
Κ. Νοτοπούλου: “Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα για την κατάληψη δημόσιου χώρου και τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στη θάλασσα”
Τελευταία ενημέρωση 31 Μαΐου 2020 by energinews (admin)
Γι’ άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουρισμού.
Με τροπολογία επί της ΠΝΠ του Υπουργείου Υγείας για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, παρέχει τη δυνατότητα χρήσης αιγιαλού στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, επεκτείνοντας την κατάληψη του δημόσιου χώρου.
Είχαμε τονίσει τις αντιρρήσεις μας για την αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα κύρια καταλύματα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό. Με πρόσχημα την πανδημία ανοίγει την κερκόπορτα για την κατάληψη του δημόσιου χώρου και τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στη θάλασσα. Δεν αναλογίζεται η κυβέρνηση το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί καθώς δεν θα καταλείπεται χώρος για τους λουόμενους και εμπορευματοποιείται το σύνολο σχεδόν των παραλιών της χώρας;
Ταυτόχρονα, με άλλη τροπολογία, εισήγαγε στην ΠΝΠ τη δημιουργία προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για το 2020-2021. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της κρίσης και με την επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» πρότεινε την εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος εσωτερικού τουρισμού, ύψους 700εκ€ για πάνω από 2,5εκ ωφελούμενους.
Το Υπουργείο Τουρισμού υιοθετεί τον τίτλο, όχι όμως την φιλοσοφία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ: τη δυνατότητα δηλαδή πληρωμένων διακοπών στα μεσαία κοινωνικά στρώματα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και η κοινωνική συνοχή.
Η στάχτη που προσπαθεί να ρίξει στα μάτια των πολιτών πληγώνει θανάσιμα τον ελληνικό τουρισμό.
Τα 70 εκατομμύρια ευρώ του κ. Θεοχάρη είναι απλώς σταγόνα στον ωκεανό, ανεπαρκή και αναντίστοιχα με τις ανάγκες του πληθυσμού και της αγοράς.
Κ. Νοτοπούλου: Το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν σταματά να μας «εκπλήσσει»
Το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν σταματά να μας «εκπλήσσει»
Μετά την διαρροή- από τον ίδιο τον Υπουργό Τουρισμού- των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε κομματική εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσής τους, μετά την τραγική επιπολαιότητα να διαχωριστούν τα νησιά σε Β και Γ κατηγορίας και να αναγκαστεί ο ίδιος ο Υφυπουργός Τουρισμού να «αδειάσει» τον Υπουργό του κ. Θεοχάρης, μετά την ανήκουστη δήλωση του γενικού γραμματέα του Υπ. Τουρισμού κ. Λούλη ότι δεν θα πάει φέτος διακοπές σε ξενοδοχείο να περιμένει στην ουρά στο μπουφέ και να κινδυνεύει, ο Επικεφαλής του θεματικού τομέα Τουρισμού της ΝΔ και πρόεδρος της ΠΟΞ Γ.Τάσιος παραδέχεται σήμερα πως μόλις δυο ημέρες πριν το άνοιγμα των ελληνικών ξενοδοχείων , τα πολυδιαφημισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμη αγνοούνται!
Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση ο Υπουργός Τουρισμού, σε συνδυασμό με την προχειρότητα, ανεπάρκεια, ολιγωρία των κυβερνητικών μέτρων στο κρίσιμο μέτωπο του τουρισμού, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του τουρισμού και το μέγεθος της κρίσης.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πληγώνει καθημερινά την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση.
Δ. Τζσνακόπουλος: «Η στήριξη της εργασίας όρος για τον περιορισμό της ύφεσης»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η επιλογή της Κομισιόν να κάνει την πρόταση για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης δικαιώνει την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι σε αυτή τη φάση ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί η ύφεση είναι να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και είναι μια έμμεση απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη και του κ. Πέτσα περί λεφτόδεντρων».
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «τα μέτρα όχι μόνο δεν είναι επαρκή, ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά είναι και σε λάθος προσανατολισμό σε ό,τι αφορά τα εργασιακά». Συνέχισε λέγοντας ότι «η πραγματικότητα είναι το δεν υλοποιείται το σύνολο του πακέτου της κυβέρνησης αφού είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες δυσκολίες να λάβουν τη στήριξη». Τόνισε ότι «το κράτος πρέπει να δώσει μια ένεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Ο όρος για να πάρουν αυτήν την ενίσχυση οι επιχειρήσεις θα είναι η προστασία της εργασίας την οποία θα πρέπει να βοηθήσει και το κράτος».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν τρεις επιλογές: απόλυση, εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού κατά 20%, ή επιδοτούμενη ανεργία». Τόνισε ότι σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με περιορισμούς και με την προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας, θα πρέπει το κράτος να καλύπτει το 100% οι ασφαλιστικές εισφορές και κατά 40% το υπόλοιπο του μισθού, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλύπτεται το 50% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο που είναι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ως προς τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να κινητοποιηθούν πόροι και από το μαξιλάρι ρευστότητας, και από το ΕΣΠΑ, και από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Τόνισε δε, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «έχει λάβει υπόψη του τη μείωση των εσόδων του κράτους».
Για τα ελληνοτουρκικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που «έχει χάσει την ψυχραιμία της, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο, και είναι απολύτως ανεπαρκής να διαχειριστεί την προκλητική στάση της Τουρκίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στην υποκρισία της κυβέρνησης που πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόταν σε μια υστερία απέναντι στους πρόσφυγες που εργαλειοποίησε ο Ερντογάν, και σήμερα που πρέπει να αντιμετωπίσει τον πραγματικό κίνδυνο, προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός, λέει ψέματα, και δημιουργεί και μια αίσθηση ότι η σιωπή και το ψέμα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας».
Κ. Νοτοπούλου: Χθες “άνοιξαν τα σύνορα” για 29 χώρες και απόψε για όλους και άνευ όρων
Χθες το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες, που από τις 15 Ιουνίου, «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες , με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Σήμερα όμως το Υπουργείο Τουρισμού αναρτά νέα διαφορετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται οι Διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου που συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).
(https://www.easa.europa.eu/
με υποχρεωτικά τεστ για όποιον έρχεται από τις περιοχές εκείνες.
Όταν αποφασίσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τι θα ισχύσει τελικά ως προς το άνοιγμα των συνόρων, ας βρει το θάρρος να ενημερώσει υπεύθυνα τους Έλληνες πολίτες.
Σας επισυνάπτουμε τα σχετικά link
https://www.mfa.gr/en/current-
Έφη Αχτσιόγλου: Ο σεξισμός, όταν δεν είναι ορατός, είναι ακόμα πιο ωμός
Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι 2” που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα είναι ένα πρόγραμμα που “βγαίνει” οικονομικά; Πώς μπορούν να πειστούν οι πολίτες γι’ αυτό;
To πρόγραμμα είναι απόλυτα κοστολογημένο. Η δημοσιονομική παρέμβαση που προτείνουμε ανέρχεται σε 13,4 δισ. ευρώ, όταν οι διαθέσιμες πηγές κατά παραδοχή του κ. Σταϊκούρα ξεπερνούν τα 24 δισ. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που αφήνει και σημαντικό περιθώριο ασφάλειας για το μέλλον. Το ζήτημα άρα που τίθεται είναι η ποιότητα των μέτρων που προτείνουμε. Διότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιούνται από την πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο στο ύψος της δημοσιονομικής παρέμβασης, καθώς η ΝΔ υλοποιεί -στην πράξη όχι στα λόγια- ένα σημαντικά χαμηλότερο οικονομικό πακέτο, αλλά κυρίως στο περιεχόμενο και στη στόχευσή τους.
Στο επίκεντρο των δικών μας προτάσεων βρίσκεται η προστασία της εργασίας που μεταφράζεται ως εξής: διατήρηση των θέσεων εργασίας, μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας, να μην μεταβάλλεται δηλαδή μια θέση πλήρους εργασίας σε εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης και καταβολή των μισθών στο 100%, όχι μόνο για λόγους αξιοπρέπειας και επιβίωσης των εργαζομένων αλλά και για λόγους οικονομικής αποτελεσματικότητας και συγκράτησης της ύφεσης. Αυτή είναι η συγκροτητική ιδέα της πρότασής μας.
– Η κυβερνητική πλευρά σας κατηγόρησε για εύκολη παροχολογία και πολλά από τα στελέχη της έκαναν λόγο για ένα “δεύτερο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” το οποίο δεν θα εφαρμοζόταν ακόμα και αν βρισκόσασταν στην εξουσία. Τι απαντάτε;
Πρόκειται για αστείες υπεκφυγές και προσπάθεια επικοινωνιακής απαξίωσης των προτάσεών μας, ακριβώς για να μην εισέλθει σε μια συγκεκριμένη συζήτηση. Το κόστος του προγράμματός μας είναι αποτυπωμένο, το ίδιο και οι δυνατότητες χρηματοδότησής του, επομένως το ζήτημα είναι οι στρατηγικές επιλογές. Το δικό μας πρόγραμμα έχει τέσσερις άξονες που αντιπαρατίθενται στη λογική των μέτρων της ΝΔ. Προτείνουμε την επιδότηση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των σχέσεων εργασίας και την καταβολή των μισθών στο 100%, την ώρα που η κυβέρνηση επιδοτεί τη μείωση των μισθών οριζόντια κατά 20% και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Προτείνουμε την ευθεία και μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά με το μοντέλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφενός αποκλείει χιλιάδες επιχειρήσεις αφετέρου για όσες τη λαμβάνουν αυξάνει το χρέος τους, αφού η ενίσχυση αυτή δεν είναι επιδότηση αλλά δάνειο. Προτείνουμε ειδικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για την εστίαση, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον τουρισμό. Προτείνουμε τέλος τη θέσπιση ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για όλους εκείνους που υπέστησαν ραγδαία μείωση του εισοδήματός τους λόγω του λοκ-ντάουν και της απουσίας μέτρων στην πρώτη φάση της πανδημίας (εποχικά εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επισφαλώς εργαζόμενους, μη επιδοτούμενους ανέργους, εργαζόμενους στον πολιτισμό), ενώ η κυβέρνηση αφήνει αυτό το μεγάλο τμήμα της κοινωνίας ουσιαστικά ακάλυπτο. Αυτά είναι τα συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα, και τα οποία η ΝΔ διαρκώς αποφεύγει.
– Είναι το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι 2” και ένα άνοιγμα του κόμματός σας προς τη μεσαία τάξη η οποία είχε σοβαρά παράπονα από τη διακυβέρνηση 2015-2019;
Το πρόγραμμα εκτιμώ απαντά σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες όσων υπέστησαν ραγδαία μείωση εισοδήματος, αλλά συνιστά και μια τεκμηριωμένη πρόταση για το πώς θα μπορούσαμε να προλάβουμε τις συνέπειες της επερχόμενης ύφεσης και να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη, χωρίς να μείνει κανένας πίσω.
Η διατήρηση των μισθών, η διατήρηση της καταναλωτικής δυνατότητας των εργαζομένων, η άμεση ενίσχυση ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά, οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις προφανώς ανταποκρίνονται σε ανάγκες και της λεγόμενης μεσαίας τάξης.
Αντιθέτως, η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης θίγει ευθέως και τον κόσμο της εργασίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες μάλιστα συχνά τα στελέχη της κυβέρνησης προσβάλλουν με χαρακτηρισμούς περί μπαταχτσήδων και επιχειρήσεων ζόμπι. Ουσιαστικά μέσα από τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική και το δόγμα «όποιος επιβιώσει, επιβίωσε» επέρχεται μια συνολική αναδιάρθρωση στην αγορά εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
– Η πανδημία προκάλεσε, κ. Αχτσιόγλου, μία γενικευμένη εργασιακή απορρύθμιση σε πάρα πολλούς κλάδους. Το ΣΕΠΕ δείχνει να μην μπορεί να λειτουργήσει. Τι θα κάνατε από τη θέση της Υπουργού Εργασίας σε μία τέτοια, δύσκολη είναι η αλήθεια, συγκυρία;
Υπάρχουν δύο ζητήματα εδώ. Το ένα δεδομένο είναι η αυθόρμητη τάση για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τάση που ενισχύεται ιδιαιτέρως σε συνθήκες κρίσης. Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι αν το κράτος παρεμβαίνει ουσιαστικά για να αντιστρέψει αυτή την τάση, ή στέκεται ως θεατής, ή ακόμη χειρότερα αν παρεμβαίνει για να την απορρυθμίσει τελικά περαιτέρω. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον τελευταίο δρόμο. Το πλέον χαρακτηριστικό μέτρο που εισήγαγε μάλιστα από την αρχή της πανδημίας ήταν η αναστολή της δήλωσης και του ελέγχου των ωραρίων και των υπερωριών.
Η αποδιάρθρωση λοιπόν και η ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που επήλθε με τα σχήματα των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας συνοδεύτηκε από την πλήρη απονεύρωση του ελεγκτικού μηχανισμού. Η υποβάθμιση και απαξίωση του ΣΕΠΕ ήταν εξάλλου από τις πρώτες ενέργειες της ΝΔ με την ανάληψη της διακυβέρνησης.
Αυτό που θα έκανα αν ήμουν στο υπουργείο και αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συγκεκριμένο σύστημα επιδότησης των επιχειρήσεων με παράλληλη δέσμευσή τους για διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας όπως ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 και καταβολή στο 100% των μισθών. Συγκεκριμένα στις πληττόμενες επιχειρήσεις στους πλέον ευαίσθητους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, το κράτος θα έπρεπε να επιδοτήσει το 40% των μισθών και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών με δέσμευση του εργοδότη για καταβολή του υπόλοιπου μισθού. Στις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις το κράτος θα έπρεπε να καλύψει το 40% μισθού και εισφορών με δέσμευση του εργοδότη για καταβολή του υπολοίπου. Τα μέτρα αυτά προστατεύουν πλήρως τους εργαζόμενος ενώ ελαφραίνουν σημαντικά περισσότερο τους μικρομεσαίους εργοδότες, σε σχέση με το μοντέλο που εφαρμόζει η ΝΔ. Για να είναι αποτελεσματικά βέβαια τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να συνοδευτούν με την επαναφορά των ελέγχων στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένους κανόνες για τον έλεγχο της τηλεργασίας που κερδίζει πλέον έδαφος. Βλέπετε λοιπόν ότι προτάσεις ρεαλιστικές και εφικτές υπάρχουν. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει στρατηγική στόχευση για πραγματική προστασία του κόσμου της εργασίας ή αν επιμένει κανείς σε μια ιδεοληψία ελαστικοποίησης και μείωσης μισθών.
– Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν εν μέσω πανδημίας δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πίσω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Εκτιμάτε ότι είναι συγκυριακό φαινόμενο; Έχετε την αίσθηση ότι λόγω του προβαδίσματος που έχει ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Σε περίοδο πανδημίας και καραντίνας, απέναντι σε έναν άμεσο και πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είναι αναμενόμενο οι πολίτες να στρέφουν την προσοχή τους προς την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία έχει τον πρώτο λόγο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Εκτιμώ ότι όσο απομακρυνόμαστε από αυτό το σημείο τα δεδομένα θα αλλάζουν. Η συζήτηση πια γίνεται περισσότερο πολιτική και αφορά το συνολικό σχέδιο των πολιτικών δυνάμεων για την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας. Θα έχει, όσο και να θέλει να το αποφύγει η ΝΔ, σύγκριση προτάσεων και αντιπαράθεση πολιτικών.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν κλείνει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών –διότι αν ήθελε θα την είχε κλείσει– πιθανόν επειδή τις αντιλαμβάνεται ως μία ευκαιρία να κερδίσει χρόνο και να προλάβει κοινωνικές αντιδράσεις που θα έρθουν, καθώς η οικονομική κρίση θα ξεδιπλώνεται.
Αν επιλέξει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, εμείς είμαστε έτοιμοι, και προγραμματικά όπως μόλις αποδείξαμε, να παλέψουμε για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας. Αν λάβει βέβαια αυτή την απόφαση ο πρωθυπουργός θα αναλάβει και το κόστος μιας καιροσκοπικής επιλογής, η οποία θα προτάσσει τη μικροκομματική σκοπιμότητα απέναντι στα οξυμμένα προβλήματα των πολιτών.
