ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


0
(0)

Μιχάλης Κατρίνης: Αναπάντητα ερωτήματα και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα για την προστασία της 1ης κατοικίας. Καμία απάντηση για τις χρεώσεις των τραπεζών

Σημεία από τη χθεσινή επίκαιρη ερώτηση στον κ. Σταϊκούρα:

Του θυμίσαμε ότι

 • Το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία με το Ν.3869/2010 που κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ
 • Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία στις 22/4 για πραγματική προστασία πρώτης κατοικίας, με πρόβλεψη και για δανειολήπτες που είχαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/3/2020, την οποία απέρριψε
 • Παρά τις δεσμεύσεις του για νέο πλαίσιο, προχώρησε απλώς σε παράταση του 4605/19, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον ρωτήσαμε

 • Αν θα δεχτεί διακομματική επιτροπή για προστασία πρώτης κατοικίας και νέο πτωχευτικό κώδικα, όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής και δέχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα, πλην ΝΔ, ή θα συζητά μόνο με τις τράπεζες
 • Πόσους και ποιους ακριβώς περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του περί επιδότησης δανείου
 • Αν θα νομοθετήσει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλος του 2020
 • Αν θα μειώσει τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών

Ο Υπουργός

 • Ομολόγησε την αποτυχία του νόμου 4605/19, με μόλις 830 ρυθμίσεις στον 1 χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας.
 • Αντί νέου προστατευτικού πλαισίου για τους αδύναμους δανειολήπτες, προέκρινε τις ρυθμίσεις με τράπεζες και funds, μιλώντας για 210.000 «επωφελείς» ρυθμίσεις δανείων το τελευταίο 9μηνο, από τα οποία πολλά έχουν εν τω μεταξύ «ξανακοκκινίσει».
 • Δεν απάντησε αν θα νομοθετήσει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2020
 • Δεν γνωρίζει πόσους δανειολήπτες αφορά το πρόγραμμα-γέφυρα με επιδότηση δανείου, που ο ίδιος εξήγγειλε για όλους τους δανειολήπτες!
 • Δεν απάντησε τι θα κάνει με τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΩ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ

Παρέμβαση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σήμερα, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα του Μάη του 2010.

Τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν το πρωί να πάνε στη δουλειά τους και δε γύρισαν ποτέ. Χάθηκαν για πάντα, θυσία στο βωμό της «τυφλής βίας» και της μισαλλοδοξίας.

10 χρόνια μετά δεν φτάνει κ. Πρωθυπουργέ να μην οδηγηθεί αυτή η τραγωδία στη λήθη, δεν φτάνει να βάλουμε μια πλακέτα, δεν φτάνει το «Ποτέ πια», όσο και αν συμφωνούμε με όλα αυτά.

Χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες, να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστούμε πραγματικά την τιμή της δημοκρατίας.

Περάσαμε στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει υπάρχουν ρίσκα και πέρα από την ατομική ευθύνη υπάρχει η αυξημένη ευθύνη της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς.

Είναι ενθαρρυντικό ότι δύο σημαντικά μέτρα που είχαμε προτείνει, ο πολλαπλασιασμός των τεστ και τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας προχωρούν επιτέλους έστω και με καθυστέρηση.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Το συζητούμενο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή μετά την εκδήλωση της πανδημίας και την κύρωση των ΠΝΠ, αναδεικνύει περίτρανα τις ουσιαστικές ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές με την Νέα Δημοκρατία και στο ζήτημα του περιβάλλοντος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυβέρνηση το φέρνει στη Βουλή , εν μέσω πανδημίας αποφεύγοντας ουσιαστικά τον ευρύτερο διάλογο.

Το Νομοσχέδιο έχει επικεφαλίδα την προστασία του περιβάλλοντος και περιεχόμενο την υποβάθμισή του. Ανοίγει κερκόπορτα για βλαπτικές χρήσεις.

Μιλήσατε κ. Πρωθυπουργέ για ανάπτυξη χωρίς εκπτώσεις στο περιβάλλον. Και το πρώτο που κάνετε είναι εκπτώσεις στη συζήτηση. Επιλέξατε συζήτηση στα μουλωχτά.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι για την Κυβέρνηση της ΝΔ η «προστασία του περιβάλλοντος» και η «πράσινη ανάπτυξη» είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο. Είναι γράμμα κενό.

