«Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα»: Αναγκαία η δημιουργία Τοπική Μονάδας Υγείας


0
(0)

Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες για πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας των συνδημοτών μας, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα με την έξαρση των ιώσεων σε όλη τη χώρα, κρίνεται αναγκαίο όσο ποτέ η δημιουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Ιεράπετρα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι όμοροι Δήμοι Σητείας και Αγίου Νικολάου διαθέτουν μονάδες ΤΟΜΥ από τον Μάιο του 2018 και από τον Ιανουάριο του 2019 αντίστοιχα. Οι τοπικές Μονάδες Υγείας είναι στελεχωμένες με οκταμελές ιατρικό προσωπικό, με δυο γιατρούς και βοηθητικό προσωπικό στον Δήμο Σητείας ενώ στον Δήμο Αγίου Νικολάου η μονάδα ΤΟΜΥ είναι πλήρως στελεχωμένη με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που αριθμεί τα δεκατρία άτομα. 

Οι ΤΟΜΥ αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουν εξωστρεφείς και κοινοτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις (εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δράσεις ενημέρωσης για τον γενικό πληθυσμό, τακτικές επισκέψεις σε σχολεία, ΚΑΠΗ, χώρους εργασίας). Δημιουργούνται παράλληλα με νέες ή παλιές αποκεντρωμένες δομές ως περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας. Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό, στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει οικογενειακούς γιατρούς, παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό. Συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, στη συνεχή και ολιστική φροντίδα του πολίτη ενώ μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Έργο των ΤΟΜΥ είναι η παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία).

Με την απόφαση συγκρότησης κάθε ΤΟΜΥ καθορίζεται η περιοχή ευθύνης της, ο πληθυσμός της οποίας κυμαίνεται από 10.000 έως 12.000 κατοίκους. Σε ειδικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιοχές με πληθυσμιακές, ηλικιακές, γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (νησιά, ορεινοί πληθυσμοί) ή/και πολλαπλή νοσηρότητα, ο πληθυσμός ευθύνης των ΤΟΜΥ μπορεί να είναι μεγαλύτερος  από 12.000 κατοίκους. Οι ΤΟΜΥ στελεχώνονται από επαγγελματίες υγείας και λοιπό προσωπικό, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Κάθε Τ.ΟΜ.Υ. αποτελείται κατ’ ελάχιστον από έναν ιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, έναν Νοσηλευτή ή Επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό. Την εισήγηση για την ίδρυση ΤΟΜΥ σε έναν Δήμο προωθεί για την σύμφωνη γνώμη του στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ) η ηγεσία της Υγειονομικής Περιφέρειας (για την Περιφέρεια Κρήτης η 7η ΥΠΕ) ενώ την τελική έγκριση για την ίδρυση της Μονάδας υπογράφει ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’ έχει στην πρώτη γραμμή θέματα που άπτονται της υγειά των δημοτών αλλά και στο κοινωνικό προσώπω που επιβάλλεται να αποδίδουν οι αιρετές διοικήσεις στους δημότες τους. Θεωρούμε λοιπόν, ότι ο Δήμος Ιεράπετρας για άλλη μια φορά ήταν απών  από την διαδικασία των διεκδικήσεων. Ως ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Λασιθίου, όφειλε και οφείλει σε επίπεδο πολίτικων αποφάσεων να πράξει επιτέλους τα δέοντα, για τον κρίσιμο τομέα της υγείας. Ως γνωστών, το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν, και για το λόγω αυτό προτείνουμε την ίδρυση Τοπικής Μονάδας Υγείας στον Δήμο Ιεράπετρας.

Ένα αίτημα που έως τώρα η δημοτική αρχή του κου Καλαντζάκη, μετά από έξι χρόνια στα ηνία του Δήμου, δεν έχει θίξει ενώ ουδέποτε έχει εισηγηθεί το θέμα στα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου, με δεδομένη την λειτουργία ΤΟΜΥ στους άλλους μικρότερους Δήμους του νομού. Θεωρούμε ότι το να μην διεκδικείς αυτά που σου ανήκουν δεν διαφέρει καθόλου από αυτά που είχες και έχασες, (βλέπε δημόσιες υπηρεσίες) το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Ζητάμε από την δημοτική αρχή να θέσει ως άμεση προτεραιότητα το θέμα της ίδρυσης ΤΟΜΥ στην Ιεράπετρα.

Έχουμε θεσμική υποχρέωση να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας και όχι να είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων. Αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις όπως αυτές επιβάλλονται από τις παρούσες δύσκολες για την κοινωνία συνθήκες, πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για την δημιουργία δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους δημότες της Ιεράπετρας. 

Ως δημοτική παράταξη εισηγούμαστε την άμεση συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας του θέματος «Δημιουργία ΤΟΜΥ στον Δήμο Ιεράπετρας», για την λήψη απόφασης.

Μένουμε κοντά στους δημότες, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο

Για την δημοτική  παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:                                                                                                                            

Μεραμβελλιωτάκης Νίκος
Σαρρής Παναγιώτης
Χατζάκης Σταύρος

Ο Επικεφαλής
Πανταζής Θ. Αργύρης

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.