«Λευκός καπνός» για την Creta Farms


Reading time: 5 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 24 Ιουλίου 2019 by energinews (admin)

Η παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης έφερε συμφωνία στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας

Ένας άλλος “άνεμος” πνέει πλέον σε ότι αφορά στην επόμενη ημέρα της Creta Farms…

Οι διαμεσολαβητικές επαφές στο υπουργείο Ανάπτυξης έβγαλαν “λευκό καπνό”. Οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, συναίνεσαν στο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης που κατέθεσαν οι τράπεζες, σχέδιο που έχει ως “πυλώνα” την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και πλέον υπάρχει “φως” για την επάνοδο της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας – που έχει αφήσει τη δική της σφραγίδα στο κρητικό και ελληνικό επιχειρείν – σε συνθήκες οικονομικής ομαλότητας και ανάπτυξης…

Σημαντική κρίνεται η προσωπική παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά πρωτοβουλία και δράση, κατορθώνοντας να πείσει τους δύο μεγαλομετόχους να υπογράψουν το μνημόνιο “Memorandum of Understanding”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε παρέμβαση διάσωσης την πρωτοβουλία του να συντονίσει τράπεζες και βασικούς μετόχους της εταιρείας, προκειμένου να συναινέσουν στο MoU, με καταληκτικό στόχο την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε μάλιστα ότι η εταιρεία «θα έκλεινε αυτή την εβδομάδα» από παντελή έλλειψη ρευστότητας και διαθέσιμου προϊόντος.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι, κατά το σχέδιο των πιστωτριών τραπεζών της εταιρείας, έως τις 31 Ιουλίου προβλέπεται η μεταβίβαση σημάτων και πατεντών της εταιρείας από την προσωπική εταιρεία Novaplot στη μητρική Creta Farm 0,00%, καθώς και η άμεση τοποθέτηση CRO – που θα ελέγχει κάθε οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας – από την EY.

Αναλυτικότερα, καθοριστική για την Creta Farms αποδείχτηκε η συνάντηση, για την ακρίβεια οι συναντήσεις που είχαν χθες το πρωί οι μέτοχοι της εταιρείας Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να υπογράψουν το “Memorandum of Understanding” (MoU) μεταξύ της εταιρείας και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών-πιστωτών της και να προχωρήσει η διαδικασία.

Οι δύο μεγαλομέτοχοι προσήλθαν στο υπουργείο Ανάπτυξης σε διαφορετικά ραντεβού παρουσία εκπροσώπων των τραπεζών και υπέγραψαν το MoU, συναινώντας πλήρως στους όρους των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, αίρονται οι τραπεζικές αιρέσεις και ανοίγει ο δρόμος ρευστότητας για την εταιρεία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε το σχέδιο των τραπεζών για την εξυγίανση της εταιρείας και υπέγραψε το σχετικό MoU, ενώ ο Μάνος Δομαζάκις είχε ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του στο σχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες.

Πλέον, η EY αναλαμβάνει την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αμερικανικό fund.

Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι «η απόφασή μου αυτή ελήφθη με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το καλό της Creta Farms», ενώ τόνισε ότι «πλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μη διασωθεί η εταιρεία».

«Σήμερα (σ.σ. χθες) έγινε ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει και πάλι την Creta Farms στην ανάπτυξη και να λάβει και πάλι η εταιρεία τη θέση που της αξίζει. Θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις, όπως έκανα έως σήμερα, να δοθεί η άριστη λύση για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της εταιρείας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Creta Farms και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μην πάει χαμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών, αλλά και τον ίδιο τον κ. Τάκη Δομαζάκη.

Αποκαλυπτικό ως προς το τι ζήτησαν κατά την παρέμβασή τους οι πιστώτριες τράπεζες είναι σχετικό δημοσίευμα του newmoney.gr, που αναφέρει: «Οι πιστώτριες τράπεζες, αναλαμβάνοντας πιο παρεμβατικό ρόλο στα πράγματα, έθεσαν προ των ευθυνών τους τα δύο αδέλφια, ζητώντας τέσσερα πράγματα προκειμένου να μην ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων και factoring, επισπεύδοντας το “λουκέτο”.

