«Να απεγκλωβιστούν ασφαλισμένοι που ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους λόγω υπέρβασης του ορίου οφειλών».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Απριλίου 2021 by manos (seo)-admin

«Να απεγκλωβιστούν ασφαλισμένοι που ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους λόγω  υπέρβασης του ορίου οφειλών».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση στα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, με την οποία οι Βουλευτές ζητούν να απεγκλωβιστούν ασφαλισμένοι- μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοτελώς απασχολούμενοι), που ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους λόγω  υπέρβασης του ορίου οφειλών .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Κύριοι Υπουργοί,

Καθώς η χώρα βρίσκεται εδώ και ένα έτος στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού, εξερχόμενη από την ήδη προϋπάρχουσα δύσκολη δεκαετή οικονομική κρίση, χιλιάδες ασφαλισμένοι- μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοτελώς απασχολούμενοι), ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς οι οφειλές τους από ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως των τελευταίων ετών, ξεπερνούν τα ανώτατα θεσμοθετημένα όρια βάσει των οποίων ο οφειλέτης μπορεί να συνταξιοδοτηθεί (20.000 για τον πρώην ΟΑΕΕ, 15.000 για το ΕΤΑΑ και 4.000 για τον πρώην ΟΓΑ).

Επειδή έχει αποδειχθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων που θεσμοθετούνται τελικά χάνεται, όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ (π.χ. για τη ρύθμιση των 120 δόσεων των ν.4611/2019 φαίνεται ότι υπάρχουν 52.839 απωλεσθείσες ρυθμίσεις με μέσο όρο οφειλής 17.341 ευρώ),

Επειδή οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους λόγω οφειλών έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 25-30 χρόνια εισφορών στο Ταμείο τους καθώς και το 67ο έτος της ηλικίας και οι οφειλές τους υπερβαίνουν κατά τι το ανώτατο όριο οφειλών,

Επειδή  στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσε να προβλεφθεί η δημιουργία προγράμματος για υποβοήθηση όσων έχουν συμπληρώσει τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης) αλλά δεν δύνανται να δικαιωθούν σύνταξης λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ που υπερβαίνουν το κατά περίπτωση όριο οφειλής,

Επειδή ο e-ΕΦΚΑ δεν χορηγεί τη σύνταξη στους δικαιούχους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, αν η κύρια οφειλή ξεπερνά το ποσό των 14.202 ευρώ, ακόμα και αν συνολικά, το οφειλόμενο ποσό δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Εξετάζετε το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής (π.χ. διπλασιασμού) του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου οφειλής, προκειμένου να προσαρμοστούν στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και να απεγκλωβιστούν ασφαλισμένοι που ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους; Προτίθεσθε τουλάχιστον να σταματήσετε το διαχωρισμό της οφειλής σε κύρια και τόκους και να εφαρμόζεται συνολικά το κατά περίπτωση ανώτατο όριο οφειλών;

2.Προτίθεσθε  να υποβοηθήσετε τους ασφαλισμένους για αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούν ή θα υποβληθούν μέχρι το τέλος του 2021  μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να εξοφλήσουν το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το κατά περίπτωση όριο οφειλών και να δικαιωθούν τη σύνταξη που τους αναλογεί βάσει των ετών ασφάλισής τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης

«Η πλήρης διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη συνιστά όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ελάχιστη ένδειξη τιμής στην ιστορία και στους αγώνες του».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση στα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης με την οποία οι Βουλευτές ζητούν πλήρη διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, η οποία συνιστά όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ελάχιστη ένδειξη τιμής στην ιστορία και στους αγώνες του.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

«Στις 24 Ιανουαρίου 2021, με οδύνη αποχαιρετήσαμε τον Σήφη Βαλυράκη, τον γενναίο αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, τον συνεπή δημοκράτη, τον ακέραιο άνθρωπο, τον αγαπητό σύντροφο και φίλο.

Όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, τότε από βήματος Βουλής, ο Σήφης Βαλυράκης στη μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή τίμησε την Κρήτη και την Ελλάδα. Υπηρέτησε την πατρίδα και το ΠΑΣΟΚ ως Βουλευτής επί τριάντα χρόνια αλλά και ως Υπουργός, αναπτύσσοντας σπουδαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό έργο. Από πλευράς μας, μέσω του Β. Κεγκέρογλου, ζητήσαμε επίσης το προσωπικό ενδιαφέρον του Υπουργού Ναυτιλίας για τη διαλεύκανσή των αιτιών του θανάτου του, εισπράττοντας τότε καταφατική απάντηση.

Η πρόσφατη ανατρεπτική μαρτυρία για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης γύρω από το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, αλλάζει τα δεδομένα και ενισχύει τους ισχυρισμούς της οικογένειας του εκλιπόντος, ότι ο θάνατός του δεν ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος αλλά ανθρωποκτονίας.

Ειδικότερα, ο αυτόπτης μάρτυρας κάνει λόγο για δύο ψαράδες οι οποίοι με το αλιευτικό τους σκάφος πλησίασαν τον Σήφη Βαλυράκη, λογομάχησαν και ο ένας από τους δύο τον χτύπησε με ένα κοντάρι. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές (NEWS 24/7), πρόκειται για άτομα που ήταν οργανωμένοι στη «Χρυσή Αυγή», στοιχείο που ενδεχομένως να δίνει και άλλη διάσταση στην επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ με την έντονη αντιδικτατορική δράση.

Επειδή τα όσα υποστήριξε ο ως άνω μάρτυρας είναι συγκλονιστικά.

Επειδή το θέμα αναδεικνύεται σήμερα στην Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στη στήλη «Στίγμα» του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου, στον έντυπο ημερήσιας κυκλοφορίας τύπο της Κρήτης (ΠΑΤΡΙΣ  και ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ) αλλά και σε ηλεκτρονικά μέσα(cretalive.gr)

Επειδή, όπως αναφέρει το site flashnews.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Φωτάκης κάνει λόγο για τρομερή προσπάθεια κουκουλώματος,

Επειδή η οικογένεια του πρώην Υπουργού δίνει αγώνα προκειμένου να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν αυτοί στη Δικαιοσύνη και

Επειδή έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αφού υπάρχουν, όπως υποστηρίζεται, σοβαρές ολιγωρίες και παραλείψεις.

Επειδή η πλήρης διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη συνιστά όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ελάχιστη ένδειξη τιμής στην ιστορία και στους αγώνες του.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα τόσο η διενέργεια της προανάκρισης από το Λιμενικό Σώμα όσο και η συνέχιση της υπόθεσης στην Ποινική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη;

– Για ποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποβληθεί ακόμη η τεχνική έκθεση που έχει ζητηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο;

– Έχετε διασφαλίσει και με ποιο τρόπο την προστασία των μαρτύρων της υπόθεσης;

 

Παρακαλείσθε δε για την ενημέρωση της Βουλής να καταθέσετε όλα τα σχετικά έγγραφα καθώς και την αλληλογραφία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:Βασίλης Κεγκέρογλου,Δημήτρης Μπιάγκης,Γιώργος Καμίνης,Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Ναι στη παραχώρηση αλλά με καταβολή χαμηλού μισθώματος για το κτήριο του καταργηθέντος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λιμ. Χερσονήσου για τον Δήμο Χερσονήσου».

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου, είχε καταθέσει αναφορά στο Υπουργείο Εργασίας, την επιστολή του Δημάρχου Χερσονήσου καθώς και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου του καταργηθέντος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λιμ. Χερσονήσου, κυριότητας του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών που έχει σε υποδομές υγείας, Πρόνοιας αλλά και εκπαίδευσης και γενικότερα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Με την απάντηση του, το Υπουργείο Εργασίας ενημερώνει τον Βουλευτή ότι  σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 334/ Συν. 19η/16-05-2019 Απόφαση του Δ.Σ. Ε.Φ.Κ.Α. (ΑΔΑ: 7ΧΘ1465ΧΠΙ-ΘΒΡ) με την οποία εγκρίθηκε το πενταετές και μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ε.Φ.Κ.Α., η  πρόταση αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου είναι η μακροχρόνια εκμίσθωση -τουλάχιστον 30 ετών- με ταυτόχρονη πλήρη ανακαίνισή του από τον μισθωτή, με ένα ποσό επένδυσης τουλάχιστον το 50% της αξίας του ακινήτου και με καταβολή μισθώματος χαμηλού για τα πρώτα 10 χρόνια και υψηλότερου τα επόμενα χρόνια, τα δε έτη ενοικίασης, τα έτη χαμηλού μισθώματος και το ύψος της επένδυσης θα προκύψουν μετά από αναλυτική μελέτη.

Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, o e-Ε.Φ.Κ.Α. θα προβεί σε ενημέρωση του Δήμου Χερσονήσου αναφορικά με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει την αξιοποίηση των ακινήτων του Φορέα έχοντας την πρόθεση να συζητήσει τους όρους παραχώρησης χρήσης (εκμίσθωσης), το μίσθωμα και τον τρόπο συμψηφισμού των μισθωμάτων με τις απαραίτητες

εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου, προκειμένου να καταλήξει με το Δήμο Χερσονήσου σε ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας για την παραχώρηση του ακινήτου και την αξιοποίησή του προς όφελος των δημοτών του.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.