Μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την Τρίτη 22 Μάρτη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, την Τρίτη 22 Μάρτη, στις 7 μμ, στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΚΟ Αττικής δίνει συνέχεια στην πλατιά μαζική δουλειά που αναπτύσσει αυτές τις μέρες με σύνθημα: «Συναγερμός! Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!».

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα αποτελεί κορύφωση μιας πλούσιας δραστηριότητας των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ, με την πραγματοποίηση μέχρι στιγμής δεκάδων συσκέψεων και εκδηλώσεων σε γειτονιές και χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, σειρά εκδηλώσεων, συσκέψεων και περιοδειών πραγματοποιεί πανελλαδικά και η ΚΝΕ σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, άλλους χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, όπου νωρίτερα, μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, αλλά και την πολιτική απολιγνιτοποίησης:

 

“Μεγάλη υποκρισία τα κυβερνητικά μέτρα”

“Αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις αντοχές της οικονομίας είναι μεγάλη υποκρισία, από την άποψη ότι η κυβέρνηση βλέπει η οικονομία μας να έχει αντοχές για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ όταν πρόκειται να μιλήσει για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα η οικονομία δεν έχει αντοχές. Είναι μεγάλη υποκρισία.

Εδώ και τώρα χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, όλου του λαού. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται άμεσα κατάργηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων σε καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Χρειάζεται προστασία του εισοδήματος, με αυξήσεις μισθών εδώ και τώρα. Και μια σειρά άλλα τέτοια μέτρα όπως στο τομέα της ενέργειας, όπου χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές της ενέργειας.

 

“Η απολιγνιτοποίηση είναι εγκληματική πολιτική”

Βλέπουμε τι συμβαίνει με την οικονομική κρίση, βλέπουμε τι συμβαίνει με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η απολιγνιτοποίηση είναι εγκληματική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Ο λιγνίτης χρειάζεται, δεν υπάρχει πρόβλημα προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν θα ζήσει μόνο ο λαός, οι εργαζόμενοι, της Πτολεμαϊδας, της Εορδαίας, του Νομού Κοζάνη, αλλά όλος ο ελληνικός λαός ο οποίος χρειάζεται φθηνό ρεύμα και ο λιγνίτης μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό. Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία αυτό που λέγεται για την ακρίβεια του λιγνίτη. Ο λιγνίτης έγινε ακριβός όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν με την ΕΕ για το χρηματιστήριο των ρύπων, για το εμπόριο των ρύπων που ακρίβυναν τον λιγνίτη.

Κι ήρθε τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος -η απαράδεκτη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο εξελισσόμενος πόλεμος με τους ανταγωνισμούς Ρωσίας, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ- να φέρει στην επιφάνεια την εκτίναξη του φυσικού αερίου, και ξανά ο λιγνίτης να είναι φθηνότερος από το φυσικό αέριο, πράγμα που δείχνει πως όλοι ξέχασαν ξαφνικά την προστασία του περιβάλλοντος και όλα αυτά που λέγανε πριν. Άρα, χρειάζεται και ο λιγνίτης, χρειάζεται και η γεωθερμία, χρειάζονται και οι υδρογονάνθρακες -η έρευνα και ανάπτυξη τους-, χρειάζονται και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -είτε ανεμογεννήτριες είτε φωτοβολτάικα. Όλα αυτά σε συνδυασμό, και για να υπάρχει δουλειά στους εργαζόμενους, να μην υπάρχει ανεργία, να μην απολύονται. Και για να υπάρχει φθηνό ρεύμα, φθηνή ενέργεια, φθηνά καύσιμα για όλο τον ελληνικό λαό. Και να υπάρχει επάρκεια, να μην έχουμε δηλαδή ενεργειακή φτώχεια, να μην έχουμε ενεργειακή εξάρτηση, να μην έχουμε εκμετάλλευση και οδυνηρή αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης συνεχίζεται με ομιλία σε εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και ΚΥ Δυτικής Μακεδονίας, στο ξενοδοχείο “Αλιάκμων” στη Κοζάνη, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης,

 

 

ΑΘΗΝΑ 17/03/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ

Μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς από τα εντεινόμενα παζάρια για ευρωΝΑΤΟϊκές διευθετήσεις.

