ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Απριλίου 2021 by energinews (admin)

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ

Για το άνοιγμα των σχολείων και τα self-tests:

  • Με τάξεις 25 και 27 μαθητών τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν
  • Για τα self-tests: Ο ΕΟΔΥ στη «μάχη» των σχολείων- Ένα από τα δύο τεστ να γίνεται με κρατικό συντονισμό για πιο αξιόπιστα και ασφαλή δεδομένα

Επί της αρχής όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά, το ίδιο και οι επιχειρήσεις, αυτό είναι αυτονόητο.

Το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, θα το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι, με βάση όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα, και όχι με βάση πιθανό πολιτικό κόστος, όπως δυστυχώς φαίνεται ότι λαμβάνονται οι αποφάσεις τον τελευταίο καιρό.

Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, το θέμα είναι κυρίως ο τρόπος που θα ανοίγουν. Δυστυχώς τον Σεπτέμβρη ανοίξαμε με 25 και 27 μαθητές στις τάξεις, τον Ιανουάριο και τώρα ξανά το ίδιο. Αυτό δείχνει εκ των πραγμάτων ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

Προφανώς και είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερους ελέγχους στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που πηγαίνουν στα σχολεία. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι, σήμερα, είχαμε πάνω από 600 κρούσματα σε αυτούς, γεγονός που συνηγορεί, αφενός, στο ότι υπήρχε σχετικό έλλειμα στη διάγνωση και την ιχνηλάτηση, και αφετέρου ότι μπορούμε έτσι να προλαμβάνουμε φαινόμενα ευρύτερης διασποράς.

Για να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να περιορίσουμε την ευθύνη από την πλευρά των οικογενειών και των γονέων, με στόχο τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, ως Κίνημα Αλλαγής, προτείνουμε το ένα από τα δύο τεστ,π.χ. αυτό της Δευτέρας να γίνεται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συντεταγμένα σε κάθε σχολείο, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα δεδομένα και πλήρη ασφάλεια ότι αυτή η μαζική διαδικασία θα γίνεται πραγματικά σε όλους τους μαθητές.

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής

Για να είμαι απόλυτα σαφείς, οι διαδικασίες θα γίνουν όποτε και όπως προβλέπει το καταστατικό μας. Με μια παράμετρο που λέει το προφανές, ότι για τα θέματα που δεν προσδιορίζονται καταστατικά, θα αποφασίσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, με όρους απόλυτα δημοκρατικούς, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως έχουμε αποφασίσει και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Με καθυστέρηση η Κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους «κόφτες», οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους.

Βέβαια οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αρχικό νόμο δεν είναι η δημοκρατική της ευαισθησία.

Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία, την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα.

Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά.

Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος – και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε -, ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων.

Είναι ώρα το Σ/Ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ : ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΌΡΜΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ REAL FM ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΥΡΙΟ 13/04 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:15)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου αύριο Τρίτη 13 Απριλίου και ώρα 11:15.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στην ψηφιακή περιοδεία στην Λάρισα

Βασικά σημεία

• Σήμερα η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, ταυτόχρονη με την μείωση των τιμών παραγωγών επιφέρουν την οικονομική κατάρρευση του εισοδήματος των αγροτών.

Η ΝΔ επέτεινε το πρόβλημα, με μια πολιτική στάση που αφήνει ανενόχλητα τα καρτέλ της αγοράς, δεν διασφαλίζει τον στοιχειώδη υγιή ανταγωνισμό και την διαφάνεια. Οι αγρότες όμως δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους.

Να είναι οι ξεχασμένοι φτωχοί συγγενείς.

Να επιβιώσουν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί όπως επιδιώκει η ΝΔ.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί.

Επιλέγουμε να προτάσσουμε ως βασικό προσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας, την στήριξη της παραγωγής τροφίμων, τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών καλλιεργειών, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα. Την ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του αγροτουρισμού και της διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον Τουρισμό.

Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση της εμπορικής αξίας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

• Επειδή  ο εμβολιασμός θα κάνει μήνες για να καλύψει την μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, χρειάζονται άμεσα μέτρα.

Στήριξη του ΕΣΥ.

Και δεύτερον με την αποφυγή κάθε συνωστισμού.

• Γιατί δεν μπορεί τα σχολεία να ανοίγουν όπως πριν την πανδημία.

Με συνωστισμό στις τάξεις και την ευθύνη για τα τεστ μόνο σε γονείς και μαθητές.

