Μαζεύτηκαν οι ελιές, έτοιμο το ελαιόλαδο, από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της Ιεράπετρας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Νοεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2019 οι ιδιοκτήτες, των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που έχει καταγράψει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, μάζεψαν τις ελιές από τα υπεραιωνόβια δέντρα τους. Στην ελαιοσυλλογή βοήθησαν έξι Γερμανοί, μία γαλλίδα και ένας έλληνας φίλοι του συνεταιρισμού, που για αυτό τον λόγο αυτό ταξίδεψαν ώστε να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη διαδικασία. Στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η κοινή άλεση των ελιών, στο ελαιουργείο του Β’ ελαιουργικού συνεταιρισμού Ιεράπετρας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο και το προσωπικό του ελαιουργείου για την προσφορά τους  στην ΔΩΡΕΑΝ άλεση των ελιών.

Συλλέχθηκαν ελιές από τις περιοχές Ορεινού, Σχινοκαψάλων, Αγίου Στεφάνου, Βαινιάς, Κάτω Χωριού, Κεντριού, και Μύρτου. Από 1240 κιλά ελιές παρήχθησαν 286 λίτρα ελαιολάδου.

Στα πλαίσια των σκοπών του ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ, για τρίτη συνεχή χρονιά θα τυποποιηθεί ελαιόλαδο, από  αρχαίες ελιές, σε συλλεκτικές συσκευασίες των 500ml και 100ml. Κάθε συσκευασία, φέρει αρίθμηση και συνοδεύεται από φυλλάδιο με φωτογραφία συγκεκριμένου ελαιοδέντρου, αναφέροντας διαστάσεις, τοποθεσία και όνομα παραγωγού ή διαχειριστή. Στο 12σέλιδο έντυπο, της μεγάλης συσκευασίας, που είναι μεταφρασμένο σε 8 γλώσσες, περιγράφονται οι στόχοι του προγράμματος αειφορικής διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων.

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει πάνω από 300 ελαιόδεντρα του Δήμου Ιεράπετρας. Η καταγραφή συνεχίζεται. Η μέση ηλικία των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ελαιοδέντρων, είναι τα 1800 έτη. Η μικρότερη είναι 800 ετών και η μεγαλύτερη φτάνει στα 3000 έτη.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καταγραφής, μπορούν να έλθουν σε επαφή με τα μέλη του ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ στα τηλέφωνα 6981916832 και 6932403188. Πληροφορίες: www.eptatiktos.gr

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.