Με το νομοσχέδιο της η ΝΔ αποδεικνύει ότι:

1) Αντιστρατεύεται στην πράξη την ενεργειακή Δημοκρατία .

Ευνοεί μόνο τους «μεγάλους» στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ.

Εις βάρος των μικρών και των ενεργειακών κοινοτήτων.

Αντίθετα με τις πρακτικές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γερμανίας, όπου το 42% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, ανήκει σε νοικοκυριά και αγρότες. Και μόνο το 5,4% ανήκει στις 4 μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας.

Εδώ προωθείτε το αντίθετο.

Και όχι μόνο αυτό. Δημιουργείτε ένα σύστημα χωρίς διαφανείς και ισότιμους κανόνες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Παροπλίζετε ουσιαστικά την ΡΑΕ.

2) Επιστρέφει το νομοσχέδιο σε συγκεντρωτικές, υδροκεφαλικές λειτουργίες, απαξιώνοντας την αποκέντρωση και τις τοπικές κοινωνίες.

Ιδρύετε ένα συγκεντρωτικό/υδροκεφαλικό Οργανισμό για την διαχείριση των κατά τόπους προστατευμένων περιοχών.

Αφαιρώντας τον αποφασιστικό λόγο από τις τοπικές κοινωνίες, ακόμη και για τις εξορυκτικές εργασίες υδρογονανθράκων από εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Γίνεται αλόγιστη συγχώνευση φορέων Διαχείρισης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες και η νησιωτικότητα των περιοχών σε Ιόνιο και Αιγαίο.

3) Απειλείται φυσικός πλούτος της χώρας.

Καθώς δεν διασφαλίζεται η προστασία στους πυρήνες των περιοχών Natura και ανοίγονται παράθυρα σε βλαπτικές χρήσεις και δραστηριότητες.

Με κίνδυνο ανεπανόρθωτων πληγμάτων στο φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Επισημαίνω ακόμη ότι η απόσυρση, του άρθρου 99, με το οποίο επιχειρήθηκε η δημιουργία τουριστικής φούσκας-με την αύξηση ξενοδοχειακών κλινών- στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να είναι ΟΡΙΣΤΙΚΗ. Όπως ακριβώς ζητήσαμε στην Βουλή.

Και να μην επιμείνει ο Υπουργός που προαναγγέλλει την επαναφορά του σε άλλα Νομοσχέδια.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Το καταψηφίζουμε και για την συνολική λογική που το διέπει και για τις επικίνδυνες διατάξεις του.

Γιατί για μας το μοντέλο ανασυγκρότησης της Οικονομίας και της Κοινωνίας μας, πρέπει να στηριχθεί σε ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

∙ Που έχει ως στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους.

Με δικαίωμα για όλους στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τους πολλούς και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς.

Και για τον αγρότη, τον παραγωγό, τις ενεργειακές κοινότητες.

∙ Που συνδέεται με δικλείδες ασφαλείας και ελέγχους από τις δημόσιες Ρυθμιστικές Αρχές.

∙ Που ανταποκρίνεται στην απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, για περιβαλλοντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων σε κάθε βήμα και αυξημένο κοινωνικό και περιβαλλοντικό μέρισμα.

Με ενισχυμένο τον ρόλο τους στις σχετικές διαδικασίες.

∙ Που εγγυάται την αποτελεσματική προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ήρθατε σήμερα κ. Μητσοτάκη να μας πείσετε ότι είστε πρωτοπόρος σε ζητήματα αειφορίας και περιβαλλοντικής προστασίας. Αποφύγατε να πείτε ότι η παράταξή μας είναι η πρώτη που έβαλε στο λεξιλόγιό μας την έννοια της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης. Ότι για πρώτη φορά κατοχυρώσαμε την συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος στο άρθρο 24, τις περιοχές NATURA, εγγυηθήκαμε την περιβαλλοντική προστασία στην οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, ιδρύσαμε ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Ακόμη και μέσα στις δύσκολες μέρες των μνημονίων αφήσαμε τη σφραγίδα μας με την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών με σκοπό τη χρηματοδότηση των συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.

Είναι ώρα των πράξεων όχι των λόγων.

Ώρα επιλογών.

Μιλήσατε για την ανάγκη επενδύσεων.

Από το βάλτωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην προβλεπόμενη ασυδοσία , η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο κύριοι της Κυβέρνησης. Υπάρχει μεγάλη απόσταση από αυτό που χρειάζεται ο τόπος.

