Μ.ΟΘΩΝΑΣ : «Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 31 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ

ΜΕΛΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ &

Δ/ΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟ SITE iEidiseis και το Δημοσιογράφο Β. Σκουρή

«Ο μήνας του μέλιτος της κυβέρνησης με την κοινή γνώμη τελειώνει»

1. Ήθελα μια πρώτη εκτίμηση για την αφετηρία των πολιτικών δυνάμεων ενόψει της νέας πολιτικής περιόδου…

Η ένταση στα Εθνικά μας θέματα, την υγειονομική κρίση και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, δημιουργούν νέα δεδομένα. Όλα τα πολιτικά κόμματα θα αξιολογηθούν και θα κριθούν για την στάση και την συμβολή τους σε αυτή την πράγματι ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Οι εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της περιόδου δικαιώνουν την άποψη ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προτάξει την επικοινωνιακή διαχείριση έναντι του πολιτικού σχεδίου και της αποτελεσματικής δράσης δεν μπορούσε να αντέξει στο χρόνο. Για αυτό και η εικόνα του κ. Μητσοτάκη που φιλοτεχνήθηκε με τόση επιμέλεια θα αρχίσει να «ραγίζει», ο μήνας του μέλιτος της κυβέρνησης με την κοινή γνώμη τελειώνει. Στο εξής όλοι και όλα θα κρίνονται από το αποτέλεσμα και με βάση αυτό θα γίνεται ο λογαριασμός….

2. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, επαίρεται ότι κερδίζει το χώρο του κέντρου…

Τα τελευταία χρόνια πήξαμε ξαφνικά στους «κεντρώους»…. Ο ένας μετά τον άλλον, κρύβουν άρον – άρον τις πολιτικές καταβολές και παραδόσεις τους αλλά και τα στελέχη τους σε ανήλιαγα υπόγεια για να εμφανιστούν μεταλλαγμένοι ως δήθεν κεντρώοι ή κεντροαριστεροί. Η φαινομενική αυτή όμως στροφή δεν είναι αποτέλεσμα αναστοχασμού, αυτοκριτικής και γενναίας αναγνώρισης ότι η μέχρι τώρα πολιτική τους διαδρομή ήταν σε λάθος δρόμο. Ούτε, βέβαια, συνοδεύεται από έμπρακτη στροφή και στις πολιτικές τους επιλογές. Για αυτό και όσοι επαίρονται προεξοφλώντας ότι ο κυνικός αυτός πολιτικός εμπαιγμός θα συνεχίσει να εγκλωβίζει προοδευτικούς πολίτες, κάνουν λάθος υπολογισμούς.

3. Την αξιωματική αντιπολίτευση πώς την κρίνετε; Ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει σε αλλαγές, αλλά και σε Συνέδριο…

Συγχωρήστε με κ. Σκουρή αλλά ούτε αλλαγές είδε κανείς, ούτε Συνέδριο. Αυτά όμως είναι δικά τους εσωτερικά θέματα και προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν. Το θέμα είναι ότι δεν βλέπω ούτε αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία και με τέτοια κυβέρνηση είναι σοβαρό, πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα για τον τόπο.

4. Το τελευταίο διάστημα κατηγορηθήκατε από την Κουμουνδούρου ότι ξανασυστήνετε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία…

Το μόνο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που αντιλαμβάνομαι είναι αυτό που δήθεν επιχειρούν οι ίδιοι να στήσουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι νομίζουν ότι θα εξαγνισθούν από τις τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης τους.

5. Είναι όμως φυσιολογικό να μην υπάρχουν ομαλές πολιτικές σχέσεις μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του τρίτου κόμματος; Και μάλιστα όταν και τα δυο δεν είναι από τη δεξιά πλευρά της ΝΔ; Αν, πχ, ο ΣΥΡΙΖΑ σας καλέσει σε διάλογο, τι θα απαντήσετε;

Εμείς ποτέ δεν βλέπουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους ως εχθρούς και πάντα επιδιώκουμε ομαλές πολιτικές σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Την, θεμελιώδη για εμάς, αυτή αρχή τηρήσαμε εξάλλου ακόμα και σε περιόδους που είμαστε στόχος λυσσαλέων και άδικών επιθέσεων από πολιτικούς μας αντιπάλους. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο δημοκρατικό πολιτικό διάλογο με τα κόμματα στη Βουλή, που είναι το θεσμικό πεδίο διατύπωσης των πολιτικών θέσεων και αναζήτησης συνθέσεων και συναινέσεων. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα και είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων να το υπηρετούν.

