Μήνυμα Βασίλη Κεγκέρογλου για τα 40 χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτώβρη 1981.


Τελευταία ενημέρωση 18 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

«Όσοι νιώθουμε ακόμα τις συναισθηματικές δονήσεις και μας συγκινούν και συνεγείρουν τα μηνύματα της μεγάλης Λαϊκής Νίκης στις 18 του Οκτώβρη, 40 χρόνια μετά,  όσοι συμμετείχαμε στους αγώνες που ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση για εθνική ανεξαρτησία και Κοινωνική δικαιοσύνη, για Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο,  για το ΕΣΥ, για την εθνική συμφιλίωση για την κοινωνική ασφάλιση για όλους, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τους μικρομεσαίους, για την αγροτιά και την ισχυρή Ελλάδα, σήμερα που το Κίνημα μας βρίσκεται στην κορύφωση μιας ακόμη μεγάλης δημοκρατικής πολιτικής διαδικασίας, της εκλογής δηλαδή νέας ηγεσίας, αισθανόμαστε μεγαλύτερο το βάρος της ιστορικής πρόκλησης!!!

Σήμερα έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε την αυτόνομη πορεία του Κινήματός μας, διότι αυτή είναι η μόνη που εξασφαλίζει χωρίς νοθεύσεις και συμβιβασμούς την ιστορική μας ταυτότητα και την υπεύθυνη πορεία μας για μια κοινωνία με δικαιοσύνη και χωρίς αποκλεισμούς, μια ανοιχτή, ισχυρή και σεβαστή Ελλάδα και μια δημοκρατική συγκρότηση ενός σύγχρονου κράτους που θα σέβεται και θα υπηρετεί τους πολίτες του.

Αυτά τα μηνύματα απευθύνουμε σήμερα στους πολίτες με τη βούληση για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, με το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και την Εθνική Στρατηγική που θα οδηγήσει με ασφάλεια την πατρίδα μας στο μέλλον και τους καλούμε, να συσπειρωθούν στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής και να συμμετέχουν στις επικείμενες διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του, για να γίνουμε ξανά οι πρωταγωνιστές της πραγματικής Ανασυγκρότησης της Πατρίδας!»

«Να συμπεριληφθούν όλοι οι οικισμοί και οι πληγείσες από τους σεισμούς επιχειρήσεις στην πλατφόρμα της arogi.gov.gr – Πληρωμές προκαταβολών».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να συμπεριληφθούν όλοι οι οικισμοί και οι πληγείσες από τους σεισμούς επιχειρήσεις στην πλατφόρμα της arogi.gov.gr καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των προκαταβολών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

« Αν και με το υπ’αριθμ: 4646/7-10-21 Β’ ΦΕΚ, που τροποποιήθηκε ορθώς όπως είχαμε ζητήσει και συμπεριελήφθησαν επιπλέον οικισμοί  των πληγέντων Δήμων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα όλοι ιδιοκτήτες των ακινήτων ή οι επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις περιοχές  που επλήγησαν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα της arogi.gov.gr, προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή που δικαιούνται.

Επιπλέον, σύμφωνα με διαμαρτυρίες αιρετών και  φορέων υπάρχουν ακόμη οικισμοί που έχουν άδικα εξαιρεθεί από τις διαδικασίες, παρότι επλήγησαν ανεπανόρθωτα

Επιπρόσθετα, αν και την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, πιστώθηκαν 5.420.517 ευρώ σε 414 δικαιούχους, παρά τις Κυβερνητικές εξαγγελίες, την προηγούμενη Παρασκευή δεν έγινε καμία πληρωμή.

Επειδή οι προκαταβολές είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους σεισμόπληκτους,

Επειδή πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη ροή καταβολής των αποζημιώσουν που υποβάλλουν αιτήσεις

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προκειμένου να συμπεριληφθούν άμεσα στην πλατφόρμα της arogi.gov.gr όλοι οικισμοί και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη σεισμική δραστηριότητα;

2.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής της προκαταβολής στους πληγέντες και τι άλλα μέτρα στήριξης έχετε εξετάσει για τους σεισμόπληκτους;»

«Δήλωση Βασίλη Κεγκέρογλου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Γ. Παπανδρέου».

Σήμερα, είχα μια γόνιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη διασφάλιση της ενότητας και της μέγιστης δυνατής συμμετοχής στις διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Ως Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής θα ενημερώσω την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.

Ως υποψήφιος Πρόεδρος, θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα, εάν και εφόσον αυτά προκύψουν, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και της Ελλάδας.

Η υποψηφιότητά μου, μετά την απόσυρση της Προέδρου για λόγους υγείας, τέθηκε για να προσθέσει ΑΞΙΑ και δυναμική στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας με Σοσιαλδημοκρατική Ταυτότητα, που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η Εθνική Στρατηγική για την ασφαλή πορεία της πατρίδας μας και το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, για το νέο πρότυπο Ανάπτυξης και Ζωής,  προκειμένου να γίνουν πράξη, πρέπει να συνοδευτούν με ένα πολιτικό σχέδιο επανασύνδεσης του Κινήματος με την κοινωνία και τις λαϊκές δυνάμεις.

