Μ.ΟΘΩΝΑΣ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΕΞΥΠΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΦΟΡΑΕΙ ΟΥΤΕ ΠΑΠΙΓΙΟΝ, ΟΥΤΕ ΑΜΠΕΧΟΝΟ


Reading time: 8 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 5 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑΜΕΛΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ &Δ/ΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6/105,8 FM»ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ & ΕΛΕΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

«Η σύγχρονή, έξυπνη Σοσιαλδημοκρατία

δεν φοράει ούτε παπιγιόν, ούτε αμπέχονο»

*Όπως διαψεύστηκαν οι προ-κορονοϊού προφήτες, έτσι θα διαψευστούν και οι μετά-κορονοϊού προφήτες που λανσάρουν και διακινούν σενάρια περί μετώπων και συμπράξεων.

Εμείς όπως και οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούμε, άναυδοι πραγματικά, την επιμονή τους να τροφοδοτείται μια συζήτηση που βάζει αυτή την ώρα σε προτεραιότητα θέματα τακτικής του κομματικού παιγνίου. Συζήτηση απαράδεκτη και για το χρόνο και για τον τρόπο που γίνεται, σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας και αγωνίας των πολιτών. Η μεν Κυβέρνηση εργαλειοποιεί δημοσκοπήσεις και την προνομιακή σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και διαρρέει σενάρια πρόωρων εκλογών και από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να ζεστάνουν το όχι ξαναζεσταμένο αλλά τελείως καμένο φαγητό των περί δήθεν αντιδεξιών μετώπων. Προσπαθώντας να καμουφλάρει την αμηχανία του, την έλλειψη προτάσεων και ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης σε αυτό το πολύ κρίσιμο για τη χώρα και την κοινωνία περιβάλλον. Εμείς δεν θα τροφοδοτήσουμε περαιτέρω μια συζήτηση που είναι πολύ μακριά από την αγωνία των ανθρώπων αυτή την περίοδο. Θέλω απλά να επαναλάβω με απόλυτη σαφήνεια, ότι όπως διαψεύστηκαν οι προ-κορονοϊού προφήτες, έτσι θα διαψευστούν και οι μετά-κορονοϊού προφήτες που λανσάρουν και διακινούν σενάρια μετώπων και συμπράξεων. Η Φώφη Γεννηματά πριν λίγες μέρες στη Βουλή επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι για εμάς η αυτόνομη πορεία είναι δεδομένη, αδιαπραγμάτευτη και χωρίς αστερίσκους. Έχουμε τον δικό μας εναλλακτικό δρόμο. Ένα δρόμο που εκπροσωπεί την σύγχρονη, έξυπνη Σοσιαλδημοκρατία που δικαιώθηκε ως αξιακό, ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο από την πρόσφατη κρίση. Η αντίληψη δηλαδή που θέλει ένα κράτος ισχυρό, ευέλικτο, λειτουργικό, αποτελεσματικό, που ηγείται μιας προσπάθειας ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Όλα αυτά είναι πολύ μακριά από τις πολιτικές και ιδεολογικές συντεταγμένες και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η σύγχρονή, έξυπνη Σοσιαλδημοκρατία δεν φοράει ούτε παπιγιόν, ούτε αμπέχονο.

*Τώρα το κράτος οφείλει να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην εποπτεία, τον συντονισμό και τον έλεγχο εφαρμογής του σχεδιασμού.

Εμείς όλη αυτήν την περίοδο επιλέξαμε μία στάση ευθύνης. Και το κάναμε χωρίς παράλληλες, δεύτερες και τρίτες φωνές που έβγαζαν μια άλλη γραμμή που καλλιεργούσε την ανασφάλεια. Που προπαγάνδιζε τις αβεβαιότητες που αναπόφευκτα ακόμα και η επιστημονική κοινότητα έχει, στα αχαρτογράφητα νερά μιας πρωτόγνωρης πανδημίας. Αντίθετα, σε αυτόν τον πειρασμό δεν αντιστάθηκαν εξίσου άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και η Κυβέρνηση που έστησε μια τεράστια επικοινωνιακή παράσταση εν μέσω κρίσης.

