Νέα σελίδα γυρίζει το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων της ΕΑΓΜΕ


0
(0)

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Νέα σελίδα γυρίζει το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων της ΕΑΓΜΕΝέα σελίδα γυρίζει το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που ιδρύθηκε το 2008, καθώς ξεκινά άμεσα η ανακατασκευή του. Στόχος της ΕΑΓΜΕ είναι η δημιουργία του Πρώτου Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, το οποίο θα φιλοξενεί τις υπάρχουσες συλλογές και παράλληλα θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερα δείγματα, αναδεικνύοντας το γεωλογικό πλούτο και τη γεωλογική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Επίσης, στο νέο Μουσείο, θα εκτεθούν μοναδικά ντοκουμέντα από την ιστορία της γεωλογίας, όπως ο πρώτος γεωλογικός χάρτης της Ελλάδας (1954).

Η ΕΑΓΜΕ έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της αίτησης του προελέγχου για την αναγνώριση του Μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται περισσότερα από 1.000 δείγματα από τις παλαιότερες μουσειακές συλλογές της Αρχής τα οποία έχουν εμπλουτιστεί από δωρεές ιδιωτών και γεωλόγων της ΕΑΓΜΕ. Τα δείγματα που εκτίθενται προέρχονται σε ποσοστό περίπου 90% από τον ελληνικό χώρο, ενώ τα υπόλοιπα από το εξωτερικό, όπως Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Θιβέτ, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α Οι νεότερες συλλογές προέρχονται κυρίως από τις περιοχές του Λαυρίου, της Χαλκιδικής, των Κυκλάδων. Σε κατάλληλες προθήκες φιλοξενούνται δείγματα από όλο τον ελληνικό χώρο που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια της 100ετούς κρατικής γεωλογικής έρευνας από γεωλόγους και μηχανικούς μεταλλειολόγους της ΕΑΓΜΕ.

Εκπαιδευτικός Προορισμός η ΕΑΓΜΕ και το Μουσείο της

H Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει και για το σχολικό έτος 2021 – 2022 έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο όμορφος κόσμος των ορυκτών και των πετρωμάτων», το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο και  να παρατηρήσουν με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (ΤΟΠ) ορυκτά και πετρώματα, να επισκεφθούν το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Εμφιαλωμένων Νερών, να ξεναγηθούν στο εργαστήριο «ΛΙΘΟΣ» και να παρακολουθήσουν στο αμφιθέατρο εκπαιδευτικά προγράμματα.

*Ακολουθούν φωτογραφίες από το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων της ΕΑΓΜΕ:

Εικ. 1: Γενική άποψη του Μουσείου Ορυκτών και Πετρωμάτων της ΕΑΓΜΕ
Εικ. 2: Άποψη των ιστορικών προθηκών του Μουσείου Ορυκτών και Πετρωμάτων της ΕΑΓΜΕ
Εικ. 3: Εκθέματα από τις περιοχές Σερίφου και Χαλκιδικής του Μουσείου Ορυκτών και Πετρωμάτων της ΕΑΓΜΕ.
Εικ.4: Εκθέματα απολιθωμάτων του Μουσείου Ορυκτών και Πετρωμάτων της ΕΑΓΜΕ.
Εικ.5: Σφαιροειδή συσσωματώματα κρυστάλλων Κονιχαλκίτη με Ασβεστίτη, Μεταλλεία Λαυρίου (FOV: 4mm). Φωτογραφία: Γιώργος Καφαντάρης.
Εικ.6: Κρύσταλλοι Ασβεσίτη με Αζουρίτη και Μαλαχίτη, Μεταλλεία Λαυρίου Μεταλλεία Λαυρίου (FOV: 12mm). Φωτογραφία: Γιώργος Καφαντάρης.
Εικ.7 : Βοτρυοειδής Σμιθσονίτης των Μεταλλείων του Λαυρίου υπό UV φωτισμό (FOV: 20cm). Φωτογραφία: Γιώργος Καφαντάρης.
Εικ.8: Συσσωματώματα κρυστάλλων Ροζασίτη με Μαλαχίτη, Μεταλλεία Λαυρίου (FOV: 5mm). Φωτογραφία: Γιώργος Καφαντάρης.
Εικ.9:Σύμπλεγμα κρυστάλλων μαγγανιούχου-Ασβεστίτη, Μεταλλεία Χαλκιδικής ( FOV: 27cm). Φωτογραφία: Γιώργος Καφαντάρης.
Εικ.10: Σύμπλεγμα κρυστάλλων Βαναδινίτη σε Βαρύτη, Μαρόκο, FOV: 22mm). Φωτογραφία: Γιώργος Καφαντάρης
Εικ.11: Dryandra acutiloba (οικ. Proteaceae), Ολιγόκαινο-Μειόκαινο, Bruch c/o Dux, Bohemia (Συλλογή De Pian). Φωτογραφία: Γιώργος Καφαντάρης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.