Κ. Παραγκαμιάν: Ο σχεδιασμός και τα δεδομένα για το καλοκαίρι του 2023 στη νήσο Χρυσή


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 29 Νοεμβρίου 2022 by energinews (admin)

Με το Νοέμβριο να βρίσκεται στο τέλος του, η Επιτροπή Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή, επιχείρησε χθες να πραγματοποιήσει μια αυτοψία στη νήσο Χρυσή ενόψει των νέων συνεδριάσεων που θα ακολουθήσουν, η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή λόγω της κακοκαιρίας που δεν επέτρεψε στο σκάφος του Λιμενικού να δέσει, σε μια από τις δύο προβλήτες της Χρυσής.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Καλούστ Παραγκαμιάν, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για όλα όσα εξελίχθηκαν και εξελίσσονται γύρω από τη νήσο Χρυσή, περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί τη φετινή χρονιά η Επιτροπή, αλλά και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διάφορες δράσεις και μελέτες που έχουν ξεκινήσει ως μέρος του Σχεδίου Δράσης.

Μετά την πολύ έντονη περσινή περίοδο, που ήρθε ως επακόλουθο της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό και αποβίβαση επισκεπτών, ώστε να περιοριστεί η επισκεψιμότητα εξαιτίας της γενικότερης αδυναμίας να υπάρξει έλεγχος των επισκεπτών και φύλαξη εντός της Χρυσής, τα δεδομένα για το επόμενο καλοκαίρι κινούνται στο ίδιο πλαίσιο, με τη διαφορά ότι έχουν ανατεθεί και αναμένεται να είναι έτοιμες οι μελέτες που αφορούν το μέγιστο αριθμό επισκεπτών αλλά και τον τρόπο φύλαξης της Χρυσής.

Όπως λέει ο κ. Παραγκαμιάν, πέρα από τις υπόλοιπες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η ολοκλήρωση της περίφραξης στο κεδρόδασος και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, οι δύο αυτές μελέτες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις για το επόμενο καλοκαίρι. Ο καθορισμός μέγιστου ορίου επισκεπτών που θα ορίζεται από την μελέτη, αναμένεται να είναι σύντομα γνωστός, με τον κ. Παραγκαμιάν να τονίζει πως μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ανάλογη μελέτη φέρουσας ικανότητας, πέρα από κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών.

Σημαντική, είναι επίσης, η ολοκλήρωση της μελέτης που θα περιγράφει τον τρόπο φύλαξης της νήσου Χρυσής, τον απαραίτητο αριθμό φυλάκων, τις υποδομές που θα χρειάζονται για τις βασικές τους ανάγκες κλπ. Η μελέτη αυτή, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν αλλά παραμένει ζητούμενο το πως θα γίνει εφικτή η εφαρμογή της και αν υπάρξουν οι κατάλληλες προσλήψεις ή η δημιουργία υποδομών.

Μέχρι τώρα, όπως υπογράμμισε ο κ. Παραγκαμιάν, όλες οι διαδικασίες που αφορούν το Σχέδιο Δράσης προχωρούν με αργούς ρυθμούς αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες (αντιπεριφέρεια Λασιθίου, Δασική Υπηρεσία κλπ) δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό ώστε να διαχειριστούν τις αρμοδιότητές τους και έτσι έχουν υπάρξει φορές, που και η Επιτροπή έχει βοηθήσει τις υπηρεσίες στο να προχωρήσουν πιο γρήγορα χωρίς να είναι μέρος της αρμοδιότητάς της.

Σχετικά με τις δράσεις που προβλέπονται και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Χρυσής, για το οποίο έχουν υπάρξει δικαστικές προσφυγές, ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στα σημαντικότερα τμήματα του Σχεδίου Δράσης τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν από τη Δασική Υπηρεσία και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, αφού όλη η Χρυσή είναι έκταση αναδασωτέα και προστατευόμενη και παράλληλα αρχαιολογική ζώνη.

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει το φυσικό περιβάλλον στη Χρυσή, ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως έχει υπάρξει μεγάλη βελτίωση και γίνεται φανερή σε σημεία που η άμμος έχει καλύψει τις εκτεθειμένες ρίζες των κέδρων, στοιχείο το οποίο σε συνδυασμό με τις αυξημένες βροχοπτώσεις, έχει φέρει θετικά αποτελέσματα.

Αντιθέτως, εντός της Χρυσής, παραμένουν διάφορα ογκώδη αντικείμενα που πρέπει να απομακρυνθούν, όπως κάποιες παλιές «καβάντζες», δίκτυα σωληνώσεων, ένας μικρός σκουπιδότοπος που παραμένει σε ένα σημείο, ακόμα και μια μπουλντόζα που βρίσκεται στη Χρυσή, εδώ και δεκαετίες.

Για το ερχόμενο καλοκαίρι, ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως οι επισκέψεις στη Χρυσή θα εξακολουθήσουν να γίνονται υπό κάποιους όρους, ενώ σχετικά με τον ελλιμενισμό σκαφών, δεν είναι γνωστό προς το παρόν αν θα χρειαστεί ανάλογη απόφαση απαγόρευσης όπως η περσινή ή αν θα επιτραπεί η αποβίβαση επισκεπτών στη γνωστή προβλήτα της νότιας πλευράς. Αυτό θα κριθεί από τις δυνατότητες ελέγχου και φύλαξης που θα υπάρχουν στη Χρυσή, στοιχείο που αντίθετα με την περσινή χρονιά, φέτος αναμένεται να υλοποιηθεί ως ένα βαθμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει εφικτή η πλήρης εφαρμογή της σχετικής μελέτης φύλαξης που είναι σε εξέλιξη.

Ακούστε (εδώ) όλα όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Παραγκαμιάν, αλλά και την αντιδήμαρχο και μέλος της Επιτροπής, Μαρία Ρουμελιωτάκη:

16

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.