6. Για να είμαστε και δίκαιοι, πάντως, πολλοί κεντροαριστεροί, παλιότεροι και νεότεροι, είναι όχι απλώς στην κυβέρνηση, αλλά και στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εκλεκτικές συγγένειες» του «εκσυγχρονιστικού» σας τμήματος με την κεντροδεξιά ή όσμωση των δυο χώρων από τη συγκυβέρνηση του 2012-2015; Λέγεται, μάλιστα, πως και άλλα στελέχη σας, αδρανοποιημένα, το Μαξίμου τα παίρνει όταν θέλει…

Όπως γενικότερα στη ζωή έτσι και στην πολιτική, υπάρχουν άνθρωποι που μεταξύ ιδιοτέλειας και αξιοπρέπειας δεν έχουν την δύναμη να κάνουν τη σωστή αλλά δύσκολη επιλογή. Αδειάζουν λοιπόν χώρο για να αντικατασταθούν από άλλους νεότερους και αξιότερους, στο ηθικό τουλάχιστον πεδίο, ανθρώπους. Εμείς έτσι πορευόμαστε και προχωράμε μπροστά, κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια και αυτοί απολαμβάνουν τα πρόσκαιρα οφέλη από την επιλογή τους, κάποιες ώρες της ημέρας.

7. Εν τούτοις, στο πλαίσιο αυτό που μας περιγράφετε το ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει να κερδίζει έδαφος. Κάποιοι, μάλιστα, επιμένουν πως το διάστημα έως το τέλος του έτους είναι κρίσιμο προκειμένου να φανεί εάν το κόμμα σας θα αποκτήσει δυναμική ή όχι…

Το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει έδαφος θα το δούμε όταν θα έλθει η ώρα να γίνει ο λογαριασμός στη κάλπη. Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχει η προσπάθεια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού που προέκυψε από την οικονομική κρίση. Ούτε αναζητήσαμε εύκολες δικαιολογίες και βολικούς δρόμους. Αντίθετα επιλέξαμε τον ανηφορικό δρόμο της Πολιτικής που βάζει πλάτη για την πατρίδα, αναζητά ουσιαστικές, προοδευτικές απαντήσεις στα προβλήματα των ανθρώπων, ξέροντας ότι ο αγώνα μας δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος. Σας είπα ήδη ότι στα νέα δεδομένα που η ένταση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας δημιουργεί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μετρηθούν από τους πολίτες από την αρχή. Σε αυτή τη συγκυρία είμαι αισιόδοξος γιατί μπορούμε να αναδείξουμε ακόμα ευκρινέστερα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε θέσεις, προτάσεις, επάρκεια και ποιότητα στελεχών. Ήδη αυτό το αναγνωρίζουν πολλοί περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί που συγκαταλέγονται στους διαχρονικά «άσπονδους φίλους» μας.

8. Έχουν φτάσει και στα δικά σας αυτιά, πάντως, φήμες, που θέλουν τη Φώφη Γεννηματά να μην είναι και πάλι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, τον Νοέμβριο του ’21, εφόσον το κόμμα δεν πάει καλά στις δημοσκοπήσεις. Κάποιοι, μάλιστα, το τραβούν στα άκρα, λέγοντας πως μπορεί ακόμα και να παραιτηθεί!

