ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Ιουλίου 2021 by manos (seo)-admin

Δήλωση Μιχάλη Κατρίνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, στο οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύση.

30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το ποσοστό αιτήσεων δανείων που απορρίπτονται είναι σχεδόν τριπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε.

Το δε επιτόκιο δανεισμού, παραμένει πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές ως προς το κόστος χρήματος.

Και όλα αυτά παρά το ότι το τραπεζικό σύστημα:

  • Εμφανίζει ‘’μείωση’’ των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς του, γεγονός που θεωρητικά, θα απελευθέρωνε πόρους για την πραγματική οικονομία
  • Αντλεί ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικό, σχεδόν, επιτόκιο
  • Παρουσιάζει αυξημένες καταθέσεις κατά 23 δις, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη την κατάσταση, με το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που έχει συσταθεί από τον Νοέμβριο, να έχει εντελώς διακοσμητικό ρόλο.

Είναι όμως μόνο αμέτοχη ή και συμμέτοχη στο προμελετημένο έγκλημα εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Ο σχεδιασμός του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης πάνω στα μέτρα των λίγων, μεγάλων επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα 13 δις που θα μοχλευθούν από τις τράπεζες για επενδύσεις, δείχνει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Δεν είναι, όμως, αυτές οι προτεραιότητες των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στην κρίση.

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με προτάσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συμμετοχή τους στην επόμενη ημέρα της χώρας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΑΡΓΗΣΕ!

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟΝ Τ/Σ ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΖΙ»

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟ, Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ ΚΑΙ Χ. ΦΩΣΚΟΛΟΥ

Βλέποντας το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού είναι ουσιαστικά σαν να θυμηθήκαμε ξανά χθες ότι έχουμε ακόμα πανδημία.

Γιατί, δυστυχώς, από την αρχή του καλοκαιριού η κυβέρνηση εκπέμπει μηνύματα υπέρμετρης χαλάρωσης και εφησυχασμού σαν να έχουμε ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συζητούσαμε για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση για όλους. Αυτό δείχνει ένα τεράστιο έλλειμμα έγκυρης προετοιμασίας και πρόληψης και ότι ουσιαστικά σερνόμαστε πίσω από την πανδημία αντί να βρισκόμαστε μπροστά της, προβλέποντας και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Ειδικά μάλιστα όταν αφενός είναι γνωστό το ζήτημα των μεταλλάξεων, και αφετέρου, όταν βρισκόμαστε ακόμα σε χαμηλά επίπεδα διπλών εμβολιασμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μόλις 40%, όταν μάλιστα άλλες χώρες, πολύ πιο μπροστά από εμάς, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα με εξάρσεις κρουσμάτων.

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

Πρώτον, όσον αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των υγειονομικών. Καλώς την Κυβέρνηση και ας άργησε. Από τον περασμένο Μάιο το Κίνημα Αλλαγής μίλησε πρώτο για αναγκαίους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς τουλάχιστον στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές πρόνοιας και γηροκομεία. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την Κυβέρνηση, γιατί τότε μας έλεγαν: «Τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε». Αυτό δείχνει αντίστοιχα ότι δεν υπήρχε η επαρκής αντίληψη για τους κινδύνους που εγκυμονεί πιθανή διασπορά από ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό.

Το ζήτημα δεν είναι να ανακοινώνουμε νέα μέτρα κάθε εβδομάδα. Το ζήτημα αφορά κυρίως τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων αυτών. Γιατί πάρα πολύ βολικά το τελευταίο διάστημα μιλούσαμε για την έλλειψη ατομικής ευθύνης ως αιτία της διασποράς, η οποία φυσικά και εξακολουθεί να έχει την αξία της, όμως δεν μπορεί αντίστοιχα, να μην υπάρχει κανένας απολύτως που να ελέγχει και να επιτηρεί την τήρηση των μέτρων.

Ο μόνος τρόπος για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την υγειονομική κρίση είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Και αυτό χρειάζεται ενιαία και όχι αντιφατικά μηνύματα από το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΧΡ. ΓΚΟΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε65

Απόσπασμα από την ομιλία του Χρήστου Γκόκα στη Βουλή, στο Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Συμφωνίας Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης για τον Ε65

Το Κίνημα Αλλαγής αντιλαμβάνεται τη σημασία και την αξία των Μεγάλων Υποδομών. Εξ’ άλλου, η παράταξή μας, με το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε όλες τις μεγάλες συμβάσεις και μάλιστα τις περισσότερες μόνο του.

Μιλά η Κυβέρνηση για Πρόγραμμα 13 δισ. για τις Υποδομές, και συμβασιοποιήσεις μέχρι σήμερα 3,2 δισ..

Όμως:

1.Δεν έχει γίνει συζήτηση και διάλογος για το πρόγραμμα αυτών των έργων, προχωράτε με τις δικές σας επιλογές.

2.Δεν αφορά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για το σύνολο των Υποδομών του Εθνικού Δικτύου Μεταφορών (Αυτοκινητόδρομοι, Λιμάνια, Σιδηροδρομικό Δίκτυο).

