Νάσος Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση απέτυχε να προστατέψει τον κόσμο της εργασίας από τη διασπορά του ιού»


Reading time: 10 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 27 Δεκεμβρίου 2020 by manos (ceo)-admin

Άρθρο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στην «Καθημερινή της Κυριακής»

«Η κυβέρνηση απέτυχε να προστατέψει τον κόσμο της εργασίας από τη διασπορά του ιού»

«Στον τομέα της προστασίας του κόσμου της μισθωτής εργασίας η κυβέρνηση απέτυχε», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Η κυβέρνηση επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τη διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους, σημειώνει ο Ν. Ηλιόπουλος, με αποτέλεσμα στις αρχές Σεπτεμβρίου «σε έναν εργασιακό χώρο στη Βόρεια Ελλάδα να καταγράφονται 191 κρούσματα» και σε λιγότερο από ένα μήνα «να προκύψει δεύτερο αντίστοιχο περιστατικό με 114 κρούσματα».

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με θεσμικές ρυθμίσεις και συνειδητές παραλείψεις» οδήγησε τους χώρους εργασίας «σε μια βαθιά προβληματική κατάσταση όπου κυριαρχεί ο φόβος», καθώς «εργαζόμενοι αποτρέπονται από το να δηλώσουν ότι νοσούν, αναγκάζονται να εργαστούν όντας άρρωστοι, εκβιάζονται να δηλώσουν πλαστά στοιχεία προκειμένου να μην υποστεί η επιχείρηση τις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναστολή της λειτουργίας της».

Η πολιτεία θα έπρεπε να εκπονήσει ένα έκτακτο σχέδιο «για την τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους», τονίζει και προσθέτει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης «οι επιθεωρητές εργασίας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα οργανωτικό χάος»με «αντιφατικές οδηγίες, με κενά και ελλείψεις από ανθρώπους που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κατανοήσουν το ελεγκτικό έργο και τη σημασία του».

Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος επαναλαμβάνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για «μαζική διεξαγωγή δωρεάν τεστ στους εργασιακούς χώρους, μέτρα οικονομικής στήριξης προς τους εργαζόμενους που πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή έχουν ήδη νοσήσει» αλλά και «προστασία τους από την απόλυση». Χρειάζεται επίσης «αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας», υπογραμμίζει, «σχέδιο ελέγχων με βάση risk analysis το οποίο θα τροφοδοτείται και από τις καταγραφές των κρουσμάτων, στήριξη στις επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στο κόστος προσαρμογής στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες και ενεργοποίηση ειδικής γραμμής καταγγελιών».

Επισυνάπτεται πλήρες το άρθρο

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν σε έναν εργασιακό χώρο στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκαν 191 κρούσματα. Δεν χρειάστηκε να περάσει ούτε ένας μήνας μέχρι να προκύψει δεύτερο αντίστοιχο περιστατικό με 114 κρούσματα αυτή τη φορά. Βρισκόμασταν ακόμα στην περίοδο που η κυβέρνηση ζούσε την αυταπάτη ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Είχαμε μόλις βγει από ένα καλοκαίρι όπου κυριαρχούσε το μοτίβο για τις ευθύνες της «νεολαίας που γλεντάει» και για τις πλατείες.

Σε αυτή τη ρητορική οι εργασιακοί χώροι απουσίαζαν παντελώς. Και αυτό παρότι η διεθνής εμπειρία υπαγόρευε διαφορετικά: βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες από τον ιταλικό Βορρά έως τις αμερικανικές ανατολικές πολιτείες είχαν λειτουργήσει ως εστίες υπέρ-μετάδοσης την άνοιξη. Ο γαλλικός οργανισμός δημόσιας υγείας προειδοποιούσε: οι εργασιακοί χώροι αποτελούν  τους κύριους χώρους διασποράς του ιού.