Πρώτα απ’ όλα ζήτησαν τη συναίνεσή τους στην ανάθεση σε ανεξάρτητο οίκο της διερεύνησης ενδιαφέροντος για είσοδο στρατηγικού επενδυτή, κάτι που φαίνονται να επιδιώκουν και τα δύο αδέλφια.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό, ζητούν τη μεταφορά των σημάτων και των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας απ’ τη Novaplot στην Creta Farms.

Τρίτον, θέλουν η PwC να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου αναδιάρθρωσης (CRO/Monitoring Trustee) της εταιρείας.

Τέλος, ζήτησαν να τους παραδοθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας αντίγραφο του πορίσματος ειδικού ελέγχου που θα καταθέσει η Deloitte όταν ολοκληρώσει την εργασία που ανέλαβε από το Δ.Σ. της εισηγμένης, κατ’ εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αντικείμενο τις καταγγελίες του Τάκη Δομαζάκη.

Ο Μάνος Δομαζάκις, ο οποίος ελέγχει απόλυτα τη διοίκηση της Creta Farms, απάντησε θετικά και στα τέσσερα αιτήματα των πιστωτών και έκτοτε βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις μαζί τους, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η διοίκηση της εταιρείας, υπό την προεδρία του Μάνου Δομαζάκι, έχει ζητήσει ήδη από τις τράπεζες να ανοίξουν τις γραμμές πίστωσης αποκλειστικά και μόνο για την προμήθεια των αναγκαίων πρώτων υλών και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία. Αποδέχεται μάλιστα να τοποθετηθεί άνθρωπος που θα επιβλέπει ότι οι γραμμές πίστωσης θα κατευθύνονται μόνο για την αγορά των πρώτων υλών. Ο ίδιος μεταφέρει ένα θετικό κλίμα στις συνομιλίες και από τις δύο πλευρές, καθώς υπάρχει πρόθεση να βρεθεί λύση πριν το καράβι πέσει στα βράχια.

Από την πλευρά του, ο Τάκης (Κωνσταντίνος) Δομαζάκης, ο οποίος κατέχει μεν πάνω από το 40% της εταιρείας, αλλά έχει εκδιωχθεί από τη διοίκησή της, εμφανίζεται επίσης θετικός στα αιτήματα των τραπεζών, αλλά με δύο σημαντικούς αστερίσκους. Ο πρώτος είναι να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου αναδιάρθρωσης κάποια άλλη ελεγκτική εταιρεία και όχι η PwC, για την οποία, όπως λέει, υπάρχει ζήτημα «σύγκρουσης συμφερόντων», με το επιχείρημα ότι την είχε προσλάβει ο αδελφός του για τον ειδικό έλεγχο επί της προσωπικής του απαίτησης, ύψους 11,6 εκατ. ευρώ απ’ την εισηγμένη.

Επίσης, στο ζήτημα στρατηγικού επενδυτή επιμένει στο σχέδιο που είχε προτείνει ήδη για την είσοδο με 15 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του ομογενούς επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου και την ανάληψη της διοίκησης από τον ίδιο.

Απαιτείται ελάχιστος βαθμός συναίνεσης

Για τις τράπεζες, πάντως, θεωρείται κρίσιμης σημασίας να υπάρξει μεταξύ των δύο αδελφών-βασικών μετόχων ένα μορατόριουμ και ένας ελάχιστος βαθμός συναίνεσης, προκειμένου να σωθεί η εταιρεία. Και τούτο καθώς, ακόμη και αν οι πιστωτές ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν στην Creta Farms (είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες το 19% της εταιρείας), με την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων θα απαιτηθεί και πάλι συναίνεση των βασικών μετόχων για να μην υπάρξει εμπλοκή στον όποιο σχεδιασμό για το μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα δε συμφέρει κανέναν να σταματήσει να λειτουργεί η εταιρεία. Αντίθετα, αν συνεχιστεί η παραγωγή, αυξάνονται και οι πιθανότητες για την εξεύρεση νέου επενδυτή υπό καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για όλους.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.