Στα δικά μου αυτιά φτάνουν τα λόγια της Φώφης Γεννηματά ότι «στο Συνέδριο και την επόμενη εκλογή Προέδρου θα είμαι εκεί, δυναμικά παρούσα». Οι φήμες στις οποίες αναφέρεστε εκτός από άγνωστες μου είναι και αδιάφορες. Ιδίως όταν πρόκειται για ευσεβείς πόθους όσων, εκτός Κινήματος Αλλαγής, θεωρούν την Φ. Γεννηματά εμπόδιο στα σχέδια τους.

9. Είναι, πάντως, σχεδόν αξίωμα στην πολιτική, πως αρχηγός δεν μπορεί να κριθεί, παρά μόνο σε εκλογική αναμέτρηση. Μήπως, συνεπώς, θα έπρεπε να ξανασυζητήσετε το θέμα της απευθείας εκλογής προέδρου και , μέσα από διαδικασίες φυσικά, το ορίσετε για μετά τις κάλπες;

Ο χρόνος των εθνικών εκλογών, αν δεν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσδιορισθεί. Επομένως για τις δικές μας διαδικασίες κινούμαστε στη βάση όσων προβλέπει το καταστατικό μας.

10. Η εκλογή το ΄21, όμως, μπορεί να προκαλέσει εσωστρέφεια και αντιπαλότητες τέτοιες που θα δυσκολέψουν την πορεία του κόμματος…

Είμαι βέβαιος ότι από την επόμενη διαδικασία εκλογής Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής θα βγούμε ενωμένοι και ενισχυμένοι. Όλοι όσοι μείναμε σταθεροί και συνεπείς στην ιδρυτική πράξη του πολιτικού μας φορέα και κυρίως οι 212.000 πολίτες που την συνυπέγραψαν το 2017, θα το εγγυηθούμε και θα το διασφαλίσουμε.

11. Η προειδοποίηση της Φώφης Γεννηματά ότι όποιος βουλευτής διαφοροποιείται με την ψήφο του στη Βουλή σε μείζονα θέματα, θα θέτει τον εαυτό του εκτός ΚΟ, εξακολουθεί να ισχύει;

Απολύτως. Δεν πρόκειται για προειδοποίηση, ούτε για πειθαρχικό μέτρο. Είναι αυτονόητη πολιτικά υποχρέωση όλων μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην διαφορετική άποψη που οδηγεί όμως τελικά σε ενιαία πολιτική στάση με βάση την αρχή της πλειοψηφίας.

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ

Κοινό δελτίο τύπου του βουλευτή Αργολίδας Α. Πουλά και του Τομέα Πολιτικής Προστασίας για τις Μυκήνες

Ντροπή και θλίψη για την τραγική εικόνα των Μυκηνών

Η φωτιά στις Μυκήνες που απείλησε σοβαρά την ακεραιότητα των μνημείων είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων πολιτικής προστασίας.

Μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό όπου ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες.

Ντροπή γιατί η πολιτεία ως όφειλε θα έπρεπε να είχε θωρακίσει από άποψη πυρασφάλειας με όλα τα απαραίτητα μέσα την περιοχή, καθιστώντας το μνημείο άτρωτο ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς. Αντίθετα το μνημείο είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς επαρκή μέσα πυρόσβεσης, χωρίς δίκτυο παροχής νερού και ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης.

Θλίψη γιατί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να σώσει την «εικόνα» της και όχι πως θα κρατήσει αλώβητο τον χώρο. Έτσι επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ ανακοινώσεων με σκοπό την απόσυρση οποιαδήποτε ευθύνης από πάνω της. Ακούσαμε λοιπόν πάλι για τον «στρατηγό» άνεμο, για την «ετοιμότητα του μηχανισμού» και για «άμεση επέμβαση» όλων των εμπλεκομένων.

Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, την έλλειψη μέτρων πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές τόσο στην περιφέρεια όσο και σε επιλεγμένους χώρους ιδιαίτερου ιστορικού η φυσικού κάλλους.

