ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Ιανουαρίου 2021 by manos (seo)-admin

Ανακοίνωση Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν αντιμετωπίζουν με ευθύνη το ζήτημα της εκπαίδευσης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Η τηλεκπαίδευση γίνεται κυρίως με τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι ελλειμματικά και ατελέσφορα. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις μεθόδους τηλεκπαίδευσης ξεκινά να υλοποιείται 10 μήνες μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολείων (Μάρτης 2020). Ένα σημαντικό μέρος των μαθητών για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι ανισότητες στην εκπαίδευση έχουν διευρυνθεί όσο ποτέ άλλοτε. Έχουμε μια θεσμική υποεκπαίδευση των μαθητών με σοβαρές επιπτώσεις στη μετέπειτα εκπαιδευτική και μορφωτική τους πορεία. Χάνεται σχεδόν μια ολόκληρη χρονιά! Υπάρχει σοβαρό “εκπαιδευτικό – μαθησιακό κενό” στους μαθητές και πρέπει να διαμορφωθεί πρόγραμμα αναπλήρωσής του.

Από την αρχή αυτής της κρίσης είχαμε προτείνει μέτρα για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των μαθητών και μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (μείωση μαθητών ανά τμήμα κλπ κλπ). Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν τα υιοθέτησε ούτε και τα αντίστοιχα μέτρα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να γίνεται με τις συνταγές και τις προδιαγραφές του περασμένου Σεπτεμβρίου, γιατί αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Δεν μπορεί να διατυπώνονται επιστημονικές θεωρήσεις από θεσμικούς φορείς για τρίτο κύμα πανδημίας και να εφαρμόζεται γενικό λοκντάουν από την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να ανοίγουν τα σχολεία με τα ίδια δεδομένα της προηγούμενης φάσης! Η έλλειψη διορισμών στην εκπαίδευση για περισσότερα από 10 χρόνια έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο περιβάλλον στους εκπαιδευτικούς καθώς σε πολλές ειδικότητες ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνά τα 57 έτη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αρνητικά στοιχεία της πανδημίας παραμένουν ισχυρά και είναι άγνωστη η εξέλιξή της, είναι απόλυτα αναγκαία η λήψη ουσιαστικών μέτρων – μέτρων που θα εξασφαλιστούν πριν το άνοιγμα των σχολείων. Να υλοποιηθεί:

– Ιατρική υποστήριξη των σχολείων με ενημερώσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

– Παροχή όλων των αναγκαίων υλικών μέσων προστασίας: υγιεινής, καθαριότητας κλπ.

– Γενίκευση των διαγνωστικών ελέγχων, για να υπάρχει ακριβής επιδημιολογική εικόνα σε κάθε περιοχή της χώρας.

– Πραγματική πρόταξη των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό.

– Μαζικά διαγνωστικά τεστ στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς και όχι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

– Διαμόρφωση προγραμμάτων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης.

– Πέραν των γενικών μέτρων, διαμόρφωση και ιδιαίτερων μέτρων ανά περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις εκπαιδευτικές συνθήκες (υποδομές, αριθμός μαθητών κλπ) και την επιδημιολογική κατάσταση κάθε τοπικής κοινωνίας.

– Αποτίμηση της προηγούμενης ανάλογης φάσης και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης.

Θέλουμε τα σχολεία μας να ανοίξουν με ασφάλεια και με διασφάλιση της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΤΗΣ;

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου

Η ανάγκη για ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό.

Όμως, ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ μόλις την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, το απόγευμα. Με οικονομικό προϋπολογισμό 723.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Με προθεσμία υποβολής προσφορών την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί!

Αλλά σήμερα, πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχει ανακοινωθεί ότι θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα!

Πέρα από την καθυστέρηση, δημιουργείται η εικόνα ενός προσχηματικού διαγωνισμού. Η προκήρυξη έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν, με επαρκείς προθεσμίες.

Επειδή η πανδημία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση ως πρόσχημα, για καταστρατήγηση κάθε κανόνα διαφάνειας και εξυπηρέτησης εκλεκτών της.

Επειδή αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται ανάλογες μεθοδεύσεις.Απαιτούμε άμεσα απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Και θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΔΩΣΤΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Δήλωση Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, σε σχέση με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαδικασία του εμβολιασμού:

«Ανικανότητα και αδιαφάνεια. Πώς μπορεί να μπαίνει σε λειτουργία μια πλατφόρμα της οποίας ο διαγωνισμός τελειώνει αύριο; Δώστε εξηγήσεις τώρα!»

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

«Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, τον χαρακτηρισμό του covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών».

Οι Βουλευτές Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Μουλκιώτης και Βασίλης Κεγκέρογλου απευθύνονται με τρεις επίκαιρες ερωτήσεις στους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών προκειμένου να λάβουν δεσμεύσεις για την ρύθμιση σοβαρών θεμάτων για τα οποία το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τροπολογίες και συγκεκριμένα για:

Α) Την ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και την καταβολή επιδόματος ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Β) Την ένταξη του covid-19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών προκειμένου να δικαιούνται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλοι οι παθόντες στην εργασία ή εξαιτίας αυτής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Γ) Την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών σε όλες τις μονάδες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, αφού η αύξηση των αναγκών για περισσότερες, με το σημερινό φορολογικό, επιβαρύνει υπέρμετρα και αδίκως, όλους όσους τις πραγματοποιούν.

Οι ερωτήσεις όπως κατατέθηκαν:

«Α) Θέμα: Επιβράβευση στην πράξη των υγειονομικών του ΕΣΥ.

Το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας βρίσκεται ανελλειπώς στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το γεγονός αυτό το έχει αναγνωρίσει πολλές φορές η κυβέρνηση στα λόγια δια στόματος τόσο του ίδιου του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Υγείας και άλλων κυβερνητικών στελεχών. Στην πράξη όμως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να το αναγνωρίσει καθώς δεν έχει λάβει καμία απόφαση στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας της χώρας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχοντας πλήρη επίγνωση της ανάγκης ενίσχυσης και αναβάθμισης του υγειονομικού προσωπικού έχει επανειλημμένα καταθέσει τροπολογίες στη Βουλή τις οποίες όμως η κυβέρνηση ουδέποτε έκανε αποδεκτές.

Οι τροπολογίες αυτές μεταξύ άλλων αφορούσαν:

-στην ένταξη του υγειονομικού προσωπικού του δημόσιου τομέα υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

-στη χορήγηση δώρου Χριστουγένων στο υγειονομικό προσωπικό του δημόσιου τομέα υγείας της χώρας χωρίς εξαιρέσεις

-στην αυτοτελή φορολόγηση του Ιατρικού προσωπικού Νοσοκομείων του ΕΣΥ, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Πότε θα υλοποιηθεί η ένταξη του υγειονομικού προσωπικού του δημόσιου τομέα υγείας της χώρας στα Βαρέα και ανθυγιεινά;

2.Για ποιο λόγο δεν προχωρήσατε στην καταβολή δώρου Χριστουγέννων στο υγειονομικό προσωπικό του δημόσιου τομέα υγείας της χώρας όπως σας είχαμε προτείνει; Είναι στις προθέσεις σας η καταβολή ενός επιπλέον μισθού στο ανωτέρω προσωπικό ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά;

Β) Θέμα: «Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ένταξη της νόσου COVID-19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών»

Η διαφορετική αντιμετώπιση στην ασφάλιση και στις παροχές μεταξύ των ασφαλισμένων με όμοια χαρακτηριστικά και των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από διαφορετικά ταμεία πριν το 2016 είναι μια παθογένεια, η οποία αντιβαίνει την αρχή της ισότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη πρόταση τροπολογίας για την χωρίς διάκριση ένταξη στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως προβλέπεται από τον ν. 3863/2010 και χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων 2020 στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζομένων στους Δήμους, ενστόλων και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον, επειδή η συνταξιοδοτική αντιμετώπιση, σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας από COVID -19, ως αποτέλεσμα της εργασίας, επιφυλάσσει σοβαρές διαφοροποιήσεις και ανισότητες σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις και το ύψος της σύνταξης αναπηρίας και θανάτου, το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση με την οποία αφενός αίρεται η ανασφάλεια Δικαίου που προκαλείται από τον κατακερματισμό που διέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αφετέρου καθορίζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης λόγω θανάτου και αναπηρίας καθώς και αυξημένο ελάχιστο ποσό σύνταξης των ανωτέρω προσώπων και των οικογενειών τους.

Επειδή μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση κωφεύει απέναντι στις συγκεκριμένες προτάσεις,

Επειδή η αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς των ανθρώπων της πρώτης γραμμής δεν μπορεί να μένει στα λόγια αλλά να είναι έμπρακτη,

Επειδή η ένταξη της νόσου COVID-19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών είναι απολύτως απαραίτητη αλλά και συνιστά και διεθνή υποχρέωση της χώρας,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενταχθούν τελικά οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα;

2.Προτίθεσθε να εντάξετε την COVID-19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών (Π.Δ.41/2012), σε συμμόρφωση με τη σύσταση 2003/670/ΕΚ/19-9-2003 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 19.09.2003, «Σχετικά με τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών» (EE L 238/25.9.2003) και την 2000/54/ΕΚ Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Σεπτεμβρίου 2000, όπως ισχύει, για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία (έβδομη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ); Σκοπεύετε να υιοθετήσετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για απονομή σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου, που επήλθαν κατά την εργασία ή εξαιτίας αυτής από COVID-19;

Γ) Θέμα: «Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών Ιατρικού Προσωπικού Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ και όλων των υγειονομικών μονάδων»

Η αυτοτελής φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες του ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και όλων των κοινωνικών και υγειονομικών μονάδων έχει τεθεί από καιρό ως αίτημα, αλλά η κρίση του Covid-19 ανέδειξε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί άμεσα καθώς έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι απαιτήσεις από το Ιατρικό Προσωπικό που εργάζεται σε όλα τα επίπεδα και τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και στο ΕΚΑΒ.

Η αύξηση όμως αυτή των εφημεριών και της υπερωριακής απασχόλησης του Ιατρικού Προσωπικού και των σχετικών αμοιβών προκαλεί υπέρμετρη φορολόγηση του εισοδήματος του αν αυτό φορολογηθεί βάσει των πάγιων διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όπως έχει θεσμοθετηθεί με το άρθρο 15 του ν.4172/2013 όπως ισχύει.. Η υπέρμετρη φορολόγηση, πέραν των παραπάνω, προκύπτει και από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από την κατάργηση της οποίας η κυβέρνηση με μία εντελώς άδικη και αναιτιολόγητη απόφαση εξαίρεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο, μεταξύ των οποίων και οι ιατροί του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

Ως πράξη δίκαιης φορολόγησης αλλά και ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου του ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και όλων των κοινωνικών και υγειονομικών μονάδων, προτάθηκε από το Κίνημα Αλλαγής και με κατάθεση τροπολογίας, η αυτοτελής φορολόγηση της εφημεριακής απασχόλησης τουλάχιστον για το έτος 2020 και 2021 λόγω της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας του Covid-19 και μετά από αξιολόγηση να εξεταστεί η μόνιμη εφαρμογή του.

Επειδή δεν υπήρξε τεκμηριωμένη απόρριψη της πρότασης μας και επειδή δεν ελήφθη άλλο μέτρο που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Προτίθεστε να αποδεχθείτε την πρόταση μας για αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες του ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και όλων των κοινωνικών και υγειονομικών μονάδων, ως πράξη δίκαιης φορολόγησης αλλά και ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου τους;».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα με τίτλο «Αμυντική Βιομηχανία, Οικονομική Ανάπτυξη και Εθνική Ισχύς», οργανώνει το Κίνημα Αλλαγής την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και ώρα 18:30’.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά.

