ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ NON PAPER


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

  1. Μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μία Ειδική Υπηρεσία, μέσω της οποίας οι Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές τους συσκευές για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης. Θυμίζουμε ότι το Πήγασος είναι κακόβουλο λογισμικό που ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας. Έχει σχεδιαστεί, για να εισβάλει σε συσκευές, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης, να συγκεντρώνει ό,τι πληροφορίες θέλει και μετά να εξαφανίζεται.

Στις 28 Ιουνίου 2022, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση αυτής της υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για προληπτικούς λόγους. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screencaptures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών).

  1. Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου το οποίο και ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχος της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν την σχετική Έκθεση την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.
  2. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του κ. Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του. Σημειώνεται ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών Ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσηςπροσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν εξάλλου την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.
  3. Εκτός της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το θέμα έχουν ενημερωθεί με επιστολές η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα VeraJourova ο αρμόδιος Επίτροπος κ. DidierReynders η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας κα IratxeGarciaPerez, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα RobertaMetsola και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.
  4. Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Δεν επιχειρήθηκε να θιγεί μόνον η ιδιωτικότητα του κ. Ανδρουλάκη και το απόρρητο των επικοινωνιών του, που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτα απαραβίαστο. Επιχειρήθηκε να θιγεί και η πολιτική δραστηριότητά του και κατ’ επέκταση διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσοι κυνηγούν τον κ. Ανδρουλάκη (predator=κυνηγός) επιδίωξαν όχι απλώς να ακούν τις κλήσεις και τα μηνύματα του, αλλά επιπλέον να μετατρέψουν τη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη σε μέσο διαρκούς παρακολούθησής του.
  5. Επιβάλλεται η άμεση λήψη δράσης από όλα τα αρμόδια όργανα για την εύρεση όσων επιχείρησαν αυτήν την ωμή προσπάθεια παγίδευσης του σημερινού Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους για την κάθαρση σε αυτήν την υπόθεση.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΝΟΣΗΡΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝ

Νίκος Ανδρουλάκης: Η αποκάλυψη αυτών που κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές είναι δημοκρατικό μου καθήκον

Σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου γιατί πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator.

Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον. Σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο, γιατί η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, γι’ αυτό σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές

Α.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η ακρίβεια και η οικονομία, ήταν τα δύο βασικά θέματα της πολιτικής ομιλίας που πραγματοποίησαν στην Καβάλα, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο σύμβουλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής σε θέματα οικονομικής πολιτικής Ηλίας Κικίλιας.

Μιλώντας στους φίλους και τα μέλη του κόμματος με φόντο το λιμάνι της μακεδονικής πόλης ο γραμματέας του Κινήματος αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος διαβίωσης.

«Ήμασταν η πρώτη πολιτική δύναμη που βγήκαμε και είπαμε: “πάρτε άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης γιατί έρχεται μπροστά μας ένα βουνό προβλημάτων και το εισόδημα των πολιτών μειώνεται, συρρικνώνεται καθημερινά και τα προβλήματα θα γιγαντώνονται σα βουνό” και απάντησή τους ήταν ότι, “δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα, είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο 2-3 μηνών και θα ισορροπήσει η αγορά όπως γίνεται συνήθως».

Ο κ. Σπυρόπουλος επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όπως μεταξύ άλλων τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την ολιγωρία που έχει επιδείξει στο να πάρει μέτρα που θα ανακουφίσουν άμεσα τους πολίτες επισημαίνοντας. «Ακόμα και σήμερα συνεχίζουμε και επιμένουμε στο πλαφόν στη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του τιμολογίου που δίνει λύση αύριο το πρωί στο ζήτημα της μείωσης του κόστους. Όπως αποδεικνύεται και από αυτά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας η δική μας λύση, είναι η μόνη η οποία ρίχνει το κόστος και δεν το πληρώνουν μόνο οι πολίτες».

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σημείωσε σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις: «Ξεχάστε το ΠΑΣΟΚ που το θέλετε πατερίτσα, ένα μικρό διαχειρίσιμο κόμμα. Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, εμείς έχουμε μία ξεκάθαρη πολιτική θέση απέναντι στην κοινωνία, μιλάμε με την κοινωνία, δεν κάνουμε διαπραγμάτευση κορυφής για υπουργεία, θέσεις και αξιώματα», κατέληξε ο κ. Σπυρόπουλος.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Κικίλιας ανέπτυξε τις προτάσεις του Κινήματος για την κοινωνική κατοικία.

“Ο κύριος άξονας της πρότασης μας είναι η σταδιακή δημιουργία ενός δημοσίου αποθέματος κοινωνικών κατοικιών το οποίο δεν θα διατίθεται για ιδιοκατοίκηση όπως στο παρελθόν, αλλά προς ενοικίαση, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα στη βάση ενός μοντέλου που προσομοιάζει με την αντιπαροχή. Η πρόταση αυτή είναι δοκιμασμένη αφού υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα από τα οποία μπορούμε να μάθουμε, τόσο από την Πορτογαλία όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης με πλούσια εμπειρία στον τομέα αυτό, όπως η Αυστρία” σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ, Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Σε τοποθέτησή της για την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε σήμερα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την απόπειρα παρακολούθησής του μέσω του τηλεφώνου του, προέβη η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρεις», δύο μόλις ημέρες μετά την 48η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό θεσμικό ζήτημα Δημοκρατίας. Σήμερα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για απόπειρα παρακολούθησής του μέσω παγίδευσης του τηλεφώνου του και παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων. Το γεγονός σοκάρει, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία, για το έλλειμμα Δημοκρατίας που υπάρχει και αφορά όχι μόνο το πρόσωπο του Προέδρου ενός κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των πολιτών. Η απόπειρα παράνομης παρακολούθησης έγινε μόνο εναντίον του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό αποκαλύφθηκε από ειδικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζητάμε απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Ποιοι, πότε και γιατί στοχοποίησαν και επιχείρησαν να παγιδεύσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη».

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ» ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ

Το θέμα της απόπειρας παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη έχει προκύψει από τις 21 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα και όχι στην Ευρωβουλή. Αυτό το λογισμικό που ανιχνεύτηκε πιθανόν να μην είναι το μοναδικό και να έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες παρακολούθησης του Προέδρου μας. Επιπλέον ο κ. Ανδρουλάκης είναι η μοναδική περίπτωση ανάμεσα σε 200 Ευρωβουλευτές στα οποία έγινε έλεγχος και ανιχνεύθηκε το λογισμικό.

– Υπάρχει ειδική επιτροπή ασφαλείας που μπορεί να ελέγξει τα σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό το θέμα πρέπει να το διερευνήσει η Ελληνική δικαιοσύνη, οι αρμόδιες αρχές της χώρας, η κυβέρνηση

– Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι ένας νέος ηγέτης και κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί υπάρχει κάποιος που να θέλει να τον παρακολουθήσει! Πρέπει να διερευνηθεί η αλήθεια. Να δούμε ποιες είναι αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν παρακρατικές μεθόδους για να τον παρακολουθήσουν και πιθανόν να ήθελαν να τον εκβιάσουν.

– Εμείς ζητάμε από τη δικαιοσύνη και την Κυβέρνηση, για κάθε τέτοια περίπτωση, αλλά και για όλους τους Έλληνες πολίτες να υπάρχει προστασία από τέτοιες μεθόδους. Εδώ τίθεται θέμα δημοκρατίας. Μας αφορά όλους. Αφορά τον απλό πολίτη, την ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος. Οι πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι ότι η Ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους.

– Θα φανεί πολύ σύντομα αν η Κυβέρνηση έχει τη διάθεση να λήξει αυτό το θέμα με διαφάνεια. Πρέπει να ελεγχθεί ποιος έβαλε το παράνομο λογισμικό στον αρχηγό του τρίτου κόμματος της χώρας και γιατί το έβαλε μόνο σε αυτόν;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κ. Πελετίδη και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν ο πρ. Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας κ. Γ. Παπανδρέου, η Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας κα. Τόνια Αντωνίου,ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Γ. Μουλκιώτης και ο Διευθυντής της Κ.Ο. κ. Θανάσης Γλαβίνας.

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσίασαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο Πατρέων, με δεδομένο ότι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, παραμένουν στις θέσεις τους μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσαν την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που δημιουργεί στο Δήμο η κάλυψη της μισθοδοσίας των εν λόγω εργαζομένων, καταθέτοντας αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση από το Κεντρικό Κράτος, ώστε ο Δήμος να μην οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση.

Η αντιπροσωπεία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναγνώρισε το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των Ο.Τ.Α., υπενθυμίζοντας ότι με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να επιτελούνται με επάρκεια οι αρμοδιότητές της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον,τόνισε τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει εγκαίρως η Κ.Ο., έχοντας κρούσει προ πολλού τον “κώδωνα του κινδύνου” για τη δεινή οικονομική “ασφυξία”, στην οποία περιέρχονται εκατοντάδες Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, ιδίως εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και των υπέρμετρων ανατιμήσεων, που ανατρέπουν τους αυτοδιοικητικούς προϋπολογισμούς, καθιστώντας επιτακτική την αναγκαιότητα άμεσης πρόσθετης στήριξης των Ο.Τ.Α., προκειμένου σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί η μετακύλιση νέων βαρών στις “πλάτες” των δημοτών.

Ειδικότερα, επί του περιγραφόμενου συγκεκριμένου αδιεξόδου του Δήμου Πατρέων, εκφράστηκε η κατ’ αρχήν στήριξη στην ανάγκη άμεσης επίλυσης του ζητήματος που ταλανίζει το Δήμο, με ταυτόχρονη υπόμνηση της ανάγκης συνολικής εξέτασης και διευθέτησης αντίστοιχων περιπτώσεων Δήμων, με τις δέουσες ταχείες παρεμβάσεις, ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμοι και να είναι σε θέση να εξυπηρετούν απρόσκοπτα τις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, υπήρξε δέσμευση για ανάληψη κοινοβουλευτικών δράσεων, στην κατεύθυνση επίλυσης του θέματος του Δήμου Πατρέων.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις πάγιες διαχρονικές θέσεις της για Αποκέντρωση, για ριζικές τομές θωράκισης και ενδυνάμωσης της -συνταγματικά προβλεπόμενης- διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., στηλιτεύοντας την ολιγωρία και τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. στην υλοποίηση των σχετικών, διαρκώς εξαγγελλόμενων, μεταρρυθμίσεων.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΙΡΑΤΣΕ ΓΚΑΡΘΙΑ ΠΕΡΕΘ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Προς ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε ανάρτηση στο Twitter της επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ.

Πλήρης υποστήριξη στον σύντροφό μας @androulakisnick. Ελπίζω η δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει τις ευθύνες αυτών των πράξεων.

Δείτε εδώ την ανάρτηση

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΩΝ»

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν συνδέεται μόνο με τη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών αλλά συνιστά και ζήτημα Δημοκρατίας.

«Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή των κοριών, παρακολουθώντας το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Και ενδεχομένως να μην είναι αυτή η μοναδική περίπτωση παρακολούθησης. Για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, που έχει πέσει θύμα παρόμοιων πρακτικών την περίοδο 1989-1993, το ζήτημα δεν κλείνει εδώ. Αντίθετα μόλις ανοίγει. Και θα απαιτήσουμε απαντήσεις», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το Μέγαρο Μαξίμου, που έθεσε από τον Ιούλιο του 2019 την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

«Έχει αγοράσει η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης; Γιατί σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο από ερευνητές στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η Threat Analysis Group διαπίστωσε ότι οι κρατικοί φορείς που αγόρασαν το λογισμικό Predator που στοχεύει χρήστες κινητών τηλεφώνων Android βρίσκονταν στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία. Ισχύει αυτό; Αγόρασε η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό τα τρία τελευταία χρόνια; Θα απαντήσει κανείς από την κυβέρνηση;», υπογράμμισε τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Δεν θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή των κοριών. Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα θέμα που αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις, η Δικαιοσύνη να προχωρήσει στην έρευνα και η Βουλή να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της σε ότι αφορά στη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Για το ΠΑΣΟΚ είναι ζήτημα Δημοκρατίας, ζήτημα εφαρμογής των κανόνων του Κράτους Δικαίου. Και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις», επισήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΒΙΝΤΕΟ: https://wetransfer.com/downloads/880b194789d301530c4f42f69ab805b820220726134655/5ce6388d8a545f551ecd81108e51594220220726134731/e0edc7

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Η επίθεση στο προσωπικό τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με το εξελιγμένο λογισμικό Predator, την οποία ο ίδιος κατήγγειλε σήμερα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επικαλούμενος συγκεκριμένα περιστατικά και έγγραφα στοιχεία, αποτελεί μια υπόθεση σκοτεινή και δυσώδη.

Αποτελεί αυτονόητη διαπίστωση ότι η χώρα δεν αντέχει τίποτε λιγότερο από την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών. Η διερεύνηση, συνεπώς, σε βάθος της μηνυτήριας αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί αίτημα κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Δηλώνουμε από τώρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι αξιώνουμε την πλήρη και ενδελεχή διαλεύκανση της υπόθεσης. Αποτελεί όρο αναγκαίο για την Δημοκρατία μας, το Κράτος Δικαίου και την διαφάνεια στη δημόσια ζωή.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τα εξής :

«Σήμερα, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα πρώτης τάξης, από πλευράς δικαιοσύνης, πολιτικής και διασφάλισης της Δημοκρατίας, κατάφερε να επισκιάσει όλη την επικαιρότητα.

Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή, νιώθουμε ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση. 

Το Κοινοβούλιό μας, σήμερα, θα πρέπει να στρατευθεί στην πρώτη γραμμή για να προασπίσει τα αυτονόητα: το δικαίωμα διασφάλισης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη. 

Μάλιστα, η απόπειρα παρακολούθησης και παγίδευσης  του Aρχηγού του τρίτου κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου,  λαμβάνει διαστάσεις όχι μόνο εθνικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι ανακαλύφθηκε από ειδικό φορέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ των εκατοντάδων ελέγχων που διενεργήθηκαν, ΜΟΝΟ το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκε ότι επιχειρήθηκε να παγιδευτεί .

Αυτό σημαίνει, ότι ο Πρόεδρός μας έχει στοχοποιηθεί προσωπικά, καθώς και όλο το ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό προσωπικό του και όλοι όσοι βρίσκονται στον πυρήνα της παράταξης. Παρά το σοκ και την έντονη ανησυχία που νιώθουμε για το σαφές έλλειμμα της δημοκρατίας μας, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη, για ακόμη μια φορά, ενάντια τις σκοτεινές δυνάμεις  του τόπου.

Επειδή όμως, όλοι συμμεριζόμαστε τη σημασία της σημερινής αποκάλυψης, μέσω της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, περιμένουμε σαφείς απαντήσεις από την Κυβέρνηση, σχετικά με την προμήθεια του προγράμματος Predator από το ελληνικό κράτος, αλλά και για μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων, που δεν επιτρέπουν παιχνίδια εντυπώσεων, αφού ήδη δημοσιεύματα σε ανύποπτο χρόνο, είχαν ήδη κυκλοφορήσει μήνες πριν.

‘Όλοι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου ζητάμε την πλήρη προστασία μας, σε επίπεδο προσωπικών δεδομένων, γιατί δε νιώθουμε πλέον ασφαλείς, μετά από όλα όσα συμβαίνουν.

Το τεράστιο πισωγύρισμα της χώρας μας, σε επίπεδο δημοκρατίας και θωράκισης των θεσμών, αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Γιατί, εάν θέλουμε να επικαλούμαστε τη Δημοκρατία, ειδικά από το βήμα της Βουλής, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις αλλά και ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να την θωρακίσουμε ».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Συνάντηση με αγρότες στο Ποδοχώρι Παγγαίου πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα.

Ο Γραμματέας ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στις καλλιέργειες, καθώς και για την άμεση ανάγκη αποζημιώσεων. Οι αγρότες του Παγγαίου είδαν τις σοδειές τους να χάνονται ολοκληρωτικά έπειτα από μεγάλη θεομηνία που έπληξε πρόσφατα την περιοχή, με την καταστροφή να αγγίζει 90% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του δήμου Παγγαίου.

Ο Γραμματέας επισήμανε ότι τα έξοδα των αγροτών έχουν συσσωρευτεί από το τεράστιο κύμα ακρίβειας και το κόστος ενέργειας που πλήττει τους αγρότες. Τόνισε δε ότι μέρος της οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων πρέπει να καταβληθεί ως προκαταβολή για να πάρουν μια οικονομική «ανάσα» οι αγρότες της περιοχής.

Συζήτησαν στη συνέχεια για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος αλλαγής για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, το πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος, καθώς και για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει άμεσα σε κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να δοθούν απαντήσεις για τις ενέργειες που σκοπεύει να προβεί η Κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής αυτών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΏΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΒΛΦ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια Καβάλας πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενημερώθηκε για την δικαστική προσφυγή του Σωματείου των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, ενάντια στις νέες μαζικές απολύσεις 133 εργαζομένων το 2021, παρότι με προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, οι απολύσεις είχαν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας αναφέρθηκαν στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που βιώνουν, στην αμφισβήτηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων και στην ανάγκη τήρησης των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Γραμματέας επισήμανε τις κοινοβουλευτικές δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή για την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια Καβάλας και επιβεβαίωσε τη στήριξη της παράταξης στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Έωλες αποδείχθηκαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως επισήμανε, για διάσωση των θέσεων εργασίας, ειδικά όταν προκύπτουν ομαδικές απολύσεις και μάλιστα σε μία περιοχή η οποία πλήττεται ιδιαιτέρως από την ανεργία.

Τέλος, επισήμανε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι θα παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις, καθώς η αξιοπρέπεια των εργαζομένων και ο σεβασμός στα εργασιακά τους δικαιώματα είναι απόλυτη προτεραιότητά του Κινήματος.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.