«Μήνυμα του Βασίλη Κεγκέρογλου για τη νέα σχολική χρονιά»


0
(0)

Τα σχολεία φέτος ανοίγουν κάτω από πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές καλούνται αφενός να καλύψουν τα μαθησιακά κενά που άφησε η περυσινή χρονιά και αφ’ ετέρου να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αποφάσισε η Κυβέρνηση. Αναμφισβήτητα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα πρέπει να προστατεύσουν με ευθύνη και ευσυνειδησία τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους αλλά την μεγαλύτερη ευθύνη, στην προσπάθεια αυτή, έχει η Κυβέρνηση. Η ολιγωρία και οι παλινωδίες της προηγούμενης χρονιά δεν πρέπει να συνεχιστούν, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε το πιο απλό, τα ολιγομελή τμήματα. Τα σχολεία από εκπαιδευτικής οπτικής πρέπει να παραμείνουν ανοικτά. Η δια ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε και να συγκριθεί με την τηλεκπαίδευση. Δεν αρκούν οι Κυβερνητικές εξαγγελίες και δεν πείθουν γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ευχόμαστε στους μαθητές ,εκπαιδευτικούς και γονείς καλή και δημιουργική χρονιά και καλή δύναμη στην δύσκολη προσπάθεια που αναλαμβάνουν.

«Τα παρατεταμένα mini lockdowns σε ορισμένους νομούς επιβάλλουν παράλληλα και άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης».

Με επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει ότι τα παρατεταμένα mini lockdowns σε ορισμένους νομούς επιβάλλουν παράλληλα και άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

«Οι πρόσφατες παρατάσεις των έκτακτων τοπικών περιοριστικών μέτρων, για την αντιμετώπιση της Πανδημίας του κορωνοϊου όπως π.χ στο Ηράκλειο της Κρήτης  μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου,  οξύνουν τα προβλήματα και επιβάλλουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, επαγγελματιών, αγροτών, εργαζομένων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που εξακολουθούν να πλήττονται.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι  αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των παγίων εξόδων τους, τα οποία διαρκώς αυξάνουν και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δούμε σύντομα το κλείσιμο πολλών καταστημάτων και παραγωγικών δραστηριοτήτων και χιλιάδες ανθρώπους να μένουν χωρίς δουλειά.

Το συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Ηρακλείου με πρόσφατη ανακοίνωση του εκφράζει τους προβληματισμούς του, επισημαίνοντας το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως οι ασχολούμενοι με την αναπαραγωγή μουσικής DJ και ζητούν έκτακτη αποζημίωση ειδικού σκοπού στο ύψος της αναστολής 534€ και καταβολή ενσήμων για όλο το χρονικό διάστημα που δεν εργάζονται αλλά και  30% επιδότηση ενοικίου.

Στην ίδια κατεύθυνση και πολλοί εμπορικοί σύλλογοι του Ν.Ηρακλείου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αδικαιολόγητες παρατάσεις, τονίζοντας τις ανεπανόρθωτες συνέπειες τους και ιδιαίτερα για την τουριστική Κρήτη.

Επειδή από τα παρατεταμένα mini lockdowns γίνεται επιτακτική  η ανάγκη  στήριξης με κάθε τρόπο και πρόσφορο μέσο, των τοπικών οικονομιών (επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες, καθώς και εργαζόμενοι και άνεργοι).

Επειδή  απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης τόσο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους όσο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι  εξακολουθούν να πλήττονται από τις συνέπειες των τοπικών περιοριστικών μέτρων αλλά και για τους ανέργους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

1)Ποια μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, του αγρότες, τους ανέργους και ευάλωτες ομάδες για τις περιοχές με παρατεταμένο τοπικό lockdown;

2)Ποια ειδικότερα μέτρα θα λάβετε για τις επιχειρήσεις επισιτισμού, διασκέδασης, κοινωνικών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και επαγγελματίες, μουσικούς, dj κλπ;».

Παραχώρηση χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης Λινοπεραμάτων στον Δήμο Μαλεβιζίου

Με επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την παραχώρηση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης Λινοπεραμάτων στον Δήμο Μαλεβιζίου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

«Με κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις (Α.Π 4419/22-02-21 και Α.Π 556/11-03-21) καθώς και με αρθρογραφία μου, είχα ζητήσει από την Κυβέρνηση την απόδοση της Χερσαίας ζώνης Λινοπεραμάτων στον Δήμο Μαλεβιζίου, τεκμηριώνοντας μάλιστα την θέση μου αυτή.