Η τάση είχε ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Ήταν μπροστά στα μάτια μας αλλά η κυβέρνηση αρνούνταν να την αντιμετωπίσει. Η αδιαφορία για τα όσα συνέβαιναν στις κονσερβοποιίες και τα ορνιθοτροφεία της Βόρειας και Βορειοδυτικής Ελλάδας συμβάδιζε με τις προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υπήρχε και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αναμέτρησης με την πραγματικότητα. Το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία μπροστά σε αυτή τη συνθήκη θα ήταν η εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου για την τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση με θεσμικές ρυθμίσεις και συνειδητές παραλείψεις οδήγησε σε μια βαθιά προβληματική κατάσταση όπου κυριαρχεί ο φόβος. Εργαζόμενοι αποτρέπονται από το να δηλώσουν ότι νοσούν, εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν όντας άρρωστοι, εργαζόμενοι εκβιάζονται να δηλώσουν πλαστά στοιχεία προκειμένου να μην υποστεί η επιχείρηση τις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναστολή της λειτουργίας της.

Ας σκεφτούμε ένα παράδειγμα. Ένας εργαζόμενος στην πολύπαθη εστίαση ή στον τουρισμό θα έπρεπε να ξοδέψει 100 ευρώ για να κάνει το τεστ. Δεν είναι ένα αμελητέο έξοδο. Αλλά ακόμα και αν το κάνει, η νέα εργατική νομοθεσία ορίζει ότι αν νοσήσει ή μπει σε καραντίνα θα πρέπει μόλις επιστρέψει στη δουλειά του να αναπληρώσει το διάστημα που έλειψε με απλήρωτες υπερωρίες. Είναι δίκαιο αυτό; Είναι αποτελεσματικό;

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το κράτος μας διαθέτει μηχανισμούς προστασίας της υγείας των εργαζόμενων. Η επιθεώρηση εργασίας θα μπορούσε να είναι ο κρίσιμος κρίκος για την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Αντί για αυτό η κυβέρνηση έχει απαξιώσει την υπηρεσία. Οι επιθεωρητές εργασίας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα οργανωτικό χάος. Αντιφατικές οδηγίες, με κενά και ελλείψεις από ανθρώπους που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κατανοήσουν το ελεγκτικό έργο και τη σημασία του. Επιλογή που εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο επιχειρηματικότητας το οποίο δεν συμπαθεί τους κανόνες και νιώθει δυσανεξία στον έλεγχο.

Τα παραπάνω φωτίζουν μια συνολικότερη προβληματική του σημερινού αδιεξόδου. Τα οικονομικά αποτελέσματα της πανδημίας την ανατροφοδοτούν. Η οικονομική κατάρρευση λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της. Η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων φθίνει όταν συγκρούονται με την ανάγκη της καθημερινής επιβίωσης. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος εργαζομένων στην Ε.Ε. αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Η διαφαινόμενη κατάρρευση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τα εμβόλια επιβάλλει άμεσα αλλαγή πορείας. Ο νέος σχεδιασμός οφείλει να περιλαμβάνει μαζική διεξαγωγή δωρεάν τεστ στους εργασιακούς χώρους, μέτρα οικονομικής στήριξης προς τους εργαζόμενους που πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή έχουν ήδη νοσήσει, αλλά και την προστασία τους από την απόλυση. Αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας. Σχέδιο ελέγχων με βάση risk analysis το οποίο θα τροφοδοτείται και από τις καταγραφές των κρουσμάτων. Στήριξη στις επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στο κόστος προσαρμογής στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τέλος, αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες και την ενεργοποίηση ειδικής γραμμής καταγγελιών.

Έχουμε μπροστά μας μια αναμέτρηση η οποία θα κρατήσει καιρό. Μια αναμέτρηση με την πανδημία και τις κοινωνικές επιπτώσεις της που απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο, υπέρβαση των ιδεοληπτικών εμμονών και κυρίως επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Στον τομέα της προστασίας του κόσμου της μισθωτής εργασίας η κυβέρνηση απέτυχε. Είναι μια αποτυχία την οποία πληρώνει όλη η κοινωνία: οι συνεπείς επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε έτσι.

Δ. Τζανακόπουλος: «Στη Δυτική Αττική τελέστηκε ένα έγκλημα κατά της εργατικής τάξης»

Συνέντευξη του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στη «Real News της Κυριακής» (Φοίβος Κλαυδιανός) 

«Στη Δυτική Αττική τελέστηκε ένα έγκλημα κατά της εργατικής τάξης»

Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και των οικονομικών συνεπειών που αυτή φέρνει, κάνει λόγο ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη «RealNewsτης Κυριακής» και το δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό.

