Μ. Καλύβας: Ανάγκη για εφαρμογή κατώτατης τιμής και δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών αγροτικών προϊόντων στην Ιεράπετρα


0
(0)

Μέσα σε μια δύσκολη περίοδο για την αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας και σε μια στιγμή που η περιοχή προετοιμάζεται ξανά για νέους κύκλους επαφών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο γεωπόνος Μάνος Καλύβας, ένας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στις αγροτικές εξελίξεις της περιοχής μίλησε στο Ράδιο Λασίθι.

Τα δεδομένα για την περιοχή, όπως είπε, έχουν αλλάξει πλήρως σε σχέση με πέρυσι και με την αφορμή που δίνει η πανδημία και οι επιπτώσεις του κορονοϊού, είναι απαραίτητο να γίνει μια γενική ανασύνταξη σε όλα τα επίπεδα.

Σε ότι έχει να κάνει με τις άμεσες διεκδικήσεις της περιοχής ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη να παρουσιαστούν όλα τα πραγματικά στοιχεία και δεδομένα της περιοχής και της αγροτικής παραγωγής, να γίνει μια σωστή ανάλυση της κατάστασης και τελικά να υπάρξει μια κοινή γραμμή διεκδίκησης από όλη την Ιεράπετρα, με δεδομένα που δεν θα αμφισβητούνται.

Παράλληλα τόνισε πως ιδιαίτερα αυτή την περίοδο πρέπει να στηριχθεί πολύ περισσότερο ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, αφού χωρίς ισχυρό σύλλογο που θα εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό αγροτών δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελεσματικές διεκδικήσεις.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Αγροτική Επιτροπή του Δήμου που αναμένεται σύντομα να συσταθεί, ο κ. Καλύβας ανέφερε πως η λειτουργία μιας τέτοιας επιτροπής θα πρέπει να γίνει υπό άλλους όρους σε σχέση με όσα ίσχυαν την προηγούμενη δημοτική περιόδο όταν και οι δυνατότητες παρεμβάσεων που είχε ήταν ανύπαρκτες, σε περιόδους με επίσης πολύ σημαντικά προβλήματα.

Το βασικότερο αίτημα που θα πρέπει να έχει ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας πλέον, ανέφερε πως πρέπει να είναι η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι διαθέσιμα, αξιόπιστα και πιστοποιημένα στοιχεία για την παραγωγή, ενώ επιπλέον θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για εφαρμογή κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα.

Ο κ. Καλύβας αναφέρθηκε και σε μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στην περιοχή για την δημιουργία μιας νέας ομάδας παραγωγών. Προσπάθεια που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, έχει όμως στόχο στην αύξηση των εξαγωγών και την είσοδο σε νέες αγορές ώστε να διαφοροποιηθεί η εξάρτηση της Ιεράπετρας από την αγορά των Βαλκανίων. Μια προσπάθεια καθόλου εύκολη όπως είπε, όμως υπάρχει ανάγκη να γίνει μια τέτοια κίνηση.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr