ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


0
(0)

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στις εργατοϋπαλλήλους, στις άνεργες, στις μισθωτές επιστήμονες, στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες, στις συνταξιούχους, ιδιαίτερα στις νέες μητέρες, στις μαθήτριες και φοιτήτριες, στις πρόσφυγες- μετανάστριες και τις καλεί να αντλήσουν δύναμη από το σύγχρονο μήνυμα της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Είναι μια μέρα κρίκος στον καθημερινό αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και το ξεδίπλωμα της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, ιδιαίτερα οι γυναίκες από τις εργατικές- λαϊκές δυνάμεις, αναδεικνύει την αδικία, την εκμετάλλευση και τη σήψη του καπιταλιστικού κόσμου. Η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας δεν συνοδεύεται από τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και τη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας για τις εργατοϋπάλληλους, τις αυτοαπασχολούμενες. Αντίθετα, χρησιμοποιείται από τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, αυξάνοντας την εκμετάλλευση. Η γενίκευση της τηλεργασίας, που τείνει να μονιμοποιηθεί σε ορισμένους κλάδους, η «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων, η προώθηση των ατομικών κι επιχειρησιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών, τα υψηλά επίπεδα της γυναικείας ανεργίας και η μισθολογική ανισότητα, τα ακανόνιστα και “κυλιόμενα” ωράρια, ιδιαίτερα στους χώρους Υγείας, στα supermarket, στον τομέα παροχής υπηρεσιών, αφήνουν βαρύ αποτύπωμα στις συνθήκες ζωής κι εργασίας των γυναικών, στην εργατική, λαϊκή οικογένεια. Χάνεται κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και στον ελεύθερο χρόνο.

Η σημερινή τραγική κατάσταση λόγω της πανδημίας της COVID 19 σ’ όλο τον κόσμο, ακόμα και στη “μητρόπολη” του καπιταλισμού στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ, είναι το διαχρονικό αποτέλεσμα της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, που λογαριάζουν την προστασία της Υγείας, την πρόληψη, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών ως “κόστος” για το κράτος. Την ίδια στιγμή ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τους επιχειρηματικούς ομίλους και στους τομείς της Υγείας- Πρόνοιας- Φαρμάκου. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που κυριαρχούν και στην Ελλάδα, οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων φορτώθηκαν- εκτός των άλλων- ακόμα πιο βαριά την ευθύνη για την τηλεκπαίδευση των παιδιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, «μεταμορφώνονται» σε γιατρούς, νοσοκόμες, δασκάλες.

            Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί την εργαζόμενη, την άνεργη, τη συνταξιούχο, τη μαθήτρια, τη φοιτήτρια να μετατρέψει την αγανάκτηση, το θυμό που βράζει και συνυπάρχει με την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, σε μαχητική αγωνιστική διεκδίκηση. Το αίσθημα της απομόνωσης, η απογοήτευση, που βαραίνει τη σκέψη και τη στάση των γυναικών, μπορεί να σπάσει στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στις εργατικές-λαϊκές γειτονιές, δυναμώνοντας τη “φωνή” των μαζικών αγώνων σε σύγκρουση με τις οικονομικές- κοινωνικές- πολιτικές αιτίες που οδηγούν στην απαξίωση της ζωής μας.

Το πρώτο και κύριο εμπόδιο στην ανάγκη και στη δυνατότητα να αναπτύσσεται πολύπλευρα ο εργαζόμενος άνθρωπος, γυναίκα και άνδρας, είναι ο καπιταλισμός: το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους, που διαποτίζει και καθορίζει τα πάντα στην οικονομία και στην κοινωνία, ο ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ μονοπωλίων και καπιταλιστικών κρατών.

            Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της σε όσες και όσους τόλμησαν και έβγαλαν στο φως αποτρόπαιες πράξεις σεξουαλικής ή άλλης μορφής εργοδοτικής βίας, ακόμα και περιστατικά σεξουαλικής βίας ή παρενόχλησης ανήλικων κοριτσιών και αγοριών. Με την τόλμη τους συνέβαλαν ώστε οι ένοχοι να φτάσουν τελικά στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, τα φώτα πρέπει να στραφούν σε όλους εκείνους τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, που δημιουργούν τους δράστες- τέρατα, αλλά και τους καταναγκασμούς που φιμώνουν τα θύματα. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες ακραίες ατομικές συμπεριφορές. Υπάρχει ένα βαθύτερο σάπιο κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο, το οποίο δημιουργεί μαζικά σάπιες αξίες, που επιδρούν στη συνείδηση και τη στάση ζωής. Το θερμοκήπιο τέτοιων εγκληματικών πράξεων είναι ο φόβος της ανεργίας, η εργασιακή-οικονομική ανασφάλεια, οι ανοιχτοί ή συγκαλυμμένοι εκβιασμοί. Στη βάση της καπιταλιστικής επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας για την κυριαρχία του ενός ή του άλλου επιχειρηματικού ομίλου διαμορφώνονται οι πιέσεις από τους «ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες». Αυτές είναι οι αιτίες που βυθίζουν τις νέες και τους νέους στη σήψη της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, του αθλητισμού, ακόμα και της σεξουαλικότητας του ανθρώπου.

Το σάπιο κοινωνικό-πολιτικό κατεστημένο αναγκάζεται να καταδικάσει τις πιο ακραίες συνέπειές του, προκειμένου να παραπλανήσει το λαό και να δημιουργήσει επικίνδυνο εφησυχασμό. Έτσι, τολμά να μιλά για “ανθρώπινες αξίες”, “κοινωνικό κράτος”, “κώδικες δεοντολογίας” κι άλλα, που δήθεν θα ελέγχουν πχ την ατομική αλαζονεία, την “κατάχρηση της ατομικής εξουσίας” και της βίαιης συμπεριφοράς, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πυρήνα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας κι εξουσίας, που έχει συστατικά του στοιχεία τη βία, την καταστολή, τη χειραγώγηση, τον ανορθολογισμό.

            Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες, τη νεολαία να “σπάσουν” τη σιωπή για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας σε βάρος τους. Η ατομική προστασία, η καταγγελία και καταδίκη της πολύμορφης βίας σήμερα μπορούν και πρέπει να είναι στοιχεία της εργατικής, της λαϊκής, της νεολαιίστικης πάλης, και όχι απομονωμένα ή σε αντιπαράθεση με αυτήν. Γιατί το προσωπικό θάρρος, η αντοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, των κοινών ταξικών συμφερόντων, που είναι το πραγματικό «δίχτυ ασφαλείας» κάθε γυναίκας, κάθε νέας και νέου. Η «ασπίδα προστασίας» χτίζεται μέσα στο συλλογικό αγώνα για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για να ξεριζωθεί η γενεσιουργός μορφή βίας, δηλαδή η ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση.

            Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να απορρίψουν τις πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων δήθεν περί “ισότητας των φύλων”, που εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών αλλά και των ανδρών, ισοπεδώνοντάς τα προς κάτω.

ΕΕ και αστικά κυβερνητικά κόμματα- ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- στο όνομα των “ίσων ευκαιριών” και της “ισοκατανομής” των οικογενειακών ευθυνών μεταξύ των δύο φύλων κατάργησαν δικαιώματα, όπως την 5ετή διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, την απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στη βιομηχανία. Με πρόσχημα τη “συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής”, συνεχίζουν να επεκτείνουν τα ωράρια- λάστιχο, την “ευελιξία” ακόμα και στις άδειες τοκετού – λοχείας – μητρότητας, δίνοντας την “ελευθερία” στην καπιταλιστική εργοδοσία να απασχολεί την εργαζόμενη μέχρι να γεννήσει ή αμέσως μετά τον τοκετό. Αυτά τα μέτρα δεν εξανθρωπίζουν την εργασιακή ζούγκλα για τις γυναίκες, δεν αμβλύνουν το πρόβλημα της έλλειψης κρατικών μέτρων προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας (άδειες μητρότητας για όλες, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, προσχολική και ειδική αγωγή, δημιουργική απασχόληση παιδιών). Αντίθετα, ενισχύουν στην πράξη την παρωχημένη αστική αντίληψη και πολιτική πρακτική, σύμφωνα με την οποία η φροντίδα της οικογένειας αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά ατομική- οικογενειακή ευθύνη.

Το «Σχέδιο Ανάπτυξης» της κυβέρνησης ΝΔ και της Επιτροπής Πισσαρίδη, όπως και οι θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πατώντας πάνω στις οδηγίες και τους στόχους της ΕΕ, αποβλέπουν στο κέρδος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που θα φέρει η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης.

Οι διακηρύξεις περί “ισότητας” ανδρών και γυναικών στο νόμο δεν σημαίνει ισότητα στην πραγματική ζωή, ούτε σταθερότητα στην εργασία, ούτε απαλλαγή από την ταξική εκμετάλλευση, πάνω στην οποία εμφανίζονται νέες μορφές πρόσθετης καταπίεσης του γυναικείου φύλου.

Σήμερα, ωστόσο, λόγω της μαζικής συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνική εργασία, αρχίζουν να σπάνε οι παραδοσιακοί κοινωνικοί ρόλοι των δύο φύλων, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί επί αιώνες. Υπάρχει πρόοδος στη συμβολή και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών και τις μεταξύ τους υποχρεώσεις. Έχει ωριμάσει η ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές ακόμα και στο αστικό Οικογενειακό Δίκαιο, ώστε να διασφαλίζονται οι κοινές ευθύνες των δύο γονέων απέναντι στο παιδί, ακόμα και μετά το διαζύγιο. Όμως, οι οικονομικές και κοινωνικές εξαρτήσεις, το άγχος και οι δυσκολίες της καθημερινότητας σακατεύουν την προσωπικότητα της γυναίκας και του άντρα, σμπαραλιάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, πολύ περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των διαζευγμένων γονιών, με αρνητική επίδραση στις σχέσεις τους με το παιδί. Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται κυρίως με νομικές- δικαστικές ρυθμίσεις, που δεν πατάνε γερά πάνω σε μέτρα οικονομικής-κοινωνικής στήριξης των γονέων, ιδιαίτερα σε ένα κρατικό δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, συμβουλευτικής γονέων κ.α.

            Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να δουν πιο βαθιά τις αιτίες για την απώλεια δικαιωμάτων της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, για τα δεινά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, αλλά και για τους επικίνδυνους συμβιβασμούς μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, δηλαδή την “ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών”. Η αγορά μαζικά σύγχρονου πολεμικού εξοπλισμού της χώρας μας από άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, η διευκόλυνση διέλευσης – στάθμευσης ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων δεν αποτελεί- όπως ισχυρίζονται- φρούριο προστασίας από τις τούρκικες διεκδικήσεις, αλλά συμμετοχή και μαγνήτη εμπλοκής της Ελλάδας σε πιο γενικευμένες πολεμικές συρράξεις. Το ΚΚΕ καταδικάζει τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στη Συρία από την αμερικάνικη κυβέρνηση, ως ένα ακόμα παράδειγμα που εκθέτει όσους καλλιεργούσαν προσδοκίες για την προεδρεία του Μπάιντεν. Και η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ διακηρύσσει τον ανελέητο ανταγωνισμό της με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

            Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στις γυναίκες πρόσφυγες και τις μετανάστριες, η οποία χρειάζεται να στηρίζεται στην κοινή δράση του εργατικού, λαϊκού κινήματος της χώρας μας κι άλλων χωρών, ώστε η λαϊκή θέληση να επιβάλει την απεμπλοκή της χώρας μας και γειτονικών χωρών από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, την απόρριψη κάθε ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στη δικαιολογημένη ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

            Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να πρωτοστατήσουν με τη συμμετοχή τους στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων των πόλεων και κωμοπόλεων, όπως και των αγροτών ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, ώστε να διαμορφώνονται “ρωγμές” στο μέτωπο των δυνάμεων του ταξικού αντιπάλου.

            Η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη, αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες των εργατριών του 19ου αιώνα για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας. θυμίζει: Το πραγματικά προοδευτικό στην ιστορία των κοινωνιών, της ταξικής πάλης είναι να μην υποτάσσεσαι σε αρνητικούς συσχετισμούς, αλλά να παλεύεις για να τους αλλάξεις. Η ιστορία δείχνει ότι υπήρχαν και καμπές οπισθοδρόμησης, αντιδραστικοποίησης, από τις οποίες η ανθρωπότητα τελικά βγήκε με τη δράση, όχι κάποιων “φωτισμένων” ξεχωριστών πολιτικών ηγετών, αλλά των καταπιεζόμενων μαζών, που αξιοποίησαν τις αντικειμενικές δυνατότητες. Από την επαναστατική εργατική πάλη όλου του 20ου αιώνα, από την ανάπτυξη της επαναστατικής κομμουνιστικής ιδεολογίας, μελετώντας την καπιταλιστική εξέλιξη και τον πρώτο κύκλο περάσματος στο σοσιαλισμό- κομμουνισμό, κατακτιέται η αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος.

            Η ΚΕ του ΚΚΕ νοιώθει βαθιά την ευθύνη της να ανταποκριθεί στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ ως φορέα επαναστατικών ιδεών και οργανωτή της εργατικής- λαϊκής πάλης για τη μόνη κοινωνία που μπορεί να απαλλάξει τη γυναίκα και τον άνδρα από κάθε μορφή οικονομικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσης και ανισοτιμίας, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική. Σε αυτό το στόχο βαδίζει και προς το 21ο Συνέδριο του Κόμματος.

 

 5 Μάρτη 2021

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ “NEWS 247” & ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΝΟ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ

 

  1. Ζούμε το τρίτο lockdown και η αναχαίτιση της πανδημίας δεν έχει επιτευχθεί. Τι δεν έκανε η κυβέρνηση και τι θα έκανε το ΚΚΕ, αν είχε την ευθύνη διαχείρισης της κατάστασης;

            Η πανδημία δεν αναχαιτίζεται μόνο με περιοριστικά -και πολλές φορές- αντιφατικά μέτρα, με sms, με βεβαιώσεις μετακίνησης και ωράρια απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Αντιμετωπίζεται με μέτρα προστασίας εκεί που -όπως έχει αποδειχθεί- γίνεται η μεγάλη διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε δομές υγείας – πρόνοιας, στα σχολεία. Αντιμετωπίζεται με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, με επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού και πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Αυτά προτείνει το ΚΚΕ εδώ και έναν χρόνο.

Παίρνοντας υπόψη την ασφυκτική κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, δώσαμε ολόκληρη λίστα νοσοκομείων μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στην Αττική τα οποία θα μπορούσαν να επιταχτούν και έτσι να βρεθούν κλίνες, απλές και ΜΕΘ, υγειονομικό προσωπικό. Ορισμένους βέβαια τους πείραξε ότι είπαμε “χωρίς αποζημίωση”, βλέπετε προτιμούν το “με το αζημίωτο”, που ακόμα και μέσα στην πανδημία μεταφράζεται σε τεράστια κέρδη. Λογικό. Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι ρεαλιστικές, γιατί απαντούν πρακτικά στο τι τώρα πρέπει να γίνει για να αναχαιτιστεί η πανδημία, αλλά και για να ανακοπεί η εξέλιξη μιας νέας “παράλληλης” πανδημίας που αφορά τους χιλιάδες ασθενείς που παραμένουν αποκλεισμένοι από τις θεραπείες τους.

Αυτές οι προτάσεις όμως έχουν ένα βασικό προαπαιτούμενο. Τη σύγκρουση με την “ιερή αγελάδα” – επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, που ειδικά μέσα στην πανδημία έδειξε όλο τον παρασιτικό και επιζήμιο χαρακτήρα του.

 

  1. Η μάχη που έδωσε το ΕΣΥ και οι εργαζόμενοί του, θεωρείτε ότι θα αλλάξει στην πράξη την αντίληψη που παραδοσιακά έχουν οι φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις και μερίδα των πολιτών για το δημόσιο και τον ρόλο του κράτους;

            Συνολικά η μάχη που δίνει ο λαός μας να βγει όρθιος απ’ αυτή την περιπέτεια, κλονίζει αντιλήψεις που είχαν εργαζόμενοι, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, αφού φανερώθηκαν οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα μιας κοινωνίας που δεν έχει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Η υποβάθμιση, η υποστελέχωση των δημόσιων συστημάτων υγείας δεν είναι αποκλειστικό “προνόμιο” της πολιτικής των λεγόμενων φιλελεύθερων δυνάμεων. Είναι η συνέπεια της δήθεν “αρμονικής συνύπαρξης” του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την οποία στη χώρα μας υπερασπίζονται και υπηρετούν όλες οι αστικές δυνάμεις, από τη ΝΔ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, με βάση και τις αντίστοιχες κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτή η “συνύπαρξη” είναι που απαξίωσε, κι έκλεισε νοσοκομεία, και κέντρα υγείας, τα άφησε χωρίς προσωπικό. Εκτόξευσε τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας για τη λαϊκή οικογένεια. Δημιούργησε μεγαθήρια στην ιδιωτική υγεία. Σε χώρες της ΕΕ, όπου αυτή η πολιτική έχει περάσει σε ανώτερο επίπεδο, εθνικά συστήματα υγείας κατέρρευσαν ολοκληρωτικά. Αυτό συνέβη τόσο σε χώρες με φιλελεύθερες κυβερνήσεις, όσο και σε χώρες με δήθεν προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Γιατί τελικά το ζήτημα δεν είναι “περισσότερο” ή “λιγότερο” κράτος, αλλά ποιο κράτος είναι αυτό που μπορεί να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για σύστημα υγείας που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες πρέπει να μιλήσουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτός ακριβώς είναι ο πυρήνας της πρότασης του ΚΚΕ για την υγεία του λαού και συνολικά της αντίληψής του για την οργάνωση της κοινωνίας.

 

  1. Θα γεννήσει το τέλος της πανδημίας “το σύγχρονο προλεταριάτο των νέων ανθρώπων”, όπως είπε πρόσφατα ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης ή ο εργασιακός μεσαίωνας που έπεται του κορονοϊού όπως υποστηρίζουν πολλοί, είναι συνθήκη απ᾽την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε; Σε τι μπορεί να ελπίζουν οι εργαζόμενοι;

            Ασφαλώς η νέα βάρδια εργαζομένων δουλεύει με πολύ χειρότερους όρους. Στο όνομα του “έκτακτου”, η μεγάλη εργοδοσία εφαρμόζει σε ευρεία κλίμακα εργασιακές σχέσεις που ήρθαν για να μείνουν, όπως η τηλεργασία η οποία αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αφού ο τηλεργαζόμενος είναι στη διάθεση της εργοδοσίας, καθημερινά και χωρίς ωράριο. Αντίθετα η εργοδοσία βγαίνει κερδισμένη. Απαλλάσσεται από λειτουργικά (ενοικίαση χώρων, εξοπλισμός κ.ά), ασφαλιστικά και μισθολογικά έξοδα, ενώ πλήττεται και η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Οι ανατροπές που έφεραν τα μνημόνια μονιμοποιήθηκαν και εμπλουτίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και τώρα αντιμετωπίζουμε το επόμενο βήμα: τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με τη νομιμοποίηση απλήρωτων υπερωριών ακόμα και 10ωρης δουλειάς, το περαιτέρω χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, με τον κατώτατο μισθό πλέον να καθορίζεται από “εμπειρογνώμονες” χωρίς συμφωνία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι αλλαγές στους όρους δουλειάς και ζωής της εργατικής τάξης μας απασχολούν ουσιαστικά. Μάλιστα εν όψει του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το ένα από τα τρία κείμενα που θέτει η Κεντρική Επιτροπή προς συζήτηση σε όλο το Κόμμα αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, αφορά ακριβώς την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, την κατάσταση της εργατικής τάξης και του κινήματος της και ασφαλώς την παρέμβαση του Κόμματος.

