Κ. Νοτοπούλου: Το «στην υγεία του κορόιδου» δεν περνάει πια στην Θεσσαλονίκη

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Κατερίνα Νοτοπούλου: Το «στην υγεία του κορόιδου» δεν περνάει πια στην Θεσσαλονίκη

Δήλωση της τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης,Ζητούν από τον ελληνικό λαό -για άλλη μια φορά- να πληρώσει τα κόλπα τους. Κόλπα παλιά και δοκιμασμένα από την υποθαλάσσια ακόμα.

Μόνο που ενημερώνουμε  τον κ. Μητσοτάκη, πως το «στην υγεία του κορόιδου» δεν περνάει πια στην Θεσσαλονίκη.

Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν ποιος ξεκίνησε ξανά το έργο του μετρό, ποιος σχεδόν το ολοκλήρωσε, ποιος ακύρωσε την διεκδίκηση αποζημιώσεων, ποιος έφτιαξε σταθμούς, ποιος έφερε βαγόνια.

Και ποιος σταμάτησε ξανά το έργο, ποιος  ξηλώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά, ποιος αναγκάζει τον ελληνικό λαό να πληρώσει άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων.

Οι Θεσσαλονικείς απαιτούν να μπει τέλος στην κοροϊδία.

Και μετρό και αρχαία τώρα!

Συμμετοχή Όλγας Γεροβασίλη σε τηλεδιάσκεψη για το μέλλον του Εθνικού Πάρκου, με αφορμή το νέο ν/σ του ΥΠΕΝ

Συμμετοχή Όλγας Γεροβασίλη σε τηλεδιάσκεψη για το μέλλον του Εθνικού Πάρκου, με αφορμή το νέο ν/σ του ΥΠΕΝ

 «Το μέλλον του Εθνικού Πάρκου στα όρια της Ηπείρου, οι νομοθετικές αλλαγές στην διοίκηση και στην διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών»

Η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας συμμετείχε το μεσημέρι της Κυριακής 3 Μαΐου στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, με θέμα «Το μέλλον του Εθνικού Πάρκου στα όρια της Ηπείρου, οι νομοθετικές αλλαγές στην διοίκηση και στην διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών», με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, των εργαζομένων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η Όλγα Γεροβασίλη ξεκίνησε την παρέμβασή της αναφέροντας ότι το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του δήθεν εκσυγχρονισμού, στην ουσία καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που αποτελούσαν ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο και συμμετοχικό. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού έχει προηγουμένως απαξιώσει το έργο τους, τους αντικαθιστά με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ο πραγματικός κυβερνητικός στόχος είναι προφανής: Ο ανεξέλεγκτος έλεγχος από την κυβέρνηση και τους φίλους της των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών. Το νομοσχέδιο βρίθει από αντιπεριβαλλοντικές και φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν ημέτερους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε δώσει το βάρος που άρμοζε στους Φορείς Διαχείρισης. Πρόσθεσε διάταξη για μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους του Φορέα. Ενέταξε την Κοιλάδα του Αχελώου, που έως τότε ήταν «ορφανή», στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων. Για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έγινε διεξοδική διαβούλευση επί 18 μήνες, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι τοπικές κοινωνίες.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, έρχεται εν μέσω καραντίνας των πολιτών και επιδεικνύει μια αδικαιολόγητη σπουδή, δίνοντας μόνο 14 μέρες περιθώριο για τη διαβούλευση, παρά τις εκκλήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων για απόσυρση. Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητήσαμε την απόσυρσή του. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση κώφευσε και επιλέγει συνειδητά την ψήφιση του νομοσχεδίου ουσιαστικά εν κρυπτώ, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη απόντα.

Όπως φαίνεται, τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, αυτό που διακατέχει τη σημερινή κυβέρνηση είναι η λογική ότι μέσω του «επιτελικού κράτους», δηλαδή του υπερσυγκεντρωτισμού, όπου τα πάντα υπάγονται απευθείας στα γραφεία των υπουργών και του πρωθυπουργού, επιτυγχάνεται «ταχύτητα» και «ευελιξία».

Ο διάλογος και η συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, των τοπικών κοινωνιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να καταργούνται στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης και μάλιστα παλαιάς κοπής, δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το έλλειμμα συμμετοχής είναι έλλειμμα δημοκρατίας.

Όπως φαίνεται, επεσήμανε η κ. Γεροβασίλη, η Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Στο όνομα της ταχύτητας των επενδύσεων καταστρέφει κάθε προστατευτική διάταξη για το περιβάλλον, ονομάζοντας τον έλεγχο γραφειοκρατία.

Η χώρα μας αλλά και η περιοχή μας ειδικότερα, τόνισε η βουλευτής Άρτας, η Πίνδος, τα Τζουμέρκα, τα Ραδοβύζια έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και οι fast track διαδικασίες για «φίλους» επενδυτές θα λειτουργήσουν καταστροφικά για τον τόπο. Είναι άλλο πράγμα η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται και άλλο η βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με αυτό το νομοσχέδιο ούτε το περιβάλλον, ούτε οι εργαζόμενοι των Φορέων, ούτε οι τοπικές κοινωνίες προστατεύονται.

Και πρόσθεσε: Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένας φορέας στην Ελλάδα δεν συμφωνεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου και να μη ζητά την απόσυρσή του. Τις τελευταίες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεδιασκέψεις με φορείς απ’ όλη την Ελλάδα, από τη Μακεδονία έως τις Κυκλάδες και την Κρήτη και όλοι, Φορείς Διαχείρισης, εργαζόμενοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών, όλοι ζητούν την απόσυρσή του.

Κλείνοντας την παρέμβασή της η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων και καταστρατηγεί πληθώρα κοινοτικών κανονισμών και οδηγιών. Όμως, όπως επεσήμανε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την Τρίτη η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για να περάσει νομοσχέδια, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μπορούσε ή, αν το έκανε, θα το έκανε εν μέσω γενικευμένων λαϊκών αντιδράσεων.

Σ. Φάμελλος: «Η ΝΔ δυστυχώς αντιλαμβάνεται την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδιο»

Σωκράτης Φάμελλος: «Η ΝΔ δυστυχώς αντιλαμβάνεται την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδιο»

 Σημεία συνέντευξης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή «MegaΣαββατοκύριακο»

Στις έντονες αντιδράσεις σύσσωμων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, στη συλλογή υπογραφών που ξεπερνούν τις τριάντα χιλιάδες (30.000) για την απόσυρση του νομοσχεδίου, στην αντίθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στις αντιδράσεις των Προέδρων και εργαζόμενων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στάθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega” και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο», την Κυριακή, 3 Μαΐου.

Πρόσθεσε πως τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη, όσο και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) επισήμαναν ότι τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας και σύγκρουσης προβλέψεων του νομοσχεδίου με ευρωπαϊκές Οδηγίες. Τόνισε επιπλέον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, επί της αρχής, ζήτημα δημοκρατίας καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που έχει συγκεντρώσει ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ είμαστε ακόμη σε καθεστώς περιορισμού λόγω της πανδημίας και η συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι περιορισμένη. Σημείωσε ότι πενήντα (50) από τα εκατόν τριάντα (130) άρθρα κατατέθηκαν μεσάνυχτα και δεν τέθηκαν ποτέ σε δημόσια διαβούλευση και παρουσίασε σε άξονες τα βασικά προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου:

-Πώληση δημόσιας περιουσίας. Προωθεί την πώληση ποσοστού του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, στα δίκτυα ηλεκτρισμού, χωρίς καμία υποχρέωση και δικαιολογία. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα κερδοφόρο εταιρεία που υλοποιεί σύνθετα τεχνικά έργα, όπως είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων, της Κρήτης κτλ., εθνικής σημασίας, που με σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει υπό δημόσιο έλεγχο (51%) και μάλιστα εν μέσω μνημονίων.

-Κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε όλη την Ελλάδα. Από τη χελώνα Ζακύνθου, μέχρι το δάσος της Δαδιάς και από τη Βάλια Κάλντα, μέχρι το θαλάσσιο πάρκο και τη φώκια της Αλοννήσου. Τους αντικαθιστά με έναν κεντρικά ελεγχόμενο φορέα, καταργώντας τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και κοινωνιών, με σκοπό να «γλιτώσει» από την άποψη της τοπικής κοινωνίας για να χωροθετήσει δραστηριότητες κολλητών και ημετέρων που πλήττουν το φυσικό περιβάλλον .

-Υποβάθμιση του περιβαλλοντικού ελέγχου και αδειοδότησης. Υποβιβάζει και αποδομεί τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, επεκτείνει τη χρονική διάρκεια Αδειών Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) κατά πέντε (5) έτη, χωρίς υποχρέωση αναθεώρησης, αλλά με μία απλή γνωστοποίηση εκ μέρους της ενδιαφερόμενης εταιρείας, ρύθμιση που δίνει παράταση και στην Ελληνικός Χρυσός της οποίας η άδεια θα έληγε, υπό κανονικές συνθήκες, το ερχόμενο έτος.

-Ακύρωση των δασικών χαρτών. Ακυρώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας δικαίου για τους πολίτες και τους επενδυτές, ώστε να ξέρουμε όλοι πού είναι δάσος και πού μπορεί ή δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα ξενοδοχείο ή κάποια άλλη δραστηριότητα. Τώρα, τίθενται νέες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να πρέπει να εκπονηθούν ξανά οι δασικοί χάρτες, μία ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία, καθώς, όπως επισήμαναν το ΓΕΩΤΕΕ και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων. Αφαιρείται ακόμη από το δασικό χάρτη όλη η αγροτική γη χωρίς να έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός γης, έλεγχος ιδιοκτησίας, μία διάταξη που αντίκειται στο Σύνταγμα. «Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να δούμε είναι τι κρύβεται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως και τι ακριβώς τακτοποιεί η κυβέρνηση μέσω αυτής», τόνισε ο Σ.Φάμελλος.

-Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αφαιρεί από τους Δήμους των Ιόνιων Νήσων την αρμοδιότητα διαχείρισης απορριμμάτων ενώ, υπάρχει ομόφωνη Απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Ιόνιων Νήσων ενάντια στην εν λόγω ρύθμιση και αλλάζει, σε μία νύχτα, τις χρήσεις γης στο Ιστορικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το κέντρο της Αθήνας «ξενοδοχοποιείται» ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς η ρύθμιση να εντάσσεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

«Με κερασάκι στην τούρτα το διπλασιασμό των αμοιβών της Διοίκησης στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), με τροπολογία που κατατέθηκε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, βράδυ, παραμονή Πρωτομαγιάς, όπως πενταπλασιάστηκαν και οι αμοιβές της Διοίκησης στην ΔΕΗ», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε τέλος: «Ο κύριος Χατζηδάκης νομοθετεί σε απόλυτη αντίθεση με τα βασικά συμπεράσματα της κρίσης που βιώνουμε λόγω του κορονοϊού. Η πανδημία μάς έμαθε πρώτον, ότι οι ζωονόσοι συνδέονται με τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία του πλανήτη και άρα μας καλεί να επικεντρωθούμε στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και δεύτερον, ότι το κράτος και η πολιτεία πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο σε τομείς που συνδέονται με την προστασία της ζωής, δημόσια υγεία, καθώς και με το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση, πρόσβαση στα δημόσια αγαθά νερού και ενέργειας. Η ΝΔ δυστυχώς θεωρεί την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδιο και όχι ως όρο και προϋπόθεση ανάπτυξης της χώρας μας, κάτι που αποδεικνύεται από το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή».

Συλλυπητήριο μήνυμα Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για το θάνατο του Παναγιώτη Παπαγιάννη

Συλλυπητήριο μήνυμα Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για το θάνατο του Παναγιώτη Παπαγιάννη

Η απώλεια του Παναγιώτη Παπαγιάννη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, μας γεμίζει με θλίψη.

Μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, ο Παναγιώτης Παπαγιάννης είχε διατελέσει Δήμαρχος Χολαργού. Η θητεία του παύθηκε βίαια από τη χούντα το 1967 και ο ίδιος εξορίστηκε στη Γυάρο. Ο Παναγιώτης Παπαγιάννης διετέλεσε επίσης Γραμματέας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Ο Π. Παπαγιάννης έχει χαρακτηριστεί ως ο «πατέρας της Αυτοδιοίκησης». Κι αυτό διότι η συμβολή του στην ανάπτυξη του θεσμού ήταν καθοριστική, τόσο πολιτικά όσο και θεωρητικά. Γεννημένος στη Μεσσήνη, ο Π. Παπαγιάννης ήταν ο πρώτος καθηγητής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Επιπλέον ήταν ο εκδότης του περιοδικού «Τοπική Αυτοδιοίκηση»ενώ διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος του περιοδικού «Τετράδια Αυτοδιοίκησης», που ήταν και το πρώτο επιστημονικό περιοδικό που εξέδωσε η ΚΕΔΕ για τον θεσμό.

Η παρακαταθήκη του Π. Παπαγιάννη είναι πολύτιμη. Η πολιτική του διαδρομή και το συγγραφικό του έργο θα φωτίζουν πάντα την Αυτοδιοίκηση ως έναν θεσμό διεύρυνσης της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Τηλεδιάσκεψη Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ

Τηλεδιάσκεψη Αλέξη Τσίπρα

με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου στις 16:00, τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ για το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Κοινή δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά

Με κοινή δήλωσή τους οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά Δρίτσας Θεόδωρος, Κασιμάτη Νίνα, Ραγκούσης Γιάννης και Αλεξιάδης Τρύφων,  εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους  στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό που επιχειρείται με το άρθρο 92, § 1.ιστ΄, του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος (είτε αφορά την οδό Αναπαύσεως που αναφέρει το κείμενο του ν/σ, είτε την περιοχή του Σχιστού που δείχνει ο συνημμένος στο ν/σ χάρτης) και δηλώνουν ότι θα εξασκήσουν κάθε δυνατή κοινοβουλευτική διαδικασία για να μην περάσει και να αποσυρθεί.