Θα συζητήσουν οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής, Πέτρος Ευθυμίου, πρ. Υπουργός, Αναστάσιος Ροζολής, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Παναγιώτης Μοσχολιός, Οικονομολόγος, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΥΡΚΑΛ – και πρ. Γενικός Διευθυντής των ΕΑΣ, Παναγιώτης Αλεξάκης, Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ. Συντονίζει ο Θωμάς Χατζηαθανασίου Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής.

Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά στους λογαριασμούς του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου στο Facebook, καθώς και από το κανάλι του Κινήματος Αλλαγής στο Youtube. Όσες ιστοσελίδες ενδιαφέρονται να μεταδώσουν ζωντανά την εκδήλωση παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο pasok.pressoffice@gmail.com, προκειμένου να τους σταλεί ο σύνδεσμος.

Δείτε το event στο Facebook

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που αφορούν τη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων, χωρίς σχέδιο.

Η αύξηση της θητείας έρχεται αποσπασματικά και ως ημίμετρο στην εθνική άμυνα της χώρας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών. Η Τουρκία ήταν και είναι εκείνη που αφενός διέκοψε τις διερευνητικές επαφές το 2016 και αφετέρου προσθέτοντας θέματα στην ημερήσια διάταξη, με αυτό τον τρόπο, υπονομεύει τον διάλογο.

Και πάντως διάλογος με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν νοείται. Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει οριστικά τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 11.1.2021

Διαγωνισμός για εμβόλια: πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και ανακάλυψαν …Plan B

Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μαζί και η ελληνική αναμένουν ήδη από την άνοιξη το εμβόλιο, ενώ από το καλοκαίρι ήταν γνωστό ότι θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του έτους. Άρα έπρεπε να προετοιμαστεί κατάλληλα σε όλα τα επίπεδα, από την παραλαβή, τη διανομή και τα κέντρα εμβολιασμού, μέχρι την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού, την κατηγοριοποίηση των ομάδων πληθυσμού, την τεχνική υποστήριξη κλπ. Σήμερα όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανέτοιμη.

Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογεί ή να συγκαλύπτει χαριστικές ρυθμίσεις, πελατειακές σχέσεις, κατάργηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Όμως και εδώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς και θύμισε σε όλους τον παλαιοκομματισμό της Δεξιάς: από τα voucher και τις λίστες Πέτσα, μέχρι τις νυχτερινές τροπολογίες, τον προνομιακό εμβολιασμό των γαλάζιων παιδιών και τον διαγωνισμό για την πλατφόρμα των εμβολίων.

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ μόλις την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου το απόγευμα. Με οικονομικό προϋπολογισμό 723.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με κόστος 896.520 € για το Δημόσιο, προθεσμία υποβολής προσφορών την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί. Άρα μόλις με μία εργάσιμη μέρα για να κατατεθούν οικονομικές και τεχνικές προσφορές για ένα τόσο σημαντικό έργο. Του οποίου η προθεσμία υποβολης τελειώνει, αφού το σύστημα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση θα λειτουργεί ήδη από σήμερα Δευτέρα! Για του λόγου το αληθές, την ίδια στιγμή που ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, τόσο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, όσο και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η παρουσίαση και η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Το θέμα αναδείξαμε πρώτοι εμείς, αναγκάζοντας το Μαξίμου να προσπαθήσει να δικαιολήσει τα αδικαιολόγητα. Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και εφήυραν την δικαιολογία του Plan B. Ότι δηλαδή η προκήρυξη αφορά ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το πρώτο! Προκηρύσσουν δηλαδή διαγωνισμούς-μαϊμού, υψηλού κόστους για την τσέπη των φορολογουμένων, με προκλητικές διαδικασίες, για να υλοποιήσουν ένα Plan B. Με την ίδια λογική, μπορεί η Κυβέρνηση για κάθε δημόσιο έργο να προκηρύσσει και ένα εναλλακτικό! Έτσι αντιλαμβάνονται το δημόσιο χρήμα και το δημόσιο συμφέρον. Χρησιμοποιούν την πανδημία για να χτίσουν ένα νέο πελατειακό γαλάζιο κράτος. Μόνο που απέναντί τους θα συνεχίσουν να έχουν το Κίνημα Αλλαγής. Τη μόνη αξιόπιστη και πραγματική αντιπολίτευση, τη μόνη πολιτική δύναμη που υλοποίησε τις μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που έδωσαν στον πολίτη δύναμη και λόγο. Περισσότερα ΕΔΩ

