Νέες ενισχύσεις στα θερμοκηπιακά κηπευτικά ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας και Σητείας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


0
(0)

Mε μια νέα επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό Οικονομία επανέρχονται οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, μαζί και αυτοί της Ιεράπετρας και Σητείας, στο αίτημα για να συνεχιστούν οι ενισχύσεις στα θερμοκηπιακά κηπευτικά που η παραγωγή τους επλήγη λόγω της πανδημίας. Αφορμή αποτελεί και η πρόσφατη απόφαση για εξαίρεση της Κρήτης από ανάλογες αποζημιώσεις που δόθηκαν σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες όλης της χώρας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κε Υπουργέ
Σε συνέχεια της πρόσφατης επικοινωνίας μας, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή με στόχο και την ελπίδα να κατανοήσετε πλήρως το φλέγον ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης στα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης.
Συμπληρώνεται ένα χρόνος από το ξεκίνημα της πανδημίας covid-19 και όπως σας έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα, την χρονική αυτή περίοδο η Κρήτη είναι η κατεξοχήν παραγωγός κηπευτικών ανά την Ελλάδα.

Με τα στοιχεία που σας αποστείλαμε τότε από ολόκληρη την θερμοκηπιακή Κρήτη, αποδείξαμε ότι η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι άνω του 50% της ετήσιας παραγωγής τους.

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναγνώρισε την διαταραχή που είχε προκληθεί στην αγορά κηπευτικών και έπειτα από 7 ολοκλήρους μήνες, ενισχύθηκαν ορισμένες καλλιέργειες μόνο με το 15% της ζημιάς.

Παράλληλα, ο πρώην ΥπΑΑΤ κ. Βορίδης αναγνώρισε τελικά την άδικη μεταχείριση αυτού του κλάδου και επικαλούμενος δημοσιονομικά δεδομένα, δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει νέο πακέτο στήριξης με στόχο την μικρή ελάφρυνση της υφιστάμενης κατάστασης.

Έπειτα από την ανάληψη των δικών σας καθηκόντων, παρατηρούμε ότι με τα δεδομένα που σας παρείχε η Κρήτη ( που παρήγαγε στο μέγιστο εκείνη την περίοδο) αποζημιώνονται οι υπόλοιπες θερμοκηπιακές περιοχές της Ελλάδας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρισκόταν στο στάδιο της φύτευσης ή της ανάπτυξης.

Δεν αντιδρούμε στην οικονομική ενίσχυση των υπολοίπων περιοχών αλλά αντιδρούμε στην κατάφορη αδικία που συντελείται εις βάρος των παραγωγών της Κρήτης.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακων κηπευτικών συνεχίζουν να βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις στην εμπορική δραστηριότητα κυρίως λόγω κλειστής της εστίασης αλλά και των ανεξέλεγκτων Εισαγωγών από Τρίτες Χώρες. Συνεχώς σας τονίζουμε ότι οι Εισαγωγές αυτές (εκτός από την μεγάλη πτώσης των τιμών) αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των καταναλωτών λόγω υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, που έως τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν.

Από τα παραπάνω, σας καλούμε άμεσα και εύστοχα να επαναπροσδιορίσεται τον σχεδιασμό ενισχύσεων λόγω πανδημίας στα αγροτικά προϊόντα και να συμπεριληφθούν εκ νέου και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης σε αυτές.

Είναι υψίστης σημασίας για εμάς η ανταπόκριση και οι ενέργειες της Πολιτείας να αποδεικνύουν ότι το κράτος έχει σαφή συνέχεια.

Στόχος είναι πάντα η στήριξη του αγροτικού τομέα και όχι την εξυπηρέτηση ενδεχομένως άλλων μικροπολιτικών συμφερόντων.

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση για το καλό όλων των εμπλεκομένων

Εκ των Δ.Σ.

Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.
Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.
Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.
Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *