Μείωση της αδήλωτης εργασίας αλλά με έντονες διαφωνίες


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 18 Φεβρουαρίου 2019 by energinews (admin)

Στο 8,94% η αδήλωτη εργασία

Μειώθηκε στο 8,94% η αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με την έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου “Άρτεμις”, η οποία καταγράφει τα αποτελέσματα της ελεγκτικής δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΦΚΑ, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε όλη τη χώρα, το διάστημα από 1/1/2018 έως 31/12/2018.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, εξέφρασε την αντίθεσή του μέσω της “Ν.Κ.”, λέγοντας πως η αδήλωτη εργασία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και ιδιαιτέρως σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο.

«H ανασφάλιστη εργασία είναι πολύ περισσότερη κατά την άποψή μου. Δεν κυμαίνεται σε τόσο μικρά ποσοστά, αλλά κυμαίνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά. Θα πρέπει και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ενισχυθούν, ενώ ως τώρα δεν έχουν ενισχυθεί. Επίσης, πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στον τρόπο λειτουργίας ακόμη και του επιδόματος ανεργίας, γιατί λειτουργεί εις βάρος της νόμιμης απασχόλησης. Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν. Από εκεί και πέρα, αυτά που βλέπουμε στην αγορά εργασίας είναι ότι η παράνομη ή μη ασφαλισμένη εργασία έχει υψηλά ποσοστά», ανέφερε ο κ. Βοργιάς.

Οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά την αδήλωτη εργασία πραγματοποιήθηκαν: α) σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των υπηρεσιών ή των καταγγελιών που δέχονται, και β) σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας έχει μειωθεί στο 8,94% το 2018, από 12,4% το 2017, 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014. Συγκρίνοντας τα έτη 2018 και 2014 η μείωση είναι 10,23 ποσοστιαίες μονάδες. Τι συμβαίνει, όμως, στο Ηράκλειο;

Σύμφωνα με τον κ. Βοργιά, «στο Ηράκλειο τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας είναι υψηλά. Εμείς έχουμε ένα χαρακτηριστικό στο Ηράκλειο. Ένα μεγάλο μέρος της απασχόλησης αφορά εποχικό προσωπικό. Αυτό το εποχικό προσωπικό, για να μη χάσει το ταμείο ανεργίας ή να “τιμωρηθεί” από την Πολιτεία – γιατί υπάρχουν δικλίδες έτσι ώστε να μην μπαίνουν οι άνεργοι στο ταμείο ανεργίας: μόλις 1 στους 11 μπαίνει – αναγκάζεται πολλές φορές να προσφύγει σε “μαύρη” εργασία, δηλαδή σε αδήλωτη εργασία. Έχουμε αυτό το χαρακτηριστικό που ανεβάζει το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας. Επίσης, υπάρχουν τα φαινόμενα της μερικής απασχόλησης, δηλαδή να δηλώνονται ως τετράωρης απασχόλησης, αλλά στην πραγματικότητα να δουλεύουν 8ωρα και 10ωρα. Και ο επισιτισμός στο Ηράκλειο, λόγω του τουρισμού και του κλίματος, είναι ένα μεγάλο κομμάτι, που απασχολεί κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας».

Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας το 2018 ελέγχθηκαν 37.270 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 3.869 (ποσοστό 10,38%) απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους. Σε σύνολο 112.073 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν αδήλωτοι 5.689 (ποσοστό 5,08%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα, αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία, που ανέρχονται σε 58.857.687 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πολιτική βούληση της ηγεσίας του και οι συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας «αποδίδουν καρπούς. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με την ίδια προσήλωση».

Απέναντι σε αυτήν την τοποθέτηση, ο κ. Βοργιάς ανέφερε: «Εμείς ασχολούμαστε με την πραγματικότητα και δεν ασχολούμαστε με τα πολιτικά παιχνίδια. Το ζήτημα είναι η πραγματικότητα τι δείχνει. Χωρίς ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Χωρίς να αλλάξουν κάποια πράγματα νομοθετικά έτσι ώστε να γίνει ένας πραγματικός έλεγχος, πώς γίνεται το υπουργείο να εξαγγέλλει ότι μειώθηκε η αδήλωτη εργασία; Τέλος πάντων, στο ύψος της αδήλωτης εργασίας δε συμφωνούμε. Είναι μεγαλύτερο. Εάν έχουμε όμως πτώση της “μαύρης” ή ανασφάλιστης εργασίας, δε θα είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.