ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ


0
(0)

Στη Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη θέσπιση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19, την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, τοποθετήθηκε ως Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής αναφέρθηκε στη νέα εποχή που ζούμε, όπου οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και γίνονται κοσμογονικές αλλαγές και χαρακτηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ψηφιοποίηση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, της εργασίας, της καθημερινότητάς μας, καθώς βρισκόμαστε μπροστά στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και στην εποχή των δικτύων 5G.

Ερχόμενη στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, η βουλευτής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αποτελεσματικών αποφάσεων απέναντι στην κρίσιμη περίοδο του τουρισμού τόσο για την υγεία των πολιτών της χώρα μας, όσο και της οικονομίας. Τόνισε ότι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι αποτελούσε και πρόταση του Κινήματος Αλλαγής από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η κα Γιαννακοπούλου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την έκδοση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον covid-19, προκειμένου να μπορέσει να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Επιπλέον, η βουλευτής, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό, ζήτησε δέσμευση ότι η θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας πρέπει να συνοδευτεί από κάθε απαραίτητη ενέργεια για την πρακτική εφαρμογή των όσων προβλέπονται από την συγκεκριμένη ΠΝΠ.

Στη συνέχεια, αυτό το οποίο τόνισε είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μία αντίστοιχη κάλυψη της χώρας μας, είτε μέσω διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα πρέπει να ασκήσει πίεση για να υπάρξει ένα αντίστοιχο πιστοποιητικό, με την εγκυρότητα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, είτε μέσω διμερών σχέσεων.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι κύριο μέλημα όμως όλων μας θα πρέπει να είναι εξίσου η διασφάλιση, ο σεβασμός και η αποφυγή εκπτώσεων, σε κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένο και θεσμοθετημένο δικαίωμα, όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λοιπόν, αφενός πρέπει να παρέχει τις κατάλληλες νομικές βάσεις για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αφετέρου να παρέχει τη δυνατότητα στον εθνικό νομοθέτη να εξειδικεύει πράξεις επεξεργασίας, που είναι απαραίτητες για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Για τους λόγους αυτούς, το Κίνημα Αλλαγής και αφού φαίνεται να τηρείται η απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη, σε σχέση και με τα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι η ζωή και η υγεία του, υπερψήφισε το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε σε μια νέα εποχή όπου οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ομολογουμένως ταχύτητες. Γίνονται κοσμογονικές αλλαγές και χαρακτηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ψηφιοποίηση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, της εργασίας, της καθημερινότητάς μας. Βρισκόμαστε μπροστά στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και στην εποχή των δικτύων 5G.

Και από την άλλη ζούμε την εποχή της πανδημίας του COVID-19 η οποία λειτούργησε ως επιταχυντής όλων αυτών των εξελίξεων και θέτει νέες προκλήσεις για το μέλλον που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Και η αλήθεια είναι, κύριε Υπουργέ, ότι σε αυτό το δύσκολο και σύνθετο περιβάλλον όλο αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν πραγματικά σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των συναλλαγών, της απλούστευσης των διαδικασιών, της εξάλειψης παρωχημένων γραφειοκρατικών εμποδίων. Η κοινωνία ανταποκρίθηκε, αγκάλιασε όλες αυτές τις αλλαγές, τις καινοτομίες, προσαρμόστηκε και προσαρμόζεται διαρκώς αν θέλετε στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, εξοικειώθηκε με τις νέες ψηφιακές απαιτήσεις.

Και το αποτύπωμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αυτήν την ψηφιακή μετάβαση είναι ξεκάθαρο, και θα ήταν μικροψυχία από μέρους μας να μην το αναγνωρίσουμε. Βεβαίως, για να θέτουμε τα πράγματα στην απολύτως σωστή βάση, όσα συντελούνται όλο αυτό το χρονικό διάστημα ειδικά όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αποτελούσαν και αποτελούν μία αυτονόητη υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας και ήδη είχαν ξεκινήσει βήματα από το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο ιδιαίτερα στα πλαίσια της πολιτικής διαδικασίας όπως τη γνωρίζουμε. Και βεβαίως όλοι επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από τα λόγια μέχρι την πράξη υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Και βεβαίως όταν έχουμε να κάνουμε με δομικές μεταρρυθμίσεις πέρα από τις εξαγγελίες, πέρα από τα λόγια χρειάζεται και έμπνευση, και υπομονή, και επιμονή για να μπορέσει να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Άρα η πανδημία, όπως προείπα, έχει δώσει αφορμή για να προχωρήσουν πολύ ταχύτερα οι δράσεις ψηφιοποίησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ήδη προχωρούν ωστόσο ο δρόμος για τη μετάβαση στη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι μακρύς, είναι δύσκολος και προϋποθέτει επενδύσεις σε τεχνολογία, αναβάθμιση δεξιοτήτων, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει ακόμα ένα σοβαρό ποσοστό ψηφιακού αναλφαβητισμού και αυτό είναι κάτι που οφείλετε να δείτε και να αντιμετωπίσετε, χρειάζεται δημιουργία νέων εθνικών υποδομών και βεβαίως το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Και όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της θέτει τα θέματα αυτά σε μία κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα. Και όλα αυτά δημιουργούν και συνθέτουν το νέο πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή και καλούμαστε να ανταποκριθούμε με επάρκεια, με ασφάλεια, με στρατηγική, με συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να πορευτούμε προς το μέλλον.

Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα να συζητήσουμε την καινοτομία του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 και να ψηφίσουμε για την επικύρωσή του. Όσον αφορά δε στην κύρωση της ΠΝΠ η σημερινή συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκτός από το γενικότερο πλαίσιο το οποίο προανέφερα λαμβάνει χώρα και εντός του πλαισίου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας με το άνοιγμα του τουρισμού. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι το νούμερο ένα προϊόν της οικονομίας μας και επλήγη πάρα πολύ σημαντικά από την πανδημία.

Βρισκόμαστε λοιπόν στις αρχές Ιουνίου, σε ένα απολύτως κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου για τη φετινή χρονιά. Οφείλουμε λοιπόν, να αναλογιστούμε τις ευθύνες για τα αποτελέσματα των επιλογών της χώρας μας για την προετοιμασία μας μπροστά στο επόμενο δύσκολο και σύνθετο χρονικό διάστημα.

Το σχέδιο νόμου σχετικά με το περιεχόμενο και την πρόβλεψη για τη θέσπιση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 θεωρούμε ως Κίνημα Αλλαγής ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το στηρίζουμε. Άλλωστε το έχουμε καταστήσει και εμείς σαφές, κύριε Υπουργέ, αφού αποτελούσε, και είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζετε, πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά ήδη από το Δεκέμβρη του 2020. Χαιρόμαστε πραγματικά γιατί κατανοήσατε τη σημασία την οποία έχει τόσο για την υγεία των Ελλήνων πολιτών όσο και των επισκεπτών της χώρας μας και για την οικονομία μας. Υιοθετήσατε αυτήν την πρόταση, τη στηρίξατε έντονα, ουσιαστικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ανοίξει σε ένα πανευρωπαϊκό επίπεδο ο δρόμος για το ψηφιακό πιστοποιητικό κατόπιν συμφωνίας των κρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και αυτό, ναι αποτελεί μία εθνική επιτυχία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και νομίζω ότι πρέπει πέρα από τις μικροκομματικές και πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες όσον αφορά ζητήματα τα οποία τα πιστώνεται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας να είμαστε μεγαλόψυχοι, ενωμένοι και να το αναγνωρίζουμε. Δεν υπάρχει καμία κομματική στάμπα σε τέτοιου είδους ζητήματα. Υπάρχει μόνο η σημαία της Ελλάδας.

Η θέσπιση λοιπόν νομοθετικού πλαισίου για την έκδοση ενός ενιαίου ψηφιακού πιστοποιητικού στο οποίο θα εμπεριέχονται πληροφορίες και δεδομένα του φυσικού προσώπου αναφορικά είτε με τις διενεργηθείσες συνεδρίες εμβολιασμού είτε τα αποτελέσματα της τελευταίας δοκιμασίας με rapid test ή μοριακό είτε το χρονικό διάστημα νόσησης από τον κορωνοϊό κρίνεται απολύτως αναγκαία και απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Ήδη έχει διευκρινιστεί ότι η κατοχή του ψηφιακού πιστοποιητικού όπως θεσμοθετείται δεν θεσπίζεται και είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας του φυσικού προσώπου κατόχου του.

Και αυτό το οποίο, νομίζω, είναι σημαντικό και διευκρινίζεται, είναι ότι η παρούσα ρύθμιση ούτε θίγει ούτε επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο την εγκυρότητα άλλων βεβαιώσεων -εμβολιασμού, υποβολή σε διαγνωστικούς ελέγχους ή νόσησης- η έκδοση των οποίων προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Η χρήση αυτού του πιστοποιητικού συνδέεται, ουσιαστικά, άμεσα και με την πορεία του εμβολιασμού των πληθυσμιακών ομάδων όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρόλα αυτά, κύριο μέλημά σας, κύριε Υπουργέ, πρέπει να αποτελεί η πρακτική εφαρμογή των όσων προβλέπονται από τη συγκεκριμένη ΠΝΠ. Η φετινή τουριστική περίοδος θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για τη φυγή μόνο προς τα εμπρός τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο και κανένα, μα κανένα απολύτως λάθος ή ολιγωρία δεν μπορούν να γίνουν πλέον ανεκτά. Γιατί τα λάθη, τις ολιγωρίες και τις παραλείψεις της Κυβέρνησής σας πέρυσι το καλοκαίρι, κύριε Υπουργέ, τα πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε -το είπα και στη συζήτηση στην Επιτροπή, στην οποία δεν ήσασταν παρών και το επαναλαμβάνω γιατί για εμάς αποτελεί πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα- πως η Ελλάδα είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και ότι κάθε χρόνο δεχόμαστε εκατομμύρια τουρίστες όχι απλά και μόνο από την Ευρώπη, για την οποία καλυπτόμεθα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, από τη Ρωσία, από την Κίνα, από το Ισραήλ και από τη Μεγάλη Βρετανία που πλέον είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπότε, και το θέμα της εισροής τουριστών και το πώς ακριβώς και με τι εγκυρότητα πιστοποιείται η διέλευσή τους με αντίστοιχους όρους, είναι κάτι που οφείλετε να το δείτε με τη δέουσα προσοχή, σοβαρότητα και αυστηρότητα. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε με το να ασκήσετε πίεση μέσω των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υπάρξει ένα αντίστοιχο πιστοποιητικό για τους πολίτες αυτών των χωρών, είτε μέσω διμερών σχέσεων που θα κάνει η Κυβέρνησή σας για να επιδιώξετε τη θέσπιση αντίστοιχων, παρόμοιων δικλείδων ασφαλείας των πολιτών αυτών των χωρών και επισκεπτών μας.