Ποιος αλήθεια αναλαμβάνει την ευθύνη αν τα παιδιά αρρωστήσουν μέσα στις πανελλαδικές; Όχι μόνο στην οικογένεια η ευθύνη, το ένα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

• Γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι αδιανόητο να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση γιατί προχθές μόλις παρέλαβε  τα πρώτα 40 νέα λεωφορεία. Ενώ εξαγγέλλουν 300 από τον Αύγουστο(!!).

• Γιατί δεν μπορεί να μη γίνεται κανένας έλεγχος για την τήρηση των υποχρεωτικών ποσοστών με τηλεργασία στις επιχειρήσεις.

Οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά δεν μπορεί να επιχειρεί η Κυβέρνηση να καλύψει τα λάθη και τις παλινωδίες της, με τις θεωρίες της «ατομικής ευθύνης».

• Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. την χρήση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Όπως ήδη ετοιμάζονται ο κ. Ντράγκι στην Ιταλία και ο κ. Μακρόν στη Γαλλία.

• Στην Αμερική ο Μπάιντεν αλλά και στην Ευρώπη δίνουν το βάρος στις δημόσιες επενδύσεις, γιατί όπως ισχυρίζονται μετά από τις δυο κρίσεις την οικονομική και την υγειονομική , είναι ο μοχλός για την ανάκαμψη.

Ολόκληρη η εισαγωγική ομιλία

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Σε μια δύσκολη για την επικοινωνία μας εποχή, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής για να συζητήσουμε τα κρίσιμα θέματα του σήμερα και του αύριο, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Είμαστε πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων, της επιστήμης, συνδιαμορφωνουμε μέσα από τον διάλογο τις θέσεις, τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες μας και ιεραρχούμε τις ανάγκες των περιφερειών και των νομών.

Θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας.

Φίλες και Φίλοι,

Ξεκινώ από το ζήτημα της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η αλήθεια παρά την προπαγάνδα.

Κάθε μέρα έχουμε χιλιάδες κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αυξάνουν ακόμη και εκτός εντατικών, δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται και το ΕΣΥ βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν ανέμελα να δίνουν ημερομηνίες για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Παριστάνουν και υποκαθιστούν τους ειδικούς.

Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καραντίνα της Ευρώπης. Έχει ανάγκη από αποτελεσματική πολιτική, αισιοδοξία και όχι εμπαιγμό.

Επειδή  ο εμβολιασμός θα κάνει μήνες για να καλύψει την μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, χρειάζονται άμεσα μέτρα.

Στήριξη του ΕΣΥ.

Και δεύτερον με την αποφυγή κάθε συνωστισμού.

• Γιατί δεν μπορεί τα σχολεία να ανοίγουν όπως πριν την πανδημία.

Με συνωστισμό στις τάξεις και την ευθύνη για τα τεστ μόνο σε γονείς και μαθητές.

Ποιος αλήθεια αναλαμβάνει την ευθύνη αν τα παιδιά αρρωστήσουν μέσα στις πανελλαδικές; Όχι μόνο στην οικογένεια η ευθύνη, το ένα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

• Γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι αδιανόητο να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση γιατί προχθές μόλις παρέλαβε  τα πρώτα 40 νέα λεωφορεία. Ενώ εξαγγέλλουν 300 από τον Αύγουστο(!!).

• Γιατί δεν μπορεί να μη γίνεται κανένας έλεγχος για την τήρηση των υποχρεωτικών ποσοστών με τηλεργασία στις επιχειρήσεις.

Οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά δεν μπορεί να επιχειρεί η Κυβέρνηση να καλύψει τα λάθη και τις παλινωδίες της,με τις θεωρίες της «ατομικής ευθύνης».

Φίλες και Φίλοι,

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 στην Οικονομία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Ο κ. Μητσοτάκης έταξε άλμα δεκαετίας, αλλά σκοντάφτει στην καθημερινότητα σε κάθε δυσκολία.

Η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης επαυξάνουν τις αρνητικές εξελίξεις, την ύφεση, το ιδιωτικό χρέος, το νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία είναι υπαρκτή.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται.

Θα επισημάνω ορισμένα σημεία για τις επιχειρήσεις.

– Τα μέτρα δεν προσφέρουν προοπτική για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Απλά κρατούν το κεφάλι αυτού που κινδυνεύει να πνιγεί έξω από το νερό , προσωρινά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταφέρουν τις υποχρεώσεις-οφειλές λόγω της πανδημίας για το 2022.Αυτες είναι περίπου 1,5 δις ευρώ. Όμως το σύνολο των οφειλών σε εφορίες και ταμεία φθάνει στα 145 δις ευρώ, Πως θα πληρωθούν με τέτοια κρίση και ύφεση; Πως θα αγοράσουν νέο εμπόρευμα οι επιχειρήσεις;

– Έπρεπε να υπάρχει γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις και κούρεμα 30% των οφειλών.

