ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΟΤΑΝ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ, ΚΑΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ
με τους δημοσιογράφους Κ. Λασκαράτο, Χ. Παπασταύρου και Κ. Παπαχλιμίντζο

Για το θέμα των Ευρωομολόγων

Το θέμα των ευρωομολόγων και της αμοιβαιοποίησης του χρέους το έθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Όλοι θυμόμαστε πού ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε: Οι μισοί στα Ζάππεια και οι άλλοι μισοί στις πλατείες. Το θέμα ουσίας είναι αφ’ενός τα 32 δις, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και αφ’ετέρου οτι μιλάμε για μεταβιβάσεις και όχι για δανεισμό που πιθανώς να περιελάμβανε άλλες δανειακές υποχρεώσεις.

Είναι το πρώτο βήμα για την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Όντως, είναι πολύ θετικό και νομίζω συμφωνούμε όλοι, εκτός, φυσικά, από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που απείχε δύο φορές από την ψήφιση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρωβουλή. Είναι πολύ σημαντικό το ότι σήμερα η χώρα έχει ένα σημαντικό ποσό για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που πρέπει να πάρει. Το θέμα τώρα φυσικά είναι το που θα τα διοχετεύσει και πώς θα τα αξιοποιήσει…

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης

…Για αυτό το λόγο, λοιπόν, ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας είναι μείζονος σημασίας. Και είδαμε δυστυχώς πως το σχέδιο της ΝΔ είναι ελλιπές και ανεπαρκές.

Στους εργαζόμενους και στα εργασιακά επιλέγουν το δόγμα «μισός μισθός – μισή δουλειά», με ελαστικές σχέσεις εργασίας και χωρίς κανείς να εγγυάται ότι μετά το πέρας της κρίσης θα επανέλθει υποχρεωτικά η πλήρης απασχόληση.

Είδαμε για τους ανέργους, ότι μετά από δική μας πίεση, το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση ήταν να δώσει μία παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο για την κάλυψη του επιδόματος ανεργίας και μετά… τίποτα.

Στην πραγματική οικονομία και το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρακαλάνε τις τράπεζες για να προχωρήσουν σε δανεισμούς, αντί η κυβέρνηση να τους επιβάλλει να δανείζουν με ευνοϊκούς όρους, δεδομένης και της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κρατικών εγγυήσεων.

Στον τουρισμό, που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ και θέλει οργανωμένο σχέδιο. Δυστυχώς, όμως, όταν έρχεται ο Υφυπουργός Τουρισμού και διαψεύδει το σχέδιο του ίδιου του Υπουργού του για τις τρεις ζώνες επικινδυνότητας, τότε είναι εμφανές ότι μόνο σχέδιο δεν υπάρχει στο Υπουργείο Τουρισμού για το πώς θα διασωθεί ένας πραγματικά νευραλγικός τομέας της ελληνικής οικονομίας.

Περιμένουμε να ακούσουμε από την κυβέρνηση τι λέει για τους αγρότες και τον πρωτογενή μας τομέα. Τους έχει αφήσει τελείως απ’ έξω. Παρουσίασε ελάχιστα πράγματα, που αφορούν μόνο το 2% των αγροτών και μάλιστα – αν εφαρμοστούν – αυτό θα γίνει μετά από τρεις μήνες.

Ελπίζουμε αυτά τα χρήματα τα οποία πραγματικά μπορούν να δώσουν μία ανάσα στην πραγματική οικονομία, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην πάνε σε μία νέα μορφή πελατειακού κράτους, που δυστυχώς μετά τους διορισμούς διοικητών των νοσοκομείων, είχαμε, τις προηγούμενες μέρες, και τους κομματικούς διορισμούς των διοικητών των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης καθώς και με αυξήσεις μετακλητών που ήδη τις έχουμε δει να έρχονται.

Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο συνεπής σε μια απόλυτα πιστή αντιγραφή του προγράμματός μας, που παρουσίασε προχθές, ενώ εμείς το παρουσιάσαμε πριν 10 μέρες.

Σχετικά με τα εργασιακά

Περιμένουμε να ακούσουμε από την κυβέρνηση τι λέει για τους αγρότες και τον πρωτογενή μας τομέα. Τους έχει αφήσει τελείως απ’ έξω. Παρουσίασε ελάχιστα πράγματα, που αφορούν μόνο το 2% των αγροτών και μάλιστα – αν εφαρμοστούν – αυτό θα γίνει μετά από τρεις μήνες. Ελπίζουμε αυτά τα χρήματα τα οποία πραγματικά μπορούν να δώσουν μία ανάσα στην πραγματική οικονομία, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να μην πάνε σε μία νέα μορφή πελατειακού κράτους, που δυστυχώς μετά τους διορισμούς διοικητών των νοσοκομείων, είχαμε, τις προηγούμενες μέρες, και τους κομματικούς διορισμούς των διοικητών των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης καθώς και με αυξήσεις μετακλητών που ήδη τις έχουμε δει να έρχονται.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3: ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΉ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Αγ. Σοφιά είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και κανείς δεν μπορεί να το βεβηλώσει.

Τις τελευταίες ημέρες συζητείται αυτό, γνωρίζαμε τις προθέσεις του κ. Ερντογάν. Επομένως εγκαίρως η Κυβέρνηση θα έπρεπε να κινητοποιηθεί. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί τίποτα. Η Αγιά Σοφιά εκτός από τη σχέση τη θρησκευτική και τη συναισθηματική που έχει μαζί μας, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και κανείς δεν μπορεί να το βεβηλώσει.

