Μέσα σε 13 λεπτά έκλεισε το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» στην Κρήτη!


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 21 Δεκεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Δελτίο Τύπου των «Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης» για την πλατφόρμα του πρόγραμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020” που άνοιξε στις 10 στην Κρήτη και έκλεισε μέσα σε 13 λεπτά… καθώς δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι πόροι.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» – Ο πιο γρήγορος κερδίζει κι ο υπουργός πανηγυρίζει…

Ολοκληρώθηκε για την Περιφέρεια Κρήτης άλλος ένας κύκλος αιτήσεων για ένταξη στο γνωστό και πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με το χρονόμετρο αυτή τη φορά να σταματάει στα 13 λεπτά (χρονικό διάστημα στο οποίο δεσμεύτηκαν οι πόροι για την Περιφέρεια Κρήτης), με τους μηχανικούς για ακόμα μια φορά να έχουν εμπλακεί σε μια απαράδεκτη και εξευτελιστική διαδικασία «διεκπεραιωτικού αγώνα ταχύτητας» και με τον υπουργό (και λοιπά κυβερνητικά στελέχη εντός & εκτός ΤΕΕ) να πανηγυρίζουν για την επιτυχία του προγράμματος…

Προφανέστατα κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης είναι αντικειμενικό γεγονός ότι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ένταξη στο συγκεκριμμένο πρόγραμμα. Παρ’ όλη όμως την εμπειρία των προηγούμενων κύκλων δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεστε τις προβληματικές διαδικασίες του προγράμματος.

Όχι κ. Υπουργέ, δεν «Υπήρξαν μερικές καθυστερήσεις επειδή πήγαν όλοι την τελευταία στιγμή να βγάλουν το πιστοποιητικό…». Είναι λογικό να κολλάει το Buildingcert όταν «αντλούνται» ταυτόχρονα 17.000 ΠΕΑ αλλά αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που εσείς επιλέξατε..

Προτάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος έχουν γίνει αρκετές και θα πρέπει να ληφθούν υπ’οψιν τουλάχιστον για τον επόμενο κύκλο:
– Η διαδικασία ένταξης θα μπορούσε να βασίζεται στην αξιολόγηση μεταξύ των αιτηθέντων σχεδίων , βάσει καθορισμένων κριτηρίων (π.χ. μεγαλύτερη εξοικονόμηση ή χαμηλότερο εισόδημα ή μεγαλύτερος προϋπολογισμός ή ….). Ακόμα και η διαδικασία της κλήρωσης αποτελεί καλύτερη λύση από την υπάρχουσα κατάσταση.
– Θα πρέπει η πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή για γνωστό & σταθερό αριθμό ημερών και από την ίδια «δεξαμενή» αιτήσεων να εντάσσονται σε επόμενο χρόνο οι επιλαχόντες , με εύρεση νέων κονδυλίων.
– Αύξηση της χρηματοδότησης ανά περιφέρεια (ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης ο φετινός προϋπολογισμός ήταν σαφώς δυσανάλογος του ενδιαφέροντος και συγκριτικά με άλλες περιφέρειες).
– Επί του κύκλου που μόλις ολοκληρώθηκε θεωρούμε επιβεβλημένο να ενταχθούν με αναχρηματοδότηση και οι εκκρεμείς αιτήσεις στο πρόγραμμα και να μην μεταφερθούν εξ αρχής για τον επόμενο κύκλο.

Είναι κοινός τόπος όλων των συναδέλφων μηχανικών ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια υποβάθμιση του επιστημονικού μας έργου, μέσα από συνεχείς διαδικασίες χρονικής εντατικοποίησης, με διαδικασίες φωτο-φινις & προθεσμίες που λήγουν, καθιστώντας – εκτός των άλλων – την εργασία μας ανυπόφορη.
Και οι προτάσεις , οι θέσεις και οι ανάγκες μας δυστυχώς δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα .

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.