Αντί για βήματα στο μέλλον, επιστροφή στο γνωστό σας παρελθόν με ημέτερους πελάτες και οικονομικές δραστηριότητες χωρίς κανόνες.

Σταθερή επιλογή σας δεν είναι το επιτελικό, αλλά το συγκεντρωτικό –κράτος, όπου οι πελατειακές σχέσεις κυριαρχούν και ο κοινωνικός έλεγχος περιορίζεται δραστικά.

Η εμπειρία της πανδημίας μας προετοιμάζει για ένα ακόμη πιο δύσκολο μέλλον. Χτυπάει το καμπανάκι για την ετοιμότητα που πρέπει να δείχνουμε απέναντι στην περιβαλλοντική και κλιματική κρίση. Οι πανδημίες εξάλλου, σχετίζονται με την συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο οικοσύστημα και στους φυσικούς πόρους.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που θα συνδυάζει την κοινωνική με την περιβαλλοντική πρόοδο, θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας, στο κέντρο και στην περιφέρεια, θα αξιοποιεί την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών και τις ικανότητες των ανθρώπων. Αυτή είναι η καρδιά του Σχεδίου Ελλάδα που καταθέσαμε και στις προηγούμενες εκλογές, αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη που μοιράζονται και οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς οργανισμοί, από τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών μέχρι την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Εuropean Green Deal.

Το τελευταίο έχει τη σφραγίδα των δυνάμεων της προόδου, των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Γιατί εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την σχέση μας με το περιβάλλον με όρους κοντόφθαλμους. Ως ένα νέο πεδίο για απορρύθμιση, με όρους εκμετάλλευσης και πλουτισμού λίγων, με επενδύσεις αμφίβολης ποιότητας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των σημερινών, αλλά και των επόμενων γενεών. Γιατί όταν μιλάμε όλοι για διαγενεακή αλληλεγγύη είναι καλό να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε το περιβάλλον στα παιδιά μας σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που το παραλάβαμε από τους γονείς μας κ. Πρωθυπουργέ.

Το σημερινό σας νομοσχέδιο είναι ένα μνημείο κοντόφθαλμης και υπερσυντηρητικής αντίληψης για το αύριο. Αντανακλά το πρίσμα μέσα από το οποίο εσείς και οι ομοϊδεάτες σας εντός και εκτός συνόρων βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Συνεχίζει τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι. Μας θυμίζει τα όρια μεταξύ Συντήρησης και Προόδου, το σύνορο ανάμεσα σε αυτούς που οραματιζόμαστε μια Δυνατή, Δημιουργική, Πράσινη και Δίκαιη Οικονομία και σε εσάς που θέλετε να κατοχυρώσετε τα συμφέροντα μιας επικίνδυνης, κοντόφθαλμης και άδικης για τους πολλούς, εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας.

Είμαστε απέναντι. Γιατί αντίπαλός μας είναι οι συντηρητικές πολιτικές στην οικονομία, στην κοινωνία, στο Περιβάλλον.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 05.05.2020