Χρειάζεται εγρήγορση όχι εφησυχασμός, ενιαίο, αρραγές μέτωπο, να χαράξουμε μία σύγχρονη εθνική στρατηγική

Δεν ζούμε σε ήρεμους καιρούς. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου νωρίς. Οι Τούρκοι έχουν περάσει από την προκλητικότητα τη λεκτική, στην επιθετικότητα στην πράξη. Μιλώντας στον Πρωθυπουργό του είχα πει, ότι θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στον Έβρο. Προφανώς πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Δεν είναι ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και το έχουμε πει πολλές φορές ότι η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Μην σκεφτόμαστε ότι επειδή έχουμε περάσει ένα χειμώνα και μετά μπήκαμε στην πανδημία με τον κορωνοϊό, ότι τα αφήσαμε πίσω. Χρειάζεται εγρήγορση όχι εφησυχασμός. Χρειάζεται ενιαίο, αρραγές μέτωπο, να χαράξουμε μία σύγχρονη εθνική στρατηγική να χαράξουμε τις κόκκινες γραμμές μας, να δείξουμε αποφασιστικότητα, έτσι ο ελληνικός λαός θα αισθανθεί ασφαλής. Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να τα συζητήσουμε.

Οποιαδήποτε στήριξη της Τουρκίας πρέπει να συνεπάγεται να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες εις βάρος της χώρας μας.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία δύσκολη στιγμή οικονομικά. Στο επόμενο διάστημα θα χρειαστεί στήριξη και θα την αναζητήσει με κάθε τρόπο. Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη συγκυρία για να μπορέσει να διεκδικήσει πως οποιοιδήποτε στήριξη της Τουρκίας πρέπει να συνεπάγεται να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες εις βάρος της χώρας μας.

Τα ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει η Κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τρύπες στον προϋπολογισμό

Είναι σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι μία θετική πρόταση και ήμασταν από τους πρώτους που μιλήσαμε για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ, χωρίς να αυξάνεται το δημόσιο χρέος. Τώρα είμαστε μπροστά στο επόμενο βήμα, που είναι η ώρα των κυβερνήσεων. Υπάρχουν δυσκολίες, ενστάσεις και αντιρρήσεις θα είναι δύσκολος ο δρόμος μέχρι τις τελικές αποφάσεις. Θέλω να δω τον Έλληνα πρωθυπουργό να δίνει μάχη, γιατί το πακέτο είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Τα ποσά αυτά δεν πρέπει η Κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τρύπες στον προϋπολογισμό ή για να στήσει πελατειακό κράτος. Για τις προτάσεις που θα καταθέσουμε όλοι μας θα κριθούμε. Πρέπει να μετρήσουμε κάθε βήμα. Να μετρήσει η κυβέρνηση το συνολικό ποσό μεταβίβασης που θα μας δοθεί και όχι τα ποσά του δανεισμού.

Η Κυβέρνηση δεν άκουσε τις προτάσεις μας για το Μετρό Θεσσαλονίκης, προχώρησε με δική της απόφασή και θα κριθεί γι’ αυτό

Διαπιστώσαμε το προηγούμενο διάστημα ότι διχάστηκε η Θεσσαλονίκη με το θέμα του Μετρό. Ζητήσαμε να συσταθεί ομάδα εμπειρογνώμων να βγάλει πόρισμα μέσα στο 2019. Να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το έργο και χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με τις αρχαιότητες. Δεν εισακουστήκαμε. Η Κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει με την απόφασή της. Θα κριθεί γι’ αυτό. Εμείς θα είμαστε εδώ να πιέζουμε να ολοκληρωθεί το έργο και να δοθεί στους πολίτες.

Η σημερινή Κυβέρνηση κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για τις συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ και έρχεται σήμερα και κάνει το ίδιο

Η προηγούμενη Κυβέρνηση παρέδωσε μια δύσκολη κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Είχαμε ένα παλαιό στόλο και κακοσυντηρημένο. Η σημερινή Κυβέρνηση κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για τις συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ και έρχεται σήμερα και κάνει το ίδιο. Χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός, πάνω στον οποίο θα πρέπει να δούμε το θέμα του στόλου και της αποτελεσματικότητας. Στις αστικές συγκοινωνίες θα πρέπει να έχουν συμμετοχή και το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τους φορείς της πόλης, να τους ακούσουμε.

Χωρίς σχέδιο θα μαραζώσουν οι περιοχές στη Δ. Μακεδονία

Δεν κατανοώ την απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε άμεσα τις μονάδες λιγνίτη, ενώ μπορούμε να το κάνουμε ομαλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν είναι υποχρέωση μας να τις κλείσουμε το 2023. Έχουν αποφασίσει να τις κλείσουν και λένε ότι θα μας πουν μετά το σχέδιο. Θα μαραζώσουν οι περιοχές αυτές στη Δ. Μακεδονία. Δεν πρέπει να οδηγηθούν οι κάτοικοι στην φτώχια. Μιλάμε για δίκαιη μετάβαση, για σχέδιο, για το πώς θα σταθεί η περιοχή στα πόδια της, για ένα ενεργειακό διαβατήριο. Δεν πρέπει η χώρα μας να εξαρτάται μόνο από εισαγόμενη ενέργεια. Είχαμε διοργανώσει μία εκδήλωση στην Κοζάνη, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας την αναβάλαμε. Θα την κάνουμε.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.