Μ. Ρουμελιωτάκη: Απάντηση στην Μ. Κοζυράκη για τις δηλώσεις της σχετικά με τον «πόλεμο» που δέχθηκε από το Δήμο Ιεράπετρας για τη Χρυσή


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2023 by energinews (admin)

Απάντηση σε δηλώσεις που έγιναν από την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη, σε συνέντευξή της στο KΡΗΤΗ TV σχετικά με την υπόθεση της νήσου Χρυσής, δίνει εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας η Μαρία Ρουμελιωτάκη η οποία είναι και μέλος της Επιτροπής. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη η κα Κοζυράκη είχε αναφερθεί σε πόλεμο που δέχθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας και κάποιους ξενοδόχους αναφέροντας παράλληλα πως στο πιο δύσκολο ζήτημα που είναι αυτό του ιδιοκτησιακού εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και αιρετοί ως φερόμενοι ιδιοκτήτες, έχοντας καταγραφεί και κάποιες αγοραπωλησίες. (Διαβάστε αναλυτικότερα ΕΔΩ)

Αναλυτικά η απάντηση της Μ. Ρουμελιωτάκη:

Θα ήθελα κυρία Κοζυράκη να μας μιλήσετε συγκεκριμένα για τον πόλεμο που όπως λέτε δεχτήκατε από το Δήμο Ιεράπετρας .Μήπως συνέβη το αντίθετο?

Δε λάβατε ποτέ υπόψη σας την επιστολή του Δημάρχου Ιεράπετρας τον Ιανουάριο του 2022 που σας ενημέρωνε για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας πέραν των αρμοδιοτήτων του , τις αποφάσεις του Δ.Σ. και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Δήμου ούτως ώστε η Νήσος Χρυσή να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα οργανωμένα και με φύλαξη.

Ποιος λοιπόν κ.Κοζυράκη δέχτηκε πόλεμο? Εσείς ή ο Δήμος ?

Ο Δήμος ήταν αυτός που ανέθεσε την ΕΠΜ για το Νησί, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πάνω στην οποία στηρίχτηκε το Υπουργείο και εξέδωσε το Σχέδιο Δράσης για τη Χρυσή. Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούσε το Νησί με τον τρόπο που κατονομάζετε , οι Υπηρεσίες της ΑΔΚ ήταν υπεύθυνες για τον τρόπο της

λειτουργίας του. Υπήρχαν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης , γιατί δεν προχωρούσατε τη διαδικασία υλοποίησής τους ? Γιατί δεν είχαν απομακρυνθεί τόσα χρόνια τα ανεπιτήρητα ζώα από το Νησί , γιατί δεν είχαν σφραγιστεί τα πηγάδια , γιατί δεν είχαν απομακρυνθεί τόσα μηχανοκίνητα οχήματα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, γιατί δεν είχατε ασχοληθεί τόσα χρόνια με το Νησί? Προσπαθούσατε πάντα να καταλογίζετε ευθύνες στο Δήμο , ο οποίος δεν είχε καμία άλλη αρμοδιότητα πέραν του να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων τους μήνες λειτουργίας του (από 1η Μαίου έως 30 Οκτωβρίου ).

Επισημαίνετε ότι η Νήσος Χρυσή είναι μια περιοχή που τα τελευταία 40 χρόνια αντιμετωπιζόταν μόνο ως τουριστικός προορισμός με μια ληστρική εκμετάλλευση . Τι κάνατε γι’ αυτό?

Επίσης αναφέρετε ότι είναι μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή που οφείλουμε να σεβαστούμε, να διατηρήσουμε και να τη δώσουμε στις επόμενες γενιές.

Δε νομίζω τόσα χρόνια να ακολουθήσατε αυτήν την οδό.

Αυτό το ξεκίνησε ο Δήμος Ιεράπετρας με την ανάθεση της Μελέτης για την προστασία του Νησιού μας , στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το συνέχισε με την υπογραφή σύμβασης με το Ινστιτούτο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την προστασία του κεδροδάσους. Δυστυχώς όμως λόγω μη αρμοδιοτήτων δεν μπορούσε να κάνει περισσότερα. Εσείς είχατε το καρπούζι εσείς και το μαχαίρι.

Η θέση του Δήμου είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε ένα Νησί φυσικά προστατευμένο αλλά συγχρόνως και λειτουργικό. Είτε το θέλετε είτε όχι είναι ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός στην νότια Κρήτη και αυτό δεν θα αφήσουμε να μας το διαλύσει κανείς. Προστατεύστε το όπως ακριβώς του αξίζει. Πρέπει όμως να λυθεί πρώτα απ όλα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Νησιού. Αυτό τονίζουμε εξ αρχής .

Ο αποκλεισμός των επισκεπτών στο Νησί , για να προστατευθεί , δεν είναι λύση. Όλοι οι προστατευμένοι προορισμοί (περιοχές natura )είναι επισκέψιμοι , δεν κλείνουν.

Ο δήμος στηρίζει την επισκεψιμότητα με τα μέτρα που χρειάζονται ούτως ώστε το Νησί ως αυστηρά προστατευμένη περιοχή να κρατήσει την ομορφιά και το φυσικό του περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε κι εμείς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και στη Νήσο Χρυσή.

Δε σας πολεμάμε λοιπόν κ. Κοζυράκη . Θέλουμε τα ίδια πράγματα αλλά με διαφορετικό τρόπο. Θέλουμε να είστε δίπλα μας και όχι απέναντι. Η Ιεράπετρα είναι μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή και η Χρυσή παίζει σημαντικό ρόλο σ αυτό. Δείτε το λοιπόν θετικά , γιατί μ αυτόν τον τρόπο στηρίζετε και την τοπική οικονομία.

Το μεγάλο μας στοίχημα είναι ένα Νησί προστατευμένο αλλά συγχρόνως επισκέψιμο.

Η Αντιδήμαρχος Καθαριότητος και Περιβάλλοντος
Ρουμελιωτάκη Μαρία

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.