Λάθος αναδρομικά πήραν χιλιάδες συνταξιούχοι – Ποιοι θα τα επιστρέψουν


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Φεβρουαρίου 2019 by energinews (admin)

Τι αποκαλύπτει έγγραφο – «βόμβα» από τον ΕΦΚΑ

«Φωτιά» βάζει ένα έγγραφο από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Δημοσίου Τομέα με γραπτή ενημέρωση αναφέρουν προς τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ, καθώς αποδεικνύεται πως – με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – περισσότεροι από 8.000 συνταξιούχοι έλαβαν… λάθος αναδρομικά!

Σύμφωνα με το έγγραφο υπάρχει… σωρεία λαθών στα ποσά των αναδρομικών που πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους, από ένα σύνολο 121.401 συνταξιούχων αποστράτων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων, έπειτα από έλεγχο του Φορέα, ο οποίος συνεχίζεται.

Θα κληθούν να… τα επιστρέψουν

Σύμφωνα με τον έλεγχο, κάποιοι συνταξιούχοι πήραν λιγότερα αναδρομικά από όσα έπρεπε, κάποιοι δεν πήραν καθόλου, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έλαβαν περισσότερα.

Όσοι, λοιπόν, έλαβαν πάρει περισσότερα αναδρομικά από αυτά που δικαιούνται, καθώς και σε όσους άλλους εντοπιστούν παραπάνω αναδρομικά με την ολοκλήρωση του ελέγχου, αυτά τα επιπλέον ποσά θα κληθούν να τα επιστρέψουν με παρακράτηση σύνταξης.

Από την άλλη, ο επανέλεγχος αποδεικνύει ότι χιλιάδες συνταξιούχοι και κυρίως απόστρατοι θα πάρουν αναδρομικά που δεν είχαν λάβει στην πληρωμή του Δεκεμβρίου και άλλοι θα πληρωθούν με επιπλέον ποσά, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν έγινε σωστά ο αρχικός υπολογισμός των επιστροφών τους.

Τα λάθη:

Σε 3.000 περιπτώσεις κυρίως στρατιωτικών συντάξεων χηρείας, που πληρώθηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα από 1/1/2014 ως 12/05/2016 δόθηκαν περισσότερα αναδρομικά, διότι οι επιστροφές υπολογίστηκαν πάνω στην αρχική σύνταξη που είχαν οι θανόντες, ενώ θα έπρεπε να υπολογιστούν στη σύνταξη χηρείας, που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Ενδεικτικά 1.900 συνταξιούχοι χηρείας έλαβαν αναδρομικά από 6.000 ευρώ έως και 38.667.

Το σοκ για αυτούς που έλαβαν αυτά τα ποσά είναι ότι θα πρέπει να επιστραφούν, Η επιστροφή προτείνεται να γίνει με παρακράτηση της σύνταξης εφόσον τα λάθος αναδρομικά είναι ως 15.000 ευρώ ή με καταλογισμό στο ΚΕΑΟ εφόσον οι λάθος πληρωμές είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Σε 4.000 στρατιωτικούς συνταξιούχους και σε άλλους 430 πολιτικούς συνταξιούχους δεν πιστώθηκαν αναδρομικά παρότι τα δικαιούνται. Ο λόγος είναι είτε γιατί είχαν βγει εκτός μηχανογραφικού συστήματος επειδή δεν είχαν «περαστεί» τα στοιχεία τους είτε δεν τους εντόπισε το σύστημα λόγω ελλιπών στοιχείων.

Πηγή: eleftherostypos.gr, newsbomb.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.