Μαζί γινόμαστε ισχυρότεροι


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη στο Βήμα της Κυριακής

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η πανδημία είχε αρχίσει να κάνει εμφανή την παρουσία της στην Ευρώπη.

Η πρώτη αντίδραση των χωρών ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Μεγάλα και ισχυρά κράτη, αντί να προτάξουν την κοινή στρατηγική, έκλεισαν τα σύνορα τους, απαγορεύοντας την εξαγωγή πολύτιμου ιατρικού εξοπλισμού, στέλνοντας το μήνυμα «ο καθένας για τον εαυτό του».

Μέσα στην τρικυμία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ήταν ένα από τα λίγα θετικά παραδείγματα που διέσωσαν την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της Ένωσης. Όμως, τα θεσμικά του όρια, ανέδειξαν αδυναμίες. Ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία ενός κοινού, Ευρωπαϊκού αποθεματικού με ιατρικό υλικό όπως μάσκες, στολές, γάντια και αναπνευστήρες, η γραφειοκρατία οδήγησε η παραλαβή από τους αιτούντες βοηθείας όπως η Ιταλία, να καθυστερήσει δραματικά. Για να διορθώσει τις αστοχίες, η Επιτροπή παρουσίασε τον Ιούνιο νέα νομοθετική πρόταση.

Ως Εισηγητής από την πλευρά του Κοινοβουλίου αναλογιζόμενος το έκτακτο των συνθηκών, υιοθέτησα ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που είχε ως αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο να είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Δυστυχώς, η Γερμανία που είχε τότε την Προεδρία του, δεν είχε την ίδια άποψη, καθώς ορισμένα Γερμανικά κρατίδια δεν πίστευαν τις προτεινόμενες αλλαγές, διότι πολύ απλά θεωρούσαν ότι δεν τις είχαν ανάγκη. Χάρη στην πίεση που άσκησε το Κοινοβούλιο αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο, λίγο πριν παραδώσουν την σκυτάλη στην Πορτογαλία.

Μετά από 10 γύρους τεχνικών και πολιτικών διαπραγματεύσεων, καταλήξαμε την περασμένη Δευτέρα σε μία κοινή συμφωνία που ενισχύει τις δυνατότητες του Μηχανισμού. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του για την περίοδο 2021-2027 πενταπλασιάζεται στα 3,1 δισ. ευρώ με τα 2 δισ. να διατίθενται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προετοιμασία της Ευρώπης για αντίστοιχες καταστάσεις και το 1 δισ. να διατίθεται για την πρόληψη και την αγορά μέσων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Επιπλέον, ενισχύουμε σημαντικά την πρόληψη. Δημιουργείται μία λίστα κινδύνων με διασυνοριακές συνέπειες, όπως είναι η πανδημία ή ένα πυρηνικό ατύχημα και στόχων ανθεκτικότητας, όπως είναι η προστασία των τηλεπικοινωνιών και του ενεργειακού δικτύου, την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν όταν ετοιμάζουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης. Στόχος μας είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, όχι μόνο για τις συμβατικές φυσικές καταστροφές, αλλά ακόμη και για τις πιο ακραίες, δυσάρεστες εκπλήξεις. Τέλος, για την αποφυγή νέων καθυστερήσεων στην παράδοση υλικού, δίνουμε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περιόδους κρίσης να αγοράζει η ίδια και να αποστέλλει απευθείας τα μέσα που απαιτούνται, χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Η πανδημία απέδειξε, ότι χωρίς συνεργασία, υπάρχουν στιγμές που κανένα κράτος, όσο ισχυρό κι αν είναι, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο του. Το όραμα για μια αυτοδύναμη Ευρώπη, όταν εξαντλείται στο νόμισμα και την ενιαία αγορά, αυτοϋπονομεύεται. Χρειαζόμαστε ισχυρούς, αυτόνομους μηχανισμούς θεσμικής αλληλεγγύης, στα κοινωνικά ζητήματα, την οικονομία και την ασφάλεια, που θα εγγυώνται την συλλογική ευημερία των Ευρωπαϊκών λαών. Το rescEU είναι ένα τέτοιο παράδειγμα,. Εύχομαι για το κοινό καλό να ακολουθήσουν περισσότερα.

Οι ασθενείς με βαριά νοσήματα ανεξαρτήτου ηλικίας πρέπει να μπουν στην προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος

Ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στα Social media σχετικά με την προτεραιότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμών

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκίνησε στην χώρα μας όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ πριν ενάμισι μήνα, δίνοντας σε όλους μας την ελπίδα, ότι με προϋπόθεση την τήρηση των υγειονομικών μέτρων ενδιάμεσα, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την πανδημία.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά σε σχέση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος Ελλάδας παραμένουν, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών να κινείται σε άλλη κατεύθυνση, φροντίζοντας για τον έγκαιρο εμβολιασμό των πολιτών με υποκείμενα νοσήματα, ανεξάρτητου ηλικίας. Η Γαλλία συμπεριλαμβάνει ανοσοκατεσταλμένους λόγω αυτοάνοσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη, στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας εμβολιασμού μαζί με τους άνω των 75 ετών.

Αντιστοίχως, το Βέλγιο δίνει προτεραιότητα σε όλους τους ενήλικους ασθενείς με λευχαιμία, με νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθειες, σύνδρομο down, οροθετικούς, ανοσοκατεσταλμένους, μεταμοσχευμένους και στους άνω των 45 με χρόνιες αναπνευστικές νόσους, καρδιοπαθείς, παχύσαρκους, διαβητικούς, με χρόνια νευρολογική νόσο, ανοϊκούς, ασθενείς με καρκίνο και υπέρταση, ξεκινώντας τους εμβολιασμούς μαζί με τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Στην Γερμανία μαζί με τους άνω των 70 ετών, εμβολιάζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, με σύνδρομο Down, άνοια, σοβαρή ψυχιατρική νόσο, ασθενείς με λευχαιμία ή καρκίνο υπό θεραπεία και σε ύφεση εντός πενταετίας, χρόνια σοβαρή πνευμονική νόσο, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο, νεφροπάθεια, παθολογική παχυσαρκία. Μαζί με τους άνω των 60 θα εμβολιαστούν οι υπόλοιποι χρονίως πάσχοντες.

Παρομοίως έχουν πράξει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία μαζί με την χώρα μας αφήνει τους χρόνιους ασθενείς να περιμένουν. Επιμένοντας σε οριζόντια αντιμετώπιση με ηλικιακό κριτήριο και μόνο, βάζουν σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτους, μικρότερων ηλικιών συνανθρώπους μας, με  νοσήματα που σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής στην αρχή της πανδημίας, οδηγούσαν σε βαριά νόσηση, εισαγωγή σε ΜΕΘ ή και απώλεια της ζωής.

Η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει άμεσα την στρατηγική της, παίρνοντας στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ), τον ΕΟΠΥΥ, τα ΚΕΠΑ κλπ. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και τόσους μήνες, όπως έκαναν άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να υπάρξει ο κατάλογος προτεραιότητας καθορισμένος βάση και των δύο αντικειμενικών κριτηρίων, της ηλικίας αλλά και της ευπάθειας. Αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους που αγωνιούν έπρεπε ήδη να έχουν ενημερωθεί για το πότε θα εμβολιαστούν.

Η ανάρτηση στο Facebook: https://www.facebook.com/androulakisnikosgr/posts/1878684942307066

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.