Λύσεις για μετακίνηση ηλικιωμένων αναζητούνται στο Γηροκομείο Ιεράπετρας που ετοιμάζεται να κλείσει εν μέσω πανδημίας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Mε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί, με κανένα να μη τη θέλει στα χέρια του, μοιάζει το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στο Γηροκομείο της Ιεράπετρας, το οποίο εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, και με δεδομένη την κατάσταση διεθνώς με πάρα πολλά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε ανάλογες δομές ιδιαίτερα στην Ισπανία, έχει πλέον λίγο χρόνο προκειμένου να βρει λύσεις για ηλικιωμένους και προσωπικό αφού το κλείσιμο της συγκεκριμένης δομής μοιάζει δεδομένο.

Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες πως πρόκειται για μια δομή που λειτουργεί χωρίς την κατάλληλη άδεια, και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που οι διαδικασίες τώρα κινήθηκαν πιο γρήγορα, έγινε υγειονομικός έλεγχος, βρέθηκαν ελλείψεις, και πάρθηκε η απόφαση εκ μέρους αντιπεριφερειάρχη να κλείσει η δομή.

Μια απόφαση για κλείσιμο που αφήνει ένα περιθώριο 60 ημερών για διαδικασίες ενστάσεων οι οποίες από σήμερα ξεκινούν εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Τρίτης Ηλικίας που διαχειρίζεται τη δομή, ώστε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να εξυπηρετηθούν οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι της δομής.

Ο Μανώλης Κουφάκης, μέλος του ΔΣ, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τόνισε πως οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στον υγειονομικό έλεγχο, όπως για παράδειγμα η μη τήρηση του κανόνα 1 τουαλέτας ανά δύο άτομα, η μη 24ωρη παρουσία γιατρού κλπ, είναι δευτερεύουσες σε σχέση με το βασικό πρόβλημα που αφορά την έλλειψη άδειας.

Πρόκειται για ένα θέμα που έχει αποκτήσει πλέον πολιτικές διαστάσεις, αφού υπάρχουν καθημερινές πλέον επισημάνσεις και από πλευράς Σωτήρη Τσιόδρα, για αυξημένη προσοχή σε τέτοιους χώρους. Έτσι όπως είπε ο κ. Κουφάκης, για το θέμα θα γίνουν κινήσεις και σε πολιτικό επίπεδο, ενώ το περιθώριο 60 ημερών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο αφού ανάλογα των εξελίξεων μπορεί είτε να γίνει λιγότερο είτε να αυξηθεί, ανάλογα με κεντρικές αποφάσεις που μπορεί να παρθούν.

Στο Γηροκομείο όπως είπε από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έχουν παρθεί πολύ αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας από αυτά που ήταν απαραίτητα, ενώ και για το ΔΣ υπάρχει πολύ έντονη η αίσθηση της ευθύνης που έχουν αναλάβει τόσο απέναντι στους ηλικιωμένους όσο και στις οικογένειες που έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους.

Σήμερα πρόκειται να γίνουν συναντήσεις με συγγενείς ατόμων που φιλοξενούνται, ώστε να είναι ενήμεροι για την κατάσταση και να αναζητηθούν λύσεις.

Από πλευράς ΔΣ όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, αφού η μετακίνηση περίπου 75 ατόμων μέσα σε 60 ημέρες είναι πάρα πολύ δύσκολη, ενώ υπάρχουν και άτομα τα οποία δεν έχουν οικογένειες να τους φιλοξενήσουν.

Έτσι αναζητούνται άλλες νόμιμες δομές που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν προσωρινά αυτά τα άτομα, ενώ υπάρχει και η σκέψη για προσπάθεια αδειοδότησης της δομής σε άλλο κτίριο στην Ιεράπετρα.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.