– Και επιδότηση του 100% των εισφορών όταν ανοίξουμε ,για να αντέξουν οι επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης βέβαια.

– Χρειάζεται για την τόνωση της ρευστότητας ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την εστίαση και το λιανεμπόριο, που το 70% θα είναι απευθείας ενίσχυση. Όπως πρέπει να ισχύσει και για όλες τις προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

– Όσον αφορά την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Γέφυρα, για να έχει νόημα, πρέπει να μη αφεθούν ασύδοτες οι τράπεζες να θέτουν πρόσθετους όρους. Και να απλώσουν οι δόσεις  υποχρεωτικά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

– Αναγκαίο είναι επίσης να συνεχιστεί η αναστολή των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας όπως επίσης και η αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου ως το τέλος του έτους.

Δεν έχουμε ακούσει τίποτε για τους εργαζόμενους και τους αγρότες .

– 600.000 εργαζόμενοι βρίσκονται με αναστολή εργασίας και 534 ευρώ.

-Πολλοί από αυτούς ζουν για μήνες με τα 534, αλλά οι υποχρεώσεις τρέχουν. Πως θα τα βγάλουν πέρα; Έχουμε προτείνει να καλυφθούν με το 100% του μισθού τους από το κράτος (όριο 1000 ευρώ)και να γίνει ρύθμιση και κούρεμα των υποχρεώσεων τους.

-350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ μένουν ακόμη και εδώ και μήνες χωρίς καμία κάλυψη. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.

 

Οι Προτάσεις που και σήμερα καταθέτουμε είναι απαραίτητες για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. την χρήση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Όπως ήδη ετοιμάζονται ο κ. Ντράγκι στην Ιταλία και ο κ. Μακρόν στη Γαλλία

 

Φίλες και Φίλοι,

Έρχομαι στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί υπάρχει ένα ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο.

Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

 

• Είναι ένα σχέδιο που παραθέτει επενδύσεις-έργα χωρίς ιεράρχηση, χωρίς να αναλύεται τι εξυπηρετεί το καθένα ποιος είναι ο στόχος του.

Λείπει ο οραματικός στόχος αλλαγής του οικονομικού μοντέλου και αναβάθμισης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

• Απουσιάζει κάθε σύνδεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τους άλλους διαθέσιμους πόρους, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

• Δεν συνοδεύονται τα έργα που προβλέπονται,με δείκτες απόδοσης για το περιβάλλον, για ανάπτυξη και κυρίως για την δημιουργία θέσεων εργασίας.

• Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, για την στήριξη της Ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Ακόμη και για την Εθνική Άμυνα σε μια κρίσιμη περίοδο, μένουμε μόνο στις παραγγελίες από τις άλλες χώρες.

• Απουσιάζει κάθε αναφορά για την στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, δεν περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα για τον Τουρισμό, υπάρχει έλλειμμα για την βιώσιμη στροφή του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ είναι πολύ μικρές οι επενδύσεις για την έρευνα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.

• Εκεί που πλήρως αποκαλύπτεται το συντηρητικό ιδεολογικό πρόσημο της Κυβέρνησης και του προγράμματος της είναι τα θέματα της Εργασίας  και της Υγείας.

Για τους εργαζόμενους συνοδεύεται από μέτρα-ήδη εξαγγέλλονται-που οδηγούν στο ωράριο εργασίας-λάστιχο και στις απλήρωτες υπερωρίες. Προωθείται το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Για το ΕΣΥ προβλέπονται μόνο 317 εκατομμύρια για 120 Νοσοκομεία σε βάθος 6ετίας και 273 εκατ. για την ΠΦΥ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Από ένα συνολικό ύψος 70 δις ευρώ από όλα τα Ταμεία. Πολύ λίγα, ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή.Καμία σχέση με την προοπτική ενός νέου ΕΣΥ.

• Τέλος σε μια εποχή κρίσης στο δημογραφικό, απουσιάζει κάθε πρόβλεψη, κάθε μέτρο, την ώρα που είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν όχι μόνο οι αναγκαίες υποδομές, αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις για την στήριξη των νέων ζευγαριών.

Στόχος δικός μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.

Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.

Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση.

Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.

Το μότο μας είναι «Παράγουμε και εξάγουμε».

Λέμε όχι στο μοντέλο εισαγωγές – κατανάλωση.

Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες.

Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορούν τους πολλούς.

Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :

Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.

Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.Στην Αμερική ο Μπάιντεν αλλά και στην Ευρώπη δίνουν το βάρος στις δημόσιες επενδύσεις, γιατί όπως ισχυρίζονται μετά από τις δυο κρίσεις την οικονομική και την υγειονομική , είναι ο μοχλός για την ανάκαμψη. 

Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.

· Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

· Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους

· Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.

Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, το μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.

 

Φίλες και Φίλοι,

Η Θεσσαλία και οι άνθρωποι της δοκιμάζονται σήμερα τόσο από την πανδημία, όσο και από τις πλημμύρες, τους σεισμούς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έφεραν μαζί τους καταστροφές σε νοικοκυριά και παραγωγές.

Η σημερινή συνάντησή μας, είναι  ένα δυνατό μήνυμα σύμπραξης όλων των παραγωγικών δυνάμεων και απελευθέρωσης κάθε δημιουργικής δυνατότητάς τους

Έχουμε χρέος  να ενώσουμε  ευρύτερες  πολιτικές   και κοινωνικές  δυνάμεις με όραμα  και σχέδιο. Σε μια μεγάλη Παραγωγική Συμμαχία.

Θέλουμε τη Θεσσαλία, της δύναμης και της προοπτικής.

Θέλω ιδιαίτερα να αναφερθώ στον Αγροτικό Τομέα.

Σήμερα η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, ταυτόχρονη με την μείωση των τιμών παραγωγών επιφέρουν την οικονομική κατάρρευση του εισοδήματος των αγροτών.

Η ΝΔ επέτεινε το πρόβλημα, _με μια πολιτική στάση που αφήνει ανενόχλητα τα καρτέλ της αγοράς, δεν διασφαλίζει τον στοιχειώδη υγιή ανταγωνισμό και την διαφάνεια. Οι αγρότες όμως δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους.

Να είναι οι ξεχασμένοι φτωχοί συγγενείς.

Να επιβιώσουν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί όπως επιδιώκει η ΝΔ.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί.

Επιλέγουμε να προτάσσουμε ως βασικό προσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας, την στήριξη της παραγωγής τροφίμων, τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών καλλιεργειών, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα. Την ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του αγροτουρισμού και της διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον Τουρισμό.

Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση της εμπορικής αξίας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι αυτής της νέας στρατηγικής είναι:

• Η παραγωγή γεωργικών προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας

• Η παραγωγή τελικών εμπορικών προϊόντων που θα είναι τυποποιημένα με τα κοινοτικά και διεθνή πρότυπα

• Η ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας και σύνδεση της με την παραγωγή και την εκπαίδευση γεωτεχνικών στελεχών και αγροτών

Η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της διεπαγγελματικής συνεργασίας όλων των φορέων που εμπλέκονται με το γεωργικό τομέα σε όλες τις φάσεις της.

Όσον αφορά τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας την νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Έχουμε προτείνει ένα αναλυτικό, σύγχρονο και εφαρμόσιμο ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, που λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες, τις ιδιαιτερότητες μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

1) Σε κάθε Περιφέρεια χωροθετούνται και επιδοτούνται οι υποδομές ενός τουλάχιστον ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ και δημιουργείται ο αντίστοιχος φορέας εξαγωγών.

Συμμετέχουν συνεταιρισμοί και μικτές επιχειρήσεις που οργανώνονται ως δίκτυο, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη χρηματοδότηση, προμήθεια εφοδίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Τα δίκτυα συγκεντρώνουν, μεταποιούν και συσκευάζουν ποιοτικά (και βιολογικά) αγροτικά προϊόντα και μέσω του φορέα ενισχύουν τις εξαγωγές τους δημιουργώντας και το κατάλληλο διεθνές brand.

Ανάλογες κινήσεις και για την Κτηνοτροφική Παραγωγή.

Επισήμανση: Επιβάλλεται να δημιουργηθούν νέα σύγχρονα συλλογικά σχήματα αγροτών – παραγωγών σε επίπεδο νομού – περιφέρειας – χώρας, αλλά και ανά προϊόν.

2) Με ισχυρά οικονομικά κίνητρα αναπτύσσονται ενεργειακές Αγροτικές Κοινότητες. Ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ στη γεωργία, με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας.

Έτσι επιτυγχάνεται και η μείωση του κόστους ενέργειας για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

3) Γεωργία που βασίζεται στη γνώση.