Τέλος, θα ήθελα να επιμείνω και να μείνω στο ζήτημα της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων και να τονίσω ότι πρέπει να κατοχυρώνεται πλήρως η διασφάλιση, ο σεβασμός, η αποφυγή εκπτώσεων σε κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένο και θεσμοθετημένο δικαίωμα, όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Εμμένω, επιμένω, κύριε Υπουργέ, στην ανάγκη επίτευξης ισορροπίας μεταξύ αφενός της ενίσχυσης της ασφάλειας της δημόσιας υγείας και της καταπολέμησης της πανδημίας και αφετέρου, της ανάγκης προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές αυτές ενσωματώνουν από την αρχή αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ήδη, άλλωστε, αυτά τα ζητήματα ρυθμίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων ειδικά και ορίζει ποιες πρέπει να είναι οι αρχές, αλλά και οι υποχρεώσεις, προς τις οποίες οφείλει να συμμορφώνεται ένας ελεγκτής προκειμένου να εξασφαλίζεται η σύννομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Εμείς κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Κύριο μέλημα, όμως, όλων μας θα πρέπει να είναι εξίσου και η διασφάλιση αυτών των δεδομένων.

Αυτό αποτελεί μια πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα και για την παρούσα κατάσταση και συνολικότερα για σειρά θεμάτων που ανακύπτουν μέσα από τις προκλήσεις της πανδημίας και τις επιταγές, αν θέλετε, για την προστασία της δημόσιας υγείας που έχουν ανακύψει μέσα από την κρίση του κορωνοϊού.

Ήδη, όμως, από πέρυσι, κατόπιν της υπ’ αριθμόν 5/2020 απόφαση της ολομέλειάς της, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία εξέδωσε ένα κείμενο κατευθυντήριων γραμμών αναφορικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο διαχείρισης του COVID, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο, αλλά πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία και να σταθμίζεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τα άλλα δικαιώματα, όπως είναι η ζωή και η υγεία.

Επιπλέον -δεν το λέω εγώ, το λέει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη συγκεκριμένη απόφαση της ολομέλειάς της- ο υπεύθυνος επεξεργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του COVID, μπορεί να προβεί σε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τα άρθρα 5, 6 και 9 του ΓΚΠΔ, χωρίς -όπως συγκεκριμένα αναφέρεται- να μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί ως απαγορευμένη οποιαδήποτε πράξη επεξεργασίας ιδίως στην παρούσα χρονική στιγμή και στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία.

Βάσει, λοιπόν, όλων των παραπάνω φαίνεται να τηρείται η απαιτούμενη ισορροπία, που για μας είναι πολύ σημαντική, ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα και στα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και την προστασία τους, όπως είναι η ζωή και η υγεία. Και αυτό -σας το τονίζουμε, σας το λέμε και θα συνεχίσουμε να σας το λέμε- οφείλει να αποτελεί μία διαρκή έγνοια σας, μια πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο σας, καθώς είναι αρμόδιο, όπου τίθενται διαρκώς και ανακύπτουν τέτοιου είδους θέματα και ζητήματα.

Εμείς -το λέει συνέχεια και η Πρόεδρός μας και όλοι οι Βουλευτές και τα στελέχη του κινήματος μας- αποτελούμε μια δύναμη υπεύθυνης, σοβαρής, δομικής αντιπολίτευσης, όπου καταθέτουμε πάντα συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, μέσα από την πάντα καλόπιστη κριτική μας, να διορθώνουμε λάθη στα νομοθετήματα τα οποία φέρνετε και με συγκεκριμένες προτάσεις να προσπαθούμε να φέρουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική κοινωνία.

