ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΝΕΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Σεπτεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Συνέντευξη Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στην Εφημερίδα «Μακεδονία» και τον δημοσιογράφο Β. Στολάκη

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν προηγηθεί δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και τελεσίγραφο της ΕΕ προς την Τουρκία προκειμένου να σταματήσουν οι προκλήσεις. Το ΚΙΝΑΛ επιμένει σε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία. Ζητάτε παράλληλα συνεννόηση και εθνική γραμμή. Ποιοι είναι κατά την άποψή σας οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης;

Στα εθνικά μας θέματα, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και απαράλλαχτα όλους τους τελευταίους μήνες. Μιλάμε πλέον για ένα γείτονα όπως η Τουρκία, που λειτουργεί απόλυτα συντεταγμένα, ανοίγοντας όλο το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας, χωρίς κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με την προσδοκία κάποια στιγμή να μας σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους. Αυτό, λοιπόν, απαιτεί από την πλευρά μας αποτελεσματική και αποφασιστική αντίδραση. Συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων με θεσμικό χαρακτήρα, με τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που ζήτησε πρώτη η Φ. Γεννηματά, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Με ευθύνη του πρωθυπουργού, αυτό όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά με έκπληξη ενημερωθήκαμε από αρθρογραφία του ότι έχει ήδη προχωρήσει σε γραπτή συμφωνία με την Τουρκία στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, για την οποία φυσικά δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτα. Η χειρότερη μορφή επικίνδυνης μυστικής διπλωματίας σε πολύ κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία, τουλάχιστον εμείς, δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν να τα διαπραγματευτεί. Στο σκέλος της ευρωπαϊκής διάστασης και της διεθνοποίησης της επιθετικότητας της Τουρκίας, φτάνει πια με τις φραστικές καταδίκες. Χρειάζεται άμεσα οριστικοποίηση του πακέτου κυρώσεων, και το σημαντικότερο, άμεση εφαρμογή τους.

Έναρξη διαλόγου με την Άγκυρα με ποιες «κόκκινες γραμμές»;

Η εθνική μας γραμμή, πάγια διατυπωμένη τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί στις διαδικασίες θεσμικού διαλόγου με την Τουρκία, μόνο για το ζήτημα που εμείς αναγνωρίζουμε ως το μοναδικό σημείο διμερούς αντιπαράθεσης. Δηλαδή, για την υφαλοκρηπίδα και τις προεκτάσεις σε θαλάσσιες ζώνες και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προσοχή, η διατύπωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Θεσσαλονίκης όπου για πρώτη φορά χαρακτήρισε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όχι ως τη μοναδική, αλλά ως τη «μείζονα» διαφορά μας με την Τουρκία, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια και μάλιστα εκτός της εθνικής μας γραμμής. Ας ελπίσουμε η επανάληψη της ίδιας διατύπωσης και στη συνέντευξη τύπου την επόμενη μέρα, να ήταν ένα απλό λεκτικό ατόπημα.

Η κ. Γεννηματά από το Thessaloniki Helexpo Forum παρουσίασε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ένα σχέδιο που εστιάζει στην στήριξη της εργασίας, του τουρισμού, της μικρομεσαίας επιχείρησης. Που διαφωνείτε με το αντίστοιχο σχέδιο της «Εθνικής Αυτοπεποίθησης» της κυβέρνησης και σε τι βαθμό θα το στηρίξετε;

Η Φ. Γεννηματά την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε τη δική μας πρόταση, το δικό μας σχέδιο, όχι μόνο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά συνολικά για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη επαναχάραξης του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου της χώρας. Βασική διαφορά μας με τη ΝΔ είναι ότι, για εμάς, οποιαδήποτε μορφή αναπτυξιακής πολιτικής πρέπει πάντα να έχει ως επίκεντρο αλλά και ως άμεσα επωφελούμενο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο, τον αγρότη, τον κοινωνικά αδύναμο. Αυτές οι έννοιες στο υποτιθέμενο σχέδιο της ΝΔ ήταν παντελώς απούσες. Εμείς μιλάμε για μία αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που θα διατεθούν στη χώρα μας την επόμενη 7ετία κατά 20% σε πρόσθετα άμεσα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, κατά 10% σε φορολογικά μέτρα με στόχο τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κατά 20% στην ολοκλήρωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών με στόχο ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και το υπόλοιπο 50% με κατεύθυνση σε επενδύσεις στην παραγωγή, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην αγροτική οικονομία. Με στόχο, φυσικά, μέσα από αυτά να προκύψουν μαζικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Εμείς, πάντα, μιλάμε με προτάσεις, πάντα τεκμηριωμένα, ρεαλιστικά και κοστολογημένα, και πάντα με την πίστη ότι μπορεί το νέο αυτό προοδευτικό πλαίσιο να αποτελέσει και σχέδιο διακυβέρνησης για τη χώρα, προς όφελος των πολλών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ενίσχυση των εξοπλιστικών και των συστημάτων άμυνας της χώρας. Ποια είναι η θέση της Χαριλάου Τρικούπη;

Είναι αυτονόητο ότι η θέση μιας παράταξης με βαθιά πατριωτικά χαρακτηριστικά όπως πάντα ήταν η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, δε θα μπορούσε παρά στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε με τα εθνικά θέματα, να αντιλαμβάνεται την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας ως κυρίαρχη προτεραιότητα. Ο λόγος για τα επιμέρους, φυσικά, είναι στα έμπειρα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Θεωρώντας βέβαια αυτονόητο πως στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κορσική, μαζί με τη συμφωνία με τον κ. Μακρόν να αγοράσει η χώρα μας τη μισή πολεμική βιομηχανία της Γαλλίας, θα συμφώνησε και τη κατάργηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να μπορέσει το σχέδιο αυτό να χρηματοδοτηθεί, χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του δημόσιου προϋπολογισμού σε βάρος κοινωνικών προτεραιοτήτων.

Το επόμενο διάστημα, είναι για το ΚΙΝΑΛ μια περίοδος εξωστρέφειας, τόσο σε επίπεδο Φώφης Γεννηματά όσο και σε επίπεδο οργάνωσης. Έχετε την Συνδιάσκεψη, την ανασύνθεση των νομαρχιακών επιτροπών κτλ. Ωστόσο, παρά τα κατά καιρούς καλέσματα της ηγεσίας, η βάση δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται τουλάχιστον όπως προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Σας προβληματίζει η κατάσταση αυτή και πως θα την αντιμετωπίσετε;

Προφανώς, οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργούν ζητήματα και στο βαθμό πολιτικοποίησης και συμμετοχικότητας, όχι μόνο στο δικό μας πολιτικό χώρο αλλά και συνολικά. Η παράταξη μας πάντα βασιζόταν στις οργανώσεις βάσης. Και φυσικά αυτό, έστω και στις πολύ δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική μας προτεραιότητα. Ως προς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και με δεδομένο το ρευστό πολιτικό σκηνικό που βρισκόμαστε σήμερα, είναι για εμάς θετικό ότι την ώρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζονται να χάνουν δυνάμεις, εμείς αποτυπώνουμε, έστω και οριακή, αύξηση των κοινωνικών μας συσχετισμών. Αυτό φυσικά, ως τάση και όχι ως ριζική ανακατανομή των πολιτικών δυνάμεων, δείχνει ότι η επιμονή και η συνέπεια μας, ο τεκμηριωμένος πολιτικός λόγος, πάντα με προτάσεις και αντιπροτάσεις, πάντα υπεύθυνα και αξιόπιστα, σιγά σιγά μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Φυσικά, οι δυσκολίες είναι πολλές, ο δρόμος μακρύς και η δουλειά που πρέπει να γίνει πάρα πολλή, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την κάνουμε με κάθε κόστος.