 

«Είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με το Bloomberg, με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων σύμφωνα με τη Eurostat και αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της πολιτικής αποτυχίας τι είναι αλήθεια;», αναρωτιέται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έκανε την επιλογή να αφήσει το ΕΣΥ στην τύχη του, να μην προχωρήσει σε μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, να αφήσει ανεξέλεγκτους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, να αδιαφορήσει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς», ενώ εκτιμά ότι «ένα τρίτο κύμα είναι μάλλον αναπόφευκτο καθώς η κυβέρνηση ούτε αυτή τη φορά προετοίμασε τον κρατικό μηχανισμό, τις δομές του κοινωνικού κράτους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτό το πιθανότατο ενδεχόμενο».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Δυτική Αττική, ο Δ. Τζανακόπουλος κάνει λόγο για «έγκλημα που τελέστηκε κατά της εργατικής τάξης», καθώς «εκεί λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας την οποία η κυβέρνηση από επιλογή άφησε πλήρως ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους».

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η μη στήριξη των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διάρκεια του lockdown, είναι αποτέλεσμα των ιδεολογικών επιλογών της ΝΔ και τονίζει ότι «χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική», με «μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, έκτακτο κοινωνικό εισόδημα για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες», ώστε «να αποφύγουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών αν δεν είναι ήδη εδώ».

 Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

 Εκτιμάτε ότι πάμε σε νέα έξαρση της επιδημίας; Κακώς η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση του lockdown;

Τέτοιου τύπου εκτιμήσεις είναι δουλειά των επιδημιολόγων και της επιτροπής των επιστημόνων που έχουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση. Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει και τώρα τείνει να αυτονομηθεί και να καταστεί ανεξέλεγκτη. Και ως προς αυτά τα δύο πεδία μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο και οδηγεί τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ολιγωρίες, οι παλινωδίες, το βλέποντας και κάνοντας αλλά κυρίως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε την επιλογή να αφήσει το ΕΣΥ στην τύχη του, να μην προχωρήσει σε μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, να αφήσει ανεξέλεγκτους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, να αδιαφορήσει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολλά άλλα. Και ήταν αναπόφευκτο ότι όλα αυτά θα οδηγούσαν αργά ή γρήγορα στο lockdown. Βεβαίως κάποια στιγμή το lockdown θα αρθεί αλλά ένα τρίτο κύμα είναι μάλλον αναπόφευκτο καθώς η κυβέρνηση ούτε αυτή τη φορά προετοίμασε τον κρατικό μηχανισμό, τις δομές του κοινωνικού κράτους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτό το πιθανότατο ενδεχόμενο. Kαι τούτο όχι απλώς γιατί είναι ανίκανος ο κος Μητσοτάκης, που είναι, αλλά ταυτόχρονα εξαιτίας της ιδεοληψίας του που δεν τον αφήνει να δει ότι χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και ισχυρό κοινωνικό κράτος η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται. Είναι η ίδια ακριβώς ιδεοληψία που τον οδήγησε να υιοθετήσει μια οικονομική πολιτική που μας οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό. Είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με το Bloomberg, με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων σύμφωνα με τη Eurostat και αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της πολιτικής αποτυχίας τι είναι αλήθεια;

Πιστεύετε ότι η έξαρση στη Δυτική Αττική σχετίζεται με κάποιου είδους ταξική μεροληψία της ΝΔ;

Η έξαρση στη Δυτική Αττική σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι εκεί λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας την οποία η κυβέρνηση από επιλογή άφησε πλήρως ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους. Στη βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Αττικής τελέστηκε ένα έγκλημα κατά της εργατικής τάξης. Επομένως σαφώς η κατάσταση εκεί αλλά και η διαχείρισή της έχει ταξικό και αντεργατικό πρόσημο όπως εξάλλου και το σύνολο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως της εστίασης, της διασκέδασης και του λιανεμπορίου πιέζονται αφόρητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και θέλει να εκφράσει ξανά τη μεσαία τάξη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική δύναμη που και θέλει και μπορεί να εκφράσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και να αποτελέσει το αντίβαρο απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία απέτυχε στρατηγικά. Διότι η καταστροφή των κλάδων αυτών δεν είναι αποτέλεσμα κακής εκτίμησης από τη μεριά του κου Μητσοτάκη και των Υπουργών του. Είναι αποτέλεσμα μιας σταθμισμένης επιλογής μη στήριξης κατά τη διάρκεια του lockdown με απώτερο στόχο μια συνολική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας υπέρ των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Και τούτο αποτυπώνεται με σαφήνεια και στην έκθεση Πισσαρίδη. Επομένως η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014. Χρειάζεται επομένως επειγόντως μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική με τη στήριξη εργαζομένων και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με μια σειρά μέτρων ενίσχυσης. Μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, έκτακτο κοινωνικό εισόδημα για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες και να αποφύγουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών αν δεν είναι ήδη εδώ.

Βλέπουμε την πολεμική ρητορική σας για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ιδιωτική Παιδεία. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργήσετε, αν γίνετε ξανά κυβέρνηση, όλους τους σχετικούς νόμους;

Η κυβέρνηση εξακολουθεί αντί να στηρίζει την κοινωνία να κάνει δώρα σε επιχειρηματικούς κλάδους, όπως αυτός της ιδιωτικής εκπαίδευσης προξενώντας τεράστια ζημιά μάλιστα στη δημόσια εκπαίδευση. Η επιλογή της υπουργού Παιδείας λίγες μέρες πριν να περάσει την επίμαχη τροπολογία που εξισώνει ιδιωτικά κολλέγια με τα ΑΕΙ ενώ την ίδια στιγμή αυστηροποιείται το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι όχι απλώς απαράδεκτη αλλά εγκληματική, και είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταργήσει, μαζί με όλες τις αντιεκπαιδευτικές και αυταρχικές ρυθμίσεις της κας Κεραμέως.

Κατηγορήσατε τον κύριο Μητσοτάκη για «αντιδημοκρατική εκτροπή». Δεν είναι υπερβολή; Η δική σας κυβέρνηση δεν ήταν που είχε έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με τα ΜΜΕ;

Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο δεν το κατανοώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε να θέσει ένα πλαίσιο λειτουργίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας που αποτελούσε δημοκρατικό ζητούμενο δεκαετιών για τη χώρα. Και ήταν αυτό που πράγματι πυροδότησε την αντιπαράθεση με όσους ήθελαν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε δημόσιες συχνότητες χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ο κος Μητσοτάκης αντίθετα έχει εγκαταστήσει ένα καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου στον Τύπο με αντάλλαγμα αδρές χρηματοδοτήσεις για όποιον εξυπηρετεί την κυβέρνηση και αποκλεισμούς, εξαφάνιση και προγραφές για όποιον τολμά να ασκεί κριτική. Τα πρόσφατα γεγονότα λογοκρισίας και ασφυκτικών πιέσεων του Μαξίμου για απολύσεις δημοσιογράφων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εδώ έχει εγκατασταθεί ένα πολιτικο – μιντιακό κέντρο που καθορίζει τη δημόσια συζήτηση στη βάση των επιθυμιών του κου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και εξαπολύει αστήρικτες, αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες σε όποιον τολμήσει να σηκώσει κεφάλι. Την ίδια στιγμή η κοινοβουλευτική διαδικασία καταστρατηγείται και απαξιώνεται καθημερινά, βουλευτές διώκονται επειδή είπαν την άποψη τους από το βήμα της βουλής, η αστυνομία καθημερινά παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα, άρθρα του συντάγματος αναστέλλονται ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει ιδεολογικά στην κρατική βία και την καταστολή για να διατηρήσει την πρόσβασή της σε υπερσυντηρητικά ακροατήρια τα οποία πλήττονται και αυτά από την οικονομική κρίση. Και είμαι βέβαιος ότι όσο η κρίση θα βαθαίνει τόσο η στάση αυτή θα σκληραίνει. Η επιβεβαίωση μάλιστα της εκτροπής ήρθε και από τη μελέτη του πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα σε όλη την Ευρώπη ως προς το σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χειρότερη ακόμη και από την Ουγγαρία. Ο νεοφώτιστος ακροδεξιός κύριος Χρυσοχοΐδης μπορεί να είναι λοιπόν περήφανος μαζί με τον κύριο Μητσοτάκη που έχουν ξεπεράσει σε βαναυσότητα και καταστρατήγηση της δημοκρατίας ακόμη και τον Όρμπαν.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.