Παρέμβαση στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας που εξετάζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, πραγματοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τα παρακάτω:

«H ΕΕ προκαλεί αποδίδοντας εύσημα στην τουρκική κυβέρνηση που εμφανίζεται ως “ειρηνικός επιδιαιτητής” στην Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα η ίδια έχει εισβάλλει σε Συρία και Ιράκ, έχει επέμβει στη Λιβύη ενώ για 47 χρόνια διατηρεί την κατοχή στην Κύπρο που μάλιστα στην τελευταία εισήγηση για την “έκθεση προόδου της Τουρκίας” βαφτίστηκε “ανεπίλυτη σύγκρουση”. Στην ίδια έκθεση επίσης – μαζί με ανέξοδες  ευχές για σεβασμό του Διεθνούς δικαίου – ενθαρρύνεται η Τουρκία “να συνεχίσει την εξωτερική πολιτική της με βάση τα συμφέροντα και τους στόχους της”, δηλαδή την διακηρυγμένη στρατηγική της περί “γαλάζιας πατρίδας” αξιώνοντας αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και αμφισβητώντας σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη στην ΕΕ, που αποτελεί ένωση του κεφαλαίου, έχει επώδυνες συνέπειες για τους λαούς και με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε  κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, τα εντεινόμενα παζάρια για ευρωΝΑΤΟϊκές διευθετήσεις εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, όπως  άλλωστε κι η  εμπλοκή της Ελλάδας με αμερικανικές  βάσεις στο έδαφος της και εξοπλισμούς  στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.»

17/03/2022                                     Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στους εργαζόμενους του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου για τις αρνητικές συνέπειες που βιώνουν τόνισε πως “δεν είναι μόνο η πανδημία, η ακρίβεια, η απολιγνιτοποίηση, τώρα ήρθε και ο πόλεμος, ενώ η οικονομική κρίση ακόμα δεν έχει κοπάσει. Η ανάπτυξη, την οποία περίμεναν οι κυβερνήσεις, αργεί να έρθει ή αυτή που έρχεται είναι τόσο ισχνή κι αφορά κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα. Δηλαδή ο εργαζόμενος λαός, τα λαϊκά στρώματα δε βλέπουν στην τσέπη τους να μπαίνει τίποτα, αντίθετα του παίρνουν συνεχώς, είτε με φόρους, είτε με μειώσεις μισθών, είτε με αλλαγές σε δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις.

Άρα, λοιπόν, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση του λαού μας, πρώτα απ’ όλα της ίδιας της εργατικής τάξης, με την ενότητά, την πάλη της – ανεξάρτητα σε ποιον κλάδο ή σε ποιον τομέα ή σε ποιο εργοστάσιο, σε ποια υπηρεσία δουλεύει ο καθένας – αλλά και σε συμμαχία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, που επίσης υποφέρουν, όπως είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, που βιώνουν τη θηλιά των χρεών, το κλείσιμο των καταστημάτων τους και την αναδουλειά. Είναι οι ίδιες οι οικογένειές μας, οι γυναίκες, τα παιδιά μας που θέλουν να σπουδάσουν, να μορφωθούν, να ζήσουν ανθρώπινα. Όλοι αυτοί μαζί, σε συμπόρευση, σε συμμαχία, να παλέψουμε. Θα μας έχετε ακούσει το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά να λέμε: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο πραγματικών, ριζικών, αλλαγών και ανατροπών, που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και σε όλη την κοινωνία.”