– Τις περασμένες ημέρες έγινε ένα σεξιστικό σχόλιο που άγγιζε τα όρια της χυδαιότητας και σας αφορούσε. Έγιναν και άλλα για άλλες γυναίκες. Σας προβληματίζει η “ένταση” του σεξιστικού λόγου στη δημόσια σφαίρα; Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας;
Ο σεξισμός είναι η πρακτική της πατριαρχίας, που εξακολουθεί να καθορίζει δομικά τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, μια εξουσιαστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται στην οικογένεια, στην εργασία, στις καθημερινές μας συναναστροφές μετατρέποντας τις γυναίκες σε αντικείμενα. Εκδηλώνεται μάλιστα άλλοτε εξόφθαλμα και βίαια άλλοτε όμως υπόγεια και ύπουλα ακόμα και μέσω των λεκτικών μας πρακτικών, μέσω των «επιλογών» που κάνουμε στις λέξεις ή των «επιλογών» που κάνει ένα ρεπορτάζ στη θεματολογία του.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το είδαμε αυτό και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο σεξισμός καταλήγει ακόμη και στη σωματική βία. Χαρακτηριστικό όμως του σεξισμού είναι ότι ακόμη και η βία στη συνέχεια δικαιολογείται συνήθως ενοχοποιώντας το ίδιο το θύμα. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει εκείνο το αμίμητο «ναι, αλλά»; Ναι, αλλά και εκείνη προκαλούσε.
Από τη στιγμή λοιπόν που η πατριαρχία καθορίζει δομικά τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, είναι επομένως πανταχού παρούσα, δεν θα μπορούσε να μην εκδηλώνεται και στην πολιτική ή τη δημοσιογραφία περί της πολιτικής. Είναι τελικά απλώς ένδεια επιχειρημάτων όμως; Ή κάτι βαθύτερο που δεν αφορά απλώς τις πολιτικές επιλογές ή απόψεις του καθενός; Γιατί όταν ένας άνδρας διαφωνεί με έναν άνδρα πολιτικά δεν του επιτίθεται ποτέ απλώς και μόνο επειδή είναι άνδρας;
Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι το σίγουρο: ότι ο προοδευτικός κόσμος έχει πολλές μάχες να δώσει ακόμη. Διότι να είστε βέβαιος ότι όταν δεν είναι ορατός στη δημόσια σφαίρα ο σεξισμός είναι ακόμα πιο ωμός και επιθετικός.
Αλ. Χαρίτσης: «Επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, επιλογή της ΝΔ η διάλυσή της – Το ‘Μένουμε Όρθιοι’ είναι η απόδειξη ότι μπορούμε χωρίς μνημόνια»
«Στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι, και δική μας επιλογή είναι η στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική της ‘ανοσίας της αγέλης’ στην οικονομία», που «καταδικάζει την οικονομία σε βαθιά κρίση και βυθίζει μικρομεσαίους και εργαζόμενους στην απόγνωση», ενώ «επαναφέρει τον κίνδυνο των μνημονίων».
«Το ‘Μένουμε Όρθιοι’ είναι η απόδειξη ότι μπορούμε και χωρίς μνημόνια», υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, όπως παραδέχτηκε και το υπουργείο Οικονομικών», ενώ τονίζει ότι η πρόταση της Κομισιόν, ύψους 32 δισ. ευρώ, «δικαιώνει τις διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών», αλλά και τη «λογική του προγράμματός μας «Μένουμε Όρθιοι» για γενναία, εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της οικονομίας για την συγκράτηση της ύφεσης».
Στη συνέχεια, επισημαίνει πως «ο πολιτικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζει την κοινωνική πλειονότητα που βλέπει με ανησυχία ότι η χώρα επιστρέφει στις μέρες της ανασφάλειας», και δηλώνει: «Είμαστε πράγματι “μεροληπτικοί” με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που είχαν μάθει, και τελευταία ξαναθυμούνται δυστυχώς, πώς να κλείνουν “δουλειές” με το Κράτος, που βλέπουν την κρίση ως μια ευκαιρία αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, που έχουν συνηθίσει να δρουν δίχως κοινωνικό έλεγχο».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την «όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας», επιρρίπτοντας την ίδια στιγμή σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη «λογική κατευνασμού» και τη «διπλωματική αμηχανία της», ενώ αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο τονίζει ότι «αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν ένα “θέατρο του παραλόγου”. Το ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι έκανε διάβημα προς την τουρκική πλευρά για παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας και την ίδια ώρα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για διασπορά ψευδών ειδήσεων».
«Απαιτείται εθνική στρατηγική ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει ξανά στον ευρωτουρκικό διάλογο, αλλά και να ξαναθέσει στο τραπέζι τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που πετύχαμε τον Ιούνιο του 2019» επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ θερίζει τον εθνολαϊκισμό που έσπειρε όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι περίεργο τη μια ημέρα να φοράς την περικεφαλαία του μακεδονομάχου και την άλλη να μιλάς για ‘μερικές δεκάδες μέτρα’».
Σ.Φάμελλος: Απαιτούμε τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και όχι άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια
Απαιτούμε τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και όχι άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια
Με σημερινή του δήλωση στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Χατζηδάκης επιχειρεί να παρουσιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αύξηση του προϋπολογισμού για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, σαν κάτι που η κυβέρνηση κέρδισε για τις λιγνιτικές περιοχές.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αναμφίβολα θετική για τις λιγνιτικές περιοχές, μένει όμως να δούμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα δοθεί στη χώρα μας από την νέα πρόταση για 1,726 δισ. ευρώ, καθώς και τους όρους που θα συμφωνηθούν για τη διάθεση των χρημάτων. Σημειώνουμε ότι από τα 40 δισ. ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης συνολικά, τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Next Generation EU, με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεπώς, οι όροι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, είναι ακόμη ασαφείς και παραμένουν αντικείμενο διεκδίκησης.
Παράλληλα όμως θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι:
– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε διεκδίκησε ενεργά την αύξηση της χρηματοδότησης για τη Δίκαιη Μετάβαση, μιας και στις αρχές του έτους πανηγύριζε για τα πολύ λιγότερα 294 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας ακόμη και την προαπαιτούμενη μόχλευση με πόρους του ΕΣΠΑ. Κυρίως όμως, η κυβέρνηση αγνόησε – και εξακολουθεί να αγνοεί – ότι η χρηματοδότηση δε θα μπορέσει να αποκαταστήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν έως το 2023, οπότε και σχεδιάζει να κλείσει όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες ο κ. Μητσοτάκης.
– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εδώ και 9 μήνες από την κούφια επικοινωνιακή εξαγγελία απολιγνιτοποίησης, δεν έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει ακόμα ούτε τις προσκλήσεις για τον μισό προϋπολογισμό του (πρώτου στην Ευρώπη εθνικού) Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες δράσεις και άξονες χρηματοδότησης. Το μόνο που έχει ανακοινώσει είναι ότι «θα» κάνει σχέδιο, που «θα» αρχίσει να υλοποιείται το 2021 και σίγουρα δεν θα μπορέσει να δώσει αρκετές θέσεις εργασίας έως το 2023.
– Ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξή του στη Bild, αποκάλυψε ότι δεν έχει σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές, δηλώνοντας υποτιμητικά ότι «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν». Μοναδικό του ενδιαφέρον ήταν οι δημόσιες σχέσεις, η υπόσχεση επενδυτικών ευκαιριών, χωρίς συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες, και το κλείσιμο του ματιού σε γερμανικές εταιρείες, κατά την προσφιλή τακτική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.
Το σχέδιο των κυρίων Μητσοτάκη και Χατζηδάκη για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, συνεχίζει να συνοψίζεται σε και να περιλαμβάνει, ξεκάθαρα και μόνο, ανεργία και ενεργειακή φτώχεια. Αυτό, ενώ ταυτόχρονα πρωταρχικό μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει δίκτυα και ενεργειακές εταιρείες, να απαξιώσει τη ΔΕΗ και να ιδιωτικοποιήσει την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που θα παραμείνει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μέχρι το 2050. Αντί η χώρα να οδεύει σε πλήρη απανθρακοποίηση, δεσμεύεται σε επικίνδυνα μονοπάτια ενεργειακής εξάρτησης, αύξησης κόστους ενέργειας και ανθρακικού αποτυπώματος.