Σας έθεσα ένα πάρα πολύ σημαντικό ερώτημα το οποίο έχει να κάνει με το τι σκοπεύετε να κάνετε και με τους πολίτες των άλλων χωρών, που είναι ένα ζήτημα για το οποίο σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, το καμπανάκι του κινδύνου. Ήδη το θέμα του τουρίστα που ήρθε από τη Ρωσία και νόσησε με κορωνοϊό εφόσον είχε κάνει τεστ, είναι κάτι το οποίο πρέπει να σας απασχολήσει πολύ σοβαρά και πρέπει να δούμε πώς μπορούν να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τέτοιου είδους ζητήματα.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι, ειδικά για τόσο ευαίσθητα και σοβαρά ζητήματα, με πολιτική υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, να κάνουμε, ο καθένας από το μετερίζι του, το καλύτερο δυνατό για τους Έλληνες πολίτες και για την πατρίδα μας.

Ευχαριστώ θερμά.

ΝΑΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ, ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου

Τα ποσοστά του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, είναι ακόμη χαμηλά, δημιουργούν ανησυχία για το μέλλον. Κάτι που δεν συμβαδίζει με την πλαστή, δήθεν ειδυλλιακή εικόνα που καλλιεργεί η Κυβέρνηση.

Είναι ώρα για μια νέα προσπάθεια ενημέρωσης και πειθούς των πολιτών.

Είμαστε υπέρ κάθε συγκεκριμένου μέτρου που παρέχει κίνητρα και διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. Εξ άλλου εμείς πρώτοι προτείναμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όμως αρκετά πια με τις πρόχειρες, αντικρουόμενες και ασόβαρες εξαγγελίες των Κυβερνητικών στελεχών κάθε μέρα στα μέσα ενημέρωσης.

Με λιγότερα λόγια και συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις η Κυβέρνηση να ανοίξει τον σχετικό διάλογο στη Βουλή.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Σεργκέι Στάνισεφ, με την οποία τον ενημερώνει για το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αγαπητέ Σεργκέι,

Ελπίζω αυτό το email να σε βρίσκει καλά.

Επικοινωνώ μαζί σου για να σε ενημερώσω ότι η συντηρητική Κυβέρνηση της Ελλάδας, προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ένα Σχέδιο Νόμου, που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα και παρεμποδίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Το νομοσχέδιο αφαιρεί την συλλογική διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο εργοδότης θα μετατρέπει το 8ωρο του εργαζόμενου σε 10ωρο, χωρίς να πληρώνει υπερωρίες, με την υπόσχεση μελλοντικών ρεπό.

  • Διευκολύνονται ακόμη και οι παράνομες απολύσεις, μια και ο εργοδότης δεν θα υποχρεούται να επαναπροσλάβει εργαζόμενο, ακόμη και αν αυτός δικαιωθεί από το δικαστήριο.
  • Τίθενται αρνητικοί περιορισμοί για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και καταργούνται οι προβλέψεις για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από απολύσεις.

Με το Νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο καταργείται το 8ωρο, και υπονομεύεται η συλλογική διαπραγμάτευση, αλλά οδηγούμαστε σε μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και σε προβλήματα στην οικογενειακή τους ζωή. Ενώ στερείται η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας για την κάλυψη νέων αναγκών των επιχειρήσεων.

Οι ρυθμίσεις αυτές που συναντούν την έντονη αντίδραση των εργαζόμενων, των συνδικάτων, των επιστημονικών συλλόγων και πολλών ακαδημαϊκών.

Αγαπητέ Σεργκέι,

Ήδη τα Εθνικά Συνδικάτα προκήρυξαν στις 10 Ιουνίου, Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, κλιμακώνοντας την διαμαρτυρία τους.

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων και διεξάγει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης τους για τις συνέπειες αυτών των παρεμβάσεων.

Φυσικά θα αντιταχθεί στο Νομοσχέδιο και θα το καταψηφίσει στη Βουλή.

Για μας η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς και τις πράξεις της συντηρητικής Κυβέρνησης της ΝΔ.

Θα ήθελα να μοιραστείς αυτές τις πληροφορίες με τα κόμματα-μέλη και την Γραμματεία του PES.

Θα χαρούμε πολύ να λάβουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης από εσένα.

Αναμένοντας τις ενέργειες σου γι’ αυτό το επείγον ζήτημα και παραμένοντας στη διάθεση σου για τυχόν συμπληρωματικές διευκρινίσεις.

Με αδελφικούς χαιρετισμούς,

Φώφη Γεννηματά

ΑΡΘΡΟ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»: ΡΕΠΟ: NΕΟ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΔ

Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε τη βαθύτερη ύφεση που αντιμετώπισαν ποτέ οι αναπτυγμένες οι οικονομίες σε καιρό ειρήνης.

Η Oxfam, σε πρόσφατη μελέτη της (The Inequality Virus-Bringing together a world torn apart by coronavirus through a fair, just and sustainable economy 2021), κάνει λόγο για τον “ιό των ανισοτήτων” που εξελίσσεται ραγδαία παγκοσμίως.

Πως αντιμετωπίζει, λοιπόν, ο υπόλοιπος κόσμος και οι εμπνευσμένες πολιτικές ηγεσίες αυτή τη νέα πραγματικότητα που προκύπτει στην μετά covid -εποχή;

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, ξανασυναντά τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας, των ισχυρών προστατευτικών θεσμών, του κοινωνικού κράτους.

Με δημόσιες επενδύσεις, καινοτομία, τις ψηφιακές υποδομές, τη διαγενεακή αλληλεγγύη, με στόχο και έμφαση στην πλήρη και αξιοπρεπή εργασία, με πολιτικές αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, ίσες ευκαιρίες και σεβασμό στα δικαιώματα όλων.

Στην Ελλάδα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για τα εργασιακά εισάγει μια πραγματικά «μεταρρυθμιστική επιτελική» καινοτομία, την πληρωμή των εργαζομένων με ένα νέο «κρυπτονόμισμα» : το Ρεπό.

Με βάση τα «οικονομικά Χατζηδάκη» οι άνεργοι, με το πλεόνασμα ελεύθερου χρόνου, θα είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι.

Ειδικά, όσον αφορά τη γενιά μας, που χτυπήθηκε σκληρά την τελευταία 10ετία, η πικρή αλήθεια του νόμου της ΝΔ είναι ότι την εξωθούν, είτε να μεταναστεύσει, είτε να γίνει μια γενιά χαμηλόμισθων, που θα δουλεύει εξαντλητικά, χωρίς τις ανάλογες απολαβές.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη αποτελεί το εγχειρίδιο της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Εκθεμελιώνει το εργατικό δίκαιο, επιστρέφοντάς μας, επί της ουσίας, στις ατομικές συμβάσεις. Χαρίζοντας υπερωρίες στους εργοδότες, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ξεχειλώνοντας το ωράριο, απαξιώνοντας όσους έχουν συλλογικές αγωνίες , με τελικό σκοπό να διευκολύνουν τις απολύσεις, νίπτοντας τας χείρας τους με την Επιθεώρηση Εργασίας, μετατρέποντάς την σε ανεξάρτητη αρχή, ενισχύοντας, στο τέλος της συζήτησης, την ατομικότητα έναντι οποίας συλλογικότητας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα στο χθες, που έχει ξεκάθαρη ιδεολογική σφραγίδα, τη συντηρητική. Εκείνη που εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες – γεράκια. Εκείνους που δεν σέβονται τίποτα, παρά μόνο το κέρδος, εξαντλώντας τους ανθρώπινους πόρους.

Με το νομοθέτημα που προωθούν, επιδιώκουν την πλήρη εξουδετέρωση του νόμου 1264/1982 του ΠΑΣΟΚ, ενός από τους πιο εμβληματικούς και προοδευτικούς νόμους της μεταπολίτευσης, που έβαλε την Ελλάδα στο χάρτη των ανεπτυγμένων χωρών που σέβονται τα εργατικά δικαιώματα και προστατεύουν τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Θέλουν να καταργήσουν όσα κατακτήθηκαν από τον κόσμο της εργασίας με αγώνες και θυσίες δεκαετιών και ανέδειξαν τη μεγάλη σημασία και τον καθοριστικό ρόλο που αυτός έχει στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας.

Σε μια εποχή που οι G7 αποφάσισαν τη θέσπιση του παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, σε μια εποχή που ο πρόεδρος Μπάιντεν αυξάνει τον ελάχιστο μισθό στην Αμερική από 7,25 δολ. την ώρα (που είναι σήμερα) σε 15 δολ, στην Ελλάδα να διαμορφώνονται ανερμάτιστες εργασιακές συνθήκες που χτίζουν μια ακόμη «χαμένη εργασιακά γενιά».

Το μέλλον απαιτεί ευθύνη και σοβαρότητα. Για όσα έρχονται οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας στο οποίο ανεξάρτητα από κόμματα, φύλο, τόπο γέννησης, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, μπορεί να εξελίξει τη ζωή του.

Το όνειρο μιας καλύτερης ζωής δε μπορεί να είναι προνόμιο λίγων και εκλεκτών.

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση στη χώρα μας, με τις διαδοχικές μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις, συρρίκνωσαν ισχυρά το εισόδημα των συνταξιούχων οδηγώντας τους στα όρια επιβίωσης, η δε πανδημία που ακολούθησε, ενέτεινε την ανασφάλεια τους με την επιβολή του εγκλεισμού και απομονωτισμού.

Αναζητούν οι συνταξιούχοι την παροχή μιας δυνατότητας απόδρασης, τη στήριξη για ολιγοήμερες διακοπές.

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί

τον πλέον πληττόμενο τομέα της οικονομίας αλλά ταυτόχρονα και καθοριστικό για την ανάπτυξη της χώρας, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια πολιτείας και κοινωνίας για την ενίσχυσή του.

Ο κοινωνικός εσωτερικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή.

Η περυσινή εμπειρία με τις χιλιάδες αδιάθετες επιταγές δεν αποτελεί επιτυχή κυβερνητική πολιτική.

Θεωρούμε πως η πλήρης αξιοποίηση των επιταγών που εξαγγέλθηκαν για τον κοινωνικό τουρισμό μπορεί να επιτευχθεί με τη διεύρυνση των δικαιούχων εντάσσοντας σε αυτόν και τους αποκλεισμένους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, που επί δεκαετίες πλήρωναν για το σκοπό αυτό.

Η ένταξη των συνταξιούχων στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού απαντά τόσο στο κοινωνικό αίτημα τους να ανακουφισθούν από τον εγκλεισμό της πανδημίας, μιας και η οικονομική τους ασφυξία τους στερεί τη δυνατότητα ολιγοήμερων διακοπών, όσο και στην αναγκαιότητα της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης με την στήριξη των 2500 και πλέον επιχειρήσεων και καταλυμάτων που εμπλέκονται με τον κοινωνικό τουρισμό, ώστε να λειτουργήσουν με καλύτερους όρους πληρότητας και κατοχυρωμένης υγειονομικής ασφάλειας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η ΧΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών για την αγορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων που παρατηρούνται, το τελευταίο διάστημα, στις τιμές των προϊόντων στην αγορά, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης .

Το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία διεθνώς, λόγω του κορονοϊού, δεν άργησε να επηρεάσει και την ελληνική αγορά, με τις αυξήσεις των τιμών ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης να κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους βδομάδα με τη βδομάδα.

Ιδιαίτερα σημαντική, επισημαίνει ο κ. Κατρίνης, είναι η επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, τα εισοδήματά των οποίων έχουν ήδη μειωθεί λόγω των επιπτώσεών της πανδημίας .

Παράλληλα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους φαινόμενα κερδοσκοπίας , με ορατές τις επιδράσεις στην αγορά.

Ο κ. Κατρίνης επισημαίνει ότι αυξήσεις τιμών παρατηρούνται σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης όπως η ζάχαρη, τα βρεφικά γάλατα, το κρέας και τα όσπρια, τονίζοντας ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση που θα τροφοδοτηθεί από τη μείωση των εισοδημάτων αλλά και την ανάγκη κάλυψης αυξημένων φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, αφού ξεπαγώνουν σταδιακά οι αναστολές πληρωμών οφειλών του παρελθόντος.

Ο κ. Κατρίνης ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να συγκρατηθούν οι τιμές αλλά και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ιδίως σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σε δήλωση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει:

‘’ Η χώρα αρχίζει και πάλι να αντιμετωπίζει τον εφιάλτη του πληθωρισμού και της ακρίβειας με τις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφησυχάζει , πιστεύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές. Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών αφού οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές, ιδιαίτερα στα αδύναμα νοικοκυριά.’’

Ρυθμός Επικαιρότητας | 9.6.2021

Φ. Γεννηματά σε Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: Η κυβέρνηση ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα

Την επίθεση του Κινήματος Αλλαγής στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα, εντείνει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία σήμερα ενημέρωσε με επιστολή της τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Σεργκέι Στάνισεφ για το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η ΝΔ. Η κ. Γεννηματά, η οποία θα είναι επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής στην αυριανή πανεργατική απεργία στην Πλ. Κλαυθμώνος για να συστρατευθεί με τον κόσμο της Εργασίας, στην επιστολή της επισημαίνει ότι «με το Νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο καταργείται το 8ωρο, και υπονομεύεται η συλλογική διαπραγμάτευση, αλλά οδηγούμαστε σε μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και σε προβλήματα στην οικογενειακή τους ζωή. […] Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων και διεξάγει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης τους για τις συνέπειες αυτών των παρεμβάσεων. Φυσικά θα αντιταχθεί στο Νομοσχέδιο και θα το καταψηφίσει στη Βουλή. Για μας η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς και τις πράξεις της συντηρητικής Κυβέρνησης της ΝΔ».

Περισσότερα ΕΔΩ.

Πανδημία: «Ναι» σε κίνητρα στους εμβολιασμένους

Η κυβέρνηση και τα στελέχη της πρέπει επιτέλους αφήσουν τις πρόχειρες, αντικρουόμενες και ασόβαρες εξαγγελίες κάθε μέρα στα μέσα ενημέρωσης και να αναπτύξουν ένα σοβαρό σχέδιο προκειμένου να κάμψουν τη δυσπιστία των πολιτών για τα εμβόλια. Δυστυχώς, τα ποσοστά του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, είναι ακόμη χαμηλά και παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Αντιθέτως, δημιουργούν ανησυχία για το μέλλον. Το Κίνημα Αλλαγής, ως το πρώτο κόμμα που πρότεινε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τάσσεται υπέρ στο μέτρο που παρέχει κίνητρα και διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη για συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, για την ενημέρωση των πολιτών, χωρίς βαρύγδουπες, κενές μεγαλοστομίες που αποπροσανατολίζουν από το διακύβευμα της Δημόσιας Υγείας.

Μαζί με τους εργαζόμενους, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση απτόητη προκειμένου να εκπληρώσει τα προεκλογικά της συμβόλαια αδιαφορεί πλήρως για τις μαζικές αντιδράσεις σύσσωμης της κοινωνίας απέναντι στο νομοσχέδιο – έκτρωμα, και συνεχίζει τις -θατσερικής έμπνευσης- ρυθμίσεις της. με στόχο την πλήρη αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων. Κωφεύοντας στις ανάγκες των εργαζομένων, διαμορφώνει μία νέα, αντ-εργατική πραγματικότητα μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10 ώρες και θα πληρώνονται για 8, ενώ θα διευκολύνονται οι απολύσεις!. Το Κίνημα Αλλαγής, στέκεται συμπαραστάτης στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δική του πρόταση για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και θα βάζει τα θεμέλια για μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ραντεβού αύριο στην πλατεία Κλαυθμώνος να ενώσουμε μαζί τις φωνές μας απέναντι στην κυβέρνηση που τολμά να καταργεί τις πιο ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων!

Ακρίβεια: Οι πολίτες αντιμέτωποι με μία νέα κρίση

Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Κύριο μέλημα η προστασία προσωπικών δεδομένων

Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτέλεσε πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ευτυχώς, η κυβέρνηση την υιοθέτησε και κατόπιν της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών έχουμε επιτέλους έναν νέο δρόμο ασφάλειας για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 θα περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του και θα αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο. Όμως, ακριβώς εξαιτίας του Τουρισμού, η Ελλάδα μαζί με την Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού και από τρίτες χώρες με μεγάλες τουριστικές ροές προς την χώρα μας, ώστε πολίτες και επισκέπτες να είναι ασφαλείς. Τέλος, κύριο μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Μουσική στην Εστίαση: Να σταματήσει η κυβερνητική προχειρότητα

Τέλος δεν έχουν για ακόμη μία φορά οι παλινωδίες και η προχειρότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της σε βάρος των επιχειρήσεων, οι οποίες εδώ και καιρό αναμένουν το «άνοιγμα» της μουσικής σε χώρους εστίασης, αναψυχής και στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες, εμπαίζοντας προκλητικά τους επιχειρηματίες. Δεδομένου μάλιστα ότι η απαγόρευση της μουσικής ήρθε χωρίς επαρκή τεκμηρίωση κινδύνων από τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί έως τώρα και δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η εκκρεμότητα που πλήττει τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει εκ νέου μέτρα, διαφυλάττοντας και την Δημόσια Υγεία και τις επιχειρήσεις. Περισσότερα ΕΔΩ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η Νέα Δημοκρατία βάζει ακόμα ένα «λιθαράκι» στην διαχρονική αντεργατική και αντικοινωνική ιστορία των κυβερνήσεων της

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει τον αντικοινωνικό της κατήφορο, πιάνοντας το νήμα από το πολιτικό χρονοντούλαπο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που πρώτος εισήγαγε ο πατέρας του το 1990. Ξεκινώντας αμέσως μετά τις εκλογές, τον Αύγουστο 2019, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, κατάργησε τη διάταξη για «βάσιμο λόγο» απόλυσης. Έτσι διευκόλυνε ακόμη και παράνομες απολύσεις, όπου πλέον ο εργοδότης δεν θα υποχρεούται να επαναπροσλάβει εργαζόμενο, ακόμη και αν αυτός δικαιωθεί από το δικαστήριο. Σε ένα άλλο «εμβληματικό» νομοσχέδιο (Γεωργιάδη) τον Οκτώβριο 2019, διαμόρφωσε το κατάλληλο περιβάλλον που οδηγεί στην υποπροστασία των εργαζόμενων, απαξιώνοντας τις συλλογικές συμβάσεις και ενισχύοντας την εργοδοτική ασυδοσία. Σήμερα, το «εργασιακό» νομοσχέδιο, που φέρνει στη Βουλή είναι χειρότερο από ότι ξεκίνησε. Το νομοσχέδιο αυτό στον πυρήνα του αποτελεί μία τεράστια οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με τις διατάξεις του καταργούν τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα, επιστρέφοντας την αγορά εργασίας στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Μια κατάσταση, όπου ο εργοδότης, ως ισχυρότερος επί ενός εργαζομένου που απειλείται από το φάσμα της ανεργίας, θα μπορεί να επιβάλει τους όρους του. Αφαιρούν το δικαίωμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας μέσω συλλογικής σύμβασης εργασίας, καταργώντας στην πράξη το οκτάωρο. Έτσι, οδηγούν τους εργαζόμενους -ειδικά τους πιο ανειδίκευτους και εύκολα αναλώσιμους- σε μια κατάσταση εκμετάλλευσης και απόλυτης αποδιοργάνωσης της οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής.

Στη σημερινή Ελλάδα των χαμηλών μισθών, που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ο εργοδότης βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει παραπάνω για να πάρει ρεπό και όχι για να αυξήσει το πενιχρό εισόδημά του! Ενώ, η ΔΩΡΕΑΝ υπερεργασία των ήδη εργαζομένων προφανώς ακυρώνει την πιθανότητα κάποιος άνεργος να βρει δουλειά -έστω προσωρινή ή μερικής απασχόλησης- την περίοδο που κάποια επιχείρηση έχει αυξημένες ανάγκες.

Παράλληλα, διαλύουν εκ θεμελίων το εργατικό δίκαιο, όπως το ξέραμε τις τελευταίες δεκαετίες, και αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Κορυφαία επιλογή τους σε αυτό το πλαίσιο είναι η μετατροπή -επί της ουσίας υποβάθμιση και απενεργοποίηση- του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή. Με το τρόπο αυτό απεκδύονται της πολιτικής ευθύνης και της αρμοδιότητας της Εκτελεστικής Εξουσίας να προστατεύει τους εργαζόμενους και να διασφαλίζει την υγιή και διαφανή λειτουργία μιας αγοράς εργασίας με κανόνες.

Σε ένα σοβαρό επιτελικό κράτος, το κράτος οφείλει να βάζει τους κανόνες και ταυτόχρονα να έχει τους μηχανισμούς ελέγχου για να επιτηρεί και να διασφαλίζει αν αυτοί οι κανονισμοί τηρούνται. Δυστυχώς, στο δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, οι Υπουργοί λειτουργούν ως «Πόντιος Πιλάτος», σε ότι αφορά την προστασία των πιο αδύναμων. Σε αντίθεση με τον διαρκή διαγκωνισμό τους, ποιος θα υπηρετήσει πρώτος τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις μιας μικρής ολιγαρχίας εχόντων και ισχυρών.

Ακόμα και φαινομενικά θετικά μέτρα, όπως η ψηφιακή κάρτα που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλιστική δικλείδα, όπως πρωτο-θεσμοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2010, ως μια διεκδίκηση της ΓΣΕΕ, παραμένει σε πειραματικό πλαίσιο, «κλείνοντας το μάτι» στους κακούς εργοδότες.

Τέλος, κτυπούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δυσκολεύουν την αξιοποίηση του βασικού εργατικού δικαιώματος και όπλου, της απεργίας! Αφαιρούν την προστασία των συνδικαλιστών, έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εκδικητικότητας. Αυτά είναι ένα πάρα πολύ δυνατό πλήγμα στο συνδικαλισμό, ο οποίος είναι χρήσιμος, ως ένα από τα βάθρα της δημοκρατίας. Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου δεν μπορεί να είναι πρόφαση για την ακύρωση της ιστορικά ευεργετικής επίδρασης του συνδικαλιστικού κινήματος στην διαμόρφωση μιας ποιο δίκαιης ευρωπαϊκής-ελληνικής κοινωνίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κα μετά.

Το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου καλεί τους μισθωτούς και κάθε εργαζόμενο σε αντίσταση απέναντι σε αυτή η πορεία συντήρησης και οπισθοδρόμησης.

Απέναντι στον συντηρητικό δρόμο ακύρωσης της θεσμικής υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, υπέρ των συμφερόντων λίγων και ισχυρών πελατών της Νέας Δημοκρατίας, στον οποίο μας οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιτάσσουμε έναν άλλο δρόμο! Αυτόν του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ του Κινήματος Αλλαγής. Τη μοναδική εναλλακτική, προοδευτική, σύγχρονη πρόταση προκειμένου να αξιοποιήσουμε την τεχνολογική-ψηφιακή εξέλιξη και τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομάς, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πλήρους απασχόλησης με τη δημιουργία πολλών ποιοτικών, νέων θέσεων εργασίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του Ηρακλείου ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ, να ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ στις πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Όλοι όσοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τις επικοινωνιακές κορώνες της Κυβέρνησης, κρύβεται μια βαθιά αντιδραστική και «θατσερική» πολιτική για τη δημιουργία μιας αγοράς εργασίας, με απόλυτη ευελιξία, μείωση αποδοχών, απελευθέρωση απολύσεων, αποδυνάμωση συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντικατάσταση τους με ατομικές συμβάσεις, περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας, δηλαδή μιας αγοράς με εργαζόμενους είλωτες. Όσοι αντιλαμβάνονται ότι για τη Νέα Δημοκρατία «ανάπτυξη» σημαίνει ασυδοσία των ισχυρών και εκμετάλλευση των αδύναμων, όπου ο παράγοντας εργαζόμενος, ο παράγοντας άνθρωπος απλώς δεν υπάρχει, ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

 

 

Ο Γραμματέας της ΠΝΕ

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Πολιτικού Προγραμματισμού

Μανόλης ΠΕΤΡΑΚΗΣ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.