 

“Ο λιγνίτης έγινε ακριβός λόγω της πολιτικής της ΕΕ”

 

Για την πολιτική της απολιγνιτοποίησης ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι την πορεία της απολιγνιτοποίησης -που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και την προετοίμαζαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη- εμείς την έχουμε χαρακτηρίσει εγκληματική πολιτική. Από την αρχή δε συμφωνήσαμε και επιβεβαιωνόμαστε μέρα με τη μέρα. Δεν το λέμε για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά πρέπει να θυμηθούμε αυτά που έλεγαν, ότι δήθεν “για την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να προχωρήσουμε την πράσινη ανάπτυξη, πρέπει να κλείσουμε τον λιγνίτη, ο οποίος είναι ο μόνος που καταστρέφει το περιβάλλον”.

Έλεγαν ότι “ο λιγνίτης είναι πολύ πιο ακριβός και ότι δε συμφέρει την ελληνική οικονομία, μέχρι τελευταία το έλεγε ο κ. Μητσοτάκης. Μόλις άρχισε ο πόλεμος, άρχισε να το παίρνει πίσω,  λέγοντας ότι “είναι ακριβός σε σχέση με το φυσικό αέριο, ότι πρέπει να βρούμε άλλες πηγές τροφοδοσίας, να γίνουν άλλα πράγματα”. Ήρθε ο πόλεμος και επιβεβαιωνόμαστε πάλι γιατί τώρα και η ΕΕ λέει ότι “ο λιγνίτης είναι πιο φτηνός από το αέριο, γιατί το φυσικό αέριο, λόγω του πολέμου και των ανταγωνισμών, εκτινάχτηκε στα ύψη”! Τώρα ξέχασαν την “πράσινη ανάπτυξη και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. “Ο λιγνίτης – λέει η ΕΕ- μπορεί προς το παρόν να αξιοποιηθεί, λίγο για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση”. Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία! Πρόκειται για μεγάλη υποκρισία!

 

“Ο πόλεμος και τα σχέδια για την πράσινη μετάβαση”

 

Ο ΓΓ της ΚΕ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στις συνέπειες στην ενέργεια τονίζοντας πως “οφείλεται στους ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και δυνάμεων. “Ο πόλεμος, είναι η συνέχιση της πολιτικής και της οικονομίας με άλλα πιο βίαια μέσα”, όπως έλεγε ο Κλαούσεβιτς, όπως έλεγαν στη συνέχεια και οι κλασικοί της κοσμοθεωρίας μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ μιλάνε για την “πράσινη μετάβαση”, διότι θέλουν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση επενδύοντας κεφάλαια σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε τέτοιες μορφές ενέργειας και μόνο, για να κερδίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, πρώτα απ’ όλα οι δικοί τους και στη συνέχεια βέβαια και κάποιοι εγχώριοι.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κλείσουν τη στρόφιγγα της εξάρτησης της Ευρώπης, της Ελλάδας και άλλων χωρών, απ’ τη Ρωσία με το φυσικό αέριο, με τους αγωγούς, για να αξιοποιήσουν το υγροποιημένο αέριο, το LNG και άλλες τέτοιες μορφές για τις οποίες ενδιαφέρονται οι αμερικάνικες πολυεθνικές. Σ’ αυτή τη γραμμή στοιχίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, που μιλάει για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω της πράσινης μετάβασης, δηλαδή να γεμίσει η χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Και με τους Αμερικάνους, που λένε κυρίως LNG, υγροποιημένο αέριο με τη συμφωνία, αλλά και το διαγκωνισμό, των εγχώριων, των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μεταφέρουν με τα δεξαμενόπλοιά τους αυτό το υγροποιημένο αέριο, το LNG, στις χώρες για τις οποίες προορίζεται. Έχουν και τα κανάλια και τα μέσα ενημέρωσης, γι’ αυτό και βγαίνουν στα κεραμίδια απέναντι σ’ αυτά που λέει κυρίως το ΚΚΕ, διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν τις θέσεις του και για τον πόλεμο και για τα άλλα θέματα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, στην προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε για να με ενημερώσει για τη συνάντηση του με τον Ερντογάν, όπως έκανε και με τα άλλα πολιτικά κόμματα, μου είπε καθαρά ότι “εμείς θέλουμε την ‘Ελλάδα κόμβο LNG’, αυτό μας ενδιαφέρει και γι’ αυτό παρατάμε όλα τα υπόλοιπα”.

Όμως, όταν λες κάποιες μισές αλήθειες, όπως οι κύριοι που έχουν κυβερνήσει και που κυβερνάνε σήμερα, αλλά και τα άλλα κόμματα, στην ουσία λες ψέματα. Διότι ο λιγνίτης έγινε ακριβός, λόγω των πολιτικών της ΕΕ και των δεσμεύσεων για να γίνει η απολιγνιτοποίοηση, και να πάμε στην πράσινη οικονομία, στην πράσινη ενέργεια. Με το χρηματιστήριο των ρύπων και τα παιχνίδια που γίνονται μεγάλοι τζόγοι, με το  εμπόριο των ρύπων και πάει λέγοντας. Όλα αυτά δημιουργούν την ακρίβεια του λιγνίτη και αυτό δεν το λένε.

Και φτάνουμε σ’ αυτή την κατάσταση που δημιουργεί ενεργειακή φτώχεια, ενεργειακή εξάρτηση, ανεργία, αλλαγές σε εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή πολύπλευρη εκμετάλλευση και των εργαζομένων στον κλάδο της λιγνιτοπαραγωγής, συνολικά της ενέργειας και σε άλλους κλάδους. Δημιουργεί ακριβή ενέργεια, ακριβό ρεύμα στον ελληνικό λαό, σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά ασχέτως που μένουν στην Ελλάδα ή τι δουλειά κάνουν. Αυτή είναι η ουσία των προβλημάτων.

 

“Ως χώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές ενέργειας”

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: “Εμείς ως ΚΚΕ επιμένουμε ότι ως χώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές ενέργειας. Πρέπει ο λιγνίτης να παραμείνει, δηλαδή να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι μονάδες και οι ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Μελίτη, άλλα με λιγνίτη. Θα πρέπει η Πτολεμαϊδα 5 και μετά το 2028 να εξακολουθήσει να υπάρχει και με λιγνίτη και όλα αυτά να ενταχθούν σε ένα τέτοιο σχεδιασμό μέχρι οριστικά να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα για τους εργαζόμενους και μάλιστα επώδυνο γι’ αυτούς που το διαχειρίζονται, που το δουλεύουν, εσάς δηλαδή, που δουλεύετε σε αυτές τις μονάδες. Μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης οι υδρογονάνθρακες, για τους οποίους έχουν σταματήσει οι μελέτες, γιατί η Ελλάδα έχει πλούτο υδρογονανθράκων και στη Δυτική Ελλάδα που βρέθηκαν κοιτάσματα και στο Αιγαίο, που μας λένε “ότι δεν έχουν βρεθεί ή δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχουν”. Να αξιοποιηθεί και η γεωθερμία, οι ΑΠΕ, γιατί η Ελλάδα έχει και ήλιο και πολλούς αέρηδες, μπορούν να παράγουν ενέργεια, δεν μπορούν όμως μόνοι τους να λύσουν το πρόβλημα της ενέργειας ούτε επαρκώς, ούτε φτηνά ούτε δήθεν με προστασία του περιβάλλοντος.

 

“Ο λαός να κρατήσει αυτοτελή, ανεξάρτητη στάση στον πόλεμο”

 

Για την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε: “Η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση αμέσως έστειλε όπλα και είναι σε ετοιμότητα να στείλει και στρατεύματα, όταν το ΝΑΤΟ το απαιτήσει. Ήδη έχει στείλει μονάδες γύρω απ’ την Ουκρανία, σε χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι “επί ποδός πολέμου”, σε ετοιμότητα ο στρατιωτικός μηχανισμός, οι στρατιώτες μας και οι αξιωματικοί. Και επειδή η Ελλάδα έχει γίνει και στόχος αντιποίνων – το έχει πει ξεκάθαρα η ρώσικη κυβέρνηση – εάν εμπλακεί περισσότερο ή αν γενικευτεί ο πόλεμος, ανησυχούμε. Επειδή αποκαλύπτουμε όλα αυτά τα προβλήματα, γίνεται και αυτή η επίθεση στο ΚΚΕ, ενώ ξέρουν ότι εμείς τον Πούτιν ούτε να τον βλέπουμε δε θέλουμε, απ’ το 1991 και μετά, όπως και όλους αυτούς που ανέτρεψαν μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι ζούσαν ειρηνικά, με ευημερία, παιδεία, υγεία. Παρά τα προβλήματα που μπορεί να είχαν σε διάφορα ζητήματα, ανέπτυσσαν μια κοινωνία με τεράστιες κατακτήσεις. Ο ουκρανικός και ο ρώσικος λαός ζούσαν ειρηνικά πάνω από 70 χρόνια ενώ σήμερα γίνεται αυτός ο αλληλοσκοτωμός, η σφαγή.

Απ’ την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι απαράδεκτη η επέμβαση και ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία. Όμως δε βάζουμε εκεί τελεία, γιατί εδώ και χρόνια, υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική που οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση. Διότι η συμφωνία που έγινε το 1991 για να διαλύσουν τη Σοβιετική Ένωση και το κομμουνιστικό κίνημα, ήταν να μην υπάρξει στρατιωτικοποιημένη Ουκρανία, να μη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και όλες οι άλλες χώρες που συνόρευαν με τη Ρωσία. Τώρα όλες έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν κουβαλήσει πυρηνικά, βιοχημικά και σύγχρονα πυραυλικά συστήματα του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων γύρω απ΄ τη Ρωσία. Και η Ρωσία που είναι καπιταλιστική χώρα θέλει να έχει διέξοδο για τα δικά της μονοπώλια, να πουλάει τα δικά της όπλα. Αυτό είναι. Γι’ αυτό κι εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να διαλέξει ο ελληνικός λαός και η χώρα συνολικά, στρατόπεδο ληστών! Γιατί είναι στρατόπεδα ληστών και οι δύο. Και το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι που έκαναν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τους έχουν ξεχάσει τώρα. Εδώ δίπλα μας διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, τη Σερβία, έφτιαξαν κράτη προτεκτοράτα και τώρα θα φουντώσει ξανά η “πυριτιδαποθήκη” των Δυτικών Βαλκανίων. Μαζί φυσικά με όλα τα υπόλοιπα που έκαναν στην Κύπρο ή στο Ιράκ ή αλλού στη Μέση Ανατολή, στην Παλαιστίνη που σκοτώνουν τους Παλαιστίνιους και ακόμα δεν έχουν πατρίδα κλπ

Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ή άλλα κέντρα της ΕΕ δεν είναι άμοιροι ευθυνών, διότι προετοίμασαν αυτόν τον πόλεμο. Ο ανταγωνισμός γίνεται για την πρωτοκαθεδρία στον οικονομικό τομέα, επειδή οι Αμερικάνοι βλέπουν ότι η Κίνα σε μερικά χρόνια ίσως περάσει πρώτη, οικονομικά τουλάχιστον, ενώ η Ρωσία είναι δεύτερη στρατιωτικά μετά τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό στρέφονται ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις. Δηλαδή, γίνεται ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών κέντρων. Κι εμείς στο γεωστρατηγικό σημείο, που είμαστε ως χώρα, από την άποψη των συμφερόντων μας ως εργαζόμενοι, ως λαός που δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους άλλους λαούς, πρέπει να κρατήσουμε αυτοτελή, ανεξάρτητη στάση και ο αγώνας μας να μην έχει εμπλοκή σε διάφορα αστικά, ιμπεριαλιστικά, καπιταλιστικά σχέδια και συμφέροντα”.

 

Παλεύουμε για να μην κλείσουν οι ΑΗΣ

 για να έχουν οι εργαζόμενοι δουλειά με δικαιώματα

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στους εργαζόμενους, τόνισε: “Οι εργάτες αυτό που θέλουν είναι να έχουν δουλειά. Την απολιγνιτοποίηση και ό,τι συμβαίνει τώρα με την ενέργεια και ό,τι θα συμβεί με βάση τους σχεδιασμούς τους, πρέπει να μην τα επιτρέψουμε και όχι μόνο για τώρα, όχι μόνο να καθυστερήσουμε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα δυστυχώς. Όταν λες “καθυστέρησέ το” βγαίνει η ΕΕ και σου λέει “όσο πιο γρήγορα πάμε, θα έχεις πρωτοβουλίες, θα κάνεις την πράσινη ανάπτυξη και θα ηγείσαι στα Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο, στην Ευρώπη και πάει λέγοντας”.

