Μ. Χνάρης: Υπάρχει πρόθεση αποζημίωσης των κηπευτικών – Έτοιμα τα συνεργεία για δακοκτονία ανά πάσα στιγμή


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 5 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μια μεγάλη σειρά θεμάτων που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα πρωτογενή τομέα Μανώλης Χνάρης.

Ο κ. Χνάρης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για όσα έγιναν τόσο με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη, όσο και τους Γενικούς Γραμματείς Γιώργο Στρατάκο και Κώστα Μπαγινέτα.

Οι αποζημιώσεις των κηπευτικών μετά την πρόσφατη μεγάλη πτώση των τιμών λόγω κορονοϊού, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν για το οποίο ο κ. Χνάρης ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο πλέον πως υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου να αποζημιώσει τα θερμοκηπιακά προϊόντα, έχοντας αναγνωρίσει το πρόβλημα κυρίως στις καλλιέργειες ντομάτας και αγγουριού, και ερευνά και τα υπόλοιπα προϊόντα. Η ακριβής τεκμηρίωση της ζημιάς θα παίξει πάντως σημαντικό ρόλο στις αποζημιώσεις τόνισε ο κ. Χνάρης αφού τα χρήματα των αποζημιώσεων έρχονται από την ΕΕ και έτσι πρέπει η τεκμηρίωση να είναι ξεκάθαρη.

Το επόμενο δεκαήμερο αίτηση για αποζημιώσεις της ελαιοκαλλιέργειας

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει πάρα πολύ τόσο την Περιφέρεια όσο και το Υπουργείο ήταν κι αυτό με τις αποζημιώσεις της ελαιοκαλλιέργειας μετά τη φετινή καταστροφική χρονιά. Ο κ. Χνάρης ανέφερε πως πριν λίγες μέρες έγινε η τελευταία συνάντηση της επιτροπής που είχε συσταθεί μεταξύ των δύο φορέων και πλέον ο φάκελος προς την ΕΕ είναι έτοιμος και πρόκειται να αποσταλεί το ερχόμενο δεκαήμερο. Εκεί αποτυπώνεται η μείωση στην φετινή παραγωγή κατά 40% και τεκμηριώνεται η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και του καιρού στη φετινή ζημιά. Αυτό που απομένει, τόνισε ο κ. Χνάρης, να αποτυπώσει το Υπουργείο τη ζημιά σε οικονομικούς όρους, και να ζητήσει συγκεκριμένα ποσά αποζημίωσης για όλο το νησί.

Έτοιμη η Περιφέρεια για δακοκτονία

Με πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις θα ξεκινήσει φέτος το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη, ανέφερε επίσης ο κ. Χνάρης, χαρακτηρίζοντας υπερβολή τα παράπονα που εκφράζονται για καθυστερήσεις.

Όπως είπε φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η Περιφέρεια Κρήτης είναι τόσο νωρίς έτοιμη για ψεκασμούς και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα φάρμακα και έτοιμος μηχανισμός για να προχωρήσει σε δύο ψεκασμούς σε όλη την Κρήτη, ανα πάσα στιγμή.

Ο λόγος που δεν γίνονται οι ψεκασμοί είναι γιατί δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή από τους αρμόδιους επόπτες που εξετάζουν το πότε ακριβώς πρέπει να ξεκινήσει ο κάθε ψεκασμός ανάλογα με την καρπόδεση τους πληθυσμούς του δάκου κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος για ψεκασμό ανέφερε, όπως διαβεβαίώνουν οι γεωπόνοι-επόπτες, τόνισε ο κ. Χνάρης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.