ΚΥΣΕΑ: Μέγιστο επίπεδο της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά & θάλασσα

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Οι ανακοινώσεις Πέτσα για την ενίσχυση των συνόρων
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Περισσότερες από 3 ώρες κράτησε η συνεδρίαση για τα σοβαρά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον Έβρο και στα νησιά με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να εισέλθουν στην χώρα μας.

Την ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, μετά και τα επεισόδια στον Έβρο.

«Έρχεται αιφνίδια, μαζική και οργανωμένη πίεση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρα μας, από την Τουρκία, η οποία αντί για να περιορίσει τα κυκλώματα, γίνεται η ίδια διακινητής», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Τα συγκεκριμένα άτομα προσπαθούν διά της βίας να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Παρά το ότι από την ελληνική πλευρά απαγορεύεται οποιαδήποτε διέλευση», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

«Υπό τις συνθήκες αυτές η παρούσα κατάσταση συνιστά ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια.

Και συνέχισε: «Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.