 

Ο Δήμος Μαλεβιζίου, με το από 26 Μαρτίου 2021, ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ζητήσει την απόδοση της χερσαίας ζώνης των Λινοπεραμάτων σε αυτόν, καθώς επίσης και των πόρων που προκύπτουν από τα τέλη ελλιμενισμού, προσόρμισης κλπ.

Στην κατεύθυνση αυτή, ύστερα και τις προφορικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για εξαίρεση των Λινοπεραμάτων από την επικείμενη σύμβαση υποπαραχώρησης του Λιμένα Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, με πρόσφατη επιστολή του, (σας την έχω καταθέσει ως αναφορά, αρ.πρωτ.3717/06.09.21), ζητά την απόδοση της χρήσης, εκμετάλλευσης και διαχείρισης  της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της περιοχής Λινοπεραμάτων στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου.

Επειδή ο Δήμος Μαλεβιζίου όλα αυτά τα χρόνια υφίσταται την επιβαρυντική λειτουργία των λιμενοβιομηχανικών και ατμοηλεκτρικών εγκαταστάσεων, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Επειδή ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει ολοκληρωμένες προτάσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου  της Δημοτικής ενότητας Γαζίου που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν την έγκριση του για την βιώσιμη ανάπτυξη και αξιοποίηση της Περιοχής των Λινοπεραμάτων.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εξαίρεσης των Λινοπεραμάτων και της χερσαίας ζώνης εντός ορίων Δήμου Μαλεβιζίου από τη σύμβαση υποπαραχώρησης  του ΟΛΗ;

-Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την απόδοση της χρήσης, εκμετάλλευσης και διαχείρισης  της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της περιοχής Λινοπεραμάτων στο Δήμο Μαλεβιζίου και  στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου;».

Δέσμευση του νέου Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρου Λιβάνιου στον Βασίλη Κεγκέρογλου για επίλυση του ζητήματος με την αναγνώριση των κληροτεμαχίων από το κτηματολόγιο.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου,κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,αρμόδιο για το κτηματολόγιο,προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα κληροτεμάχια που δεν αναγνωρίζει το κτηματολόγιο, εφόσον έχει προηγηθεί κατάτμηση  και αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Ο κ.Κεγκέρογλου, πριν από την ανάπτυξη της ερώτησης του, έκανε εκτενή αναφορά για την επέτειο των 99 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τόνισε οτι:

– Σήμερα, 99 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και 97 από την ολοκλήρωση του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές τους εστίες , οι μνήμες είναι άσβεστες και οι πατρίδες αλησμόνητες.

-Τιμούμε  τα θύματα της θηριωδίας των Τούρκων, όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα και τα δίκαια  του Ελληνισμού.

-Τιμούμε τους Μικρασιάτες που μπόλιασαν τον εθνικό κορμό και συνέβαλαν στην ανόρθωση και την πρόοδο της χώρας.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι απόγονοι των Μικρασιατών αλλά και όσοι αγόρασαν από αυτούς τμήματα κληροτεμαχίων, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να  αντιμετωπίζονται διαφορετικά και να ταλαιπωρούνται.

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι η διαφορετική αντιμετώπιση από την κείμενη νομοθεσία δυο αγροτεμαχίων είναι μείζον ζήτημα δικαιοσύνης και προκαλεί ανυπέρβλητα  προβλήματα στους ιδιόκτητες  αγροτεμαχίων που προέρχονται από κλήρο Αγροτικής αποκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων, αν η κατάτμηση τους έγινε πριν το 2012 και συγκεκριμένα πριν τη δημοσίευση του ν.4061/12.

Ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε από τον Υπουργό την άρση της δυσμενούς μεταχείρισης των αγροτεμαχίων που προέρχονται από κλήρο, με ρύθμιση ανάλογη του άρθρου 19 του ν.4711/20 που αντιμετώπισε το πρόβλημα απαλλοτρίωσης των κληροτεμαχίων, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες του κτηματολογίου, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κατέθεσε σχέδιο τροπολογίας που λύνει το θέμα.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτή τη φορά, κατανόησε το πρόβλημα, αποδέχθηκε τις προτάσεις του κ. Κεγκέρογλου και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα προς όφελος των πολιτών.

Σημειώνουμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 20-09-21 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση του κ.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο θέμα.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/WgP_RiM9Aic

Για την ανάγκη υλοποίησης της Κτηματογράφησης που διενεργεί το ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και για λόγους ίσης αντιμετώπισης των κληροτεμαχίων με τα αγροτεμάχια που δεν προέρχονται από γεωργικό κλήρο, προτείνεται η παρακάτω διάταξη που θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των κληροτεμαχίων και των τμημάτων τους να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο χωρίς την απαγόρευση κατάτμησης που έχει ήδη καταργηθεί από το άρθρο 37 του ν.4061/2012 (ΦΕΚ Α΄66) .

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου ……..προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:

 

Νέο Άρθρο….

Για την απρόσκοπτη υλοποίηση της κτηματογράφησης που διενεργεί το ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» οι γεωργικοί κλήροι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 1 του α.ν.431/1968 (ΦΕΚ Α΄116) αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του και έως την κατάργησή του στις 22 Μαρτίου 2012 με το άρθρο 37 του ν.4061/2012 (ΦΕΚ Α΄66).

Η ως άνω διάταξη δεν επηρεάζει τα ήδη γεννηθέντα εμπράγματα δικαιώματα επί των κληροτεμαχίων.

Αθήνα,13/09/2021

Ο Προτείνων Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Επιτυχίες, αποτυχίες και διδάγματα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Να σταματήσει η ανιστόρητη εισήγηση στο Δήμο Ηρακλείου

99 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και 97 από την ολοκλήρωση του ξεριζωμού των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, οι μνήμες είναι άσβεστες και οι πατρίδες αλησμόνητες.

Τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα και τα δίκαια  του Ελληνισμού αλλά και όσους επέζησαν και αγωνίστηκαν ή συνέβαλλαν με κάθε τρόπο στην επιβίωση και την κοινωνική ενσωμάτωση των ξεριζωμένων μικρασιατικών.

Τιμούμε τους Μικρασιάτες που μπόλιασαν τον εθνικό κορμό και συνέβαλαν στην ανόρθωση και την πρόοδο της χώρας, της αγροτικής παραγωγής, των επαγγελμάτων,  των τεχνών και των γραμμάτων και του πολιτισμού γενικότερα.

Τα διδάγματα για τις επόμενες γενιές είναι πολλά αλλά επισημαίνω τρία:

  1. Την ανάγκη Εθνικής συνεννόησης, αφού μετά την μεγάλη επιτυχία της συνθήκης των Σεβρών δεν διατηρήθηκε η Εθνική στρατηγική και η ενότητα και έτσι διευκολύνθηκαν οι αντίρροπες, έως τότε συμμαχικές δυνάμεις και η ανασύνταξη της Τουρκίας εναντίον μας.
  2. Την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση και τη δημιουργία του αύριο και του μέλλοντος, όπως η αξιοθαύμαστη προσπάθεια για την ανόρθωση της Πατρίδας με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων, γηγενών και ξεριζωμένων παρά τις τριβές και τα προβλήματα των μεταξύ τους σχέσεων.
  3. Την ανάγκη να τιμώνται οι πατριώτες, τόσο πρωταγωνιστές όσο και οι ανώνυμοι απλοί αγωνιστές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Προόδου.

Κορυφαίο ρόλο στην ιστορική εκείνη περίοδο, έπαιξε ο Νικόλαος Πλαστήρας τόσο στην Μικρασιατική εκστρατεία και τις επιτυχίες αλλά και την συνταταγμένη και ασφαλή υποχώρηση μετά την κατάρρευση του Μετώπου, όσο και με την συγκρότηση της επαναστατικής κυβέρνησης Πλαστήρα- Γονατά που αντιμετώπισε το χάος την επόμενη μέρα της καταστροφής και στήριξε τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου για την συνθήκη της Λωζάνης.

Η Ελλάδα, η Κρήτη και το Ηράκλειο οφείλουν να θυμούνται να τιμούν δεόντως και να μην υποτιμήσουν ούτε τον μεγάλο Έλληνα, στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, ούτε το μεγάλο δημιουργό και παγκόσμιο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, δίνοντας το όνομα τους σ΄ ένα κομμάτι από δρόμο έτσι για να βγει η υποχρέωση. Όσα καταγράφω είναι και η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ηρακλειωτών που περιμένουν από το Δήμαρχο Ηρακλείου, να σταματήσει η ανιστόρητη εισήγηση.

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *