκύψει από τα δεδομένα και τις απαιτήσεις που θα προσδιοριστούν μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος ενώ αρμόδιος για το έργο της αποκατάστασης είναι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

Μετά την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Οι ρυθμοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των επιπτώσεων του σεισμού είναι απελπιστικά αργοί. Όταν χρειάζονται έξι (6) μήνες για να προσδιοριστεί το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης, βάση της οποίας θα γίνει η έρευνα που θα προτείνει τις βέλτιστες λύσεις, καταλαβαίνουμε όλοι με δεδομένο ότι στη συνέχεια χρειάζεται μελέτη της βέλτιστης λύσης που θα επιλεγεί και ανάθεση έργου υλοποίησης, η αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, με τους ρυθμούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί πριν από 5-6 χρόνια.Επιπλέον η «έντεχνη» μετάθεση της ευθύνης στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας προφανώς και δεν είναι θετική εξέλιξη με δεδομένο ότι ο Δήμος δεν διαθέτει εμπειρία σε ανάλογα έργα.»

Download (PDF, 2.1MB)

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.