Κ. Παραγκαμιάν: Την επόμενη εβδομάδα στην Ιεράπετρα το σκάφος για «αυτόνομους» ελέγχους στη Χρυσή

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Μια επίσκεψη και αυτοψία της υφιστάμενης κατάστασης στη νήσο Χρυσή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με σκοπό να προγραμματιστούν και να ιεραρχηθούν οι επόμενες δράσεις που πρέπει άμεσα να γίνουν.

Μια πρώτη εικόνα είχε δώσει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη (διαβάστε ΕΔΩ), και σήμερα ο Καλούστ Παραγκαμιάν συντονιστής της Επιτροπής έδωσε τη δική του εικόνα για όσα παρατηρήθηκαν στην αυτοψία αλλά και το σχεδιασμό που ακολουθεί.

Ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως στην επίσκεψη είχαν κληθεί πάρα πολλές υπηρεσίες, όμως τελικά δεν συμμετείχαν κι αυτό γιατί την τελευταία στιγμή παρά την θετική εισήγηση του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας για μεταφορά με σκάφος των συμμετεχόντων, κρίθηκε πως τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρχαν άλλες ανάγκες και έτσι δεν υπήρχε το κατάλληλο σκάφος για να μεταφέρει μεγάλο αριθμό ατόμων. Τελικά τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τη Χρυσή με άλλο ιδιωτικό σκάφος, με τη συνοδεία υπαλλήλων της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου.

Αυτό το πρόβλημα της μεταφοράς, όπως λέει πρόκειται να λυθεί σε σημαντικό βαθμό πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα, όταν θα φτάσει στην Ιεράπετρα το σκάφος που έχει παραχωρηθεί στην Δασική Υπηρεσία Λασιθίου με σκοπό να μπορούν να μπορούν με αυτόνομο τρόπο να επισκέπτονται τη Χρυσή για ελέγχους ή για άλλες ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν.

Η εύρεση του συγκεκριμένου σκάφους είναι μια από τις θετικές εξελίξεις για το φετινό καλοκαίρι στη Χρυσή, αφού για πρώτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχων ενώ παράλληλα υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τέσσερις προσλήψεις, δύο δασοφυλάκων και δύο υπαλλήλων που θα βοηθούν στη διαδικασία της φύλαξης της Χρυσής, χωρίς ακόμα να έχουν προχωρήσει αυτές οι προσλήψεις.

Μετά τις πρόσφατες κατεδαφίσεις των παραπηγμάτων στη Χρυσή παραμένει ζητούμενο η απομάκρυνση των υλικών τα οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα, και όπως είπε ο κ. Παραγκαμιάν αυτό πρόκειται να συμβεί μέχρι τις 10 Μαΐού αφού ο εργολάβος που έχει την υποχρέωση ζήτησε και πήρε τη σχετική παράταση.

Ένα από τα θέματα που προέκυψαν από την επίσκεψη ήταν και η απομάκρυνση του ξύλινου διαδρόμου που ενώνει τη βόρεια με τη νότια πλευρά του νησιού, αφού έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό εδώ και χρόνια.

Τελικά και με τα μέχρι δεδομένα ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως το φετινό καλοκαίρι θα γίνονται στο βαθμό του δυνατού οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων από τη δασική υπηρεσία ή και από τη δημοτική αστυνομία της Ιεράπετρας για να τηρηθεί η απαγόρευση εισόδου μέσα στο κεδρόδασος από τους επισκέπτες που θα βρεθούν το φετινό καλοκαίρι στη Χρυσή, αλλά και η απαγόρευση διανυκτέρευσης.

Σε ό, τι έχει να κάνει με τα μικρά και μεγάλα σκάφη τα οποία θα μεταφέρουν επισκέπτες ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως εκεί ο έλεγχος είναι πιο εύκολος αφού γίνεται μέσω GPS που έχουν τα σκάφη ενώ σε περίπτωση παραβιάσεων και δεσίματος σε κάποια προβλήτα τα πρόστιμα είναι τεράστια. Αυτό αφορά τα σκάφη άνω των 7 μέτρων όπως ανέφερε, ενώ για τα μικρότερα ιδιωτικά σκάφη δεν προβλέπεται κάποια απαγόρευση σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα γίνει καμία παρανομία, ανέφερε ο κ. Παραγκαμιάν, πρόσθεσε όμως πως έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τη φύλαξη του κεδρόδασους.

Από εδώ και πέρα όπως είπε τα αμέσως επόμενα βήματα θα είναι η εκπόνηση μελέτης για την φέρουσα ικανότητα επισκεψιμότητας στη Χρυσή ώστε να φανεί ποιος θα είναι ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών τα επόμενα χρόνια,, αλλά και η εκπόνηση του σχεδίου φύλαξης στο οποίο θα περιγράφεται συγκεκριμένα το πως θα γίνεται η φύλαξη της Χρυσής τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι δύο δράσεις είναι και αυτές που θα δείξουν και ποιες άλλες θα πρέπει άμεσα να ακολουθήσουν για να υπάρξει πρόοδος στο σχέδιο δράσης.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αφού πλέον υπάρχει έγκριση της πίστωσης ώστε η Επιτροπή Διαχείρισης να συνεργαστεί με δικηγορικό γραφείο το οποίο θα εξετάσει όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας που υπάρχουν στις εκτάσεις της Χρυσής, ώστε να φανεί με ακρίβεια η γνησιότητα και η ισχύς τους, και τελικά να υπάρχει μια καθαρή εικόνα προς το κράτος για την πραγματική κατάσταση και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Παραγκαμιάν τόνισε τέλος πως »Σε ένα χρόνο δεν μπορεί να λυθεί η ασυδοσία 40 ετών»,  τελικά όμως τα πρώτα βήματα για την σωστή διαχείριση της Χρυσής έχουν πια ξεκινήσει.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

48

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.