Η ελπίδα για τους εργαζόμενους είναι να δυναμώσουν την οργάνωσή τους στα σωματεία, να ξεδιπλώσουν μία μεγάλη εργατική-λαϊκή αντεπίθεση διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα και σχέδιο για μία νέα κοινωνική οργάνωση, έτσι ώστε τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Σοσιαλισμός με μία λέξη.

 

  1. Η πανδημική κρίση προκαλεί ανεργία, αναστολές και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Πολύς κόσμος θ’ αντιδράσει και θα ψάξει έναν πολιτικό χώρο να εκφραστεί. Υπάρχουν τρόποι, ώστε να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα για να μη στραφεί ο κόσμος προς την ακροδεξιά ή φασιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή;

Η στροφή ενός κόσμου προς ακροδεξιά, φασιστικά μορφώματα δεν γίνεται αυθόρμητα μόνο και μόνο επειδή κάποιος ζει στην ανεργία και τη φτώχεια. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί του συστήματος που διοχετεύουν μέσα από διάφορα κανάλια τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε αντιδραστική κατεύθυνση, όπως συνέβη και με την άνοδο της ΧΑ. Άλλωστε πίσω από αυτά τα μορφώματα υπάρχουν ισχυρά κέντρα του κατεστημένου, τμήματα του κεφαλαίου που επιλέγουν να επενδύσουν στον εθνικισμό, το φασισμό γιατί αυτό μπορεί σε μια ορισμένη φάση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Ακόμα και η απογοήτευση από κυβερνήσεις “δεξιές” αλλά και σοσιαλδημοκρατικές μπορεί να οδηγήσει εργατικές λαϊκές δυνάμεις σε τέτοια αντιδραστική κατεύθυνση. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα κυβερνήσεων δήθεν “προοδευτικών” οι οποίες αντί να ανακουφίσουν το λαό του φόρτωσαν περισσότερα βάρη, τον απογοήτευσαν και τελικά έστρωσαν το χαλί στην ακροδεξιά. Το ίδιο χαλί στην ακροδεξιά, το φασισμό έχει στρώσει και η ίδια η ΕΕ που έχει για επίσημη ιδεολογία την ανιστόρητη θεωρία των “δύο άκρων” την εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό.

            Ανάχωμα λοιπόν στο φασισμό δεν μπορούν να αποτελούν δυνάμεις που έκαναν ή κάνουν τα στραβά μάτια στην ακροδεξιά, άλλες που συγκυβέρνησαν με τμήματά της, και όλες μαζί άσκησαν αντιλαϊκές πολιτικές. Πραγματικό ανάχωμα μπορεί να αποτελέσουν τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας που απομονώνουν παντού αυτά τα μορφώματα αλλά κυρίως βάζουν στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του.

 

            5.Το ΚΚΕ, πήρε μία πρωτοβουλία που συζητήθηκε αρκετά: Με αφορμή την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, ζήτησε την κοινή στάση των κομμάτων που προσδιορίζονται στον χώρο του κέντρου και της αριστεράς. Είναι ένα στοιχείο που θα συνεχίσει να ενσωματώνει στην πολιτική τακτική του;

            Το ΚΚΕ επεδίωξε και πέτυχε να εκφραστεί από πλατιά τμήματα του λαού και των εργαζομένων η καταδίκη της απόφασης της κυβέρνησης για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων. Ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες που υπέγραψαν το κείμενο καταδίκης ήταν νομικοί, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές από όλα τα κόμματα, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Μέρα 25. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε, κόντρα ακόμα και στην επιθυμία ψηφοφόρων και μελών του ΠΑΣΟΚ που ήθελαν να εκφράσουν -πολλοί από αυτούς βέβαια το έκαναν – την καταδίκη τους.

Αυτές οι πρωτοβουλίες και κυρίως η “οργανωμένη απειθαρχία” που εκφράστηκε όλο αυτό το διάστημα από εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους κ.α, γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης, ακύρωσε τον σχεδιασμό για πιο γενικευμένη απαγόρευση των διαδηλώσεων, με άλλοθι της πανδημία. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ, ιεραρχώντας τα ζητήματα των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, δεν θα σταματήσει να παίρνει πρωτοβουλίες, ώστε ο λαός και η νεολαία με μαζικούς όρους να παλεύουν για το δίκιο τους, αψηφώντας άδικες απαγορεύσεις. Οτιδήποτε άλλο, όπως συνεργασία με άλλα κόμματα -που δεν είναι μάλιστα άμοιρα της απαράδεκτης κατάστασης στον τομέα της καταστολής και των λαϊκών ελευθεριών- δεν έχει σχέση με την αντίληψη του ΚΚΕ για τις αναγκαίες συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

 

  1. Νόμος για τις διαδηλώσεις και αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Τι σηματοδοτούν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι θα εφαρμοστούν τελικά;

Το πώς ερμηνεύει κάθε πολιτική δύναμη τους συγκεκριμένους νόμους της κυβέρνησης, περιγράφει και την πολιτική απάντηση που δίνει. Η κρατική καταστολή έχει ανέβει επίπεδο, γιατί έχουν ανέβει επίπεδο οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και η στρατηγική της ΕΕ. Αντίστοιχα μέτρα παίρνονται από τις κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στην Ισπανία της λεγόμενης “προοδευτικής διακυβέρνησης” απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις για την “ημέρα της γυναίκας” στο όνομα της πανδημίας. Στη Γαλλία είχαμε το νόμο “καθολικής ασφάλειας”. Η ΕΕ, ανάμεσα στους “κινδύνους για την ασφάλεια, καταγράφει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας! Άρα οι δύο νόμοι που αναφέρετε δεν συνιστούν απλά και μόνο μία κυβερνητική εμμονή.

Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη διαμορφώνει ένα Πανεπιστήμιο που, όλο και περισσότερο, λειτουργεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό το “προϊόν” θα προστατεύει η πανεπιστημιακή αστυνομία, επιδιώκοντας παράλληλα να παγώσει την δράση των συλλόγων φοιτητών, εργαζομένων, καθηγητών. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια τα ΜΑΤ, όπως στο ΑΠΘ, και την ίδια ώρα οι φοιτητές να είναι μακρυά από τις σχολές εδώ και έναν χρόνο, αφού η κυβέρνηση αρνείται τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή διά ζώσης εκπαίδευση.

Αυτοί οι νόμοι όμως παράλληλα φανερώνουν και τον πραγματικό φόβο του συστήματος. Η ανασφάλεια και η οργή κάποια στιγμή ξεσπάνε. Το θέμα είναι να μετατρέπονται σε συνειδητή, οργανωμένη δράση, σε μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα στοχεύει σωστά: στο σύστημα, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ δίνει όλες τους τις δυνάμεις.

 

  1. Η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει διχάσει την κοινή γνώμη και έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης με την κυβέρνηση να κατηγορείται για “εκδικητική στάση” και την αξιωματική αντιπολίτευση για “χάιδεμα των τρομοκρατών”. Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ποια θέση παίρνει το ΚΚΕ για τη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης. Από αυτή τη σκοπιά είναι αντίθετο σε κάθε διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Από αυτήν την αφετηρία το ΚΚΕ έχει αντιταχτεί στην αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος του συγκεκριμένου πολυισοβίτη, του οποίου οι πράξεις έχουν καταδικαστεί, ηθικά και πολιτικά, από τον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί αυτές οι πράξεις λειτούργησαν σε όλες τις περιπτώσεις και αξιοποιήθηκαν ως προβοκάτσιες, αφενός για να συκοφαντηθεί το λαϊκό κίνημα, η επαναστατική ιδεολογία και δράση και αφετέρου ως “βολικό άλλοθι” για την δημιουργία ενός αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, όπως οι “τρομονόμοι”, που στρέφεται κατά της δράσης του οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος. Μάλιστα αυτοί οι “τρομονόμοι” εμπλουτίζονται διαχρονικά με την συμφωνία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και είναι βασικά συστατικά του αστικού “κράτους δικαίου”, φανερώνοντας τελικά ότι ένα τέτοιο “κράτος δικαίου” δεν υφίσταται στα πλαίσια της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα “έδαφος” για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού την επίδειξη δύναμης και κρατικού αυταρχισμού. Μάλιστα ενέργειες ή δηλώσεις, όπως αυτές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δρίτσα ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της κρατικής καταστολής, που τελικό αποδέκτη έχει τον λαό.

 

  1. Έχετε αναφέρει πως στην υπόθεση Λιγνάδη, εκτός από τις ευθύνες της κ. Μενδώνη, υπάρχουν και ευθύνες Μητσοτάκη. Πιστεύετε ότι γνώριζε η πολιτική ηγεσία πράγματα και καταστάσεις για την περίπτωση του κ. Λιγνάδη; Τι πρέπει να αλλάξει για να μην υπάρχει “ομερτά” σε ανάλογα φαινόμενα στους εργασιακούς χώρους.

Πολιτικές ευθύνες έχει ο κ. Μητσοτάκης, αφού ήταν σε γνώση του οι χειρισμοί της Υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και να περνάει βέβαια από τους ψίθυρους στις συγκεκριμένες πλέον καταγγελίες. Είναι στα καθήκοντα του πρωθυπουργού, πιστεύουμε, να παρεμβαίνει όταν βλέπει έναν υπουργό να χειρίζεται λαθεμένα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ιδιαίτερα αποκρουστικό. Όμως αυτό δε συνέβη για αυτό και υπάρχουν δικαιολογημένα ερωτήματα.

Ανάλογα περιστατικά σεξουαλικής ή άλλης μορφής εργοδοτικής βίας υπάρχουν γενικευμένα και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Όμως, δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρά τις δεκάδες καταγγελίες εργαζόμενων, σωματείων. Καταλαβαίνετε τί προσωπικό θάρρος, αντοχή χρειάζεται μια γυναίκα στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία του Τουρισμού για να καταγγείλει, να αποκρούσει τέτοιες εγκληματικές πράξεις; Πίσω από τα “πεντάστερα” ξενοδοχεία και τα πολυτελή εστιατόρια, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, στους εκβιασμούς των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών αλυσίδων, που με κριτήριο τα κέρδη τους παρεμβαίνουν χυδαία ακόμα και στο ντύσιμο των εργαζόμενων γυναικών για την… προσέλκυση πελατείας.

Οι κυβερνητικές προτάσεις για “κώδικες δεοντολογίας” κι άλλα στους χώρους εργασίας, που δήθεν θα ελέγχουν την ατομική αλαζονεία, την “κατάχρηση της ατομικής εξουσίας” και τη βίαιη συμπεριφορά δεν ανατρέπουν την άθλια πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα, αφήνουν στο απυρόβλητο το “θερμοκήπιο”, δηλαδή τις γενεσιουργούς αιτίες της βίας, την οικονομική εκμετάλλευση και καταπίεση, που έχει συστατικά στοιχεία την καταστολή, τη χειραγώγηση, τον ανορθολογισμό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει χτίζοντας “ασπίδα προστασίας” μέσα στο συλλογικό αγώνα για να απαλλαγεί η εργαζόμενη, κάθε νέα και νέος από τους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς που “βιάζουν” τα όνειρά τους.

 

  1. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα σε σχέση με τις ΜμΕ, τον τουρισμό και την εστίαση; Ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα για να κρατηθεί στη ζωή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;

            Ένα χρόνο μετά, χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση λόγω των εγκληματικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και λόγω της “αποθέωσης” των μέτρων περιορισμού στο λιανικό εμπόριο, την εστίαση κλπ. Τα εκτεταμένα lockdown έφτασαν τον κόμπο στο χτένι. Χιλιάδες πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής και τα αδιέξοδα της καθημερινής επιβίωσης. Πιο έντονα είναι τα προβλήματα στον τουρισμό και την εστίαση, λόγω και της εξωστρέφειας του περιβόητου τουριστικού προϊόντος, που τελικά αποδείχθηκε “δούρειος ίππος”, όπως άλλωστε είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή. Δεν αντιμετωπίζουν υποχρεώσεις και τρέχουσες ανάγκες. Κυρίως μετατοπίζουν τα αδιέξοδα των επαγγελματιών την επόμενη μέρα. Μια επόμενη μέρα που στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης της οικονομίας στη χώρα και διεθνώς θα εξελιχθεί κυριολεκτικά σε Γολγοθά.   Αυτό το γνωρίζουν οι επαγγελματίες και γι΄ αυτό και η ανησυχία είναι μεγάλη. Το ΚΚΕ στηρίζει έμπρακτα τους αυτοαπασχολούμενους καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου απαιτώντας τα αυτονόητα: γενναία διαγραφή χρεών των επαγγελματιών, μείωση της φορολογίας τους και επιστροφή σε αφορολόγητο, επιδότηση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, αποζημίωση 1000 ευρώ για κάθε μήνα περιοριστικών μέτρων, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ εισόδημα κοκ. Πρόκειται για μέτρα που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση και γι΄ αυτό και οι επαγγελματίες πρέπει να πιέσουν για την υλοποίησή τους.

 

  1. Πέρα από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο βιώσαμε και μια κλιμάκωση στην τουρκική προκλητικότητα. Μπορεί μια προσφυγή στη Χάγη να είναι η λύση που μπορεί να εγγυηθεί θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας;

            Η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε περιβάλλον γενικότερων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση. Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζει σε σοβαρούς κινδύνους το λαό μας.

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης δεν είναι ένας αδέκαστος κριτής, όπως παρουσιάζεται. Επιδρούν στις αποφάσεις του ανταγωνισμοί και πολιτικές παρεμβάσεις και δεν μπορεί να εγγυηθεί δίκαιες λύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ούτε με την Αλβανία ούτε με την Τουρκία.

Θετικές εξελίξεις για τους λαούς στις δύο χώρες δεν διαφαίνονται όσο οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας περιπλέκονται σε ένα μεγάλο κουβάρι ανταγωνισμών, καθώς στην περιοχή μας διασταυρώνονται συμφέροντα των κορυφών της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, των ΗΠΑ, της Κίνας, κρατών της ΕΕ, της Ρωσίας.

Η οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, φιλίας, αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των δύο γειτονικών λαών – γιατί αυτό θα αποτελούσε θετική εξέλιξη- προϋποθέτει την αποδέσμευση της χώρας από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και ότι η συνεργασία των λαών, θα γίνεται με κριτήριο της εργατικές – λαϊκές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα μιας “χούφτας” εκμεταλλευτών.

 

  1. Πώς ζήσατε εσείς προσωπικά την πανδημία και ως προς τη λειτουργία του κόμματος, αλλά και στην καθημερινότητά σας. Τι σας έχει λείψει πιο πολύ;

            Τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, τις ξεπεράσαμε με τη δύναμη της οργάνωσης, της θέλησης, της συνειδητής τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και στα κομματικά γραφεία και στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αναπτύσσουμε καθημερινά σε όλη την χώρα.

Μου έχει λείψει, όπως και σε όλο τον ελληνικό λαό, οι φιλικές και συγγενικές παρέες, ένα γλέντι, ένα ταβερνάκι, αλλά κυρίως, προσωπικά εμένα μου έχει λείψει ένα θέατρο, μια μουσική σκηνή, μια εικαστική έκθεση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία.

Για την κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο.

Η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του, να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική.

 

 ΑΘΗΝΑ 7/3/2021                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ “ΚΑΤ”

Σε όποιο νοσοκομείο και αν βρεθείς αυτές τις μέρες ακούγεται κραυγή αγωνίας από όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διευθυντές των κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Τρία άμεσα μέτρα χρειάζονται. Πρώτον, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ώστε να ενισχυθούν με κλίνες και προσωπικό το δημόσιο σύστημα. Δεύτερον, μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών. Τρίτον, ένταση των εμβολιασμών, γρήγορη κλιμάκωση, έτσι ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με ασφάλεια και με χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων και με πολύ περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Κουτσούμπα θα μας κάνετε ένα σχόλιο για τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη;

 

Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται ουσιαστικά με τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών και την επίλυσή τους, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη βία, την τρομοκρατία, την καταστολή, τον αυταρχισμό. Ήταν απαράδεκτο το γεγονός που συνέβη χθες στη Νέα Σμύρνη, όπου οι “ράμπο” της αστυνομίας μέσα στην πλατεία -ενώ γυναικόπαιδα, νέοι άνθρωποι έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους- επιτέθηκε με βάναυσο τρόπο. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι αίσχος, ντροπή. Και βεβαίως το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι να γίνει αυστηρή ποινική δίωξη όλων όσων ευθύνονται γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Επειδή σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ένα μήνυμα: Με μεγαλύτερη δύναμη στους νέους ταξικούς αγώνες, άντρες και γυναίκες μαζί προχωράμε.

 

 ΑΘΗΝΑ 8/3/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα: Για την κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής με αφορμή τα απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής βίας σε βάρος κατοίκων της Ν. Σμύρνης

Για την κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής με αφορμή τα απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής βίας σε βάρος κατοίκων της Ν. Σμύρνης

Οι χθεσινές απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων στη Ν. Σμύρνη, με ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς κατοίκων, περαστικών, ακόμη και οικογενειών με μικρά παιδιά, όπως προκύπτει και από τα σχετικά βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποτελούν ένα νέο σοβαρό κρίκο στην αλυσίδα της κλιμακούμενης κρατικής καταστολής.

Είναι επίσης προκλητική η προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω ανακοίνωσης της ΕΛΑΣ, να διαστρεβλώσει κατάφωρα τα χθεσινά γεγονότα, κάνοντας κυριολεκτικά το «άσπρο-μαύρο», και να ενοχοποιήσει τους κατοίκους, περιοριζόμενη στην αναγγελία σχετικής ΕΔΕ για την αποτρόπαιη αστυνομική βία, προκειμένου να κατευνάσει τις αυξανόμενες λαϊκές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη τόσο για τις επιθέσεις αυτές, όσο και συνολικά για την απογείωση της αστυνομικής βίας και αυταρχισμού, η οποία εκδηλώνεται καθημερινά, με -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων, ξυλοδαρμούς και προσαγωγές, και την οποία συνειδητά καθοδηγεί.

Η καταστολή αυτή εκδηλώνεται στις συνθήκες της πανδημίας και ενώ η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί και ψηφίζει σωρεία αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, που προκαλούν τη λαϊκή οργή, αγανάκτηση και κινητοποίηση. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο -καταδικασμένος στη συνείδηση της νεολαίας και του λαού- νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Την ίδια ώρα, προετοιμάζονται τα νομοθετικά τερατουργήματα στα εργασιακά και το νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Αντί, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, να λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση φέρνει αντιλαϊκούς νόμους και εξαπολύει αστυνομικές δυνάμεις να ενοχοποιούν, να τρομοκρατούν και να επιτίθενται στον «εχθρό-λαό», προκειμένου να εκφοβίσει και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Πως τοποθετείται απέναντι στα χθεσινά απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής βίας σε βάρος κατοίκων της Ν. Σμύρνης, όπως και γενικότερα στην κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής απέναντι στον «εχθρό-λαό»;

– Ποια ουσιαστικά μέτρα πρόκειται να λάβει, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όχι μόνο οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις απρόκλητες αυτές επιθέσεις, αλλά και όσοι έδωσαν τη σχετική εντολή.

– Ποια ουσιαστικά μέτρα πρόκειται να λάβει, ώστε να σταματήσει το όργιο της καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας;

 

Ο Βουλευτής

Αθανάσιος Παφίλης

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα καλυμμένα στόματα πίσω από τις μάσκες, έχουνε φωνή, η οποία ακούγεται στεντόρεια ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στην καταπίεση ανδρών και γυναικών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, ενάντια στην κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών, για την ισοτιμία της γυναίκας, ενάντια στον κυβερνητικό και κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.