Η κατάθεση ενός νομοσχεδίου εκτρώματος κατά του περιβάλλοντος εν μέσω πανδημίας , χωρίς ουσιαστική συζήτηση και με το Κοινοβούλιο να υπολειτουργεί, μόνο σαν νομοθετικό και οικολογικό πραξικόπημα μπορεί να θεωρηθεί.

Ας θυμηθούν οι κυβερνώντες της ΝΔ το βαθύ παρελθόν των αγώνων των κατοίκων της περιοχής του Πειραιά, που ακύρωσε κατά καιρούς κυβερνητικά σχέδια που ήθελαν να μετατρέψουν την περιοχή μας στην “πίσω αυλή” της Αττικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άρθρο του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στην Καθημερινή- Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 Η κρίση του κορονοϊού τράβηξε το σεντόνι μπροστά από πολλά κοινωνικά προβλήματα, φέρνοντάς ‘τα ακόμη πιο κοντά στη συνείδησή μας. Ή μήπως όχι;

Οι κοινωνικές ανισότητες και οι αποκλεισμοί που δρούσαν στην κοινωνία πριν από μια πανδημία, εξακολουθούν μέσα σε αυτή –ιδίως ως προς όσους μένουν έξω από το μάτι της άμεσης κρατικής πρόνοιας- και συνεχίζουν και μετά από αυτή, έχοντας την τάση να ενταθούν. Η ξαφνική ανακοπή του ρυθμού της κοινωνικής ζωής επιδρά ευθέως στην κατάσταση κάθε μέλους της κοινωνίας.Οι ασθενέστεροι έχουν ήδη ή κινδυνεύουν να εξασθενήσουν περαιτέρω και να εξαθλιωθούν. Η σκέψη αυτή αφορά τους φτωχούς, τους ανθρώπους της επισφαλούς και ανασφάλιστης εργασίας, τους εξαρτημένους, τους άστεγους, τους ψυχικά ασθενείς, τους πρόσφυγες, τους φυλακισμένους, τις καταπιεσμένες γυναίκες. Οι ισχυρότεροι, όσο και αν επηρεάζονται, αντέχουν.

Μετά την πανδημία οι κοινωνικές ανισότητες για όλους τους παραπάνω θα είναι περισσότερο από ποτέ παρούσες. Για αυτό είναι κρίσιμη η αποφυγή πολιτικών οικονομικής «ανοσίας της αγέλης» και αναγκαίος ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόνοιας και υποστήριξής τους, ώστε η πλειοψηφία της κοινωνίας να συμμετέχει δυναμικά και με ασφάλεια στην επανεκκίνηση της οικονομικής μηχανής. Το μόνο τέτοιο υπόδειγμα σήμερα, που δεν συνίσταται σε περιπτωσιολογικά πακέτα στήριξης της λογικής «βλέπουμε-και-κάνουμε», είναι το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και πώς η Δικαιοσύνη έρχεται, μέσα σε όλα αυτά, απέναντι στην πανδημία; Αν, δεν προσχωρήσει κανείς σε μια άποψη, που υποστηρίχθηκε στο παρελθόν και από τον σημερινό πρωθυπουργό, ότι οι ανισότητες είναι φυσικές∙αν κάποιος ενστερνιστεί τη θέση ότι είτε η γέννηση, είτε η διατήρηση των ανισοτήτων είναι πάντοτε ζήτημα της ίδιας της κοινωνικής συνθήκης, τότε –ιδού!- αυτό ακριβώς είναι το πεδίο ευθύνης της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη έρχεται, λοιπόν, ως θεραπεία απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες, όταν επιδιώκει να κάνει πράξη το αριστοτελικό: «το ἄδικον τοῦτο ἄνισον ὂν, ἰσάζειν πειρᾶται ὁ δικαστής».

Η εποχή της ίδιας της πανδημίας είναι η εποχή στην οποία οι φορείς της Δικαιοσύνης, οι δικαστές και οι ενώσεις τους, πρέπει να έχουν το φρόνημα να διεκδικούν ότι η ιδιότυπη «κατάσταση εξαίρεσης» που διατάσσεται από την εκτελεστική εξουσία δεν  αφορά το θεσμό που εκπροσωπούν∙ πρέπει να δηλώνει ακόμη πιο δυναμικά την παρουσία της, ως ο έσχατος θεσμικός εγγυητής που ελέγχει τους κρατούντες. Και ότι σε αυτήν μπορούν να προσφεύγουν όσοι έχουν περισσότερο χτυπηθεί μέσα σε τέτοιες περιόδους κρίσης.

Δεν επιτρέπεται, αντίθετα, να αφήνει την κοινωνία να αναρωτιέται πού είναι η Δικαιοσύνη, όταν γίνονται σημαντικές καταγγελίες για ανήθικες πρακτικές πολιτικής διαφθοράς προς ίδιον όφελος, την ώρα μάλιστα τόσων αγωνιών. Δυστυχώς, είναι γνωστός ο κυνικός και ανάλγητος τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι δικηγόροι, σημαντικοί συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, με το γνωστό «σκάνδαλο των voucher».

Δεν μπορεί οι εκπρόσωποί της να μην ρίχνουν φως σε ό,τι συνιστά προκλητική εύνοια των ισχυρότερων, όπως έγινε με διάταξη σε ΠΝΠ εν μέσω της υγειονομικής κρίσης σχετικά με την ασυλία κακουργημάτων απιστίας από τραπεζικά στελέχη.

Δεν μπορεί να μη διερευνά τι ακριβώς έχει συμβεί με τις πολυάριθμες «απευθείας αναθέσεις» σε ημετέρους στο όνομα της πανδημίας, ιδίως όταν αφορούν στην υγειονομική ασφάλεια των κρατουμένων και εργαζομένων στις φυλακές της χώρας.

Δεν μπορεί να αφήνεται αναπάντητη η εργαλειοποίησή της, μέσω της ένταξής της σε ένα σχήμα «συμβολικής» έναρξης της άρσης των περιοριστικών μέτρων από την ίδια, με τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης να εκκινούν, τη στιγμή μάλιστα που δεν υφίσταται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κι αυτό, χωρίς να έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα προστασίας στα δικαστήρια, όπως καταγγέλλουν δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι.

Δεν μπορεί η δικαστική εξουσία να εντάσσεται σε αφηγήματα «επιστροφής στην κανονικότητα» και «αναπτυξιακών ελατηρίων», την ώρα μάλιστα που η εκτελεστική εξουσία δεν επιδεικνύει μετριοπάθεια, αυστηρό εσωτερικό έλεγχο και λογοδοσία, ιδίως σε σχέση με ζητήματα ηθικής της πολιτικής, που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα και την ώρα που η Βουλή νομοθετεί με περιορισμένο αριθμό βουλευτών κρίσιμα νομοσχέδια για το περιβάλλον ή την εκπαίδευση.

Η διεκδίκηση από την ίδια τη Δικαιοσύνη του ρόλου που της αναλογεί ακόμη και μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες, όπως αυτές μιας πανδημίας, υλοποιείται από κάθε έναν και κάθε μία  από τους λειτουργούς της.

