Νέα ευκαιρία για την εξαγορά της Forthnet

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Σεπτεμβρίου 2019 by energinews (admin)

H δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά της Forthnet, που κατάθεσε η Alter Ego προς τις Τράπεζες, αναθερμαίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνίες. Η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από δύσκολες διαπραγματεύσεις και σειρά θεσμικών αποφάσεων.Σε νέα φάση εισήλθε η πολυετής αναζήτηση επενδυτή-αγοραστή της Forthnet μετά την κατάθεση δεσμευτικής πρότασης του Ομίλου Μέσων Επικοινωνίας Alter Ego, συμφερόντων του εφοπλιστή Bαγγέλη Μαρινάκη, στις πιστώτριες Τράπεζες. Η πρόταση έρχεται σε μία καθοριστική στιγμή για την επιχειρηματική πορεία της Forthnet, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε μία περίοδο ριζικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της τόσο εξ αιτίας της εισόδου της στην κινητή τηλεφωνία στις αρχές του 2020, στις υπηρεσίες ψηφιακών επικοινωνιών Νέας Γενιάς, όσο και λόγω της ανάκτησης μεγάλου μέρους των ομάδων της Super League μετά την μερική αποχώρηση της ΕΡΤ από τα ποδοσφαιρικά τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι νέες επιχειρηματικές προοπτικές της Forthnet, σε συνδυασμό με την διεύρυνση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής ψυχαγωγίας σε νέες υπηρεσίες και την προοπτική εισόδου επενδυτών λόγω των έργων για νέες υποδομές 5G και οπτικών ινών, έδωσαν την αφορμή στη διοίκηση και στους μετόχους της Alter Ego να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά της Forthnet.

Στα μέσα του 2020 η τελική έκβαση

Τα νέα δεδομένα αφορούν δεσμευτική πρόταση της Alter Ego, η οποία κατατέθηκε εκτός της διαδικασίας που προβλεπόταν από την εταιρεία συμβούλων Nomura, η οποία έχει αναλάβει, χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα να παρουσιάσει επενδυτή-αγοραστή ικανό όχι μόνο να «σηκώσει» τα βάρη της εξαγοράς της Forthnet, αλλά και να έχει σαφές και ισχυρό επενδυτικό σχέδιο. Οι πιστώτριες Τράπεζες είναι δεσμευμένες τώρα να ακολουθήσουν τη διαδικασία των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Alter Ego, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο εκτιμάται στο τρίμηνο, να καταλήξουν σε τελική απόφαση για το μέλλον της εταιρείας. Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για μία ακόμη φορά δεν θα είναι βατές, καθώς οι τέσσερις πιστώτριες Τράπεζες, (Alpha, Αττικής, Εθνική και Πειραιώς) έχοντας διαφορετική δανειακή έκθεση στα δάνεια της Forthnet δεν έχουν ταυτόσιμη πολιτική στις προτάσεις εξαγοράς της εταιρείας. Μέχρι σήμερα η προϊστορία των προτάσεων εξαγοράς, που είχαν υποβληθεί τόσο από τις Wind-Vodafone όσο και από την πλευρά ANT1-Blackstone, δείχνει ότι ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, αν και δεν έχει σύμμαχο τον χρόνο, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών πριν το εξάμηνο του 2020. Οσον αφορά στο τίμημα που θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές, εκτιμάται ότι θα είναι διαφορετικό από το ύψος της αρχική πρότασης της Alter Ego για 40 εκατ. ευρώ και μεγάλο «κούρεμα» των τραπεζικών απαιτήσεων, καθώς η εμπειρία από όλες οι διαπραγματεύσεις στις εξαγορές με μεγάλη δανειακή επιβάρυνση, καταλήγει ότι το τελικό τίμημα και οι όροι της συμφωνίας στο τέλος είναι πολύ διαφορετικοί από την εκκίνηση των συζητήσεων.

Σειρά θεσμικών αποφάσεων

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της διαδικασίας εξαγοράς της Forthnet από τους προηγούμενους ενδιαφερόμενους ήταν οι αποφάσεις θεσμικών Φορέων όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία στην περίπτωση της πρότασης Wind-Vodafone θα ήταν εκείνη που θα ενέκρινε τελικά την εξαγορά. Αν και σήμερα δεν έχει νόημα η αναφορά για την απόφαση της ΕΕΤΤ, τότε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί η εξαγορά της Forthnet από την Wind και την Vodafone λόγω της μείωση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, κάτι που όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα το υιοθετούσε, αλλά και η απελθούσα κυβέρνηση δεν ενέκρινε.

Σήμερα η νέα πρόταση εξαγοράς της Forthnet από την Alter Ego μπορεί να μην μειώνει τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες αλλά να τον αυξάνει, όμως υπάρχει το θέμα των τηλεοπτικών ποδοσφαιρικών δικαιωμάτων και της χρηματοδότησης των Ομάδων της Super League. Το σημαντικό αυτό ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από την αρμόδια νέα ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία και θα αποφανθεί αν η είσοδος στην Forthnet της Alter Ego, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού με τις άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες. Σύμφωνα με νομικούς και επενδυτικούς τίτλους το συγκεκριμένο ζήτημα θα καθορίσει την τελική έκβαση της νέας πορείας της Forthnet με μέτοχο την Alter Ego από την στιγμή που οι πιστώτριες Τράπεζες θα συμφωνήσουν να της πουλήσουν μετοχές και ομολογιακά δάνεια.

Nέες επιχειρηματικές συνθήκες

Η πρόταση της Alter Ego μεταφέρει πλέον τον ανταγωνισμό, τις αλλαγές ισορροπιών και συσχετισμών από την αγορά Τηλεπικοινωνιών στα Μέσα Ενημέρωσης και στην συνδρομητική τηλεόραση, όπου τα επενδυτικά κεφάλαια είναι εξ ίσου μεγάλα, αν όχι μεγαλύτερα, από τα αντίστοιχα των τηλεπικοινωνιών. Στην περίπτωση που η κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι θετική με τις Τράπεζες και η συμφωνία εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Alter Ego αποκτά καθοριστικό μερίδιο στη συνδρομητική τηλεόραση και άμεση πρόσβαση σε περισσότερα από 500 χιλιάδες νοικοκυριά, γεγονός που θα αναβαθμίσει την θέση της στην αγορά Μέσων Ενημέρωσης, όπου αναμένεται επίσης η λειτουργία του καναλιού One από τα επίγεια τηλεοπτικά δίκτυα. Στις διαφαινόμενες νέες προοπτικές της Alter Ego δεν συνυπολογίζεται και η πιθανή εξαγορά της ταινιοθήκης του Mega, για την οποία αναμένεται να γίνει ισχυρή διεκδίκηση από ισχυρούς τηλεοπτικούς ομίλους με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτική ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη είναι η Κυβέρνηση, η οποία βλέπει την ΕΡΤ να αποσύρεται από τα ποδοσφαιρικά τηλεοπτικά δικαιώματα χωρίς πολιτικό κόστος, καθώς η Forthnet συμφώνησε να αναλάβει τα δικαιώματα όσων ομάδων, πλην ΠΑΟΚ, έφυγαν από την δημόσια τηλεόραση. Επίσης βλέπει νέο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνίες, τομέα στον οποίο εξελίσσονται επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ από τον Ομιλο ΟΤΕ, την Vodafone και την Wind. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, αναμένονται τόσο πρόσθετες επενδύσεις από υφιστάμενους και νέους επενδυτές εν όψει τόσο της υλοποίησης του νέου προγράμματος ευρυζωνικότητας ύψους 300 εκατ. ευρώ, όσο της ανάπτυξης των δικτύων 5G που βρίσκονται στο στάδιο πιλοτικών δοκιμών και της δημοπράτησης των αδειών για τα Δίκτυα Νέας Γενεάς.

του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΑΒΑΖΗ

πηγη:real.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.