Να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις για τα ώριμα αρδευτικά έργα, ζητά ο δήμος Ιεράπετρας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Σεπτεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν και ο ταμιευτήρας των Μπραμιανών έχει στερέψει – Κίνδυνος μέχρι τα Χριστούγεννα αν δεν έχουμε βροχές

Στο Δημαρχείο Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των  ΤΟΕΒ  της ευρύτερης Ιεράπετρας, καθώς και του Αγροτικού Συλλόγου, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα της επισκευής και της συντήρησης των υφιστάμενων εγγειοβελτιωτικών έργων, αλλά κυρίως οι εξελίξεις αναφορικά με την καθυστέρηση υλοποίησης των υποσχέσεων που έχει δώσει η κυβέρνηση,  για τα νέα μεγάλα ώριμα έργα άρδευσης, που μένει να χρηματοδοτηθούν και να δημοπρατηθούν μέσα στο 2018.

«Μας είχε υποσχεθεί ο κ Σπίρτζης, όταν ήρθε εδώ,  ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στη δημοπράτηση και στη χρηματοδότηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων, για τα οποία έχουμε ώριμες μελέτες. Πρώτα απ’ όλα την προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου, το διάφραγμα και το πρόφραγμα του Μύρτου, καθώς και το Φράγμα Μυλωνά στον Άγιο Ιωάννη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει τίποτα από όλα αυτά και ο ταμιευτήρας των Μπραμιανών  έχει στερέψει . Αν δεν έχουμε αρκετές βροχές μέχρι τα Χριστούγεννα για να εμπλουτιστεί με φρέσκο βρόχινο νερό το Φράγμα των Μπραμιανών, ο κάμπος με τα 16.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και τις δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με ελαιώνες ,   κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Αποφασίστηκε να επισκεφτούν την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ, με επικεφαλής το Δήμαρχο Ιεράπετρας, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη,  για να του ζητήσουν υποστήριξη στα αιτήματα της περιοχής που έχουν σχέση με τα αρδευτικά έργα, ενώ σχεδιάζουν να επισκεφτούν το προσεχές διάστημα και τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για να θέσουν  ξανά υπόψη τους, το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας, που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του Λασιθιώτικου Νότου.

«Επισκεφτήκαμε τον κ. Αρναουτάκη και  από το γραφείο του μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε, που μας διαβεβαίωσε ότι τον Οκτώβρη θα ληφθεί η σχετική απόφαση για την προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου ενώ τον Νοέμβρη θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Ο κ. Αρναουτάκης μας υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει   2 μεγάλες δεξαμενές 1500 κυβικών για τους ΤΟΕΒ Σχινοκαψάλων και Κουτσουρά, ενώ θα χρηματοδοτήσει επίσης την ολοκλήρωση των μελετών δυο λιμνοδεξαμενών που επρόκειτο να κάνει η ΔΕΗ στην ίδια περιοχή», μας είπε ο κ Καλαντζάκης επιστρέφοντας από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου  δέχτηκε με ανακούφιση την ανακοίνωση της χρηματοδότησης για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στην Π.Ε. Λασιθίου.

ΟΧΕ στην ΠΕ Λασιθίου, Προϋπολογισμού: 13.850.000 €

Εφαρμόζεται  εντός των ορίων των Δήμων Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας Οροπεδίου Λασιθίου.

Συντονιστής Φορέας της OXE είναι η Αναπτυξιακή Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ.

Το όραμα της Στρατηγικής της ΟΧΕ για την περιοχή παρέμβασης αφορά στη «βελτίωση της τοπικής ανταγωνιστικότητας με όρους ποιότητας και βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης, κατέθεσε επίσης  4 προτάσεις  για χρηματοδότηση  έργων από την Περιφέρεια Κρήτης. Για τη βελτίωση του Σχολικού Κλειστού Γυμναστηρίου(53000 ευρώ), για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας (35000ευρώ). Για το κοινοτικό γραφείο και μια δεξαμενή στην τοπική κοινότητα Ρίζας (180.000ευρώ) και τέλος για την ανόρυξη δυο γεωτρήσεων στην Ανατολή και στο Καβούσι (40.000 ευρώ).

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.