Θα εξασφαλίσει λοιπόν ότι, γυρνώντας πίσω στην κανονική ζωή, θα βρούμε εκεί τον τόπο του σεβασμού που της αναλογεί και τον τόπο των ιδεών κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει ανάγκη η εποχή; Ή θα εγκλωβιστεί στο σχήμα της απουσίας του θεσμού που δημιούργησε η καραντίνα;

Δήλωση του Τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου

ΥΠΟΙΚ, Πέμπτη 30/4/2020: Ύφεση 4,7%

ΣΥΡΙΖΑ, Σάββατο 2/5/2020: Ανεδαφική η πρόβλεψη, δεν έχετε καν σενάρια.

ΥΠΟΙΚ, Κυριακή 3/5/2020: Σενάριο ύφεσης 7,9%

Το Υπουργείο Οικονομικών χθες έκανε την παγκόσμια πρωτοτυπία να βγάλει Δελτίο Τύπου (ΔΤ) που ήταν ταυτόχρονα ΔΤ κατάθεσης του προγράμματος Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΤ απάντησης σε εμένα.

Πάλι καλά δηλαδή που βγάλαμε ανακοίνωση για το θέμα και ο κ. Σταϊκούρας εδέησε να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για το τι έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εδέησε μάλιστα να μας ενημερώσει και για ένα σενάριο ύφεσης 7,9% το οποίο πουθενά δεν υπήρχε στο ελληνικό κείμενο που απέστειλε και εμφανίζεται μόνο στο αγγλικό. Το ίδιο και οι προβλέψεις για το έλλειμμα. Για τη ΝΔ αυτά μάλλον δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό.

Φαίνεται η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην ενημερώνει τους πολίτες για τίποτα σημαντικό αν δεν πιεστεί από εμάς. Χρειάστηκε ερώτηση για να μάθουμε για την χρήση του μαξιλαριού, χρειάστηκε ερώτηση για την παραδοχή του ύψους των ταμειακών διαθεσίμων, χρειάστηκε παρέμβαση για να μάθουμε για το σενάριο ύφεσης 7,9%.

Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να πιέζω τον κ. Σταϊκούρα. Να μην έχει κανένα άγχος για αυτό. Αν και ο ελληνικός λαός πρέπει να τα μαθαίνει αυτές τις βασικές πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται κάποιος να ρωτάει.

Αναφορικά με την απάντησή του σε εμένα με εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν έδωσε την αρμόζουσα προσοχή σε αυτά που έγραψα πριν με κατηγορήσει για τεχνική ανεπάρκεια.

Είναι βέβαια ακόμη πιο ενδιαφέρον ότι φαίνεται να μην έχει κάποιο σχόλιο για τη γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβούλιου (ΕΔΣ) πάνω στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα λοιπόν με το ΕΔΣ οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά αισιόδοξες» (highly optimistic) και σημειώνει «ότι δεν μπορεί να αποκλείσει πολύ βαθύτερη ύφεση». Μάλλον τώρα που κυβέρνηση είναι η ΝΔ η κριτική του ΕΔΣ δεν είναι άξια λόγου.

Στο δια ταύτα:

1. Επιμένει να προσπαθεί να μας πείσει ότι το 1%>2,8% λέγοντας μάλιστα ότι «Οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019!». Προφανώς κάποιες συνιστώσες θα έχουν θετικό πρόσημο και κάποιες αρνητικό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το σύνολο. Όταν οι βασικές συνιστώσες ενός μεγέθους αυξάνονται, και το μέγεθος μειώνεται, μάλλον ο ορισμός «οι βασικές» είναι κάπως παραπλανητικός

2. Αν ο κ. Σταϊκούρας είχε διαβάσει την ανακοίνωσή μου θα πρόσεχε ότι είπα ότι «τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι 6 δις» και αυτό ο κ. Σταϊκούρας δεν το αμφισβητεί. Η κριτική προφανώς δεν είναι επί δημοσιονομικού κόστους και ταμειακών διαθεσίμων, αλλά επί των επιλογών της κυβέρνησης.

Και για το συγκεκριμένο δεν χρειάζεται τεχνική επάρκεια ούτε από εμένα, ούτε από το μέσο πολίτη για να καταλάβει ότι η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες με χρέη.

Όσο για την ενσωμάτωση του συνολικού ποσού των εγγυήσεων -μετά μόχλευσης- στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, θα το αφήσω ασχολίαστο γιατί είμαι καλός άνθρωπος.

3. Ο κ. Σταϊκούρας, αφού απέστειλε κείμενο με τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ βασανίζει ξανά τα δεδομένα προσπαθώντας να τα κάνει να ομολογήσουν ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έκανε τόσο καλά.

Μας λέει μάλιστα ότι «Μεταξύ 2015 και 2018, η Ελλάδα ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος». Ξεχνάει μάλλον ότι μεταξύ 2010-2014 η φράση «αύξηση εισοδήματος» ήταν άγνωστη στην Ελλάδα.

4. Με προβληματίζει πολύ η φράση «τα κέρδη που απέφερε η πολιτική αυτή στον τομέα των ανισοτήτων είναι πολύ μικρά σε σχέση με το κόστος που προκάλεσε τόσο στη βραχυχρόνια όσο και την μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη.»

Δείχνει ότι για τον κ. Σταϊκούρα η ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση την αύξηση των ανισοτήτων. Ή τουλάχιστον ότι είναι θιασώτης της αντίληψης ότι πρέπει πρώτα να μεγαλώσει η πίτα, και μετά βλέπουμε τι θα γίνει με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μόνο που για ένα περίεργο λόγο, για τους θιασώτες αυτής της προσέγγισης τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης ποτέ δεν είναι επίκαιρα ανεξάρτητα από το μέγεθος της πίτας.

5. Η φράση περί αύξησης του Χρέους/ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2015-2018 είναι ενδιαφέρουσα. Θέλει να την συγκρίνω με τις δικές του επιδόσεις ή με τα ταμειακά διαθέσιμα που παραδέχτηκε ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί αν από το χρέος αφαιρούσε τα ταμειακά διαθέσιμα που του αφήσαμε (ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν 42 δις- πάνω από 20% του ΑΕΠ) θα προέκυπτε σαφώς η μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ.

Τα υπόλοιπα το απόγευμα, στην ερώτηση για την μεσαία τάξη.

ΥΓ: Πάλι καλά που στην ανακοίνωση ο κ. Σταϊκούρας αφιέρωσε μία σελίδα για να μας αναπτύξει το σχέδιο για το μέλλον, γιατί θα διάβαζε κανείς τις δύο σελίδες που αφορούν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα νόμιζε ότι η ανακοίνωση γράφτηκε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Δ.Τζανακόπουλος: «Αντισυνταγματικό το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο-Αποφασίζομεν και διατάσσομεν η τακτική της ΝΔ»

Κύρια σημεία παρέμβασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή A΄ Αθήνας Δημήτρη Τζανακόπουλου  στην Ολομέλεια της Βουλής για την ένσταση αντισυνταγματικότητας στο σχέδιο νόμου για  Περιβάλλον.

«Αντισυνταγματικό το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο-Αποφασίζομεν και διατάσσομεν η τακτική της ΝΔ»

 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ως προς τη διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια η πολιτική προηγείται της νομικής όμως οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις σε ένα κράτος δικαίου καταλήγουν να αποτυπώνονται στο νόμο. Αυτό ακριβώς που δεν συμβαίνει σήμερα.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική επιλογή να λειτουργήσει η Βουλή με όρους που αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων που τροποποιούν το κοινό κείμενο που ορίζει τους όρους της συνεννόησης και του δημοκρατικού παιχνιδιού και οι οποίοι δεν αποτυπώθηκαν ποτέ σε αυτό το κείμενο. Άρα έχουμε να κάνουμε με μια αυθαίρετη απόφαση που τροποποιεί τον κανονισμό της Βουλής χωρίς να αλλάζει τις ειδικές του διατάξεις».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ανά πάσα στιγμή στο εξής η διάσκεψη των προέδρων με απόφαση της θα μπορεί κατά το δοκούν να αλλάζει τον κανονισμό της Βουλής. Ο χαρακτηρισμός «αντιθεσμική συμπεριφορά» είναι ο πλέον επιεικής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε». Τόνισε δε, ότι «αυτή η κίνηση με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν της διάσκεψης των προέδρων είναι πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Αλλάζετε το νόμο με απόφαση. Αυτή είναι αυτοκρατορική πολιτική και είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία». Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «όλη αυτή η διαδικασία είναι απολύτως στον αέρα. Δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο νόμο, κανένα έρεισμα στον κανονισμό της Βουλής, και κανένα έρεισμα στο Σύνταγμα.»

Ως προς τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στον κ. Συρίγο, αντιλέγοντα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τις χρήσεις γης ότι «ακόμη και αυτοί οι όροι καθορισμού των χρήσεων γης επιβάλλουν την ύπαρξη προηγούμενης μελέτης και γίνονται βάσει των πορισμάτων της επιστήμης».

Για το άρθρο 48 που αφορά τους δασικούς χάρτες τόνισε «ότι φαίνεται πως η ΝΔ δεν έχει επιχείρημα για να υποστηρίξει τους λόγους για τους οποίους αλλάζει τους δασικούς χάρτες με νόμο χωρίς μελέτη και χωρίς να αξιοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες του νόμου του 2010.»

 

Σημεία από την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου κατά τη συζήτηση του σ/ν του υπ. Περιβάλλοντος σχετικά με την αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση

Τα ζητήματα που τίθενται στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που καταθέσαμε τα οποία θα διεκδικήσουμε να συζητηθούν και να ψηφιστούν με βάση τον κανονισμό της Βουλής, μετά τη συζήτηση, και όχι με βάση οποιαδήποτε αυθαίρετη απόφαση του Προεδρείου, περιλαμβάνουν τα άρθρα 44, 48, 92 και 99.

Υποχρεούμαι να θέσω για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης υπόψη όλου του Κοινοβουλίου ότι η ένσταση αντισυνταγματικότητας θα έπρεπε να αφορά και τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του ν/σ.

Διότι παραβιάζεται και το άρθρο 72 του Συντάγματος όσον αφορά τη συζήτηση στην Ολομέλεια με πλήρη σύνθεση με όλα τα δικαιώματα των βουλευτών, για ένα ζήτημα το οποίο αφορά ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα όπως είναι το περιβάλλον. Υπάρχει σχετική νομολογία για το άρθρο 24 και δεν αμφισβητείται ότι ζητήματα δικαιωμάτων συζητούνται εν συνόλω στην Ολομέλεια και όχι με περιορισμένη σύνθεση.

Τα νομοσχέδια που αφορούν ή επηρεάζουν την προστασία και άσκηση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων εισάγονται για ψήφιση στην Ολομέλεια και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει πληθώρα διατάξεων που επηρεάζουν και τροποποιούν την περιβαλλοντική νομοθεσία εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος των προστατευόμενων περιοχών, εις βάρος των δασών, άρα υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα και ως προς το άρθρο 72 του Συντάγματος. Δεν τίθεται τυπικά, αλλά ουσιαστικά, πρέπει να κατατεθεί στη διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τηρεί κάθε λέξη του Συντάγματος.

Η λειτουργία της Βουλής όμως εν μέσω πανδημίας και εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί στο σύνολο του πολιτικού και κοινωνικού βίου δεν επιτρέπει και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τους βουλευτές εντός της Βουλής και δεν θεωρούμε ότι παρέχει τα εχέγγυα για τη συζήτηση του νομοσχεδίου όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Υπάρχει έλλειμμα νομιμότητας στη συζήτηση ως προς τη μη τήρηση κανόνων καλής νομοθέτησης, που θέσαμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αυτό συγκεκριμένα αφορά τη μη εφαρμογή του νόμου 4622 του επιτελικού κράτους. Δεν εφαρμόζεται ούτε το άρθρο 58, ούτε οι ορισμοί του άρθρου 61 διότι δεν έχει συνεδριάσει η επιτροπή και δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή για την αξιολόγηση του νομοθετικού έργου, άρα δεν υπάρχει η διαμόρφωση αρχών και μέσων για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου κοινοβουλευτικού έργου, κάτι που αφορά επί της ουσίας την κυβέρνηση, αλλά αφορά και το Προεδρείο της Βουλής.

Ρωτούμε, λοιπόν, για ποιο λόγο παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου περί επιτελικού κράτους, για ποιον λόγο δεν υπάρχει έκθεση αξιολόγησης και για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε η διαβούλευση για το σύνολο των άρθρων κάτι που υποχρεώνει ο νόμος του επιτελικού κράτους. Εκ τούτου, οι βουλευτές δεν γνωρίζουν πολλά ζητήματα που αφορούν τη συνταγματικότητα, τη συμβατότητα με το δίκαιο της Ε.Ε με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Όσον αφορά τα ζητήματα της ουσίας και τα οποία εγγράφονται στην αίτησή μας:

Άρθρο 44

Το άρθρο 44 που τροποποιεί όλο το Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης το 59/2018. Και αυτό γιατί το άρθρο 24 του Συντάγματος ξεκάθαρα ορίζει ότι οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Και αυτό δεν το λέει μόνο το Σύνταγμα, υπάρχει νομολογία του ΣτΕ και στην ολομέλειά του που λέει ότι οι τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται με τους κανόνες της επιστήμης, κάτι που δεσμεύει όλα τα κρατικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του νομοθέτη.

Αιτιολογία που παρατίθεται μόνο στην αιτιολογική έκθεση όπως λέει η απόφαση 123/2007 δεν αποτελεί επαρκή τεκμηρίωση. Άρα, ούτε η ελλιπής κατά την άποψή μας, περιγραφή της αιτιολογικής δεν καλύπτει αυτό το μεγάλο έλλειμμα.

Ως εκ τούτου είναι φανερό ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αντίκειται στο 24 διότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή, οι τεχνικές επιλογές και οι σταθμίσεις της χωροταξικής διαμόρφωσης και του πολεοδομικού σχεδιασμού να ακολουθούν τους κανόνες επεξεργασιών της επιστήμης.

Άρθρο 48

Σχετικά με το Άρθρο 48 οφείλουμε να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο άρθρο είναι ιδιαίτερα κομβικό και είναι αμέλεια και υποτίμηση του ρόλου του υπουργού, να μην το έχει προσέξει.

Το Άρθρο 48 που τροποποιεί τον τρόπο ανάρτησης των δασικών χαρτών, έχει τα εξής θέματα, που έχουν διατυπωθεί στην επιτροπή

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική τροποποίηση των κυρωμένων, με νέο νόμο, με νέες προδιαγραφές, με την εξαίρεση επί του δασικού αρχείου των αρχείων του υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης που νομιμοποιούν μη νόμιμες πράξεις σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, που τώρα με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται, υποτιμώντας και το θεσμό του Ανώτατου Δικαστηρίου

Προκύπτει λοιπόν το εξής ζήτημα, εφόσον ο νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και τη σύνταξη δασολογίου που είναι υποχρέωση του κράτους, ο συνταγματικός νομοθέτης ζήτησε δασολόγιο ενώ στην αντίστοιχη διάταξη ζητάτε να μην αποτυπώνεται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, να εξαιρούνται και να τροποποιηθούν οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες, παρόλη τη νομοθεσία που υπάρχει, για την επικαιροποίηση και ενσωμάτωση πράξεων του Δημοσίου στους δασικούς χάρτες,

Άρα με την προτεινόμενη διάταξη αναμορφώνονται υποχρεωτικά οι χάρτες και εξαιρούνται περιοχές από την τήρηση του δασολογίου, κάτι πυ δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή να κάνει, αφού υπερβαίνει το Σύνταγμα και δημιουργείται και ένα σοβαρό πρόβλημα χρονοδιαγράμματος αφού δεν θα τηρηθούν οι δύο μήνες που προτείνονται

ενώ σχετικά με την αξιοποίηση του ψηφιακού αρχείου που ζητάτε από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης δεν θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις αλλά με κατ εξαίρεση διατάξεις που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ισοτιμίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αντίκειται μόνο στο άρθρο 24 του Συντάγματος αλλά η αφαίρεση της υποχρέωσης χαρακτηρισμού από περιοχές του αγροτικού χώρου, δημιουργεί δευτερογενώς ζητήματα σχετικά με την ιδιοκτησία και του Δημοσίου και των ιδιωτών.

Άρθρο 92

Σχετικά με το άρθρο 92 σε αυτό υπάρχουν πολλά άρθρα που τακτοποιούν, αδειοδοτούν και νομιμοποιούν δράσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα της Αττικής ενώ το άρθρο 24 επιβάλλει οι επιλογές και οι σταθμίσεις της χωροταξικής διαμόρφωσης να γίνονται με τους κανόνες της επιστήμης. Εδώ όμως δεν υπάρχει καμία εισήγηση επιστημονικής επιτροπής, καμία μελέτη, κανένα επιστημονικό κείμενο που να δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης χωροταξικών ρυθμίσεων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρότι οι δραστηριότητες αυτές κατατάσσονται στις οχλούσες και σε αυτές που απαιτείται απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Ως εκ τούτου παραβιάζεται το άρθρο 24 διότι προτείνεται να μην τηρούνται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού και νομοθετείται εις βάρος αυτών.

Άρθρο 99

Η ίδια ακριβώς παραβίαση υπάρχει στο άρθρο 99 όπου παραβιάζονται 3 προεδρικά διατάγματα για το κέντρο της Αθήνας χωρίς να υπάρχει επεξεργασία του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας η απαραίτητη διαβούλευση επιστημονικές μελέτες και η γνώμη των αυτοδιοικητικών οργάνων, άρα παραβιάζονται οι κανόνες της χωροταξικής διαμόρφωσης που δεσμεύουν όλα τα κρατικά όργανα

Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε ότι για όλα αυτά που επισημαίνουμε θα υπάρχει πρόβλημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άρα η νομοθέτηση θα έχει σοβαρά προβλήματα όπως και η εξυπηρέτηση της κοινωνίας, αν σε αυτό σκοπεύεται γιατί δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι σκοποί σας, οφείλατε να γνωρίζατε τη νομοθεσία.

Εφόσον οι παράγραφοι 7,8, και 9 τροποποιούν ειδικά προεδρικά διατάγματα υπάρχει σοβαρό θέμα και για το άρθρο αυτό, αφού εκτός των άλλων τροποιοιείται ο χαρακτήρας της περιοχής.

Οφείλω σε αυτό το σημείο να καταθέσω τη γνώμη της επιστημονικής υπηρεσίας και τα προηγούμενα ήταν αποσπάσματα της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας

Σχετικά με το άρθρο 99 που θέσαμε τα ζητήματα μας για την ευελιξία του χωροταξικού σχεδιασμού και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρχει υπέρβαση της συνταγματικής απαίτησης ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού διότι όπως διαπιστώνει δημιουργούνται παραθυράκια με τους όρους ευελιξία και ανάδραση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο λόγω όλων των αντισυνταγματικών παραβιάσεων που περιέχει

O Nίκος Φίλης για μετάδοση μαθήματος από την τάξη και άνοιγμα εκκλησιών -Συνέντευξη στον Real Fm

Σημεία συνέντευξης του Ν. Φίλη, τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, στον

RealFm και στον Νίκο Χατζηνικολάου

  • Όχι βιντεοσκόπηση και δικτυακή μετάδοση από την τάξη
  • H εμπιστοσύνη και εμπιστευτικότητα ανάμεσα σε μαθητή και δάσκαλο ιερή – δεν μπορεί να γίνεται κτήμα τρίτων
  • Η εκκλησία οφείλει να βρύα «κατ’ οικονομίαν» λύση για τη μετάληψη
  • Έχει τη σοφία – λύσεις έχουν εφαρμοστεί αλλού και άλλοτε
  • Θα ήταν σοφότερο αν η ελληνική εκκλησία είχε ακολουθήσει από την πρώτη μέρα τη μεταγενέστερη στάση της, στη διαδρομή του lockdown

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μίλησε το πρωί στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου (Real FM) για το βιαστικό κι αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων και για το άνοιγμα των εκκλησιών.

Για τα σχολεία: Δεν χρειαζόταν να ανοίξουν -πλην της Γ’ Λυκείου. Εξάλλου για το επιχειρούμενο άνοιγμα των γυμνασίων και των άλλων δύο τάξεων του λυκείου δεν υπάρχει πλέον η ομοφωνία των ειδικών, κάτι που χαρακτήριζε προηγούμενες ρυθμίσεις (όπως το lockdown). Τώρα ειδικοί εκφράζουν αντίθετη άποψη.

