«Μελέτη για την αυξανόμενη και επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας».


0
(0)

Με ερώτηση προς τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά μελέτη για την αυξανόμενη και επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Έντονη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη και επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι πρόκειται για φαινόμενο που δεν συντρέχει ανησυχία, δεν εφησυχάζουν αλλά νιώθουν φόβο για μια μελλοντική σεισμική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας.

Το τμήμα πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας  άμεσα και έγκαιρα ενημέρωσε τους δημότες για τα μέτρα προφύλαξης όταν γίνεται σεισμός, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και είναι σε εγρήγορση.

Επειδή η συνεχής καθ’όλο το 24ωρο παρακολούθηση της σεισμικότητας του Ελληνικού χώρου και η ενημέρωση  του κοινού αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας

Επειδή η επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Προτίθεστε να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ποιες για την ενδελεχή και σε βάθος διερεύνηση της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας και των τυχόν αιτιών της;

-Τι θα πράξετε για την έγκυρη, επίσημη και έγκαιρη πληροφόρηση  του κοινού;».

Δέσμευση σε Β.Κεγκέρογλου: Από 26 Ιουλίου και οι μικροί Δήμοι κάτω των 20.000 κατοίκων στο Πράσινο Ταμείο.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό Δήμων κάτω των 20.000 κατοίκων από την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου.

Ο κ.Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι το Πράσινο Ταμείο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, έχει συγκεκριμένη χρηματοδότηση  και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που αποκαθιστούν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Η πρόσφατη πρόσκληση με την άδικη εξαίρεση των μικρών Δήμων όλης της χώρας (κάτω των 20.000 κατοίκων), προκάλεσε εύλογα  ερωτηματικά και αντιδράσεις (αφού γενικά και αόριστα αναφερόταν ότι επίκειται και β΄ φάση), όταν μάλιστα τα μέτρα του προγράμματος συμπεριλαμβάνουν ιδιαίτερα αναγκαίες για κάθε μεγέθους ΟΤΑ δράσεις, που αφορούν σύνθετες αστικές αναπλάσεις καθώς και παρεμβάσεις στον σύγχρονο αστικό χώρο, όπως την ενίσχυση του πράσινου και τις φυτεύσεις, τις παιδικές χαρές, την αναβάθμιση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, την ανακαίνιση κτιρίων ιδιοκτησίας ΟΤΑ, την αναβάθμιση χώρων στάθμευσης, την αναβάθμιση αύλειων σχολικών χώρων κ.α.

Επικουρικά, ο Βουλευτής έφερε ως παράδειγμα, την παρεμφερή δράση του Πράσινου Ταμείου που απευθύνεται και ορθά σε όλους τους Δήμους και εγκάλεσε τον Υπουργό για την αντι-θεσμική στάση της διοίκησης του ταμείου.

Ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, την αποκατάσταση της αδικίας και να εκδώσει πρόσκληση αποκλειστικά για τους Δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων με επαρκή προϋπολογισμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, παραδέχθηκε έμμεσα την παράλειψη και ολιγωρία του Υπουργείου και δεσμεύτηκε ότι από 26 Ιουλίου έως τέλους του έτους θα μπορούν και οι μικροί Δήμοι κάτω των 20.000 κατοίκων να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/X7afi29LcBI

«Το Υπουργείο Υποδομών επιφυλάσσεται να επανεξετάσει την αρνητική του απάντηση για την κατασκευή της κάτω διάβασης Αρκαλοχωρίου-Αυλής».

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  για την αναγκαία κατασκευή κάτω διάβασης Αρκαλοχωρίου – Αυλής που ζητούν οι κάτοικοι, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και οι πρόεδροι των κοινοτήτων.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την μη διακοπή του δρόμου «Αρκαλοχώρι- Αυλή».

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιμετώπισης των προβλημάτων από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, επικεντρώθηκε στους λόγους ασφάλειας που επιβάλουν την κατασκευή της κάτω διάβασης, δεδομένου ότι, αν δεν υπάρξει η κατασκευή της θα προκληθεί μια μόνιμη ταλαιπωρία για χιλιάδες μετακινούμενους και επιπλέον πρόβλημα οδικής ασφάλειας με κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Ειδικότερα, όλα τα οχήματα βραδείας κίνησης, τρακτέρ, σκαπτικά, αγροτικά οχήματα κλπ θα εισέρχονται στον κεντρικό οδικό άξονα του αεροδρομίου, μέσω του ισόπεδου κόμβου, αυξάνοντας την επισφάλεια των μετακινήσεων και επιπλέον, οι κάτοικοι της περιοχής θα αναγκάζονται να διανύουν μεγαλύτερη απόσταση προκειμένου να μετακινηθούν στις περιουσίες τους και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να έχουν κανένα όφελος.

Ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε πως η κατασκευή της κάτω διάβασης είναι τεχνικά εφικτή αλλά και υποχρέωση της πολιτείας να την χρηματοδοτήσει, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης με ανάθεση κατασκευής στον παραχωρησιούχο, όπως και κάθε συμπληρωματικού έργου που απαιτείται και δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη. Τόνισε μάλιστα ότι το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο τώρα και όχι μετά την κατασκευή του έργου.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ι. Κεφαλογιάννης,  απαντώντας, ισχυρίστηκε ότι η επιπλέον απόσταση που θα διανύουν οι κάτοικοι είναι μικρή και ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατασκευή της κάτω διάβασης στο συγκεκριμένο σημείο κοστίζει υπερβολικά, θα καθυστερήσει όλο το έργο και πιθανόν να απαιτηθούν και νέες απαλλοτριώσεις. Παρ’ όλα αυτά δήλωσε διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον κ. Κεγκέρογλου προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/tL2q2JrbDKU

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *