«Μέτρα στήριξης των Γυμναστηρίων».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 22 Μαρτίου 2021 by manos (seo)-admin

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς τα Υπουργεία  Οικονομικών,  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Υγείας και Εσωτερικών, με την οποία ζητούν μέτρα στήριξης Γυμναστηρίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 365 μέρες που είναι ουσιαστικά κλειστές οι επιχειρήσεις 1860 Γυμναστηρίων  με κρατική απόφαση.

Τα ευεργετήματα και οι ενισχύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις αυτές  δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες για τη στήριξη και την επιβίωση αυτού του νευραλγικού κλάδου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αντίθετα,  δημιούργησε  μια ιδιαίτερη κατηγορία επιχειρήσεων, αυτής της κλειστής επιχείρησης με κρατική εντολή χωρίς καμία ελπίδα ρευστότητας, όπως σε όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που δόθηκε έστω και μια μικρή ανάσα ρευστότητας μέσω delivery, click away κτλ.

Ενδεικτικά :

-Επιστρεπτέες προκαταβολές με περικοπές και ποσόστωση στην επιστροφή, δυσανάλογες των πραγματικών αναγκών τους ενώ παραμένουν κλειστά,

-Τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου σε ισχύ ενώ παραμένουν κλειστά,

-Συνεχής χρέωση παγίων τελών   υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ενώ παραμένουν κλειστά ,

-Σε ισχύ τα δημοτικά τέλη για το 2021 (ένα τέλος πραγματικά δυσβάστακτο όντας συνδεδεμένο με τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει η επιχείρηση) ενώ οι διαδικασίες απαλλαγής του για το έτος 2020 είναι χρονοβόρες και  εξαντλητικές, ενώ παραμένουν κλειστά

-Η μερική απαλλαγή πληρωμής  του ενοικίου δεν αποτελεί ελάφρυνση για τα γυμναστήρια λόγω των μεγάλων έκτασης χώρων και υψηλών ενοικίων ενώ παραμένουν κλειστά

-Τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο πρόγραμμα επιχορήγησης των Περιφερειών θέτουν  εκτός τις επιχειρήσεις αυτές.

Επιπλέον, η υπερχρέωση συνεχίζεται  και δεν υπάρχει κανένα πλάνο στήριξης για την επόμενη μέρα κατά το άνοιγμα.

Ταυτόχρονα, αν και η άσκηση αποτελεί θωράκιση στην υγεία ενός οργανισμού, τα γυμναστήρια στην Ελλάδα στοχοποιούνται ως χώροι εξάπλωσης του ιού, την ίδια στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Europe Active αναδεικνύει το ακριβώς αντίθετο σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας τους μικρότερους δείκτες διασποράς και εξάπλωσης του ιού (με δείκτη θετικότητας 0,85/100.000 επισκέψεις σε διάρκεια 6 μηνών)

Οι ιδιοκτήτες Γυμναστηρίων με υπομονή και σύνεση συνεχίζουν να προτείνουν σειρά από μέτρα στήριξής τους και αναζητούν λύσεις προκειμένου να συνδράμουν και εκείνοι με τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της υποστήριξης του πληθυσμού στην υγεία του.

Για όλα τα παραπάνω:

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1.Προτίθεστε να δώσετε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γυμναστήρια, ορισμένα από τα οποία σας παραθέσαμε ενδεικτικά;

2.Τι άλλα μέτρα έχετε σκοπό να πάρετε για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων αυτών και με ποιο τρόπο θα αναγνωριστεί ο ρόλος τους στην προαγωγή του αγαθού της υγείας και της  αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία;

3.Πότε σχεδιάζετε το άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτών και αν έχετε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Κατρίνης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Μουλκιώτης, Ανδρέας Πουλάς, Κώστας Σκανδαλίδης.

 

«Πέντε μήνες τώρα δεν οριοθέτησαν τις πληγείσες περιοχές και μεταφέρουν την ευθύνη από την Κυβερνητική ανεπάρκεια, στους Δήμους και την Περιφέρεια».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Κεγκέρογλου, με την επίκαιρη ερώτηση επεσήμανε στον Υπουργό Υποδομών ότι τα δυο συνεχόμενα κύματα ακραίων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, προκάλεσαν  τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, φυτική και ζωική παραγωγή και σήμερα, πέντε (5) μήνες μετά δεν έχει γίνει ακόμη η οριοθέτηση των πληγείσων περιοχών, απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση διαδικασιών  στήριξης και αποζημίωσης των πληγέντων.

Μάλιστα ο κ.Κεγκέρογλου, υπενθύμισε στον Υπουργό, ότι το Κίνημα Αλλαγής από τον Νοέμβριο κατέθεσε μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, συγκεκριμένη  Τροπολογία για την επέκταση ισχύος των νόμων 4728/20 και 4737/20 για τον Ιανό Θεσσαλία – Κρήτη προκειμένου να εφαρμοστούν οι συντομότερες διαδικασίες αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων ζημιών και να οριοθετηθούν νομοθετικά οι πληγείσες περιοχές, την οποία η κυβέρνηση δυστυχώς απέρριψε  και μάλιστα δυο φορές.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό, άμεσες ενέργειες για τα θέματα της αρμοδιότητας του, ώστε να  οριοθετηθούν επιτέλους οι πληγείσες περιοχές και να καταβληθούν τα 5000 Ευρώ και τα 8000 Ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν καθώς και την εκπόνηση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για αποζημιώσεις, αφού εξαιτίας των κλιματικών κρίσεων, εφεξής χρειάζεται εντονότερα η συνδρομή της πολιτείας, η οποία πρέπει να είναι άμεση-και όχι όπως στη περίπτωση της Κρήτης- αργόσυρτη και γραφειοκρατική.

Ο Υπουργός με την απάντηση του, ενώ παραδέχθηκε τον μεγάλο αριθμό των ζημιών -ανέφερε μάλιστα ότι έχουν καταγραφεί ζημιές σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο Λασίθι σε 874 σπίτια και επιχειρήσεις-, ήταν αινιγματικός σχετικά με την καταβολή των 5.000 Ευρώ σε σπίτια και 8.000 Ευρώ σε επιχειρήσεις, αφού όπως ανέφερε δίνονται σε έκτακτες καταστάσεις.

Στη συνέχεια, κρύφτηκε πίσω από την γραφειοκρατία, τονίζοντας ότι εμπλέκονται πολλοί φορείς για την έκδοση της Υπουργικής απόφασης, επιρρίπτοντας έμμεσα ευθύνες στην Περιφέρεια Κρήτης και στους πληγέντες Δήμους, οι οποίοι μόλις στις 26 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου έστειλαν τα στοιχεία ενώ εκκρεμούν ακόμη αυτά που αφορούν το νομό Λασιθίου. Δεσμεύτηκε στον κ.Κεγκέρογλου ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των στοιχείων θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, αφού υπάρχει ήδη σχέδιο αυτής αλλά για την εκπόνηση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για αποζημιώσεις από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, απέφυγε να δώσει απαντήσεις. Τέλος, αναφέρθηκε σε χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει οι Δήμοι για την αποκατάσταση των ζημιών σε Δημοτικές υποδομές.

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/_fKkZbCmjHw

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.