Ο λιγνίτης χρειάζεται, οι άλλες μορφές ενέργειας χρειάζονται για να έχει δουλειά ο κόσμος, να μην υπάρχει ανεργία. Παλεύουμε μαζί σας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, παλεύουμε μαζί σας για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος,της ενέργειας, για να έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια ως χώρα, για να μην έχουμε ενεργειακή εξάρτηση, για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα, οι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για να ανακουφιστεί ο κόσμος, να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, του νερού και άλλων αγαθών που πρέπει να τα απολαμβάνει ο εργαζόμενος και η οικογένειά του.

Παλεύουμε να κρατηθεί ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ο Μελίτης, ο λιγνίτης. Και βεβαίως να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, να μην υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να υπάρξει αύξηση μισθών.

Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς σας καλούμε να συμμετέχετε στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και στα συλλαλητήρια που γίνονται στις 6 Απρίλη αλλά και σε άλλες δράσεις. Να ενώσετε τη φωνή σας μαζί με άλλους εργαζόμενους που αγωνίζονται να κρατηθεί η δουλειά τους, για να μην απαξιώνεται ο τομέας στον οποίο δουλεύουν όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, όπως είναι η COSCO, ή σε χημικές βιομηχανίες ιδιαίτερα μεγάλες βιομηχανίες της ενέργειας όπως είναι τα Πετρέλαια Καβάλας ή στα Λιπάσματα που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Θεωρούμε ότι πρέπει να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε περισσότερο, ακόμα και για τις επιλογές που κάνετε είτε στα συνδικάτα, είτε στους δήμους και στις περιφέρειες,  είτε στις βουλευτικές εκλογές, κυρίως στους αγώνες. Εμείς σας δίνουμε το χέρι έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους άσχετα με το τι πιστεύουν κι αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, να συμπορευτούμε στον δρόμο του αγώνα που είναι η μόνη περήφανη απάντηση αλλά και η μόνη ρεαλιστική διέξοδος απ’ αυτό το χάλι, την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα”. Και όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, είτε γίνουν Μάιο – Ιούνιο, είτε γίνουν τον Οκτώβριο, είτε γίνουν του χρόνου τέτοιο καιρό, το ΚΚΕ πρέπει να βγει πολύ πιο δυνατό, να γίνει πιο υπολογίσιμη δύναμη.

 

ΑΘΗΝΑ 17/3/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

 

Όταν οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μπαίνει σε νέα φάση, η επιλογή δεν μπορεί να είναι η αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη των άλλων κομμάτων, γιατί μοναδικό στόχο έχει να αναβαθμίσει τα ιδιοτελή συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Κι ας αφήσει αυτά που ξέρει ο κ. Μητσοτάκης ότι η ελληνική αστική τάξη, με όλες αυτές τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες, δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση στον κανόνα!!!

Βέβαια καμιά ελληνική κυβέρνηση διαχρονικά δεν αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα.

Απεναντίας όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης, αναβάθμιζαν την ελληνική εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα φέρεται με το γνωστό «τραβάτε με και ας κλαίω», αυτή την εμπλοκή την απογείωσε.