Το σχέδιο και η πίστη μας στη Νέα Αλλαγή αποτελούν την καλύτερη τιμή για την επέτειο της ιστορικής νίκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις 18 Οκτωβρίου 1981.

Βασίλης Κεγκέρογλου

«Συγκεκριμένες δεσμεύσεις Υφ. Παιδείας στον Βασίλη Κεγκέρογλου για την σχολική στέγη, τους πρωτοετείς φοιτητές και τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου από τις σεισμόπληκτες περιοχές».

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και Βουλευτή Ηρακλείου, προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις μεγάλες ανάγκες σε σχολικές αίθουσες στις σεισμόπληκτες περιοχές καθώς και για την επιβεβλημένη στήριξη των μαθητών και φοιτητών καθώς και των οικογενειών τους που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στον Ν.Ηρακλείου  Κρήτης.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε στην Υφυπουργό ότι  ο καταστροφικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και άλλους γειτονικούς Δήμους δημιούργησε, μεταξύ άλλων, πολλά προβλήματα στη σχολική στέγη, στους μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς και στους φοιτητές που κατάγονται από σεισμογενείς περιοχές.

«Σήμερα μόλις ξεκίνησαν τα μαθήματα στο 1ο και δεύτερο Δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου, σε προκατασκευασμένες αίθουσες και σε διπλή βάρδια, αφού μόνο 22 από τις ογδόντα και πλέον αίθουσες που χρειάζονται έχουν στηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας την αδυναμία λειτουργίας άλλων σχολικών μονάδων, όπως το ειδικό σχολείο, τα Λύκεια και τα Γυμνάσια των περιοχών καθώς και επαγγελματικών Λυκείων  και ζήτησε από την Υφυπουργό:

1.Αποκατάσταση της σχολικής στέγης στο σύνολο της, με γοργούς ρυθμούς και επιστροφή των μαθητών στην κανονικότητα

2.Για τους πρωτοετείς φοιτητές, μοριοδότηση και κατά προτεραιότητα ένταξη στις φοιτητικές εστίες, αφού το εισόδημα των γονέων τους επλήγη ανεπανόρθωτα

3.κατ΄εξαίρεση μετεγγραφές για τους φοιτητές από τις σεισμόπληκτες περιοχές, εγγύτερα του τόπου συμφερόντων τους

4.ειδική μοριοδότηση στις πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές που φοιτούν στη Γ’ Λυκείου και έχουν χάσει ήδη πολλά μαθήματα, όπως άλλωστε έχει γίνει κατά το παρελθόν σε άλλες περιοχές (Δαμάσι, Σάμος κλπ) που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, καταθέτοντας και στα πρακτικά της Βουλής την επιστολή αγωνίας των μαθητών της Γ’ Λυκείου Αρκαλοχωρίου.

Η Υφυπουργός με την απάντηση της, ανακοίνωσε ότι:

1.εκπονείται σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών κτιριολογικό πρόγραμμα για τις σχολικές στέγες που επλήγησαν. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 104 σχολεία είναι κατάλληλα, 53 κτίρια έχουν ελαφρές βλάβες, 23 κρίνονται ακατάλληλα με εκτεταμένες βλάβες,7 έχουν βαριές βλάβες ενώ 4 έχουν ζημιές στον φέροντα οργανισμό.

2.Για την σίτιση και την στέγαση των φοιτητών, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στα ισχύοντα με τις φοιτητικές εστίες και την χορήγηση του φοιτητικού επιδόματος, αναγνωρίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα για τους σεισμόπληκτους.

  1. Ύστερα από την επιμονή του Βουλευτή, η Υφυπουργός αναγνώρισε τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν για μαθητές και σπουδαστές και δεσμεύτηκε για:

-Κατ΄εξαίρεση μετεγγραφές των φοιτητών που είναι  από τις σεισμόπληκτες περιοχές, οι αιτήσεις των οποίων μπορούν να κατατεθούν οποτεδήποτε, θα εξεταστούν από 5μελή επιτροπή ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδοθεί και η Υπουργική απόφαση.

-Ειδική μοριοδότηση των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις Πανελλήνιες εξετάσεις στις σεισμόπληκτες περιοχές. Μάλιστα ανέφερε στον Βουλευτή ότι επιφυλάσσεται καθώς η εν λόγω αρμοδιότητα ανήκει στον Υφυπουργό κ.Α.Συρίγο. Ο κ.Κεγκέρογλου αμέσως μετά το πέρας της ερώτησης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υφυπουργό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει θετικά την πρόταση του.

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/MflN1KZNAmE

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.