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ήταν προφανής και στις Μυκήνες αφού:

  • Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης
  • Η έλλειψη νερού ήταν πασιφανής. Τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αναγκασμένα να λαμβάνουν νερό από διπλανό τοπικό διαμέρισμα των Φιχτίων.
  • Ούτε υδροφόρες υπήρχαν. Στις 16:15 εμφανίσθηκε η μοναδική υδροφόρα στον χώρο μισθωμένη από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.
  • Από την αρχή της πυρκαγιάς έως τις 16:00 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο και μετά από έντονες εκκλήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Σχοινοχωρίτη ενισχύθηκε η εναέρια πυρόσβεση και με άλλα μέσα. Υπήρξε μεγάλος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και προς το τοπικό διαμέρισμα της Προσύμνης που ευτυχώς απεφεύχθη λόγω της αύξησης των μέσων.
  • Η περιοχή εκτός της περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου ήταν ακαθάριστη.
  • Η προσβασιμότητα μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων εντός του χώρου ήταν αδύνατη λόγω κακού σχεδιασμού.

Οι μόνοι που θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι είναι οι άντρες και τα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εναέριων μέσων που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους στο ακέραιο.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το χθεσινό περιστατικό. Αντί, όμως, να τις αναλάβουν, δηλώνουν ότι προκλήθηκε η «μικρότερη δυνατή φθορά» και ότι «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα». Αιδώς κ. Μενδώνη!

Η διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών απαιτεί οργάνωση και συντονισμό των εκάστοτε εμπλεκόμενων στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας δεν θεραπεύεται μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και το Νίκο Χατζηνικολάου

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο στην χώρα μας τούτες τις ώρες

Παρά το γεγονός ότι είχαμε πολλές ενστάσεις για τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και θέσαμε συγκεκριμένα ζητήματα χωρίς να πάρουμε απαντήσεις, ψηφίσαμε τις συμφωνίες για να υπάρχει εθνικό μέτωπο απέναντι σε αυτή την εθνική γραμμή της Τουρκίας. Γιατί εμείς όμως βάζουμε πλάτη για τη χώρα. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο στην χώρα μας για να στείλουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Χρειάζονται πράξεις, βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια και αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση το κάνουμε εμείς.

Όσο δεν υπάρχει εθνική γραμμή και δεν ξέρουμε που το πάμε

Δυστυχώς όπως όταν ο κ. Τσίπρας χειριζόταν τη συμφωνία των Πρεσπών έτσι και τώρα ο κ. Μητσοτάκης, που χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά, δεν δέχτηκαν να συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Να καταγραφούν οι απόψεις και να αναληφθούν δεσμεύσεις σε μία εθνική γραμμή. Δυστυχώς και τότε δεν υπήρξε εθνική γραμμή και τώρα δεν υπάρχει. Όσο δεν υπάρχει εθνική γραμμή και δεν ξέρουμε που το πάμε, θα γίνονται πράγματα σκόρπια, χωρίς συνοχή, χωρίς συνέχεια και με αντιφάσεις. Θα δίνουμε παράλληλα χώρο στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία, πράγμα που είναι επικίνδυνα για την χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης με την άρνηση του για να διαμορφωθεί μία εθνική γραμμή αναλαμβάνει εξ ολόκληρου την ευθύνη για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά, χωρίς να του έχουμε δώσει καμία εξουσιοδότηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δρα την ώρα που πρέπει και η κυβέρνηση δεν αντιδρά.

Λέμε εδώ και πάρα πολύ και για κυρώσεις. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, χρειάζονται κυρώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να πιέσει και όχι να παρακολουθείς τις εξελίξεις. Αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι ο πρωθυπουργός δεν ηγείται, αλλά τρέχει πίσω από εξελίξεις. Το μόνο που έγινε είναι ότι ανακοινώθηκε πως θα έχουμε κάποια στιγμή κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δρα την ώρα που πρέπει και η κυβέρνηση δεν αντιδρά. Μόνο η δική μας ξεκάθαρη θέση θα βάλει τους ευρωπαίους προ των ευθυνών τους και όχι να γίνονται όλα κατόπιν εορτής.

Η Τουρκία είναι απειλή για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα

Μέχρι στιγμής καθυστερεί τις αποφάσεις η Ευρώπη και μόνο ο Μακρόν διαφοροποιεί τη στάση του. Η Τουρκία είναι απειλή για την Ευρώπη, έχει αλλάξει στρατηγική, δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο. Το προηγούμενο διάστημα που η Τουρκία ακολουθούσε τον ευρωπαϊκό δρόμο, ζήσαμε ειρηνικά και φιλικά μαζί της. Υπάρχει μία συνολική εθνική στροφή της Τουρκίας. Είναι μία νέο – οθωμανική πολιτική. Κινούνται προς την αναθεώρηση των συνθηκών και θέλει να πλασαριστεί ως μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη που θα μιλά απ’ ευθείας με τους οργανισμούς και τις μεγάλες δυνάμεις ως δήθεν προστάτης του Ισλάμ. Δεν μπορούμε αν αντιμετωπίζουμε την Τουρκία όπως την προηγούμενη δεκαετία. Αφορά, λοιπόν, το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Ευθύνη της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα σχέδιο να μας κρατήσει ασφαλείς, αλλά και για να μην δημιουργηθούν ερείπια στην ελληνική οικονομία

Είχαμε επισημάνει όταν ξεκίνησε η δεύτερη φάση της καραντίνας την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα σχέδιο να μας κρατήσει ασφαλείς, αλλά και για να μην δημιουργηθούν ερείπια στην ελληνική οικονομία. Εμείς παρουσιάσαμε αναλυτικό πρόγραμμα γι’ αυτό, το ενδιάμεσο πρόγραμμα όπως το αποκαλέσαμε, με στόχο να παραμείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η κοινωνία. Η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε ή μας άκουσε με μεγάλη καθυστέρηση. Οι μικρομεσαίοι κινδυνεύουν με λουκέτα. Ο τουρισμός δεν στηρίχθηκε εξ αρχής. Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τη φτώχια και το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός. Εμείς είχαμε παρουσιάσει σχέδιο για την στήριξη της εργασίας στηριγμένο σε κοινοτικούς πόρους. Για την ανάγκη ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόνο σε μία στις δέκα κατάφερε να φτάσει η ρευστότητα. Οι τράπεζες έβαλαν δύσκολους όρους και στήριξαν μόνο τους καλούς πελάτες. Ο Τουρισμός είχαμε πει να στηριχθεί με μείωση του ΦΠΑ στο 6% για να γίνει ελκυστικό και ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν. Παρότι άνοιξε η κυβέρνηση τον τουρισμό χωρίς διακρατικές συμφωνίες, χωρίς τεστ , το αποτέλεσμα είναι χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία και μεγάλη ανεργία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα από 15 παιδιά στις σχολικές τάξεις.

Το άνοιγμα των σχολείων απασχολεί κάθε ελληνική οικογένεια. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να το έχει σχεδιάσει τη νέα σχολική χρονιά σε άλλη βάση από τότε που τελείωσε η καραντίνα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα από 15 παιδιά στις τάξεις. Όσα ακούγονται είναι αστειότητες και σε κόντρα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα σε άλλους τομείς , διχάζουν ακόμα και την επιστημονική επιτροπή. Έπρεπε το Υπουργείο να βρει περισσότερες αίθουσες, να βρει το πως θα ενεργοποιήσει καθηγητές με εθελοντισμό ή να προσλάβει περισσότερους, να βρει πως θα ενισχύει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πως θα φτιάξει τις βάρδιες. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 30 παιδιά στις τάξεις, τη στιγμή που ρίχνουν την ευθύνη στους νέους δήθεν για τη διασπορά του ιού. Ακόμα και τώρα να φτιάξουν ένα σχέδιο πολύ γρήγορα γιατί έρχεται χειμώνας και τα παράθυρα στα σχολεία θα κλείσουν. Ένα σχέδιο σε διάλογο με τους καθηγητές. Γι’ αυτό ζήτησα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να εκδηλώσουμε την αγωνία μας, να προλάβουμε πράγματα, για να είναι ασφαλείς μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα σχολεία. Κλειδί είναι τα τεστ, περισσότερα τεστ. Δεν μπορούν να έχουν όμως αυτές τις τιμές, να μπει πλαφόν, να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ . Να γίνεται σοβαρή ιχνηλάτηση . Ήξεραν το πρόβλημα στα νησιά, έπρεπε εκεί τα κινητά συνεργεία να κάνουν τα τεστ για να απομονώσουμε εκεί το πρόβλημα, στα νησιά και όχι να αφήσουμε να γίνει η διασπορά και να κατηγορούμε τους νέους για το αυτονόητο ότι θέλουν να ζήσουν.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο και τον αναπληρωτή γραμματέα οργανωτικού, Θάνο Βασιλόπουλο. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υπεύθυνος του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα, Γιώργος Μουλκιώτης και οι Υπεύθυνοι τομέων Εργασίας και Συνδικαλιστικού, Χρήστος Μέγας και Γιώργος Βασιλόπουλος.

