Λήγει η προστασία για την πρώτη κατοικία – Έτσι θα εξαιρέσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό

Λήγει η προστασία για την πρώτη κατοικία – Έτσι θα εξαιρέσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Τρόποι να εξαιρέσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό

Κακά μαντάτα έρχονται για τους καταναλωτές που βρίσκονται σε μόνιμη και αντικειμενική αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε τράπεζες ή άλλον φορέα.

Η δυνατότητα να εξαιρέσουν από πλειστηριασμό και να προστατεύσουν με τον τρόπο αυτό την κύρια κατοικία τους παύει να ισχύει τέλος του έτους, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ο νόμος Κατσέλη ισχύει αλλά χωρίς την προστασία της κατοικίας.

Επομένως, οι οφειλέτες δικαιούνται μέχρι 31.12.2018 να ζητήσουν την προστασία της κύριας κατοικίας τους αφού κάνουν αίτηση για την υπαγωγή τους στον παραπάνω νόμο, υπό τον όρο ότι πληρούν τις  προϋποθέσεις που ορίζει και συσσωρευτικά  θα πρέπει:

  1. Το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του.
  2. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, προσαυξημένες κατά 70%.
  3. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία παιδιά και

Με δεδομένο ότι η προστασία της κύριας κατοικίας είναι μία από τις βασικότερες διατάξεις του ως άνω νόμου, η δυνατότητα αυτή (της προστασίας της κύριας κατοικίας) θα πρέπει σαφώς και επιτακτικά να διατηρηθεί και μετά τις 31.12.2018.

Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ταυτόχρονα, «με επιστολή της μέσω του αρμοδίου Υπουργού κ. Δραγασάκη καλεί την Κυβέρνηση, να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου έγκαιρα και άμεσα να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την επέκταση της δυνατότητας  προστασίας της κύριας κατοικίας και μετά τις 31/12/2018», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.