«Λύση στο πρόβλημα εκπόνησης μελετών από τους Δήμους, μέσω δημοσίων συμβάσεων».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Με ερώτηση τους προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με 19 Βουλευτές, ζητούν λύση στο πρόβλημα εκπόνησης μελετών από τους Δήμους, μέσω δημοσίων συμβάσεων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά το 1981 και ιδιαίτερα η δημιουργία του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης, ο  «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» έχουν θεσμοθετήσει την αποκλειστική ευθύνη των Δήμων για τις τοπικές υποθέσεις και έχουν τάξει για αυτούς ένα καθοριστικό ρόλο  για την Ανάπτυξη, Οικονομική και Κοινωνική.

Ο ρόλος αυτός κατοχυρώθηκε και  στην πράξη ιδιαίτερα στις περιόδους κρίσης και το κεντρικό κράτος, μετά την πανθομολογούμενη αυτή εξέλιξη, όφειλε,  να λειτουργήσει προωθητικά διαμορφώνοντας  νέες καλύτερες  προϋποθέσεις θεσμικά και χρηματοδοτικά για να ασκήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεσματικότερα το ρόλο της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και την ανάπτυξη γενικότερα.

Αντί αυτών, το προηγούμενο διάστημα με την Κυβέρνηση Σύριζα, είδαμε τροποποιήσεις  σκοπιμότητας που πισωγύρισαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο λεγόμενος «Κλεισθένης Ι»  αλλά και ο νόμος 4412/16 για την μελέτη και  παραγωγή δημοσίων έργων που κατέστησε όμηρους τους Δήμους, ιδιαίτερα για τη μελέτη μικρών έργων.

Επιπλέον οι μέχρι τώρα Νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ αντί να διορθώσουν τα πράγματα, προκάλεσαν νέα προβλήματα και νέα αδιέξοδα.

Επειδή ενόψει του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης», η υποβολή προτάσεων στο οποίο λήγει στις 31-12-2020 και επειδή ο νόμος 4412/16 δεν δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους για την ανάθεση μελετών χαμηλού ύψους με αποτελεσματικές διαδικασίες, ενώ αντίθετα τους δίνει αυτή τη δυνατότητα για προμήθειες και υπηρεσίες αντίστοιχου χρηματικού ύψους και

Επειδή η λειτουργία του Μητρώου Μελετητών σε Εθνικό  επίπεδο για την ανάθεση μελετών μικρής κλίμακας είναι προβληματική έως αδύνατη και προτείνεται :

1) Για Μελέτες ύψους  έως 30.000 Ευρώ  να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία της κλήρωσης του 4412/16 αλλά ανάμεσα στους μελετητές της Περιφερειακής Ενότητας του Δήμου και

2) Για Μελέτες ύψους έως 60.000 Ευρώ  ομοίως με τους μελετητές της Περιφέρειας

3) Για Μελέτες ύψους  άνω των 60.000 Ευρώ να ακολουθείται η διαδικασία όπως προβλέπεται σήμερα με το σύνολο των μελετητών της επικράτειας και

4)Για περιπτώσεις ανάγκης συμπληρωματικής μελέτης έως ύψους 10.000 Ευρώ τα αρμόδια όργανα του Δήμου δύνανται να την αναθέσουν στον αρχικό μελετητή

Ερωτάσθε κ. κ Υπουργοί:

-Πως αντιμετωπίζεται την παραπάνω πρόταση μας ώστε οι Δήμοι να έχουν τη δυνατότητα άμεσης εκπόνησης μελετών ως ένα ύψος, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ένταξη των έργων που θα μελετηθούν στα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ,ΠΕΠ αλλά και σε όποιο πρόγραμμα δικαιούται;

-Θα προχωρήσετε στην ανασύσταση και λειτουργία του μητρώου μελετητών  σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, Περιφέρειας και Επικράτειας;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Ευαγγελία Λιακούλη, Χρήστος Γκόκας, Γιώργος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Μιχαήλ Κατρίνης, Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Απόστολος Πάνας, Ανδρέας Πουλάς, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Γεώργιος Φραγγίδης

«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ενδιαφέρεται για τις ασφαλιστικές εισφορές, όχι όμως και για τις παροχές του e-ΕΦΚΑ.».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ.

Ο Βουλευτής, αφού επισήμανε την αβελτηρία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, αν και με διάταξη νόμου είχε προβλέψει την έκδοση του Κανονισμού μέχρι την 31/12/2017, δεν έπραξε τίποτα, στη συνέχεια στηλίτευσε την αδράνεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που 15 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας επίσης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα!

Ο κ. Κεγκέρογλου, αφού περιέγραψε τον ιδιαίτερα ευαίσθητο χαρακτήρα αυτών των παροχών που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα ασφαλιστικών κινδύνων (ασθένεια, μητρότητα, θάνατος) και παράλληλα σε ένα πεδίο άσκησης της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής, της λεγόμενης κοινωνικής επένδυσης (επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά), διαπίστωσε ότι ο κατακερματισμός και οι ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων συνεχίζεται. Και το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι ακόμη και οι για πρώτη φορά ασφαλισμένοι μετά το ν. 4387/2016 λαμβάνουν τις άνισες και –συχνότατα- ανεπαρκείς αυτές παροχές με βάση τα Καταστατικά των πρώην Ταμείων που συγχωνεύθηκαν στον Ενιαίο ΕΦΚΑ και στα οποία ποτέ δεν ασφαλίστηκαν αφού η ασφάλιση τους ξεκίνησε για πρώτη φορά  στον –υποτίθεται- Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης!!

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των παρατηρήσεων και συμφώνησε επί της αρχής με τον κ. Κεγκέρογλου, πρόσθεσε ωστόσο ότι προηγείται η ενοποίηση των εισφορών! Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα συγκροτήσει  Ομάδα Εργασίας με αποστολή να συντάξει τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών σε χρήμα (επίδομα ασθένειας, μητρότητας, έξοδα κηδείας κλπ) και προανήγγειλε ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι Ενιαίοι Κανονισμοί Αναπηρίας, Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στη δευτερολογία του υπογράμμισε την αντίφαση ότι, ενώ οι ενιαίοι κανόνες εισφορών έχουν ήδη νομοθετηθεί από την Κυβέρνηση, οι παροχές συνεχίζουν να είναι κραυγαλέα άνισες, αφού προτεραιότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι τα έσοδα και όχι η παράλληλη απονομή δίκαιων και επαρκών παροχών. Παρακίνησε , τέλος, τον κ. Τσακλόγλου, ως νέο Υφυπουργό να επιταχύνει το έργο του χαρτοφυλακίου του και να μην ακολουθήσει την πεπατημένη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της 15μηνης διακυβέρνησης ΝΔ.

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/71V_uao-F7A

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.