Τι άλλο από απογείωση ήταν;

– Τα εγκαίνια της Αλεξανδρούπολης ως βάση για να προωθηθούν αμερικανοΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στη Ρουμανία, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, δηλαδή «πρόβας πολέμου» με σενάριο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

– Τι άλλο από απογείωση της ελληνικής εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ήταν η πρόκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα το προσφυγικό, ο έλεγχος από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας και της Βουλγαρίας απέναντι στη Ρωσία;

– Ή η έναρξη της διαδικασίας για την αναβάθμιση της Σούδας, ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ, που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο και για τη σημερινή κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, που έχει μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε ορμητήριο και στόχο, επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τι ακριβώς ήταν;

Αν ο κανόνας για την ελληνική αστική τάξη είναι η Ελλάδα να πολεμήσει με το μέρος του ενός στρατοπέδου ληστή απέναντι στον άλλο…

Αν ο κανόνας είναι η στήριξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, απέναντι στη Ρωσία και τους συμμάχους της, όταν όλοι τους έχουν μετατρέψει τον ουκρανικό λαό σε «σάκο του μποξ»…

Αν ο κανόνας είναι ότι τασσόμαστε στο πλευρό των μεγαλύτερων αναθεωρητών που είναι οι ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές, και έτσι δήθεν πολεμάμε τον αναθεωρητισμό…

Τότε ναι, ο λαός μας με την πάλη του μπορεί να γίνει η εξαίρεση!

Κι αυτή η εξαίρεση, δηλαδή η πάλη του λαού για να σταματήσει η εμπλοκή και η συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να μη γίνει η χώρα μας θύτης άλλων λαών και ο ίδιος το θύμα, είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σαν λαός στον Ουκρανικό και στο Ρώσικο λαό, που οι αστικές τάξεις των χωρών τους, τούς οδήγησαν σ’ αυτό το ματοκύλισμα.

Κανόνας, λοιπόν, για την εργατική τάξη, το λαό, είναι να χαράξουν τη δική τους αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, βάζοντας μπροστά το δικό τους σχέδιο για μια ζωή χωρίς φτώχεια και πολέμους.

 

* * *

Μαζί με την ανησυχία για τον κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μεγαλώνει και η ανησυχία του λαού για την επιβίωσή του, αφού ήδη πληρώνει πολύ ακριβά την εμπλοκή της χώρας μας, όχι μόνο με τη νέα κούρσα των εξοπλιστικών συστημάτων, αλλά και με την εκτόξευση των ήδη πολύ υψηλών τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα και τα βασικά ήδη διατροφής και διαβίωσης.

Και από δω, από τη Δυτική Μακεδονία, από αυτόν εδώ τον πλούσιο τόπο, με τους έμπειρους εργάτες στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί πραγματικά να ανοίξει η συζήτηση για την ενέργεια που χρυσοπληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, φωτίζοντας όλες τις πλευρές, ποιος φταίει και φτάσαμε ως εδώ, τι πρέπει να γίνει.

Είναι αλήθεια πως ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε νέα μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγεί σε μια μεγάλη αύξηση της ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά εμπορεύματα.

Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και το άλλοθι για την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, για να συγκαλυφθεί η πραγματική βαθύτερη αιτία, που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για την πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας και της “πράσινης μετάβασης”, με την “απολιγνιτοποίηση, το “χρηματιστήριο ρύπων” και άλλες επιλογές βέβαια, τις οποίες βήμα – βήμα υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις

Εσείς εδώ το γνωρίζετε καλά, πως αν πριν από μερικούς μήνες, τολμούσε κανείς να αμφισβητήσει την πολιτική απολιγνιτοποίησης της ΕΕ, χαρακτηριζόταν αυτόματα ως εχθρός της προστασίας του περιβάλλοντος!

Έχει ο καιρός όμως γυρίσματα…

Αυτές οι πολιτικές επιλογές στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, είχαν ως συνέπεια την ενεργειακή φτώχεια, αλλά και την αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και άλλες σοβαρές συνέπειες στη ζωή του λαού της περιοχής.

Είναι επιλογές που ικανοποιούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για να βρουν νέους κερδοφόρους τομείς τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

Κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά το ΜΕΡΑ25, που δήθεν εμφανίζονται να διαφοροποιούνται από την κυβερνητική πολιτική, αμφισβητούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις συνέπειες των οποίων πληρώνει ο λαός και μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Και κάπου εδώ ξεκινάει το γαϊτανάκι της υποκρισίας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ να επιβραδύνει το ρυθμό απολιγνιτοποίησης και να ελέγξει τα καρτέλ στην αγορά ενέργειας, ενώ, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προώθησαν το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων απ’ το 2011 και την επιβολή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της «πράσινης μετάβασης».