Εκπαίδευση των αγροτών και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή των καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή.

4) Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή.

• Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για τα εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.

• Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.

• Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίηση της από νέες παραγωγικές δραστηριότητες και συλλογικούς παραγωγούς.

5) Αλλάζει ριζικά ο τρόπος διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται στην άρδευση.

Το παραδοσιακό μοντέλο διοίκησης των ΤΟΕΒ δίνει τη θέση του σε σύγχρονες μορφές μάνατζμεντ. Οι νέοι αυτοί Οργανισμοί διασφαλίζουν την ορθολογική χρήση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών αποθεμάτων με ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

6) Δίνονται κίνητρα (οικονομικά, συμβουλευτικά, δικτύωσης, κλπ.) για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης από υφιστάμενους αγρότες καθώς και την είσοδο νέων επενδυτών στον αγροτικό τομέα (και με τη μορφή συμπράξεων με υφιστάμενους αγρότες) σε δυναμικές καλλιέργειες (π.χ. θερμοκήπια, δενδροκομία, κλπ) και εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να αναφερθώ ακόμη σε μια πολύ σημαντική και θετική πρωτοβουλία που έχει πάρει μια ομάδα δουλειάς για τα Αγροτικά θέματα που συγκρότησε η Βουλευτής μας Ευαγγελία Λιακούλη.

Η πρόταση αυτή που έχει τον τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» αναδεικνύει την σημασία για τον αγροδιατροφικό τομέα, μιας κοινής πολιτικής με βάση τις ευρωμεσογειακές χώρες. Για την επάρκεια τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, την προστασία του περιβάλλοντος.

Χρειάζεται προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτή η συνέργεια που όχι μόνο θα αναβαθμίζει την παραγωγή μας και το εισόδημα των αγροτών, αλλά θα ευνοήσει και την γενικότερη ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή.

Φίλες και Φίλοι,

Το δικό μας Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης:

Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.

Πρώτα και κυρία στο κράτος.

Με στόχο την αποκομματικοποίηση του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών.

Την διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του.

Την ουσιαστική αποκέντρωση του.

Αλλά και στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επανένταξης των ανέργων.

Επιτάχυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.

Και αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Στρατηγικός μας Στόχος είναι η Πλήρης Απασχόληση και προτείνουμε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ώρα να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fasttrack διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης.

Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει.

Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Εθνική Παραγωγική Συμμαχία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια Προοδευτική Διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια νέα Αλλαγή στην Ελλάδα, που μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κάνει πράξη.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 12.4.2021

Φ. Γεννηματά από Θεσσαλία: Στήριξη του ΕΣΥ με αποφυγή συνωστισμών

Φ. Γεννηματά προς τον Πρωθυπουργό: Καθυστερεί η εμβληματική ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Ερώτηση σχετικά με τη σοβαρή καθυστέρηση και τις απαράδεκτες ενστάσεις που προβάλλει η Περιφέρεια Αττικής για την χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου, που συνιστά ένα εμβληματικό, αναπτυξιακό «έργο πνοής» με ιδιαίτερα θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, κατέθεσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό. Στην ερώτηση της, η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί ο ανοιχτός και δημόσιος χαρακτήρας του Φαληρικού παραλιακού μετώπου σε όλους τους χώρους και τις υποδομές που θα δημιουργηθούν, ενώ σημειώνει την ανάγκη σύστασης κοινού Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή των Δήμων της περιοχής. Περισσότερα ΕΔΩ.

Ψήφος Αποδήμων: Η Κυβέρνηση κατάλαβε το λάθος της

Η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε ένα ακόμη φιάσκο εξαιτίας των λίγων εγγραφών των συμπατριωτών μας του εξωτερικού στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, την ανάγκασε καθυστερημένα, να έρθει στις θέσεις μας. Να αναθεωρήσει δηλαδή το νόμο που καταργεί τους «κόφτες» και περιόριζε τους ομογενείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το Κίνημα Αλλαγής, παραμένει σταθερό και πιστό στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του οποίου εξειδικεύθηκε και ενδυναμώθηκε η κατοχύρωση της ψήφου των απόδημων, μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2001. Θυμίζουμε την θέση μας που προέβλεπε ότι δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια, με πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες της ψηφοφορίας, ενώ για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους να απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους.

Θυμίζουμε την πλήρη πρότασή μας ΕΔΩ

Πανδημία: Ανάγκη δημιουργίας “Γραφείου Ενημέρωσης” για συγγενείς ασθενών

Να λάβει τέλος η ελλιπής και αποσπασματική πληροφόρηση που λαμβάνουν οι συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, ζητά το Κίνημα Αλλαγής με ερώτηση που συνυπογράφει σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του. Στην ερώτηση – παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, σημειώνεται η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ‘’Γραφείου Ενημέρωσης’’ για τους συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι οικογένειές τους προσπαθούν να βάλουν τέλος στη αγωνία τους ψάχνοντας να βρουν πληροφόρηση για τους ανθρώπους τους, όπως κι όπως μπορούν: «από τους βουλευτές, τους δημοσιογράφους, τους  γιατρούς, τους νοσηλευτές,  τις καθαρίστριες – ακόμη και τους φύλακες των νοσοκομείων!». Η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς πρόκειται για ένα θέμα στοιχειώδους ανθρωπιάς, αλλά και καθαρής υποχρέωσης ενός δημοκρατικού και πολιτισμένου κράτους. Περισσότερα ΕΔΩ.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει σε κάθε φάση που αντιμετωπίζει ένα τέτοιου είδους ζήτημα ,όπως η ψήφος των Αποδήμων, να έχει το θάρρος και το σθένος να το αντιμετωπίζει με την πολιτική ειλικρίνεια, που αξίζει σε μία νέα εποχή που θέλουμε να δημιουργήσουμε με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας, γιατί μέχρι τότε θα ‘’ζητείται ειλικρίνεια, θα ζητείται ελπίς’’», τόνισε κατά τη συζήτηση της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών , η ειδική αγορήτρια από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το θέμα που ήρθε εκ νέου στο δημόσιο διάλογο για την ψήφο των Αποδήμων.

Σημειώνεται πως το θέμα αναμοχλεύτηκε μετά και την πρόσφατη «αλλαγή πλεύσης» για την άρση των παραλυτικών περιορισμών στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων, από πλευράς της αρμόδιας Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη που δήλωσε πως «όταν το κόμμα της ξαναγυρίσει στην εξουσία θα τους καταργήσει(!)», με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, να καταθέτει άμεσα σχέδιο νόμου (βράδυ 12/4/2021) για να τροποποιήσει τον αρχικό νόμο (σημείωση: θα συζητηθεί στη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα).

Υπενθυμίζεται πως η Λαρισαία βουλευτής, με την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής Τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματος, είχε εισηγηθεί το νομοσχέδιο (ν. 4648/2019) το Δεκέμβριο του 2019 για την ψήφο των Αποδήμων, λέγοντας και τότε χαρακτηριστικά πως «…είναι λιγότερο τολμηρό, σε σχέση με το αίτημα των εκτός Επικράτειας Ελλήνων πολιτών, που δεν είναι άλλο από την πλήρη άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση της ψήφου τους. Δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν τόλμησαν να κάνουν την αυτό-υπέρβασή τους, με μεγαλύτερη την ευθύνη της αριστεράς και δεδομένης της συνταγματικής πρόβλεψης για ψήφιση από 200 βουλευτές, προκειμένου να ισχύσει…».

Συνεπώς, το Κίνημα Αλλαγής, διά της ειδικής του αγορήτριας Ευαγγελίας Λιακούλη, δικαιώνεται πλήρως μετά την αλλαγή στάσης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την τότε ατολμία της κυβέρνησης της ΝΔ, να εισαγάγει ένα νόμο ουσιαστικά λειτουργικό και χωρίς «κόφτες», για ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους του Έλληνες κι Ελληνίδες – εντός κι εκτός συνόρων – αυτό της ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, πέρα από τους εκατέρωθεν – διαχρονικούς – μικρονοϊκούς κομματικούς τακτικισμούς των δύο «μονομάχων» της εξουσίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, πως προκειμένου να ψηφιστεί ο ν. 4648/2019 – έστω κι όπως ψηφίστηκε – η Ευαγγελία Λιακούλη έδωσε πραγματικό «αγώνα» λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2019 στις Επιτροπές της Βουλής και την Ολομέλεια, προκειμένου να πετύχει τελικά α συμπεριληφθεί ρύθμιση, η οποία προέβλεπε την τοποθέτηση τριών υποψηφίων και ενός τουλάχιστον Απόδημου Έλληνα ή Ελληνίδας στις πρώτες τρεις θέσεις του σχετικού ψηφοδελτίου, έτσι ώστε να υπάρξει εκπροσώπηση της Ομογένειας στη Βουλή.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.