Με καθολική συμμετοχή η, πρώτη, απεργία της Εστίασης στην Ιεράπετρα [βίντεο]


Τελευταία ενημέρωση 16 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Mε καθολική συμμετοχή των καταστημάτων εστίασης τα οποία απεργούν όλη την ημέρα και του εμπορικού κόσμου της Ιεράπετρας που συμμετείχε για 3 ώρες στη σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιεράπετρα η πρώτη μορφή αντίδρασης απέναντι στον τρόπο έχει μεταχειριστεί η κυβέρνηση τον κλάδο της εστίασης 1,5 χρόνο μετά το πρώτο lockdown.

Tο μεσημέρι το ΔΣ του Συλλόγου Καφέ – Εστίασης παρέδωσε στην αντιδήμαρχο Χρύσα Χατζημαρκάκη το ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου, ενώ ανάλογη κίνηση πρόκειται να γίνει από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εστίασης ο οποίος θα παραδώσει τα αιτήματα των καταστηματαρχών της εστίασης στον πρωθυπουργό.

Το πρωί της Τρίτης τα πάντα ήταν κλειστά στην Ιεράπετρα, με την πλειοψηφία όλων των καταστηματαρχών να μην κλείνει απλά τα καταστήματά τους, αλλά να συμμετέχουν με θέρμη σε μια κινητοποίηση από την οποία ελπίζουν να κερδίσουν πολλά, ενώ οι λίγες εξαιρέσεις δεν αξίζουν αναφοράς. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, κάτι το οποίο έχει αποφασιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες απεργιακές κινήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε απεργία στην εστίαση με βασικά αιτήματα:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα
1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Τέλος, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.

«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.