Κ. Παραγκαμιάν: Θετική συνεδρίαση για τη Χρυσή – Οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν να συνεργάζονται

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 31 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν όσα εξελίχθηκαν στη χθεσινή 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για την προστασία της Νήσου Χρυσής.

Μια συνεδρίαση στην οποία είχαν κληθεί και συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Αντεισαγγελέας Λασιθίου, κα Καρμοιράντζου Βασιλική, η Προϊστάμενες της Εφορείας Αρχαιοτήτων και Κτηματικής Υπηρεσίας Λασιθίου, διοικητές και εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου του ΑΤ Ιεράπετρας, και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας.

Στο Ράδιο Λασίθι μίλησε σήμερα ο συντονιστής της επιτροπής Καλούστ Παραγκαμιάν αναφέροντας πως η χθεσινή συνεδρίαση ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική αφού για πρώτη φορά όλες οι συναρμόδιες τοπικές υπηρεσίες άρχισαν να συνεργάζονται και να αναζητούν τρόπους εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

Μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για περιορισμό της επισκεψιμότητας το φετινό καλοκαίρι με την πρόβλεψη απαγόρευση ελλιμενισμού σκαφών στις προβλήτες, οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» πιο γρήγορα ώστε τόσο το φετινό καλοκαίρι να αρχίσει η υλοποίηση του πρώτου μέτρου που αφορά την φύλαξη της Χρυσής και στη συνέχεια να αρχίσουν να υλοποιούνται οι μελέτες που προβλέπονται από το σχέδιο δράσης με σκοπό το επόμενο καλοκαίρι οι συνθήκες πάνω στη Χρυσή να είναι πολύ καλύτερες.

Φέτος όπως λέει ο κ. Παραγκαμιάν αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τη φύλαξη είναι πως έχει παραχωρηθεί και χρηματοδοτηθεί η λειτουργία ενός σκάφους που παραχωρήθηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ προς τη δασική υπηρεσία Λασιθίου και έτσι για πρώτη φορά θα υπάρχει εύκολος τρόπος να γίνονται έλεγχοι. Παράλληλα χθες παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση επιστολή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά στην οποία αναφέρεται πως φέτος θα μετακινηθούν δύο δασοφύλακες με ανακριτικά καθήκοντα στη Δασική Υπηρεσία Λασιθίου ενώ άλλοι δύο φύλακες, χωρίς ανακριτικά καθήκοντα, θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ το φετινό καλοκαίρι.

Ο κ. Παραγκαμιάν ανάφερε πως η υπόσχεση αυτή του υφυπουργού μένει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ώστε να υπάρχει και φέτος αυξημένη φύλαξη. Κατά τ’ άλλα στόχος της επιτροπής είναι να εκπονηθεί γρήγορα η μελέτη του σχεδίου φύλαξης της Χρυσής που θα περιγράφει ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους θα γίνεται η φύλαξη,  τρόπους παραμονής των φυλάκων στη Χρυσή και πολλά άλλα πρακτικά θέματα.

Γενικότερα, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η εφαρμογή του νομικού πλαισίου το οποίο ισχύει για τη Χρυσή και αφορά με διαφορετικό τρόπο την κάθε υπηρεσία, ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει και την επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει περίπου σε ένα μήνα αφού παρά την πολύωρη συνεδρίαση δεν ήταν εφικτό να διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό πολύ σημαντική ήταν και η παρουσία της αντιεισαγγελέως Λασιθίου η οποία απεύθυνε συστάσεις σε όλες τις υπηρεσίες να κινητοποιηθούν και να ξεκινήσουν να εφαμόζουν τα καθήκοντα που έχουν εκ του νόμου.

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.