Βρεθήκατε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με πολλά προβλήματα: ΟΑΣΘ, Μετρό, ανεργία, αποβιομηχανοποίηση. Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του λίγες ημέρες πριν ανακοίνωσαν πως τα μεγάλα έργα προχωρούν. Ποια είναι η δική σας αίσθηση;

Είναι σαφές, ότι για εμάς ως Κίνημα Αλλαγής πέραν των κεντρικών πολιτικών ζητημάτων, προτεραιότητα έχουν και τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, κάνοντας πράξη τον στόχο μας, να είμαστε δίπλα στους πολίτες και τις καθημερινές τους ανάγκες. Ακριβώς με αυτό το σκεπτικό, έχουμε παρουσιάσει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα τοπικής εμβέλειας της Θεσσαλονίκης αλλά και ειδικότερα για τα μεγάλα ζητήματα, όπως αυτά των συγκοινωνιών, του ΟΑΣΘ και του μετρό. Το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση του απέδειξε στην πράξη ότι λύσεις υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αποδεικνύουν ότι για αυτούς υπάρχουν μόνο δικαιολογίες. Ας μας ακολουθήσουν, έστω και αργά, γιατί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Η πολιτεία χρωστάει στη συμπρωτεύουσα, και ειδικά δομές και υποδομές.

ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Δήλωση Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, μετά την επίσκεψη στα χωριά της Φθιώτιδας που είχαν καταστροφές.

Επισκεφτήκαμε σήμερα το Ζηλευτό Φθιώτιδας, το χωριό με τις μεγαλύτερες καταστροφές στο νομό από τις προχθεσινές πλημμύρες.

Δυστυχώς οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, με σοβαρές ζημιές στις υποδομές, στις περιουσίες και στα χωράφια των κατοίκων.

Συζητήσαμε μαζί τους από κοντά, για την κατάσταση, τις άμεσες ανάγκες τους και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για την ταχύτερη αποκατάσταση των καταστροφών.

Σκοπός μας, να είμαστε από την πλευρά μας χρήσιμοι:

– για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, αλλά και στα νοικοκυριά και τις περιουσίες των κατοίκων

– για την ταχύτερη καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων

– για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε επίπεδο υποδομών και την επαναφορά της απρόσκοπτης καθημερινής λειτουργίας των πληγεισών περιοχών

– για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών αντιπλημμυρικών έργων για να αποφύγουμε την επανάληψη αντίστοιχων επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με τον Γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, τη Βουλευτή Ευαγγελία Λιακούλη και μέλη του Τομέα Πολιτικής Προστασίας θα επισκεφτούν τον Δήμαρχο Καρδίτσας, την Αντιπεριφέρεια, τις επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης που έχουν πληγεί και μετά το Δήμο Σοφάδων και το Μουζάκι.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις τραγικές καταστροφές της Παρασκευής. Η σκέψη μας είναι μαζί τους αλλά και με όσους έχουν πληγεί, είτε τα νοικοκυριά τους, είτε οι επιχειρήσεις τους, είτε τα χωράφια τους και οι αγροτικές τους περιουσίες. Η εικόνα που αντικρίσαμε είναι δραματική, και φυσικά υπάρχουν ευθύνες, αλλά δεν είναι η ώρα να καταλογιστούν.

Εμείς είμαστε εδώ με την παρουσία μας για να φανούμε χρήσιμοι όπου αυτό είναι εφικτό, και με τις παρεμβάσεις μας να συμβάλουμε τόσο για την άμεση αποκατάσταση των υποδομών και των ζημιών ώστε να επανέλθει στοιχειωδώς η πόλη και ο νόμος στην απρόσκοπτη κοινωνική και οικονομική τους λειτουργία, όσο και για να εκκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η οικονομική στήριξη των πληγέντων, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.