Λ. Περβολαράκης: Διπλάσιες οι τιμές της Κρήτης στα κηπευτικά σε σχέση με την Ισπανία, κι όμως τα προβλήματα παραμένουν

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Την κατάσταση που επικρατεί στη διακίνηση των κηπευτικών αυτή την περίοδο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής χρονιάς περιέγραψε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης.

Ο κ. Περβολαράκης ανέφερε πως μετά την κρίση του περασμένου Μαρτίου, όπου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, χάθηκαν λεφτά για όλους αφού οι αγορές για περίπου 15 μέρες «πάγωσαν», πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί στην διακίνηση των κηπευτικών με τις τιμές να είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Τιμές που όπως είπε φέτος στην Κρήτη κινήθηκαν σε διπλάσιες περίπου τιμές από αυτές της Ισπανίας στα εξαγώγιμα προϊόντα, στοιχείο που αν και είναι καλό δείχνει παράλληλα το λάθος τρόπο που λειτουργεί ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί παρά τις αυξημένες τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό τα προβλήματα παραμένουν και οι αγρότες μένουν χωρίς χρήματα.

Βασικό πρόβλημα για αυτή την κατάσταση είναι η πολύ μικρή παραγωγή το χειμώνα αλλά και τα λίγα στρέμματα που καλλιεργούν οι αγρότες. Μια κατάσταση που για να αλλάξει θα πρέπει τόσο η κυβέρνηση να επιδοτήσει κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την παραγωγή το χειμώνα, όπως οι θερμαινόμενες εγκαταστάσεις, αλλά και απ’ την πλευρά των αγροτών θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αυξήσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν ώστε να έχουν μεγαλύτερο όγκο προϊόντων προς διακίνηση.

Οι δυνατότητες για εξαγωγές παραμένουν πολύ μεγάλες όπως είπε όμως λόγω της μικρής παραγωγής η Κρήτη δεν είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτεί. Φέτος χαρακτηριστικά ανέφερε πως ακόμα και με αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν δύσκολο να γίνουν συμφωνίες αφού δεν υπήρχαν εξασφαλισμένες ποσότητες προς διάθεση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν φέτος ιδιαίτερα στην καλλιέργεια ντομάτας ο κ. Περβολαράκης ανέφερε πως αυτό οφείλεται στο ότι λόγω των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται τα προϊόντα δεν μπορούν να διατεθούν προς εξαγωγή και στο σύνολό τους σχεδόν διακινούνται στην εσωτερική αγορά, οπότε όταν αυτή διαταράχθηκε το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο, από άλλα εξαγώγιμα προϊόντα.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.