Υ.Γ. Στη χθεσινή του επίσκεψη στο Σχινιά ο κύριος Χατζηδάκης, εκτός από τις κλασικές δηλώσεις στις κάμερες, που ήταν και ο πραγματικός λόγος που βρέθηκε εκεί, απέφυγε να επισκεφθεί τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, τον οποίο κατάργησε με τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, καθώς και απέφυγε να συναντηθεί με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του Φορέα που θα ήταν ένας ουσιαστικός λόγος για την επίσκεψή του στην περιοχή.
Συνέντευξη του Νίκου Βούτση στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Κύριε πρόεδρε η χώρα βγαίνει από την πρώτη φάση της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, την εργασία, την κοινωνία. Αυτό όμως συμβαίνει παντού. Γιατί χρεώνετε τα δύσκολα που έρχονται στον κ. Μητσοτάκη;
Είναι κοινός τόπος ότι η κρίση αυτή συνυπάρχει και ανατροφοδοτείται με τη σοβαρή κλιματική κρίση και την οικονομική κρίση που οξύνουν σε ιστορικά πρωτοφανή μεγέθη διεθνώς τις ανισότητες και απειλούν δημοκρατικά δικαιώματα, προσωπικά δεδομένα, την ίδια τη Δημοκρατία.
Είναι βέβαιο ότι τίθενται αντιμέτωπες δύο ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές. Αυτή των νεοφιλελεύθερων που θέλουν να αξιοποιήσουν την κρίση σε βάρος της εργασίας, των εγγυήσεων, των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Στον αντίποδα η προοδευτική στρατηγική που εστιάζεται στη στήριξη της εργασίας, στις ριζικές αλλαγές υπέρ του δημόσιου τομέα και των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία, στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα της υγείας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι και την έναρξη της πανδημίας κινήθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις απροκάλυπτα πάνω στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στην εφαρμογή μέτρων που ο ΣΕΒ από χρόνια επιτακτικά απαιτούσε. Στην πρώτη δίμηνη φάση της κρίσης, όχι μόνο δεν αποδέχτηκε την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομικής μας πρότασης ώστε να δημιουργηθεί κλίμα ασφάλειας μέσα στη γενικευμένη αβεβαιότητα, για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, αλλά ακολούθησε και ακολουθεί και σήμερα τη στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας» επιτείνοντας την ανασφάλεια ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επιτρέψτε μου να σας πω «Το μέλλον είναι σήμερα». Και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ίδια κατεύθυνση που μόνο ως ιδεοληπτική εμμονή πια μπορεί να χαρακτηριστεί.
– Η κυβέρνηση χαρακτήρισε γενναίο το πακέτο των μέτρων που προτείνει η Κομισιόν. Ποια είναι η γνώμη σας;
Υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και είναι εύλογη η επιφύλαξη μέχρι τις τελικές αποφάσεις ενώ είναι σημαντικό το βήμα που έγινε για τη μερική έστω αμοιβαιοποίηση του χρέους και των ευθυνών στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το ρεαλιστικό, κοστολογημένο σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο διαφαινόμενο πλαίσιο ευρωπαϊκών ενισχύσεων.
Προφανώς ο κ. Σταϊκούρας δεν μπορεί πλέον ούτε τον εαυτό του να πείσει ότι θα οδηγούσε σε ένα νέο μνημόνιο! Σημειώνω ότι η προβλεπόμενη ύφεση για την Ε.Ε. αγγίζει το διψήφιο και βεβαίως για την Ελλάδα η πρόβλεψη είναι μεγαλύτερη. Πράγματι λοιπόν θα είναι απόλυτη η ευθύνη της Κυβέρνησης στο βαθμό που δεν στήριξε έγκαιρα και δεν φαίνεται και σήμερα διατεθειμένη να στηρίξει την εργασία και το σύνολο των πληττομένων κοινωνικών στρωμάτων.
– Ο πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και εξήγησε γιατί. Τον πιστεύετε;
Η ενδεχόμενη κυβερνητική επιλογή για εκλογές στο αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι απόρροια και δημόσια αναγνώριση της αδυναμίας να επιβάλλει τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική του ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό δεν κρύβεται κι αυτό ξορκίζει σήμερα ο ίδιος με τις σχετικές του δηλώσεις.