Είχαμε όμως έγκαιρα επισημάνει αυτό που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν, ότι δηλαδή αυτή η δεύτερη φάση που μόλις ξεκίνησε θα εμπεριείχε λιγότερο ρίσκο, αν η Κυβέρνηση είχε ανταποκριθεί στις προτάσεις μας για το δίκτυο πρώτης γραμμής, με βάση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και είχε υιοθετηθεί η διενέργεια όσων κατά το δυνατόν περισσότερων τεστ. Με τα δεδομένα που έχουμε όμως προχωράμε βήμα – βήμα με σεβασμό και εμπιστοσύνη στις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών και το κράτος οφείλει να ανταποκριθεί στο δικό του ρόλο. Που είναι εποπτεία, συντονισμός και έλεγχος στην εφαρμογή του σχεδιασμού.

*Το θέμα στην Οικονομία δεν είναι μόνο τι μέτρα παίρνεις, αλλά και πως τα παίρνεις!

Θέλω να κάνω μια αναφορά σε δύο παραδείγματα χαρακτηριστικά. Το θέμα της επιδότησης εργασίας – που παρουσιάσαμε εμείς – μία πολύ συγκεκριμένη, κοστολογημένη πρόταση κάλυψης του 40% του μισθολογικού κόστους για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. Κάτι παρεμφερές ανακοίνωσε μετά και η Κυβέρνηση. Με μια όμως θεμελιώδη διαφορά. Η δική μας πρόταση έχει ως αυστηρή προϋπόθεση όχι απολύσεις για την επιχείρηση και μη αλλαγή της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων. Η Κυβέρνηση τι κάνει; Επιδοτεί το κομμάτι του μισθολογικού κόστους για την πλήρη απασχόληση, επιτρέποντας όμως μετατροπή συμβάσεων σε μερική απασχόληση. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι, όταν το κράτος αργά ή γρήγορα αναπόφευκτα θα αποσυρθεί από την επιδότηση μέρους του μισθού, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μείνουν τελικά με εργασιακή σύμβαση και εργασιακό πλαίσιο, τελείως διαφορετικό από αυτό που είδαν την 1η Μαρτίου. Δηλαδή, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος με μερική απασχόληση και μισό μισθό. Επίσης, αναφορικά με το μέτρο στήριξης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω δανείων, η Κυβέρνηση προβλέπει 500 εκ. δάνεια σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κάτω από 50 εργαζόμενους και 7 δις(!) στις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους. Αυτό δείχνει μία πολιτική κατεύθυνση, μία επιλογή. Δεν αφορά την μικρομεσαία και τη μικρή επιχείρηση, αλλά επιχειρήσεις που προφανώς το έχουν ανάγκη, αλλά η κατανομή αυτή δεν είναι απλά άδικη, είναι παράλογη και δείχνει ακριβώς, ποιες είναι οι προτεραιότητες τους.

ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Ανακοίνωση Τομέα Δικαιοσύνης Κινήματος Αλλαγής 

Στη χθεσινή τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορωνοιού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας εξήγγειλε το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας της δικαιοσύνης, χωρίς σαφές πλάνο και μέτρα διασφάλισης της υγείας των δικαστικών λειτουργών, των δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων και των πολιτών.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης, την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ. και την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στο σύνολο των ειδικών διαδικασιών.

Η προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά του κ. Υπουργού προς το Δικηγορικό σώμα είναι άνευ προηγουμένου. Πρέπει να μπει φρένο στον θεσμικό αυτό κατήφορο. Η ευθύνη βαραίνει πλέον τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που ανέχεται τον Υπουργό του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ FLASH TV ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15:50)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Flash TV Δυτικής Μακεδονίας και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής» με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Αγραφιώτη σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου και ώρα 15:50.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής

Ο Τομέας Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής αποχαιρετά τον ποιητή, θεατρικό συγγραφέα, κριτικό θεάτρου Πάρι Τακόπουλο που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 3 Μαΐου.

Πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα, ο Πάρις Τακόπουλος, μυημένος από νωρίς στην ποίηση, στον Σάιξπηρ τον T.S. Eliot, αλλά και στη σύγχρονη τζαζ και ζωγραφική, έπαιξε ρόλο με τα κριτικά θεατρικά του σημειώματα, για πολλά χρόνια στην πνευματική ζωή του τόπου.

Το 1974, μετά την επανέκδοση της Καθημερινής, ανέλαβε τη διεύθυνση των καλλιτεχνικών σελίδων της όπου έγραφε και την καλλιτεχνική αρθρογραφία,ενώ την ίδια περίοδο και για πολλά χρόνια, στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης.

Το 1992 ίδρυσε, μαζί με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τον Μέντη Μποσταντζόγλου, τον Γιώργο Διαλεγμένο, τον Δημήτρη Μυταρά και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, το «Νέο Θέατρο» με σκοπό την προώθηση του ελληνικού λόγου και παντός νέου στο θέατρο απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ ήταν και οικονομικός αρωγός σε πολλές θεατρικές προσπάθειες.

Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, με έναν ανατρεπτικό, σατιρικό λόγο που διατήρησε και στα εμβληματικά του πεζά έργα: Κενή Διαθήκη και Απορία προς τα Έθνη.

Τα Θεατρικά του έργα έχουν δημοσιευτεί σε δύο ογκώδεις τόμους από τα Ελληνικά Γράμματα τα δε Κριτικά και Αντικριτικά του σε τέσσερις τόμους από τις εκδόσεις «Ποταμός» και μαζί με «Τα Ποιητικά, 2010-1950», αποτελούν σπουδαίες πνευματικές παρακαταθήκες.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 04.05.2020

Θέματα: στήριξη πολιτισμού, σενάρια συνεργασιών, περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, μεταναστευτικό νομοσχέδιο, τουρκική προκλητικότητα, εργασιακά

Όρθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία με ειδικό σχέδιο για τον Πολιτισμό
Όρθια κοινωνία και ζωντανή οικονομία χωρίς στήριξη του πολιτισμού είναι κενό γράμμα. Τα επιδόματα της Κυβέρνησης, εκτός από ανεπαρκή, έρχονται με καθυστέρηση και μετά από γενική κατακραυγή. Το Κίνημά μας είχε από καιρό επισημάνει τους κινδύνους από το “πάγωμα” της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Σήμερα, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Πολιτισμού, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία. Η Πρόεδρος του Κινήματος ξεδίπλωσε τους βασικούς άξονες του ειδικού σχεδίου για την στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, που περιέχει:

δημιουργία Πρωτοκόλλων Υγειονομικής Ασφαλείας,
στήριξη από το κράτος της πολιτιστικής δραστηριότητας με προαγορά παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά είτε με live streaming, επιδότηση εισιτηρίου για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι,
ένταξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας,
συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης για όσους εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας,
συνέχιση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους του χώρου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η αυτόνομη πορεία μας, απάντηση στα πολυπαιγμένα σενάρια

Το πολυπαιγμένο σενάριο του “προοδευτικού μετώπου” επανήλθε τις τελευταίες ημέρες. Προς απάντηση, παραθέτουμε το απόσπασμα από την τελευταία ομιλία (δευτερολογία) της Προέδρου Φώφης Γεννηματά στη Βουλή: “Κλείνοντας, μία αναφορά στον Πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς έχετε το χαβά σας. Το Μαξίμου διαρκώς διαρρέει σενάρια εκλογών και τσιμπάει ο κ. Τσίπρας και αρχίζει διάφορα μικροκομματικά και τακτικισμούς για δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Έχουμε χαράξει σταθερή αυτόνομη πορεία. Δεν θα αλλάξουμε. Έτσι είμαστε χρήσιμοι για τον ελληνικό λαό και προσηλωμένοι σε ένα διαφορετικό δρόμο, μακριά από τη συντήρηση και το λαϊκισμό. Αυτό είναι το Κίνημα Αλλαγής, η παράταξη της Αλλαγής.”

Γιατί καταψηφίζουμε το “περιβαλλοντικό” νομοσχέδιο

Μετά από πίεση του Κινήματός μας, η Κυβέρνηση απέσυρε την επίμαχη διάταξη για την άδεια λειτουργίας ξενοδοχείων με πολλές κλίνες στο κέντρο της Αθήνας. Όμως η μέριμνά της έφτασε μέχρι εκεί. Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε το Νομοσχέδιο που επικαλείται προσχηματικά την προστασία του περιβάλλοντος και την «πράσινη» ανάπτυξη γιατί:

Ευνοούνται οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας σε βάρος των μικρών & των Ενεργειακών Κοινοτήτων
Μένουν απροστάτευτες οι περιοχές Natura
Δυσκολεύονται τα έργα μικρών ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών & υδροηλεκτρικών
Παροπλίζεται η ΡΑΕ
Ιδρύεται ένας υδροκέφαλος γραφειοκρατικός οργανισμός (ΟΦΥΠΕΚΑ) για προστατευόμενες περιοχές
Συγχωνεύονται αλόγιστα Φορείς Διαχείρισης αδιαφορώντας για τοπικές ιδιαιτερότητες & νησιωτικότητα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γιατί καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αντιλαμβανόμαστε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ως μία εθνική πρόκληση που χρειάζεται τις δυνάμεις όλων για να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς όμως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον κύριο Μηταράκη βρίθει προσωπικών διευθετήσεων, αμφιλεγόμενων πρακτικών και παγιώνει ένα καθεστώς αδιαφάνειας. Παράλληλα, δεν επιτυγχάνει σχεδόν τίποτα, ούτε για τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται περισσότερο, ούτε για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα:

Δημιουργεί ένα “Υπουργείο Μετακλητών Υπαλλήλων”
Διαιωνίζει τη διαφθορά με αδιαφανείς διαδικασίες σε σωρεία συμβάσεων χωρίς διαγωνισμούς
Καθιερώνει την αδιαφάνεια με ειδικό λογαριασμό “απόρρητων κονδυλίων”
Παγιώνει τις “Μόριες” χωρίς αποσυμφόρηση των νησιών

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας

Οι πρόσφατες ακραίες προκλήσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η πολιτική αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως συγκυριακή, αφού εντάσσεται στην αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας, η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεων μας, αλλά προϋποθέτει και τους κατάλληλους και αποτελεσματικούς χειρισμούς από την Κυβέρνηση. Από την προαναφερόμενη κατάσταση, προκύπτει πληθώρα ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης. Το Κίνημα Αλλαγής ζητά την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για να απαντηθούν.

Διαβάστε εδώ

Μισός μισθός για μισή δουλειά και φτωχοποίηση του εργαζομένου

Η εξειδίκευση των γενικόλογων εξαγγελιών του κ Μητσοτάκη, από τον Υπουργό Εργασίας ήταν πλήρως αποκαλυπτική. Το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης, συνδέεται άμεσα με την γενικευμένη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης και εργαζόμενους με ωρομίσθιο 2,66 ευρώ. Για την Νέα Δημοκρατία η κρίση γίνεται ευκαιρία για να ξεμπλέξει μια και καλή με τα εργασιακά δικαιώματα και συμβάσεις εργασίας που τα κατοχυρώνουν. Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει δίπλα στους εργαζομένους για να μην πληρώσουν ξανά το μάρμαρο της κρίσης και να γίνουν η εμπροσθοφυλακή της κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.