Διερευνητικές επαφές: Ναι στον διάλογο, όχι στην παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Η Ελλάδα διαχρονικά είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και μόνο για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που διέκοψε τις διερευνητικές επαφές το 2016 και τώρα προσθέτει διαρκώς θέματα στην ημερήσια διάταξη, υπονομεύοντας τον διάλογο. Τονίζουμε, όμως, το αυτονόητο: διάλογος με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν νοείται. Είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο. Συνεπώς, η Άγκυρα είναι αυτή που πρέπει να σταματήσει οριστικά τις παράνομες ενέργειες.

Περισσότερα ΕΔΩ

Άνοιγμα σχολείων με ασφάλεια, όχι με τα κενά του Σεπτέμβρη

Το Κίνημα Αλλαγής θέλει τα σχολεία ν’ ανοίξουν με ασφάλεια. Με διασφάλιση της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Και γι’ αυτό άλλωστε έχει έγκαιρα καταθέσει τις προτάσεις του. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν αντιμετωπίζουν με ευθύνη το ζήτημα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και η τηλεκπαίδευση γίνεται κυρίως με τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, με ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών να αδυνατεί να λάβει μέρος, ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ελλειμματικά και ατελέσφορα. Υπάρχει ένα σοβαρό εκπαιδευτικό-μαθησιακό κενό στους μαθητές. Πρέπει να διαμορφωθεί πρόγραμμα αναπλήρωσής του. Ενώ το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να γίνεται με τις συνταγές και τις προδιαγραφές του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.

Εμείς προτείνουμε και ζητάμε:

– Ιατρική υποστήριξη των σχολείων, με ενημερώσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

– Παροχή όλων των αναγκαίων υλικών μέσων προστασίας, υγιεινής, καθαριότητας κλπ.

– Γενίκευση των διαγνωστικών ελέγχων, για να υπάρχει ακριβής επιδημιολογική εικόνα σε κάθε περιοχή της χώρας.

– Πραγματική πρόταξη των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό.

– Μαζικά διαγνωστικά τεστ στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς αντί δειγματοληπτικών ελέγχων.

– Διαμόρφωση προγραμμάτων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης.

– Πέραν των γενικών μέτρων, διαμόρφωση και ιδιαίτερων μέτρων ανά περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπαιδευτικές συνθήκες και την επιδημιολογική κατάσταση κάθε τοπικής κοινωνίας.

– Αποτίμηση της προηγούμενης ανάλογης φάσης και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης

Περισσότερα ΕΔΩ

Προσωπικό ΕΣΥ: Επιμένουμε για την ένταξη στα βαρέα κι ανθυγιεινά –

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ανακοινώσεις χωρίς σχέδιο και αμφίβολο αποτέλεσμα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ανακοινώνει χωρίς σχέδιο μέτρα που αφορούν τη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων, όπως αυτό για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι η αύξηση της θητείας έρχεται αποσπασματικά και αποτελεί ημίμετρο για την αναγκαία θωράκιση της Εθνικής Άμυνας της χώρας. Περισσότερα ΕΔΩ

Μην χάσετε! Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.