Αμέσως μετά την συνάντηση η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

«Για το Κίνημα Αλλαγής η εργασία είναι βασικός επιταχυντής της ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι το μάρμαρο της κρίσης. Η έκθεση Πισσαρίδη είναι ενδεικτική και έρχεται να επιβεβαιώσει τις αντιλήψεις και τις επιλογές της κυβέρνησης

*Με την εφαρμογή του δόγματος «μισή δουλειά-μισός μισθός».

*Με επιδόματα φτώχειας

*Την υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Η ανάκαμψη δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια.

Πρώτο μέλημα μας είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτείνουμε ως άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους και ταμειακά διαθέσιμα.

ØΤην εφαρμογή Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας (αντί του αποτυχημένου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού των εργαζομένων. Με αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας , των υφιστάμενων συμβάσεων και των δικαιωμάτων.

ØΤην κάλυψη όλων των εργαζόμενων που χάνουν την δουλειά τους, αλλά και των ήδη ανέργων με αυξημένα επιδόματα ανεργίας.

ØΕγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και στην εστίαση. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, μέριμνα για την χορήγηση του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων.

ØΤην κήρυξη ως υποχρεωτικών όλων των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφονται με πρώτη αυτή του Επισιτισμού.

…………………………… . …………………………… . ……………………………

Ειδικότερα στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε τις εξής 9 θέσεις:

1ον Σταθερή πολιτική μας είναι ο ανοιχτός διάλογος με τα συνδικάτα για όλα τα θέματα της

Οικονομίας και της Κοινωνίας.

2ον Νέες Δουλειές για τους ανέργους.

*Κίνητρα για νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με απλό τρόπο.

Για κάθε 1.000 ευρώ που ξοδεύει μια επιχείρηση για νέες θέσεις εργασίας, φοροαπαλάσσεται για 1.500.

*Ρήτρες απασχόλησης σε κάθε σύμβαση του Δημοσίου με τους Ιδιώτες.

3ον Ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής» για την πρόσβαση όλων στην γνώση, σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών. Που συνδέεται με ένα Πρόγραμμα Δια Βίου Απασχόλησης, που περιλαμβάνει κίνητρα, αλλά και ποσοτικοποιημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για επανακατάρτιση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα και διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

4ον )Δουλειές με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

* Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού, περνά στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να καθορίζεται με απόφαση των ίδιων των Κοινωνικών Εταίρων.

*Ενίσχυση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, με βάρος στην υποχρεωτικότητα και την καθολική εφαρμογή τους σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις, είτε όχι.

5ον ) Κανόνες στην εργασία

*Συμφωνία της Πολιτείας με τους Κοινωνικούς Εταίρους για μια Νέα Ρύθμιση της Αγοράς Εργασίας και την ομαλή και με κανόνες προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες.

*Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, για την πλήρη εφαρμογή των νόμων, των συμβάσεων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

6ον )Ειδικότερα για τους τηλεργαζόμενους.

ØΝα εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του.

