Μπλόκο στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων με αναγραφή προέλευσης στην ταμειακή ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ


Reading time: 1 Minute

Τελευταία ενημέρωση 28 Νοεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο των Οικονομικών προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να περιορίσει τα φαίνομενα ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, που καταρρακώνουν τις τιμές παραγωγού για τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης στις αποδείξεις λιανικής πώλησης για όλα τα προϊόντα (οπωροκηπευτικά, ελιές κ.λπ.).

Την σχετική ρύθμιση, που όταν εφαρμοστεί αναμένεται να βάλει –επιτέλους- έναν κάποιο… φραγμό στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, οι οποίες σε μεγάλο βαθό συντελούν ώστε να μένουν αδιάθετες οι σοδειές των ντόπιων αγροτών, είτε να πέφτουν δραστικά οι τιμές παραγωγού (βλέπε πατάτες, όσπρια κ.λπ.), προαναγγέλλει απαντώντας γραπτώς σε σχετική ερώτηση για τις νοθείες στα οπωροκηπευτικά, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αντίστοιχη ρύθμιση έχει ψηφιστεί και για το κρέας, θυμίζουμε, άσχετα αν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν εφαρμόζεται.

«Πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιτυχίες του ελεγκτικού µηχανισµού αρχίζουν να είναι εµφανείς σε κάθε επίπεδο και ότι η αποτροπή των παραβάσεων είναι εντυπωσιακή. Συγκεκριµένα, η προσπάθεια εντοπισµού παράνοµων φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών, αλλά και άλλων προϊόντων, συνεχίζεται και ενισχύεται µε την αναβάθµιση του υλικοτεχνικού εξοπλισµού και των εγκαταστάσεων των σηµείων εισόδου – εξόδου – διέλευσης φορτηγών αυτοκινήτων», τόνισε στην απάντησή της η κα Τελιγιορίδου, για να καταλήξει ως εξής «ενδεικτικά, αναφέρονται η τοποθέτηση X-Ray scan και στο τελωνείο της Κακκαβιάς, καθώς και η κατασκευή ειδικών χώρων ελέγχου και δειγµατοληψίας τροφίµων στους Κήπους του Έβρου που ξεκινάει εντός του 2019. Παράλληλα, η ολοένα και µεγαλύτερη εµπλοκή των νέων τεχνολογιών στους µηχανισµούς ελέγχου της χώρας θα οδηγήσει σε ευκολότερη αντιµετώπιση του φαινοµένου. Αναµένεται, λοιπόν, και online σύνδεση σε πραγµατικό χρόνο των βάσεων δεδοµένων των τελωνείων µε αυτών του ΥΠΑΑΤ, αλλά και άλλων υπηρεσιών».

Ολόκληρη η απάντηση της κας Τελιγιορίδου

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

πηγη:radiovereniki.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.