Με κρεμάλες Σύλλογοι Εστίασης όλης της χώρας ζητούν μέτρα για τον κλάδο που καταστρέφεται λόγω κορονοϊού


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 6 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Με μια εικόνα από μια κρεμάλα και μήνυμα για άμεσα μέτρα που θα στηρίξουν τα καταστήματα εστίασης που παραμένουν κλειστά, 17 σύλλογοι εστίασης από όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και αυτός της Ιεράπετρας επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για την μέχρι τώρα κατάστασης και τα πολύ λίγα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Με την πολύ «έντονη» εικόνα αυτή την οποία οι σύλλογοι καλούν τα μέλη τους να χρησιμοποιήσουν στα κοινωνικά δίκτυα, γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη έκταση στο πρόβλημα, κάτι που όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μιχελαράκης, φαίνεται πως έχει ήδη ανταπόκριση.

Τα αιτήματα του κλάδου είναι πολλά όπως είπε, με κοινό παρονόμαστη την μεγάλη ενίσχυση που είναι απαραίτητη προκειμένου τα καταστήματα εστίασης να είναι σε θέση να ξανανοίξουν και να κρατήσουν όλο το προσωπικό τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) και τις επιπτώσεις στον κλάδο από την πανδημία COVID-19.

«Ο Κλάδος της εστίασης την τελευταία 10ετία αποδείχθηκε όχι μόνο ισχυρός παίκτης αλλά και εργοδότης ύστατης καταφυγής, μέσα σε μια πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας και ταυτόχρονα ο Κλάδος με τον μεγαλύτερο υπερεπαγγελματισμό, (το 90% των νέων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση), δείγμα μιας φιλοσοφίας εύκολου χρήματος ή και πλουτισμού.

Τα χρόνια αυτά ο Κλάδος έγινε αποδέκτης δυσβάστακτων αυξήσεων (φορολογικών συντελεστών φορολόγησης, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση τεράστια στον ΦΠΑ από 13%-23% ή 24%, ΔΕΚΟ 42,5%, αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 32% στο φυσικό αέριο 70% στο πετρέλαιο κίνησης, δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και ουκ εστίν αριθμός.

Και ενώ υπερχρεωμένος ο Κλάδος μετά από 10 έτη κρίση, προσπαθεί να ανακάμψει με μόνο θετικό μέτρο την μείωση του Φ.Π.Α. από 24% σε 13% (Μάιος του 2019) στο 48% του Κλάδου και παρά την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης για άμεση μείωση του Φ.Π.Α. αμέσως μετά τις εκλογές της 17/4/2019 σε όλο τον Κλάδο, και ενώ μετρούσε τις πληγές του, με την απαγόρευση του καπνίσματος είδαμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40% και στις 14/3/20 έρχεται για τον Κλάδο ο ξαφνικός θάνατος. Αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COVID-19.

Μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση ανακούφισης για όλους και για τον Κλάδο στο επίπεδο της ασπιρίνης λες και ο Κλάδος ερχόταν από μια εποχή ανάπτυξης, με αποθεματικά, ποιος ξέρει τι ύψους φαντάζεστε;

Αντί 800€ επίδομα για 45 μέρες, δηλ. 17,07 €/ημέρα και αυτό όχι για όλο τον κλάδο αλλά μόνον για επιχειρήσεις μέχρι πέντε εργαζόμενους, ζητά επίδομα 800 € για το σύνολο του Κλάδου ή τουλάχιστον υπολογισμό σε Ε.Μ.Ε.

Αντί για αναστολή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ, δηλ. μετάθεση υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο και τη βέβαιη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ζητά διαγραφή των βεβαιωμένων ή μη οφειλών για το διάστημα από 14.3.20 έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων. Για τις ρυθμισμένες οφειλές, επαναφορά της πληρωμής των δόσεων από 30.09.20. (Δηλ. Μάρτιο έως Αύγουστο, πάγωμα των δόσεων). Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Κλάδο για έξι (6) μήνες από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Αντί της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για το διάστημα αναστολής λειτουργάις και έτσι πληρωμής του 60% του ενοικίου, επιδότηση του ενοικίου για το διάστημα αναστολής της λειτουργίας στο σύνολό του και από την λήξη του συναγερμού για τον κορωνοϊό, επιδότηση 40% του ενοικίου μέχρι την 31.08.20. Και ένταξη των επαγγελματιών στη μείωση κατά 40% του ενοικίου πρώτης κατοικίας.

Επίσης:

· Ε. Οικονομική εφ’ άπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων του Κλάδου με την επανέναρξη λειτουργίας ίσης με τα τιμολόγια αγοράς της 12ης & 13ης Μαρτίου για ευάλωτα προϊόντα.

· ΣΤ. Ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνησή του.

· Ζ. Ένταξη του Κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και άμεση έγκριση των υποβληθέντων προτάσεων μέχρι σήμερα.

· Η. Μείωση του Φ.Π.Α. στο 13% και κατάργηση της προκαταβολής για το οικονομικό έτος 2020.

· Θ. Άμεση ψήφιση νόμου για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και καθορισμού του αμοιβολογίου μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση δημιουργών και χρηστών.

· Ι. Ένταξη των εποχιακών καταστημάτων στα μέτρα στήριξης

· Κ. Για τους ΟΤΑ

α. απαλλαγή τελών κοινοχρήστων χώρων από 1/3/2020 έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.

β. Απαλλαγή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1/3/2020 έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σημ. Λήψη υποχρεωτικών αποφάσεων από τους ΟΤΑ και όχι δυνητικά.

γ. Μείωση κατά 50% όλων των Δημοτικών τελών για το 2020, δηλ ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (πλατειών, πεζοδρομίων κτλ) και ύδρευσης (όπου ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις) και αιγιαλό.

δ. Καταβολή των ποσών για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από τον 9ο του 2020.

ε. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί εφ’ άπαξ τα τέλη κατάληψης, ο συμψηφισμός να γίνει με τα τέλη της επόμενης χρονιάς του 2021.

στ. Πάγωμα των ρυθμίσεων προς τους Ο.Τ.Α. μέχρι 31/8/20 και καταβολή επόμενης δόσης 30/9/20.

ζ. Διαγωνισμοί για την χρήση αιγιαλού, μείωση της τιμής εκκίνησης κατά 50%.

 

Ο Πρόεδρος –  Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Καββαθάς –  Γεώργιος Κουράσης»

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.