Μερικές ώρες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο Λασίθι


0
(0)

Ήταν θέμα χρόνου και τελικά έγινε πραγματικότητα ένα κρούσμα και στο νομό Λασιθίου, με μια 53 χρονη από το Μακρύ Γιαλό να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με μια σοβαρή πνευμονία.

Έχει περάσει κάτι λιγότερο από ένας μήνας από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, και εννιά μέρες από το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στην Κρήτη.

Οι εξελίξεις για την εξάπλωση της πανδημίας τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα είναι καταιγιστικές και το ίδιο συμβαίνει και με την ενημέρωση που όλοι έχουμε για την παραμικρή λεπτομέρεια του νέου αυτού ιού, το πως τον αντιμετωπίζουμε, πως προφυλασσόμαστε και πως φροντίζουμε για να μην τον μεταδώσουμε.

Είναι λογικό με το πρώτο κρούσμα στην περιοχή να υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανησυχία στον καθένα, όμως στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει, ούτε και θα πρέπει να αλλάξει από εδώ και πέρα στην συμπεριφορά του καθενός.

Αν έπρεπε χθες να τηρούμε αποστάσεις δύο μέτρων μέσα σε ένα μεγάλο ή μικρό σούπερ μάρκετ, το ίδιο ισχύει και σήμερα. Αν έπρεπε μέχρι χθες με κάθε τρόπο να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας, ιδίως όταν είμαστε εκτός σπιτιού, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και σήμερα.

Ο ιός δεν μεταδίδεται στην ατμόσφαιρα, δεν χρειάζεται να οδηγούμε με κλειστά τα παράθυρα, ούτε και να φοβόμαστε να αναπνεύσουμε. Αντιθέτως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε μάσκα ή γάντια. Όσο κι αν μπορεί να προστατεύουν άλλο τόσο επικίνδυνα είναι αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, αν δεν τα βάζουμε και κυρίως δεν τα βγάζουμε για να τα πετάξουμε με πολύ μεγάλη προσοχή.

Ο ιός είναι γνωστό πως μεταδίδεται με συγκεκριμένους τρόπους:

Είτε αν κάποιος βήξει σε απόσταση ενός μέτρου από κάποιον άλλο, είτε σε κακά αερισμένους κλειστούς χώρους για μερικές ώρες, είτε μέσω αγγίγματος μιας μολυσμένης επιφάνειας και στη συνέχεια με άγγιγμα στο πρόσωπο, το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Ο ιός δεν περνάει μέσα από το δέρμα, μεταδίδεται όμως δια μέσω αυτού, γιαυτό και το πλύσιμο των χεριών είναι υποχρεωτικό.

Πρέπει τελικά απλά να κάνουμε όσα όλοι έχουμε ακούσει με εξαντλητικές λεπτομέρειες εδώ και καιρό. Να κατεβάσουμε ταχύτητες, να μείνουμε σπίτι, να είμαστε προσεκτικοί, να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με άλλα άτομα και να συμπεριφερόμαστε σαν οι ίδιοι να έχουμε προσβληθεί και να προσπαθούμε να μην μεταδώσουμε τον ιό. Πολύ περισσότερο τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό ή δύσπνοια.

Να επισκεφθούμε επίσης για άλλη μια φορά την πάρα πολύ καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ για να πάρουμε αξιόπιστες πληροφορίες για κάθε ερώτημα, για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και να είμαστε ψύχραιμοι. https://eody.gov.gr/

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην περιοχή, με μια γυναίκα να νοσηλεύεται, τις επαφές της και υγειονομικό προσωπικό να έχουν μπει σε καραντίνα, είναι μια κατάσταση που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Δεν είναι απίθανο τις επόμενες μέρες και εβδομάδες να επιβεβαιωθούν και άλλα κρούσματα.

Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι να στοχοποιηθεί ένας άνθρωπος για τον οποίο κανείς δεν ξέρει τίποτα στην πραγματικότητα. Ούτε για το πως προσβλήθηκε, ούτε ποια ήταν η γενικότερη συμπεριφορά του. Υπάρχουν αρμόδιες υγειονομικές αρχές που έχουν ξεκινήσει ήδη αυτή τη δουλειά για να προστατευθούν αυτοί που πρέπει.

Οι υπόλοιποι συνεχίζουμε αρκετά πιο συνειδητοποιημένοι πλέον με κεντρικό στόχο να σταματήσει η εξάπλωση. Ξέρουμε τον τρόπο.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.