Φώφη Γεννηματά στη Βουλή: Καταψηφίζουμε ένα υπερσυντηρητικό νομοσχέδιο
10 χρόνια Marfin: Δεν φτάνει μια ταμπέλα “Ποτέ πια”, χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες. Σήμερα, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα του Μάη του 2010. Τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν το πρωί να πάνε στη δουλειά τους και δε γύρισαν ποτέ. Χάθηκαν για πάντα, θυσία στο βωμό της «τυφλής βίας» και της μισαλλοδοξίας. 10 χρόνια μετά δεν φτάνει να βάλουμε μια πλακέτα «Ποτέ πια», όσο και αν συμφωνούμε με όλα αυτά. Χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες, να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστούμε πραγματικά την τιμή της δημοκρατίας.
Επιτέλους εισακούστηκε η πρότασή μας για τα τεστ και τα κινητά συνεργεία. Περάσαμε στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι ενθαρρυντικό ότι δύο σημαντικά μέτρα που είχαμε προτείνει, ο πολλαπλασιασμός των τεστ και τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας προχωρούν επιτέλους έστω και με καθυστέρηση.
Τεράστιες οι διαφορές μας με τη Νέα Δημοκρατία ΚΑΙ στα θέματα περιβάλλοντος. Το συζητούμενο νομοσχέδιο αναδεικνύει περίτρανα τις ουσιαστικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας με την Νέα Δημοκρατία και στο ζήτημα του περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυβέρνηση το φέρνει στη Βουλή εν μέσω πανδημίας αποφεύγοντας ουσιαστικά τον ευρύτερο διάλογο.
Η παράταξή μας υπήρξε πρωτοπόρος στην αειφορία και την πράσινη ανάπτυξη. Η παράταξή μας είναι η πρώτη που έβαλε στο λεξιλόγιό μας την έννοια της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης. Για πρώτη φορά κατοχυρώσαμε την συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος στο άρθρο 24, τις περιοχές NATURA, εγγυηθήκαμε την περιβαλλοντική προστασία στην οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, ιδρύσαμε ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Ακόμη και μέσα στις δύσκολες μέρες των μνημονίων αφήσαμε τη σφραγίδα μας με την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών με σκοπό τη χρηματοδότηση των συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.
Για τη ΝΔ η «προστασία του περιβάλλοντος» είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο. Το Νομοσχέδιο έχει επικεφαλίδα την προστασία του περιβάλλοντος και περιεχόμενο την υποβάθμισή του. Διακηρύσσουν την ανάπτυξη χωρίς εκπτώσεις στο περιβάλλον και το πρώτο που κάνουν είναι εκπτώσεις στη συζήτηση. Επιλέξανε συζήτηση στα μουλωχτά. Από το βάλτωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην προβλεπόμενη ασυδοσία , η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο για την Κυβέρνηση.
Νομοσχέδιο που ευνοεί τους μεγάλους και απειλεί τον φυσικό μας πλούτο.Με το νομοσχέδιο της η ΝΔ αποδεικνύει ότι ευνοεί μόνο τους «μεγάλους» στην παραγωγή ενέργειας, αντίθετα και με τις πρακτικές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Δημιουργούν μάλιστα ένα σύστημα χωρίς διαφανείς και ισότιμους κανόνες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Επιστρέφει το νομοσχέδιο σε συγκεντρωτικές λειτουργίες, απαξιώνοντας την αποκέντρωση και αφαιρώντας τον αποφασιστικό λόγο από τις τοπικές κοινωνίες. Απειλείται ο φυσικός πλούτος της χώρας καθώς δεν διασφαλίζεται η προστασία στους πυρήνες των περιοχών Natura και ανοίγονται παράθυρα σε βλαπτικές χρήσεις και δραστηριότητες. Με κίνδυνο ανεπανόρθωτων πληγμάτων στο φυσικό περιβάλλον της χώρας.
Καταψηφίζουμε το επικίνδυνο, κοντόφθαλμο και υπερσυντηρητικό νομοσχέδιο. Το καταψηφίζουμε και για την συνολική λογική που το διέπει και για τις επικίνδυνες διατάξεις του. Είναι ένα μνημείο κοντόφθαλμης και υπερσυντηρητικής αντίληψης για το αύριο. Θυμίζει τα όρια μεταξύ Συντήρησης και Προόδου, το σύνορο ανάμεσα σε αυτούς που οραματίζονται μια Δυνατή, Δημιουργική, Πράσινη και Δίκαιη Οικονομία και σε αυτούς που θέλουν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντα μιας επικίνδυνης, κοντόφθαλμης και άδικης για τους πολλούς, εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας.
Αγωνιζόμαστε για ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Για μας το μοντέλο ανασυγκρότησης της Οικονομίας και της Κοινωνίας μας, πρέπει να στηριχθεί σε ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Που έχει ως στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους. Με δικαίωμα για όλους στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τους πολλούς και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Και για τον αγρότη και για τον παραγωγό και για τις ενεργειακές κοινότητες. Που συνδέεται με δικλείδες ασφαλείας και ελέγχους από τις δημόσιες Ρυθμιστικές Αρχές. Που ανταποκρίνεται στην απαίτηση των τοπικών κοινωνιών. Που εγγυάται την αποτελεσματική προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Μετά την πανδημία χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Η εμπειρία της πανδημίας μας προετοιμάζει για ένα ακόμη πιο δύσκολο μέλλον. Χτυπάει το καμπανάκι για την ετοιμότητα που πρέπει να δείχνουμε απέναντι στην περιβαλλοντική και κλιματική κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που θα συνδυάζει την κοινωνική με την περιβαλλοντική πρόοδο, θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας, στο κέντρο και στην περιφέρεια, θα αξιοποιεί την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών και τις ικανότητες των ανθρώπων. Αυτή είναι η καρδιά του Σχεδίου Ελλάδα που καταθέσαμε και στις προηγούμενες εκλογές, αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη που μοιράζονται και οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς οργανισμοί με την προοδευτική σφραγίδα των σοσιαλιστών.

Διαβάστε εδώ την ομιλία της Προέδρου Φώφης Γεννηματά στην Βουλή

Δικαιοσύνη: απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού προς τους δικηγόρους

O Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας εξήγγειλε το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας της δικαιοσύνης, χωρίς σαφές πλάνο και μέτρα διασφάλισης της υγείας. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ. και την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στο σύνολο των ειδικών διαδικασιών. Η προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά του κ. Υπουργού προς το Δικηγορικό σώμα είναι άνευ προηγουμένου. Πρέπει να μπει φρένο στον θεσμικό αυτό κατήφορο. Η ευθύνη βαραίνει πλέον τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που ανέχεται τον Υπουργό του.

Πρώτη κατοικία: αναπάντητα ερωτήματα, εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα

Το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία με το Ν.3869/2010 που κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής επίσης κατέθεσε τροπολογία στις 22/4 για πραγματική προστασία πρώτης κατοικίας, την οποία απέρριψε η ΝΔ. Ρωτήσαμε την κυβέρνηση αν θα δεχτεί διακομματική επιτροπή για προστασία πρώτης κατοικίας και νέο πτωχευτικό κώδικα, όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής και δέχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα, πλην ΝΔ, ή θα συζητά μόνο με τις τράπεζες. Πόσους και ποιους ακριβώς περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του περί επιδότησης δανείου. Αν θα νομοθετήσει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλος του 2020. Αν θα μειώσει τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών.

Η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων προϋποθέτει τη στήριξη των θέσεων εργασίας

Η Κυβέρνηση αποφάσισε με την τελευταία ΠΝΠ την υποχρεωτική επαναφορά στην εργασία του 40% των εργαζομένων που ήταν σε αναστολή, στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι παρενέργειες της απόφασης αυτής είναι πολλές, αφού οι πληττόμενες επιχειρήσεις, χωρίς τη στήριξη της πολιτείας, δεν μπορούν να απασχολήσουν τους εργαζόμενους και ο καθορισμός ποσοστού είναι τουλάχιστον αυθαίρετος. Ζητήσαμε για άλλη μια φορά να αποδεχτεί η κυβέρνηση την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για επιδότηση εργασίας ώστε να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με την σταδιακή και ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, επαναφορά στην εργασία των εργαζομένων.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Έλεγχος των προϊόντων προστασίας του κοινού και των επαγγελματιών υγείας

Η ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού δημιούργησε μεγάλες ανάγκες κάλυψης της ατομικής προστασίας πολιτών, επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων, με επείγουσες διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης ενός ευρέως φάσματος προϊόντων. Για την παραγωγή και διάθεση των περισσότερων προϊόντων υπάρχει και πρέπει να εφαρμόζεται η ενσωματωμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει τη χρήση συγκεκριμένων προτύπων. Με δεδομένο ότι αναμένεται κατακόρυφη αύξηση ζήτησης και εισαγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη στραφεί στην παραγωγή τους διαβλέποντας σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία, είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία όλων, αλλά και να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός και η ορθή λειτουργία της αγοράς.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Ποιος είναι ο σκοπός του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοαπασχολουμένων;

Οι υποτιθέμενα ωφελούμενοι (αυτοπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες – πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), πολύ δύσκολα έως καθόλου μπορούν να ενταχθούν στις προβλέψεις του σκοπού σύστασής του. Σύμφωνα με το νομοθέτη, σκοπός του Ειδικού λογαριασμού ήταν να μην μένουν ασφαλιστικά απροστάτευτοι οι αυτοαπασχολούμενοι σε περίπτωση ανεργίας. Ωστόσο, στα επτά χρόνια λειτουργίας του Ειδικού λογαριασμού, σύμφωνα με στοιχεία ενδιαφερόμενων Συλλόγων και Ενώσεων επιστημόνων, ελάχιστα μέλη τους έχουν καταφέρει να επιδοτηθούν μέχρι σήμερα, λόγω των πολύ αυστηρών κριτηρίων

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.