3. Δεν έχει γίνει συζήτηση για τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν με την ευκαιρία των 90 και πλέον δισ. πόρων, που είναι διαθέσιμοι για την επόμενη προγραμματική περίοδο, και την ένταξη δράσεων με προστιθέμενη αξία.

Βέβαια φροντίσατε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να προχωρήσει σύμφωνα με τις δικές σας επιλογές. Όπου προτάξατε την ταχύτητα απορρόφησης χωρίς τη διασφάλιση μακρόπνοης βιώσιμης ανάπτυξης.

Λόγω της μεγάλης και ιδιαίτερης αναπτυξιακής και στρατηγικής σημασίας ψηφίζουμε θετικά για την ολοκλήρωση του Ε65, παρά την απουσία από την πλευρά της Κυβέρνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Αναπτυξιακής και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που επιμένει να προχωρά με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Όπως επίσης επιμένει να αρνείται το Θεσμικό Διάλογο και τη συνεννόηση για ένα Εθνικό Σχέδιο υπέρβασης των συνεπειών της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως και για την αξιοποίηση των Πόρων που έχουμε μπροστά μας, ζητήματα τα οποία υπερβαίνουν τα όρια μιας Κυβερνητικής θητείας.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 13.7.2021

Πρώτοι μιλήσαμε για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η Φώφη Γεννηματά έχει μιλήσει για εμβολιασμούς στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, στην υγεία και τον τουρισμό, εδώ και 3 μήνες. Πόσα θα είχαμε γλιτώσει αν είχε εισακουστεί; Ο κ. Μητσοτάκης τότε παρέπεμπε στο Σεπτέμβρη. Το 4ο κύμα της πανδημίας και οι μεταλλάξεις της είναι πια εδώ και μας απειλεί άμεσα. Κοντά στα 3.000 θα είναι σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα. Το μετέωρο επικοινωνιακό εκκρεμές της κυβέρνησης συμπαρασύρει όλους μας σε ένα κυκεώνα σύγχυσης και προβληματισμού σχετικά με το τι τελικά ισχύει και για ποιους. Το θέμα δεν είναι να ανακοινώνει η κυβέρνηση της ΝΔ νέα μέτρα κάθε εβδομάδα. Αυτό που αφορά κυρίως όλους εμάς είναι ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων αυτών και την κυβερνητική ευθύνη που συνεπάγεται η τήρησή τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την υγειονομική κρίση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και γι’ αυτό χρειάζονται ενιαία και όχι αντιφατικά μηνύματα. Και σε αυτήν την πρωτοβουλία, το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει μπροστά.

Μόλις μία (1) στις 28 επιχειρήσεις λαμβάνει δάνειο

Μόλις 30.000 επιχειρήσεις από το σύνολο των 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ το ποσοστό αιτήσεων δανείων που απορρίπτονται είναι σχεδόν τριπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε.! Η κυβέρνηση όμως, εξακολουθεί συνειδητά να παρακολουθεί αμέτοχη τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, το επιτόκιο δανεισμού, παραμένει πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι προτεραιότητες μάλιστα της κυβέρνησης, αποτυπώνονται στον σχεδιασμό του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, που βασίζεται πάνω στα μέτρα των λίγων, μεγάλων επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα 13 δις που θα μοχλευθούν από τις τράπεζες. Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι εδώ και χρόνια, με συγκεκριμένες προτάσεις. Περισσότερα ΕΔΩ.

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Έργο μεγάλης αναπτυξιακής & στρατηγικής σημασίας

Το Κίνημα Αλλαγής μένει αταλάντευτα πιστό στις αρχές του ΠΑΣΟΚ που πάντα υπερασπιζόταν έργα εθνικής σημασίας, κι έτσι αντιλαμβάνεται την αξία των Μεγάλων Υποδομών. Όπως το 2006 και το 2007 είχαμε ψηφίσει θετικά τις αρχικές Συμβάσεις για τους Αυτοκινητοδρόμους παρά τις σοβαρές επισημάνσεις μας, έτσι και σήμερα, λόγω της μεγάλης και ιδιαίτερης αναπτυξιακής και στρατηγικής σημασίας ψηφίζουμε θετικά για την ολοκλήρωση του Ε65, παρά την απουσία ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου Αναπτυξιακής και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί πεισματικά να αρνείται το Θεσμικό Διάλογο και τη συνεννόηση για ένα Εθνικό Σχέδιο υπέρβασης των συνεπειών της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που υπερβαίνει τα όρια μιας Κυβερνητικής θητείας. Απεναντίας, προχωρά αυθαίρετα με τις δικές της, αποσπασματικές επιλογές, χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για το σύνολο των Υποδομών του Εθνικού Δικτύου Μεταφορών, προτάσσοντας την ταχύτητα απορρόφησης χωρίς τη διασφάλιση μακρόπνοης βιώσιμης ανάπτυξης. Περισσότερα ΕΔΩ.

Εξωτερική Πολιτική: Κυβερνητική στασιμότητα και οπισθοδρόμηση

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.