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ -σε συμφωνία με την ΟΛΜΕ, που εξέδωσε χτες ανακοίνωση- στην απόπειρα βιντεοσκόπησης και μετάδοσης των μαθημάτων μέσω ιντερνέτ, με τους μαθητές παρόντες. Δεν είναι δυνατό πράγματα που ακούγονται και συμβαίνουν μες την τάξη, να γίνουν κτήμα της «γειτονιάς» ολόκληρης, για να μη πω κακόβουλων θεατών και ακροατών. Είναι απίστευτη η προχειρότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποπειράται να σπάσει την σχέση εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας που υπάρχει ανάμεσα στο μαθητή και το δάσκαλο, όταν κλείσει η πόρτα της τάξης και ξεκινήσει το μάθημα.

Για το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών, λαμβάνοντας υπόψη και την τοποθέτηση του καθηγητή Η. Μόσιαλου, που είπε ότι μέχρι να υπάρξει δυνατότητα για μαζικό εκκλησιασμό δεν θα πρέπει να λαμβάνει χώρα η θεία κοινωνία -ή έστω θα πρέπει να πραγματοποιείται με άλλο τρόπο:

Η εκκλησία μιλάει με βάση την πίστη και τα δόγματά της και αυτό το σέβομαι. Αλλά εδώ υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας. Δεν αναφέρομαι στον πιστό που προσέρχεται μόνος του στο ναό για να κάνει την προσευχή του και να ανάψει ένα κερί. Καλώς το κάνει. Αναφέρομαι στη μαζική προσέλευση του εκκλησιάσματος, με την προοπτική και της μετάληψης, από τη στιγμή που λειτουργία χωρίς μετάληψη, δεν υπάρχει. Όταν το λέει αυτό η εκκλησία, έχει δίκιο.

Όμως η εκκλησία έχει τη σοφία να βρίσκει κατ’ οικονομία λύσεις· το έχει αποδείξει σε άλλες περιπτώσεις, ως υπεραιωνόβιος θεσμός που είναι. Έτσι κι εδώ, υπάρχουν «κατ’ οικονομίαν» λύσεις και έχουν εφαρμοστεί αλλού και άλλοτε. Κατ’ οικονομίαν εξάλλου γίνονται πολλά πράγματα σήμερα, σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, καθώς η κρίση της πανδημίας ήταν απρόβλεπτη και προκάλεσε πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά μας, στον τρόπο που εργαζόμαστε, που επικοινωνούμε, στον τρόπο που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις.

Έτσι πρέπει να προσεγγίσει το ζήτημα η εκκλησία. Λύση δεν υποδεικνύω, θα τη βρει εκείνη. Να θυμίσω απλώς, ότι η εκκλησία λαμβάνει υπόψη της και στηρίζεται στη ζωή: «θανάτω θάνατον πατήσας», ψάλλουμε στην Ανάσταση. Η ζωή λοιπόν είναι η βάση της εκκλησίας. Και η δημόσια υγεία είναι η βάση της ζωής. Δεν πρέπει κάτι τέτοιο να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης. Στην πορεία του διμήνου η εκκλησία προσαρμόστηκε -και η εξέλιξη αυτή ήταν θετική. Μακάρι να είχε ακολουθήσει αυτή τη στάση εξ αρχής. Θα ήταν το σοφότερο και θα είχαν αποφευχθεί αρνητικές αντιπαραθέσεις και ο κίνδυνος για τη ζωή των πιστών και των οικογενειών τους.

Αλ. Χαρίτσης: «Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα της κυβέρνησης ΝΔ – Οραματίζεται τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων»

Δήλωση (oncamera) του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

«Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα της κυβέρνησης ΝΔ – Οραματίζεται τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων»

 «Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα» χαρακτηρίζει σε on camera δήλωσή του το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, εξαπολύοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ: «Οραματίζεται μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησης, χωρίς προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών».

«Η θεσμικά κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια: είναι προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης, συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για το μέλλον του λαού μας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Η ψευδεπίγραφη ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη βιώσιμη προοπτική της χώρας. Η θεσμικά κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια: είναι προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης, συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για το μέλλον του λαού μας.

Σε μια δύσκολη στιγμή που όλες οι κοινωνίες παγκοσμίως αντιλαμβάνονται την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως το κορυφαίο ζήτημα διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, η κυβέρνηση νομοθετεί αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον ως εμπόδιο στην οικονομική ασυδοσία.

Η Νέα Δημοκρατία οραματίζεται μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησης, χωρίς προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών.

Το αντι-περιβαλλοντικό αυτό πραξικόπημα καταστρέφει το σήμερα και υπονομεύει το αύριο του τόπου μας. Δεν πρέπει να περάσει».

Δείτε εδώ το βίντεο: https://bit.ly/2L1k6Ys

Ανακοίνωση του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο ενσωμάτωσης στο Ισραήλ εδαφών της Δυτικής Όχθης

Ανακοίνωση του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο ενσωμάτωσης στο Ισραήλ εδαφών  της Δυτικής Όχθης

Το σχέδιο ενσωμάτωσης στο Ισραήλ, κατεχομένων εδαφών της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη,  το οποίο περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία συγκυβέρνησης Νετανιάχου-Γκάντζ,  αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των Ψηφισμάτων και των Αποφάσεων του ΟΗΕ.

Μια τέτοια κίνηση, εμποδίζει ακόμα περισσότερο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αναγκαία συνύπαρξη των λαών της περιοχής. Αντίθετα, είναι αναγκαία όσο ποτέ, η επανέναρξη των  ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  στήριζε και στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη  λύση του Παλαιστινιακού, σύμφωνη με  τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δηλαδή,  αυτή των δύο κρατών, που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια, στα σύνορα του 1967 και με Πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να  δώσει απαντήσεις ως προς την θέση της χώρας μας, στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ, την 1η Ιουλίου, η οποία προβλέπεται από το εν λόγω σχέδιο. Την καλούμε να συνταχθεί  με τις 11 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία) οι οποίες το έχουν ήδη καταδικάσει.

Δήλωση Ν. Φίλη για τη βιντεοσκόπηση και μετάδοση των μαθημάτων από τη φυσική τάξη, καθώς και για τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Δήλωση Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, για τη βιντεοσκόπηση και μετάδοση των μαθημάτων από τη φυσική τάξη, καθώς και για τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Η «εντολή» της υπουργού Παιδείας για βιντεοσκόπηση από τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος από τη φυσική τάξη και μετάδοσής του μέσω διαδικτύου στους μαθητές που δεν θα προσέλθουν στα σχολεία, είναι άνευ προηγούμενου.

Αποδεικνύει όσα υποστηρίζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα: την απίστευτη προχειρότητα με την οποία προσέγγισε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το ζήτημα της συνέχισης του εκπαιδευτικού έργου στις ιδιαίτερες συνθήκες κρίσης που βιώνουμε.

Πολλά προβλήματα αναδείχθηκαν, ωστόσο αυτό είναι από τα πιο σοβαρά. Μάθημα με ανοιχτές κάμερες, δηλ. μάθημα που «σπάει» το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή, δεν έχει διανοηθεί να κάνει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Την άποψή μας έρχεται να ενισχύσει με ανακοίνωσή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, που καλεί σήμερα τα μέλη της να μην υλοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο, δηλώνοντας παράλληλα ότι προσφεύγει αμέσως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ως τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζω απολύτως την ανακοίνωση του ΔΣ. Εξάλλου, ήδη από τις αρχές Απριλίου είχα ζητήσει στη Βουλή τη γνωμοδότηση της Αρχής για τον τρόπο που διεξάγεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία, με βάση δηλαδή μια ιδιωτική πλατφόρμα, χωρίς εγγυήσεις. Δεν έλαβα ποτέ καμία επίσημη απάντηση από την υπουργό.

Πρωτίστως, καλώ το υπουργείο Παιδείας για μια φορά ακόμα, να ανακαλέσει την πρόχειρη, πολιτική απόφαση για βεβιασμένη επαναλειτουργία των σχολείων, που γεννά ακόμα σοβαρότερα ζητήματα, όπως είναι η απειλή στην υγεία των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους, για ασήμαντο στην πράξη παιδαγωγικό κέρδος.

Συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους Γερμανούς Πράσινους

Στο πλαίσιο του διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, και σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τη συμπρόεδρο των Πράσινων της Γερμανίας Annalena Baerbock, πραγματοποιήθηκαν θεματικές τηλεδιασκέψεις  μεταξύ των δύο κομμάτων.

Οι τηλεδιασκέψεις αφορούσαν στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και στα θέματα πολιτικών για το κλίμα και το περιβάλλον.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχαν ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος,  η υπεύθυνη από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ράνια Σβίγκου, η υπεύθυνη από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα Κλιματική Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ρένα Δούρου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης. To γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά των Πρασίνων συμμετείχαν, η συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, ευρωβουλευτής Ska Keller, η  αντιπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα, Jamila Schaefer, η  βουλευτής  και διευθύντρια της ΚΟ των Πρασίνων, εκπρόσωπος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Franziska Brantner, η βουλευτής και εκπρόσωπος για τις πολιτικές για το κλίμα Lisa Badum, οι ευρωβουλευτές Jutta Paulus και Michael Bloss.

Από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα κοινών, προοδευτικών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα απαραίτητα ευρωπαϊκά εργαλεία για την οικονομική ανασυγκρότηση, η σημασία του ευρωομολόγου και του Green Deal, η Πράσινη και η Ψηφιακή Ατζέντα, η ενίσχυση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ενεργειακή ασφάλεια, η προώθηση των ΑΠΕ, η προστασία της βιοποικιλότητας, η εργαλειοποίηση του προσφυγικού και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Λιβύη, οι ανησυχητικές εξελίξεις για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που συζητείται αυτές τις μέρες στην ελληνική βουλή, με περιορισμούς στη συμμετοχή των βουλευτών ενώ υπάρχουν περιορισμοί στις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες λόγω πανδημίας, το οποίο και δημιουργεί σοβαρά ελλείμματα στις λειτουργίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου και στις πολιτικές προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Οι επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με στόχο την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η υπόθεση της προανακριτικής θα μετατραπεί για τη ΝΔ σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλό. Αυτό και γίνεται.
Αφού τα στοιχεία και η αλήθεια δεν τους επέτρεψαν να βαφτίσουν το υπαρκτό  σκάνδαλο Novartis σε σκευωρία, τώρα προχωρούν στο δεύτερο στάδιο της γελοιοποίησης τους κατασκευάζοντας κατηγορίες που μόνο στο μυαλό των πραγματικών σκευωρών υπάρχουν.
Απέτυχαν να μπλοκάρουν την δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, απέτυχαν να τρομοκρατήσουν μάρτυρες και δικαστικούς λειτουργούς. Θα αποτύχουν ξανά.
Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτση για τις εξαγγελίες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον Πολιτισμό
Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου συνιστούν εμπαιγμό για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Τα πενιχρά μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν λίγους και αποκλείουν πολλούς. Αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους, οργανισμούς και επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τις επιλογές της. Στον προϋπολογισμό του 2020 περιέκοψε από τον πολιτισμό 14 εκατομμύρια ευρώ (335 έναντι 349 το 2019). Τώρα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναγγέλλοντας “επιπλέον” 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό για όποιον ξέρει αριθμητική δεν συνιστά «αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό». Αμήχανη και υποκριτική στάση φανερώνει.
Εντέλει, οι σημερινές αποσπασματικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κατευνάσει τη θύελλα των αντιδράσεων και το κίνημα #SupportArtWorkers που ξέσπασαν μετά το διάγγελμά του. Ένα διάγγελμα από το οποίο έλαμψαν δια της απουσίας τους ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένο σχέδιο πέντε αξόνων για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Πρόταση που καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων του πολιτισμού και συνδέεται με μια ευρύτερη αντίληψη για τη σημασία της πολιτιστικής δημιουργίας στην εποχή μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως μια πολυτέλεια. Την καλούμε κυρίως να καταλάβει ότι η προστασία των εργαζόμενων – κάθε κλάδου – δεν είναι περιττό βάρος. Είναι μέτρο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και προϋπόθεση για την έξοδο της κοινωνίας μας από τη δίνη της οικονομικής ύφεσης.
Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ

Την έντονη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις σοβαρές διαφωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ για το περιβάλλον είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των φορέων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ως προς τη διαδικασία νομοθέτησης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική μεθόδευση», καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο «χωρίς επαρκή διαβούλευση για να περάσει κάτω από τα ραντάρ» εν μέσω πανδημίας και ενώ τόσο καιρό νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «σχέδιο που αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον και των λειτουργιών φορέων του περιβάλλοντος», ενώ υπογράμμισε πως αποσκοπεί και στην εξυπηρέτηση «οικονομικών συμφερόντων», όπως η αφαίρεση απαιτήσεων αδειοδότησης της Ελληνικός Χρυσός.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας στον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίον τόνισε πως «η κυβέρνηση επιλέγει με το νομοσχέδιο αυτό να ξεπουλήσει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, την ώρα που, μετά την πανδημία, σε ολόκληρο τον κόσμο η τάση είναι η ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και όχι οι ιδιωτικοποιήσεις».

Επιπλέον, τόνισε πως το νομοσχέδιο «περιλαμβάνει ρυθμίσεις που πηγαίνουν την περιβαλλοντική πολιτική χρόνια πίσω, όπως στο θέμα των δασικών χαρτών που πρακτικά ακυρώνονται πλήρως και ξαναξεκινάμε από την αρχή και στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών».

Παράλληλα, εστίασε την κριτική του στις διατάξεις του νομοσχεδίου που:

– Τροποποιούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την αδειοδότηση των ΑΠΕ

– Καταργούν τους Φορείς του δικτύου Natura 2000, την αποκεντρωμένη και συμμετοχική δομή των φορέων φυσικού περιβάλλοντος,

– Απελευθερώνουν τις χωροθετήσεις και τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές,

– Οπισθοδρομούν από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση απορριμμάτων

– Αποδομούν τις λειτουργίες των δασικών υπηρεσιών,

– Αφαιρούν αρμοδιότητες των ΟΤΑ

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους εκπροσώπους των οργανώσεων και ΜΚΟ να συνεχίσουν το διάλογο και τη συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου η Κοινωνία των Πολιτών να υπερασπιστεί αξίες και κεκτημένα για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.