ØΝα τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιαίτερα το ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ØΝα παρέχει ο εργοδότης όλα τα μέσα και να καλύπτει το κόστος επικοινωνίας. Όχι να επιβαρύνει τον εργαζόμενο.

ØΝα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εξέλιξη του εργαζόμενου που μπορεί να δημιουργήσει η απουσία του από το γραφείο.

7ον )Πολιτικές στήριξης των ανέργων.

*Ο ΟΑΕΔ πρέπει να προσφέρει σε κάθε άνεργο μια θέση εργασίας ανάλογα με τα προσόντα του.

Και αν απαιτείται να διευρύνει τα προσόντα του με τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Μέχρι τότε συνεχίζεται η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον κατώτατο μισθό.

Το επίδομα ανεργίας μπορεί να χρησιμοποιείται και ως επιδότηση εργασίας για την πρόσληψη του άνεργου.

8ον )Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους.

Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ για μια πραγματική ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ που είναι όσο ποτέ αναγκαία.

*Ώστε να διασφαλίσουμε την Δικαιοσύνη και την Βιωσιμότητα του συστήματος.

*Ώστε να εγγυηθούμε στους νέους ανθρώπους ότι μεριμνούμε για να έχουν και ανάλογα δικαιώματα στο τέλος του εργασιακού τους βίου.

* Να εξασφαλίσουμε αξιοπρέπεια για τον συνταξιούχο με θέσπιση κατώτερου εγγυημένου επιπέδου σύνταξης (5οο ευρώ για τον μεμονωμένο, 700 για το ζευγάρι).

Νέοι πόροι μπορούν να αντληθούν και από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, των υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου. Όπως έχουμε δείξει με το Νόμο για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών.

9ον Αντιμετώπιση των διακρίσεων-Στήριξη των γυναικών εργαζόμενων.

* Καμία ανοχή σε διακρίσεις στους χώρους εργασίας, καμία ανοχή σε διαφοροποιημένες αμοιβές.

*Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων της μητέρας. Οι άδειες λοχίας δεν θα μείνουν στα χαρτιά και όταν επιστρέφει η γυναίκα θα ξαναβρίσκει τη θέση της.

*Καμία ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

* Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης».

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Δήλωση Γιώργου Μουλκιώτη, Υπεύθυνου της Κ.Ο. για Εργασία – Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο κ. Πατέλλης οικονομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, προανήγγειλε χθες ουσιαστικά νέες περικοπές στις συντάξεις. Επιχειρώντας μάλιστα να στρέψει τους νέους κατά των συνταξιούχων.

Το Ασφαλιστικό όμως πρέπει να είναι και ανταποδοτικό, αλλά και αναδιανεμητικό. Να εξασφαλίζει αξιοπρέπεια για τους νυν αλλά και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Αυτό απαιτεί νέους πόρους, όχι κοινωνικό διχασμό και συγκρούσεις όχι κοινωνικό αυτοματισμό, όπως προωθεί το Μαξίμου. Με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αντί του Υπερταμείου της υποτέλειας.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ FUNDS Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ.

Δήλωση Μιχάλη Κατρίνη, υπεύθυνου Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής για θέματα Ανάπτυξης

Με τις σημερινές δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ολοκληρώνει την μεθόδευση της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και μετατρέπει τους ιδιοκτήτες κατοικιών σε ενοικιαστές.

Παρουσιάζει ως ευκαιρία ένα νομοσχέδιο που θίγει την κοινωνία, και εξυπηρετεί την γρήγορη ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών. Την τύχη των οποίων θα κρίνουν τα funds και όχι το δημόσιο, όπως ο ίδιος είχε δεσμευθεί.

Το Κίνημα Αλλαγής επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την ανάγκη επαναφοράς των ρυθμίσεων του Ν.3869/10 για την πραγματική προστασία των αδύναμων δανειοληπτών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ (Τρίτη 1/9, στις 12:00)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και αντιπροσωπεία του ΣΕΒ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο της Προέδρου στη Βουλή στις 12:00.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.