Όλοι μαζί αποδέχτηκαν τις κοινοτικές δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων, που κατέστησαν (με τεχνητές μεγάλες επιβαρύνσεις) τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή πιο ακριβή απ’ τις ΑΠΕ και ταυτόχρονα οδήγησαν σε σπατάλη αντί στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Όλοι μαζί προώθησαν την απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά, στο πλαίσιο της οποίας θα σχηματίζονται προσωρινά καρτέλ και θα ανθεί φυσιολογικά η κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το ΜέΡΑ25 στήριξαν την εγκατάλειψη της αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα παζάρια της συνεκμετάλλευσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Έτσι φτάσαμε στα εγκλήματα της μετατροπής της σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου και της διακοπής της εξόρυξης στα Πετρέλαια Καβάλας.

Οι όποιες δευτερεύουσες διαφορές και οι προτάσεις για προσωρινά πλαφόν στην αύξηση τιμών, δεν κουκουλώνουν τη συνενοχή όλων των αστικών κομμάτων στη στρατηγική της ΕΕ.

Ούτε βέβαια καλύπτουν το ότι καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες ότι δήθεν η ΕΕ με τις παρεμβάσεις της θα βάλει ένα φρένο στον ανήφορο που έχουν πάρει οι τιμές της ενέργειας και θα σταματήσει ο κατήφορος για το εργατικό λαϊκό εισόδημα.

Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας, γιατί είναι ακριβώς η πολιτική της που το δημιουργεί και το γιγαντώνει.

Μάλιστα, το γεγονός ότι λόγω της απότομης εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου, η λιγνιτική παραγωγή θα είναι για ένα διάστημα συγκριτικά φθηνότερη, δεν αναιρεί την αρνητική επίδραση των δεσμεύσεων της ΕΕ στην αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας.

Αντίθετα, οι νέες συστάσεις της ΕΕ για αξιοποίηση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου, αποδεικνύουν πόσο υποκριτικά ήταν όλα όσα έλεγαν για τη δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος, μόνο και μόνο για να προβάλουν τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης.

Η περίφημη πράσινη πολιτική της ΕΕ επιβάλλει το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι η επιλογή αυτή εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι θα αναλάβουν τη μεταφορά εισαγόμενου αμερικάνικου LNG.

Μάλιστα έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, διαθέτοντας έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους δεξαμενόπλοιων μεταφοράς LNG και LPG (υγραέριο).

Μιλάμε για «χρυσές δουλειές» για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία επιταχύνει αυτούς τους σχεδιασμούς, στο όνομα της απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντικατάσταση του από το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ήδη προωθείται η δημιουργία δύο πλωτών σταθμών αεριοποίησης του LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η δημιουργία υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, που θα υποδέχονται το πολύ πιο ακριβό, κυρίως αμερικάνικο, LNG, με στόχο να προμηθεύουν τα Βαλκάνια και την Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ενώ ήδη, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δόθηκε η άδεια για δημιουργία νέας αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Όλα αυτά βέβαια, μαζί με την επιλογή της αστικής τάξης για αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο παρουσιάζονται ως «μια νέα ευκαιρία» για τον λαό.

Όμως τα σχέδια «αναβάθμισης» της Ελλάδας και η μετατροπή της σε κόμβο των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ, «χώνουν» ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στο κέντρο των ανταγωνισμών, την ίδια στιγμή που μοναδικοί ωφελημένοι θα είναι μια χούφτα εφοπλιστικοί, ενεργειακοί και γενικότερα μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν νέο βαρύτερο τίμημα.

Η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος κόμβος σε όλα αυτά. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και η κατάληξη; Να πληρώνει τώρα πολύ ακριβά το τίμημα.

ΑΘΗΝΑ 17/3/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

10

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.