– Που εντοπίζετε το στρατηγικό έλλειμμα στην πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας; Είστε υπέρ ή κατά της δημιουργίας του φράχτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα φτιάξει;
Το στρατηγικό έλλειμα είναι εμφανές επί μήνες σε όλα τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν εντάσεις και επεκτατικές βλέψεις από πλευράς της ηγεσίας της γείτονος χώρας. Η εντύπωση αυτή ενισχύεται από πράξεις και παραλείψεις που σημειώθηκαν τόσο περί το Σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης και τις συνέπειες που βλέπουμε σήμερα, όσο και στην εμφανή επικινδυνότητα από τις ευθείες απειλές που αφορούν στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και βέβαια από το πάγωμα των εξελίξεων στην Ε.Ε. για ευρωτουρκικά θέματα όπως είναι το κρίσιμο προσφυγικό – μεταναστευτικό που η ελληνική πλευρά τείνει να αποδεχθεί ότι είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα και να παγιώσει την αντίληψη της «ασπίδας της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία».
Το κρίσιμο ζήτημα στην επέκταση, πέραν των 10χλμ για άλλα 26χλμ του φράχτη στον Έβρο που είναι μία κυβερνητική απόφαση δεν είναι η αυτονόητη διαφύλαξη της εδαφικής κυριαρχίας και των συνόρων της χώρας αλλά το κατά πόσον θα αποκατασταθούν και οι εγγυήσεις για την ελεγχόμενη διέλευση και τήρηση των διεθνών συμφωνιών για τους αιτούντες άσυλο. Σε κάθε περίπτωση η αναγκαία συνισταμένη της εξωτερικής μας πολιτικής δεν μπορεί παρά να είναι το διεθνές δίκαιο, η τήρηση των συνθηκών απέναντι σε αναθεωρητικές βλέψεις της γείτονος Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό η υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της χώρας.
– Είναι η πρόταση σύμπλευσης με το Κίνημα Αλλαγής μέρος της προσπάθειας του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη και το κέντρο;
Όταν υπερψηφίσαμε την απλή αναλογική το ΄16 μιλήσαμε ευθέως από τότε για τη διαμόρφωση, μέσω συγκλίσεων των αυτοπροσδιοριζόμενων ως προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, του προοδευτικού πόλου με ορίζοντα τη διακυβέρνηση. Εργαζόμαστε γι’αυτό. Σημειώνουμε την προσπάθεια που γίνεται δημόσια από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ για την αποστασιοποίηση και αντίθεση της σοσιαλδημοκρατίας σε σχέση με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα στα οποία είναι εγκλωβισμένη για πολλά χρόνια στη χώρα μας αλλά και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
– Η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, εγκαταλείπετε, ως κόμμα εννοώ, τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τι απαντάτε;
Μιλήσαμε μέσα στη Βουλή και οι εξελίξεις το αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές φιάσκο η ίδια η λειτουργία πλέον της Εξεταστικής Επιτροπής. Καθώς και με την προειλημμένη απόφαση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου έχει και τυπικά τεθεί έξω από κάθε διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου της Novartis, για την οποία κάνουν κάθε προσπάθεια οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ να συσκοτιστεί. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν σαφής και πειστικός στη σχετική του ομιλία πρόσφατα στη Βουλή.
– Μετεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει βαθιά εσωτερική κρίση. Είμαστε θεατές μίας εσωκομματικής αντιπαράθεσης στην οποία συμμετέχουν στελέχη, δημοσιογράφοι, εκδοτικά συμφέροντα, οικονομικά συμφέροντα κλπ. Που οδηγεί αυτή η αντιπαράθεση;
Μεγάλο όπλο της Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά είχε και επιτυχημένη μάλιστα κυβερνητική θητεία, είναι η εσωκομματική δημοκρατία. Αντίθετες απόψεις εκφράζονται και απαντώνται. Ζητούμενο είναι η σύνθεση και η εξωστρέφεια. Εκτιμώ ότι κινούμαστε στο σωστό δρόμο κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μορφοποιεί ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο και διευρύνει την κοινωνική του γείωση μέσα σε αυτές τις συνθήκες της πρωτόγνωρης κρίσης. Ισχυροποιείται και δεν υπονομεύεται ο διακηρυγμένος στόχος και η προσπάθεια να γίνει η σύγχρονη Αριστερά, καρδιά της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.